GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De Ziua Nationala in Bulgaria
Sf. Andrei, 1 Decembrie, zile libere… trebuie sa fugim de acasa, ca te pune lumea sa le faci cinste!
Si dupa ce ma gandesc io unde am putea fugi, sa nu fie nici departe, nici Valea Prahovei, ma hotarasc pe Veliko Tarnovo si ii comunic consoartei varianta de fuga - dar sa te intelegi cu ea, ioc. Asa ca pune-te iar pe cautat, suna de bezmetic peste tot prin Sibiu sau Paltinis, ca doamna vrea la Sibiu sau pe undeva prin zona; deh facura astia piata si pusera beculete.
-Pai mai fata, in Sibiu imi cerura astia 370 lei pe doua nopti de cazare, si asta la margine de oras (nu Marginime!), undeva pe centura unde opresc tiristii, esti nebuna? Iar 800 de lei sa te pun in centru, ca doar acolo mai gasesti ceva liber, nu dau ca nu ma scrantii de tot. Paltinisu-i full ca se deschide partia, asa ca alege: Veliko sau Arbanasi?
-Ce-i Arba… ala?
-Un sat, cu casute d-alea cum vazusi tu in Nessebar.
-Gata, acolo mergem!
Asa ca am facut rezervarea la Hotel Elegance (vezi impresii) din Arbanasi si a doua zi dimineata ne puneam in miscare catre respectivul sat, copilotul de mine instalat comod in dreapta, cu berile de rigoare alaturi. Traseul il stiti deja, Giurgiu - urmezi indicatoarele de Sofia, adica o tii drept pana la – Byala – iar drept pana in Veliko Tarnovo – pui GPS-ul si urci catre Arbanasi :)) Drumul destul de bun, fara surprize, parcurs in vreo 3 ore si putin de mers regulamentar, respectand cat de cat restrictiile de viteza – nu de alta dar am zis sa ne ferim sa ne opreasca vreun Ceafa-Latata si sa facem febra pana ne intelegem cu el. Vigneta luata imediat cum iesi din vama, pe dreapta; au rasarit acolo niste chiosculete care iti vand vigneta cu 30 lei si au si schimb valutar – noi aici am schimbat 100 de euro, la un curs bun zic eu, de 1.93 leva/euro.
Pentru ca era cam devreme pentru cazare, am zis sa ramanem putin prin Veliko si sa ne fataim pe acolo dar dupa vreo 3-4 ture date prin centrul vechi, negasind loc de parcare (iar parcarea cu plata gasita te descuraja prin distanta fata de cetate), am preferat sa urcam la Arbanasi si sa coboram mai tarziu. Dupa ce am asteptat ceva sa facem rost de un loc de parcare regulamentar, am hotarat ca nu mai mutam masina 2 zile, urmand a ne deplasa cu taxiul.
Asa ca folosind universalul cuvant “taxi” si un pix tot universal cu care am scris pe o foaie “10 min”, banuind ca “десет” inseamna zecele nostru, am reusit sa urcam intr-un taxi care ne-a dus pana in VT pentru numai 5 leva. Cum au scris altii mult mai bine decat daca as copia eu si cum stiti ca nu-s adeptul floricelelor pe text, va scutesc si ma abtin de la a lauda orasul sau obiectivele lui turistico-istorice. Am vizitat cetatea contra a 6 leva de persoana si pot spune ca mi-a placut foarte tare, desi am urcat/coborat pana undeva peste febra musculara dar sub pragul de infarct. Dupa cele vreo 3 ore petrecute prin cetate, am luat orasul vechi la pas fara nicio tinta anume, bananaind pe toate stazile/ulitele iesite in cale si trecand de mai multe ori prin acelasi loc aproape fara sa ne dam seama. Recunoscand multe din locatiile descrise de antescriitorii mei, pot sa spun ca Hanul Hadji Nikoli avea si acum o expozitie foarte interesanta de obiecte antice din aur, ca la Pizzeria Ego era full si nu aveai unde sa te asezi, ca la monumentul fratilor Asan era pustiu tot parcul sau ca cetatea e tot acolo :)) Parerea mea, ca tot am vazut pe aici ceva controverse privind o comparatie intre VT si Sighisoara: orasul e foarte frumos si merita vizitat, dar este si umflat/prea laudat; pe bune, am citit atatea laude pentru monumentul Asanilor si parcul din jurul lui, de parca unora le-a ramas mic parcul Carol cu al lui mausoleu… iar exemplele ar putea continua. Daca ar fi sa aleg intre cele 2 orase, nu exista vreun moment in care le-as putea compara: Sighisoara este peste VT. Deh, de gustibus non disputandum.
Am umblat pana cand s-a lasat seara si pana cand am simtit ca ne lasa picioarele iar stomacelele noastre incep sa zbiere. Asa ca top in taxi si inapoi in Arbanasi, cu ceva gimnastica pe drum… taximetristul nici macar nu stia sa citeasca in caractere nonchirilice (ce engleza?), asa ca indiferent cat i-am aratat eu pe tableta rezervarea cu adresa hotelului el ridica din umeri - norocul nostru ca a nimerit pana la urma asta si pentru ca hotelul se afla la intersectia celor 2 drumuri principale ce duc in Arbanasi. Am papat de seara la una din carciumile de langa hotel platind 49 de leva pentru o portie de ceva gen tocanita cu vreo 3 feluri de carne intr-un ceaunel de lut, o portie de iepure cu legume servit intr-o gondola tot din lut, 0.5 litri de vin (cu aroma de trandafir, normal), un suc si 3 lipii geniale, incalzite la soba-semineu din carciuma, dar incalzite si de pret (2.8 leva/bucata).
Ziua doi am rezervat-o pentru Arbanasi, un loc de care ne-am indragostit – la fel, nu o sa va descriu satul sau istoria lui, au facut-o altii muuult mai bine. Daca acum in decembrie am avut aceasta senzatie, ma gandesc cum oare ar fi undeva in luna mai pe aceste meleaguri. Am plecat de la hotel fara absolut nicio tinta, umbland ba pe strazile principale, ba pe cate-o ulita care nu stiai daca te va scoate la civilizatie sau te va papa ursul la margine de padure. Am ajuns si la manastirile lor (din pacate, inchise bisericile desi era duminica la pranz), am facut stanga-dreapta-in sus-in jos fara absolut nicio tinta, am strigat dupa matze tulburand linistea nefireasca a locurilor. Am papat de pranz la taverna de langa hotel (peste drum de aia din seara precedenta – poate le recunoasteti voi in poze, ca nu le stiu numele), platind pentru o bere+un suc, o portie de coaste de porc cu cartofi si branza + o fasole “asbanaski style” cu pastrama uscata, vreo 24 leva. Tot aici am mancat si seara, cand pentru 38 de leva am savurat un mixgrill, un pui cu ciuperci si legume la gondola de lut, bere, suc si apa. De mentionat ca ziua era plin satul si se vorbea numai romaneste pe strazi (la fel si in VT); tot de mentionat e ca cei din carciumi vorbesc engleza sau macar iti dau senzatia asta, intelegand ce le spui.
Ce mi s-a mai parut interesant/ciudat in Arbanasi… Pe foarte multe porti sint poze cu persoane decedate; o fi o traditie a lor, asta e. Pe foarte multe porti am vazut inscriptii cu “cод” si nu stiam ce inseamna, pana cand nu am vazut o masina patruland pe strazi la ore tarzii – este de fapt o firma de paza ce asigura siguranta (nu stiu daca si increderea).
In dimineata plecarii spre casa, dupa ce am stat 2 ore sa dau gheata de pe masina – pentru ca freezing rain doua zile la rand si masina parca era imbracata intr-un cocon – am mai dat o tura in plimbare prin sat, intr-o liniste care te-ar putea enerva. Eram doi nebuni care se bucurau de fiecare moment si de tot ceea ce era in jurul lor, iar atunci am tipat in gura mare si m-am injurat singur: “Muta-m-as in Arbanasi! ”
VACANTE PERFECTE!!!
Trimis de papone in 05.12.14 17:21:42
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (papone); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@papone - Muta-te-ai, papone, ca prea-ti doresti!
Dar asa cum descrisesi tu, parca nu v-as lasa singuri si de izbeliste p-acolo, nu de alta, da faceti febra musculara. Nu ca io as sti bulgareste, dar am facea febra toti patru!
Superba descriere! Al noualea vot de la mine! Nota e10, normal!
@papone: Big like my friend. Și am prins și superbonusul. Îmi place stilul, dar cred că am mai spus-o.
”am citit atatea laude pentru monumentul Asanilor si parcul din jurul lui, de parca unora le-a ramas mic parcul Carol cu al lui mausoleu
Corect.
”Sighisoara este peste VT
Am spus și eu asta la un moment dat și mi-am luat-o grav...
M-am lăsat lămurit abia când s-a ajuns la concluzia că sunt diferite, în consecință nu se pot compara. Ce să mai zic?
@papone -
”De Ziua Nationala in Bulgaria
Huooooooooo!!! ))))))
Apoi... hai să-ți vând un pont... ieftin că ne cunoaștem.
Data viitoare du-ți consoarta la o cazare aflată pe una din "ulițele" alea. De exemplu pe la Vila Tvorcheska. N-o să regreți, ai încredere în mine, ce naiba...
Mi-a plăcut scriitura mult. Daaaar, preferata mea de la tine rămâne tot haleala de la Cota 2000. Aia rulează, frate!
----
am dat o mână de ajutor ca să se vadă mai bine - by wm
@ariciu - off, ariciule, chiar ma spariasem ca nu mai vazusem vreun comentariu nici de la tine, nici de la LeMeu. voturile le vazui io, dar comenturi ioc. mercic de pont, o sa probez locatia, promit. si mercic de vizita (dar si de trimiterea catre postul cu haleala de la inaltime, asa mai faci lumea curioasa sa-mi mai caute scrierile )
@papone - Păi io așteptam impresii de prin Berlin. Cum n-au venit, m-am plictisit să aștept...
@webmaster: Mulțumesc de ajutor! Am crezut că ești supărat pe mine... bine că nu-i așa... )
”Ce mi s-a mai parut interesant/ciudat in Arbanasi… Pe foarte multe porti sint poze cu persoane decedate; o fi o traditie a lor, asta e.
"помен" ii zice. Asa se comemoreaza rudele; am ramas cu impresia ca foile se pun in perioada Pastelui si ramin acolo pina le da jos vintul/ploaia. In zona Velingrad am vazut помен pe care erau scrise si ocupatia (in afara de "clasicele" virsta si data mortii), eventual si ceva chestii hazlii.
помен se pun pe poarta si in unele locuri unde pune toata lumea (de ex pe un zid al unei case parasite).
Un alt fel de afise cu poze ar fi скръбна вест - anunturi funerare. Astea se pun pe poarta si pe copaci in locuri circulate.
@papone - Veliko Tarnovo este un loc în care aş dori foarte mult să revin mai ales pentru că nu am reuşit să vizitez cetatea. Poate că odată şi odată...
P11 - poza aia cu "Scandal" prezintă produse autentice bulgăreşti? Am văzut oala aceea cărămizie, cu capac, pentru sarmale, în supermarketul Cora şi - ceea ce e mai de mirare - la tarabele cu produse tradiţionale româneşti din incinta ROMEXPO. Exact aceeaşi culoare de fond, exact acelaşi design.
@Dragos - Am văzut pozele tale. Mulţumesc!
La noi am văzut doar oale (şi mai mari şi mai mici), nu şi vase în care se prepară mâncarea gata porţionată.
Cât despre reţetele specifice… Vasele mari sunt pentru sarmale, ardei umpluţi, precum şi pentru tot felul de preparate pe bază de varză.
Oalele de lut ars se pretează la gătitul în cuptor. Nu se pun direct pe flacără pentru că se pot sparge. Pe aragaz se pune mai întâi un disc metalic.
În Maroc, în piaţa centrală din Marakesh, am văzut cum preparau tadjinul (un fel de ghiveci cu legume şi carne) în vase mici, pentru o persoană. Vasul are un capac foarte ţuguiat, tot de lut ars. La foc mic, pe jar, mâncarea se prepară foarte încet, de aceea gusturile se întrepătrund bine. De fapt acesta este scopul şi tot secretul vasului de lut ars. În opinia mea este o benefică întoarcere la tradiţie.
Scuze pentru off-topic!
Cand mai vrei la Sibiu stiu eu o cazare super ok in buricu targului!
@larissa2015 - Chiar vreau sa merg prin mai, asa ca astept detaliile - nu aici, sa nu afle toti si sa raman fara locuri
@larissa2015 - Hmmm, ma simt urmarit
Asa ca nu mai spun ca ma gandeam la weekendu' ala cu 20 si ceva, ca poate ne vedem pe acolo si se mai gasesc vreo cativa colegi sa ne bantuie )))
@papone - Asea, si? Ti-ar strica o mini ad-hoc, asa?
Ala din mai e 29 mai 1 iunie!
@Zoazore - ad-hoc / "neadhoc", anuntati-ma si pe mine daca o puneti de vreo intalnire. dar anuntati-ma din timp... macar timpul pe care il fac pe drum
@papone - Io n-am zis nimica! Io nu pot să vin.
Tu erai ăla urmaritu! Io voi fi în sesiune atunci!
@papone: Sunt o maaaare fana Arbanassi. Am fost de 6 ori pana acum...
Avem in curand planuri de-o alta ieseala, am facut deja rezervare pt Arbanaski Han. Abia asteptam...
Iubesc Arbanassi. Il ador!
@daf434 - Multumesc de vizita! Si noi vrem sa revenim imediat ce se incalzeste vremea mai tare, ne-a placut enorm "satucul" asta.
Cu întârziere, dar am reușit să citesc și eu review-ul tău. Felicitări, frumos scris! Îmi pare rău că nu am prins Zuperbonusul, dar și votul 48 e bun. încă 2...
@luciaoradea - Multumesc pentru vizita, Lucia!
Probabil va veni si ZB-ul, dupa ce se va face linkuirea articolului asta cu cel ce urmeaza sa il scriu dupa seara petrecuta la Arbanashki Han, pe 01.11 - adica peste o saptamanaaaa - si de data asta nu de ziua nationala, ci de ziua mea
PS: Ecoul tau a sosit cu 1 minut inaintea confirmarii rezervarii mele
@papone: ehehe, sper să fie bine acolo. La mulți ani să ai și distracție plăcută!
@papone - Ahaaa, o iei rara pe câmpii să nu dai de beut, da?
Să aveti o super-vacanță, așa cum o și meritați!
Și... VACANȚE ÎNSORITE!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2022 Un weekend la vecini, în Bulgaria — scris în 19.05.22 de k-lator din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Veliko Tarnovo... sau OIA din Balcani? :) — scris în 02.10.21 de alex1987sb din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Muzeul Iluziilor din Veliko Târnovo, ideal pentru puțină distracție — scris în 29.12.21 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Mini-Bulgaria, o țară întreagă la picioarele tale — scris în 07.06.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2020 Veliko Târnovo cu ale lui case atârnate pe dealuri — scris în 02.02.21 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Veliko Tarnovo de toamna festiva — scris în 21.10.19 de Adela3107 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Mini Bulgaria si altele in Veliko Tarnovo — scris în 26.07.19 de adighh din BRAşOV - RECOMANDĂ