ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.02.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 06.08.13
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Un oras plin de istorie

TIPĂREȘTE

Desi despre Veliko Tarnovo s-au scris pana acum destule lucruri, imi permit sa adaug si eu cateva randuri.

Eu si sotia am vizitat aceasta localitate de doua ori, pe 4 iulie 2013 (cand am fost cazati la Hanul Arbanashki in Arbanassi) si pe 31 decembrie 2013 (cand am stat la Complexul Boliari, langa Manastirea Kilifarevo si satul Natsovtsi).

Desi perioada petrecuta de noi in Veliko Tarnovo nu a fost prea mare, consider ca am vazut cam tot ce era mai important de vazut in acest oras plin de istorie.

Veliko Tarnovo este un oras in Bulgaria, la distanta de putin peste 100 km de Dunare, reședinta a regiunii cu același nume, cunoscut si sub denumirea de „Orasul Tarilor”.

Numele de Veliko Tarnovo provine din derivarea cuvantului “tern” (= turn in romana) si “veliko” (=mare), deci marele turn.

Localitatea se afla pe malul raului Yantra fiind capitala Taratului vlaho-bulgar intre anii 1185-1393.

Orasul vechi se intinde pe trei dealuri: Tsarevets, Trapezitsa și Sveta Gora. Fostele resedințe ale tarilor si ale patriarhilor Taratului vlaho-bulgar se afla pe dealul Tsarevets.

De departe cele mai importante vestigii istorice sunt cetatile Tsarevets si Trapezitsa care stau de straja de o parte si de cealalta a raului Yantra.

Datand din perioada celui de al doilea tarat bulgar (1187-1393), impunatoarea cetate Tsarevets este aparata de un zid intarit, ridicat direct pe stancile verticale ale dealului inconjurat pe trei parti de raul Yantra.

Amplasat in mijlocul cetatii, castelul, protejat de ziduri groase din piatra si turnuri de aparare, cuprinde, pe langa Biserica Salvatorului Binecuvantat, locuinte, cladiri, rezervoare in care se pastra apa si posturi de straja.

Dintre toate turnurile cetatii, singurul care s-a pastrat este turnul Baldwin, care a fost refacut in 1930 in locul in care imparatul Imperiului Latin (statul creat de cruciati dupa cucerirea Constantinopolului), Baldwin de Flandra, a fost tinut prizonier de tarul Kaloian. Din varful turnului se deschide o panorama frumoasa asupra dealului Sveta Gora.

Aici are loc un eveniment cu adevarat remarcabil in paleta manifestărilor artistice, oferite vizitatorilor orasului Veliko Târnovo, respectiv spectacolul de sunet si lumina “Tsarevgrad Turnov”, unicul de acest gen in Europa.

Menit sa redea Castelului Tsarevets grandoarea si gloria vechii capitale Turnovgrad, spectacolul, creat de o echipa de specialisti bulgari si cehi, in urma cu aproape 25 de ani, iempresioneaza atat prin compozitia muzicala incarcata de dramatism, special realizata pentru a transpune spectatorii in mijlocul evenimentelor care i-au marcat evolutia istorica, cat si prin fascinantul joc de lasere si sutele de lumini colorate, grandios proiectate.

Cetatea de pe dealul Trapezitsa, a doua ca insemnatate istorica dupa Tsaravets, cunoscuta in secolele XII-XIV-lea sub numele de “Gloriosul oras Trapezitsa”, era aparata, la randul sau, cu ziduri fortificate si prevazuta cu spatii de locuit. In interiorul acestei cetati a fost ridicata Manastirea Sf. Ivan Rilski, unde, in perioada 1194-1195, au fost aduse moastele sfantului de la Rila si pastrate timp de aproape 300 de ani.

Fortificatiile din secolul al XIII-lea din zona Asenova Mahala, situata la baza dealurilor Tsarevets si Trapezitsa, cuprind bisericile St. Dumitru Solunski, St. 40 de mucenici, St. Gheorghe si St. Petru si Pavel, importante monumente culturale, care constituie subiectul a numeroase cercetari arheologice, istorice si artistice.

Ca o privire de ansamblu a orasului, ingramadite unele peste altele pe pantele stancoase ale dealurilor cu vegetatie bogata, de unde coboara in trepte pana aproape de valea raului Yantra, case vechi, magazine, hoteluri, pensiuni si restaurante creaza impresia unui amfiteatru urias, cu vedere la scena deschisa, constituita de Monumentul inchinat tarilor Asen si Muzeul de Arta Contemporana.

Situat pe o terasa deasupra raului, monumentul inchinat tarilor bulgari Assen I, Peter, Kaloyan si Ivan Assen II, sub a caror domnie (1185-1241) statul medieval bulgar, cu capitala la Tarnovgrad (actualul Veliko Tarnovo), a atins apogeul sau politic, economic si cultural, reprezinta omagiul adus pentru cei care au intemeiat Taratul Vlaho-Bulgar si ofera o priveliste magnifica asupra orasului vechi.

Se pare ca spre sfarsitul lui 2013 acest monument a fost profanat de cativa pasionati de graffiti.

In Veliko Tarnovo mai pot fi vizitate 3 muzee: Sarafkina Kashta care prezinta mestesugurile populare si expozitii de bijuterii si costume populare, Muzeul de Istorie si Muzeul Arheologic.

Un moment de relexare il constituie plimbarea pe strazile inguste si linistite ale orasului vechi si admirarea arhitecturii din zona.

Astfel străzile Gurko si Rakovski, ale caror cladiri restaurate reconstituie atmosfera secolelor al XVIII-lea si al XIX-lea, se numara printre principalele atractii ale orasului vechi, alaturi de capodoperele arhitecturale realizate de Kolio Fitcheto: Biserica St. Konstantin si Elena (1872-1874), Catedrala Nasterea Maicii Domnului (Theotokos), Casa cu maimuta (1849) si Hanul lui Hadzhi Nikoli (1858).

Cunoscuta in trecut ca cea mai importanta artera comerciala a oraşului, Samovodska Charshiya (actuala Rakovski Ulita), este una dintre putinele strazi din Bulgaria, care isi pastreaza destinatia de odinioara, valorificand produsele confectionate dupa metodele traditionale in mici ateliere manufacturiere. Folosind tehnologii si unelte originale, artizani, olari, pictori de icoane, sculptori, bijutieri, sticlari, tesatori, aramari ai cofetari isi exerseaza maiestria in fata privitorilor fascinati, ridicandu-si mestesugurile la rang de arta.

Merita vizitate si anumite locuri aflate in imprejurimile orasului Veliko Tarnovo:

- Manastirea Schimbarea la Fata;

- Manastirea Sfanta Treime sau Manastirea Patriarhala;

- Manastirea Nasterii Maicii Domnului sau Manastirea Kilifarevo;

- Manastirea Sfintii Petru si Pavel sau Manastirea din Lyaskovets;

- Manastirea facatoare de minuni Sf. Nicolae din Myra sau Manastirea Kapinovo;

- Manastirea Buynovtsi;

- Satul Arbanassi cu Biserica Nasterii Domnului;

- Orasul Svishtov (cu ruinele vechiului oras, turnul, manastirea, etc.);

- Nicopole ad Istrum;

- Ivanovo cu bisericile sapate in stanca;

- Cetatea Cerven;

- Cascada Hotnitsa.

In continuare am sa las cateva fotografii sa graiasca de la sine cu privire la ce am vazut noi in Veliko Tarnovo.


[fb]
---
Trimis de valyionsc in 14.02.14 02:43:29
Validat / Publicat: 14.02.14 08:22:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4018 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (valyionsc); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P41 Strada Nezavisimost plina cu magazine
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12800 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

benescu75
[14.02.14 15:22:02]
»

E bun review-ul dar are o greseala, cel putin din ce am invatat eu la scoala si din ce ammai citit: acei tari bulgari (Asan si Petru) erau de fapt vlahi (romani), si au condus revolta vlahilor din zona carora mai pe urma li s-au alaturat si bulgarii si cumanii (din zona Olteniei de azi). Kaloian este de fapt fratele mai mic al celor doi si se numeste Ionita Caloian. Sper sa nu te superi pentru completare dar imi place istoria si am simtit nevoia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
benescu75
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Veliko Tarnovo și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073575019836426 sec
    ecranul dvs: 1 x 1