GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O zi prin vechea capitală a Bulgariei
În luna august am primit vizita unor buni prieteni din Germania şi mi-am dorit foarte mult să-i pot şi eu 'răsfăţa' aşa cum au făcut-o şi ei când am fost noi pe acolo.
Am analizat mai multe variante, dar pentru un timp aşa scurt, nu am reuşit să fac un 'program' destul de interesant şi atractiv prin Bucureşti sau împrejurimi.
Aşa am ajuns la decizia de a merge cu toţii la Veliko Târnovo; oricum, era pe lista mea de ceva vreme şi am profitat de oportunitate şi am purces la drum.
Drum despre care nu prea am multe de spus, este deja binecunoscut (cel puţin parţial) celor ce merg prin ţara vecină spre alte ţărmuri spre relaxarea estivală... Aş vrea doar să spun că de-a lungul lui sunt câteva atracţii turistice foarte interesante (suficient de bine semnalizate), dintre care cel puţin unul ar merita o oprire, fie la dus (preferabil), fie măcar la întoarcere - e vorba de fortăreaţa de la Cerven. O să vedeţi ceva mai încolo şi care e motivul.
Pentru că eu tocmai vizitasem Cerven-ul de curând, la întoarcere am ales o altă oprire la un monument, legat şi aceasta oarecum de V. T. prin arhitectul ce l-a creat.
Dimineaţa, după ce am luat micul dejun la hotel şi m-am asigurat că ne adăpostesc fără probleme maşina în parcarea lor până după-amiază, am plecat pe jos să vizităm mai întâi fortăreaţa. Cum drumul până acolo era suficient de lung ca să ne obosească înainte de vreme, am decis să luăm taxiul. Pentru nici 2 leva (pe aparat! cu bon şi ce mai trebuie) un şofer foarte vorbăreţ ne-a dus până în apropiere de o scară ce ne-a scos chiar în piaţa (Ţar Asen I) din faţa intrării spre cetate (atât piaţa, cât şi strada care ducea de acolo spre centru fiind închise circulaţiei auto în acel moment şi semănând binişor cu centrul istoric al Bucureştiului, când era în veşnica renovare). Omul era căsătorit cu o bulgăroaică de pe lângă Dunăre, aşa că vorbea şi el binişor româneşte şi ne-a amuzat pe drum cu ceva istorioare. Şi mai era şi de-un leat cu mine. :) (asta l-a bucurat, deşi nu prea ştiu de ce).
În sfârşit, odată ajunşi pe platoul de unde porneşte accesul la cetate (şi după ce am luat bilete şi ceva prospecte turistice) începem urcarea spre ruinele pline de istorie zbuciumată... Aparatele foto lucrează din greu, panourile cu informaţii sunt şi ele utile, vorbindu-ne despre fapte şi epoci de lupte şi vitejie, dar şi despre cele de înflorire şi prosperitate.
N-o să insist prea mult asupra informaţiilor, acestea se pot uşor găsi pe wikipedia sau alte saituri.
Voi spune doar ce mi-a plăcut mie aici mai mult: mi-a plăcut felul cum sunt marcate aproape toate clădirile/ruinele ce fac parte din complex, mi-a plăcut cum sunt restaurate şi păstrate, mi-a plăcut urcarea cu liftul în turnul vechii biserici patriarhale, în întregime reconstruită pe locul celei originale, folosind probabil planuri şi imagini din vechime ale ei. Păcat că acum e doar un monument, lipsit practic de încărcătura ei spirituală, nefiind şi sfinţită; aici nu se mai ţin slujbe, e doar un loc de vizitat. "Frescele" din interior sunt frumoase, impresionante chiar, dar aşa cum spuneam, parcă ar fi "natură moartă"... Oricum, trebuie văzută!
Iar urcarea cu liftul până sus în turn face toţi banii (puţini, e drept!); mai ales că aici e un om (liftierul) care vă şi poate spune câte ceva despre ceea ce se poate vedea (adică tot oraşul cu valea râului Yantra şi fortăreaţa vecină Trapeziţa).
Pornind de aici, m-am îndreptat spre extrema nordică a cetăţii, trecând pe lângă vechea curte domnească (având încorporate în construcţie elemente din vechi monumente romane) până la "stânca execuţiei" unde trădătorii şi tâlharii îşi primeau dreapta osândă. (ce bună ar fi una şi-n ziua de azi...)
Cei ce vor ajunge şi la capătul dinspre sud al cetăţii, vor da şi peste motivul mai sus pomenit de a vizita cetatea Cerven: turnul lui Baldwin, reconstruit în 1930 ca o copie fidelă după un turn al fortăreţei Cerven.
Deja cam obosiţi şi în mod sigur însetaţi, după un scurt popas la bufetul aflat în apropierea 'carillon'-ului, am părăsit cetatea, îndreptându-ne spre oraş.
Am străbătut din nou drumul spre piața Țar Asen I, am 'admirat' hărnicia tipic balcanică a lucrătorilor de la 'renovare', și ne-am continuat drumul spre centrul orașului. Am trecut pe lângă frumoasa clădire ce a adăpostit Marea Adunare Națională, acum muzeu de istorie. De ce amintesc totuși despre aceasta, deși nu am intrat să vizităm muzeul? Pentru că este ea însăși, împreună cu încă o serie de clădiri din Veliko Târnovo un veritabil exponat de 'muzeu arhitectonic', create fiind de un arhitect ilustru al renașterii bulgare - Kolyu Ficheto / Колю Фичето. Un alt exemplu din creația sa l-am întâlnit doar la câteva sute de metri de acolo - Casa cu maimuță. (Mă rog, era și hanul Hagi Nikola, dar fiind mai retras de la strada principală, l-am ratat). Plus câteva biserici, despre care am aflat însă abia ulterior.
Voi reveni la el la finalul povestirii.
La câțiva pași (și vreo 2 dughene de diverse vizitate de către doamne) mai încolo, trecem prin piața Площад Велчова завера / Piața răscoalei lui Velcio (Atanasov), prin fața hotelului Grand Hotel Yantra. Îmi atrăsese anterior atenția monumentul din centrul pieței și astfel am aflat (de la șoferul cel volubil) despre acea răscoală, în câteva vorbe. Mă rog, o răscoală a negustorilor bulgari, pentru eliberare, din 1835. Mai mult, căutați prin cărțile de istorie. Io oricum nu auzisem despre asta nimic mai-nainte. Da' cum spuneam - mi-a plăcut monumentul.
O luăm mai departe spre centru pe strada Stefan Stambulov. Ne oprim desigur de câteva ori la punctele de belvedere de deasupra văii Yantrei, unde pozăm de zor priveliștea, parcul Asenovilor, dar și galeriile de artă "Boris Denev", o clădire cu aer eclesiastic, deși n-a fost niciodată biserică, precum și vestigiul comunistoid Interhotel V.T.
Timp aveam, că fetele intraseră în regim de shopping...
Norocu' meu că am trecut cu bine de Samovodska tcharchia (de pe strada G S Rakovski) - un fel de Gabroveni - Lipscani bucureștean, autohton. Nu de alta, dar am aflat abia ulterior că era chiar acolo, la 2 pași de noi, cu atelierele, prăvăliile și băruleţele din dotare, pentru a exfolia cât mai rău banii din buzunarele turiștilor.
Iar ca să treacă rana de la ochi provocată de Interhotel, puteți admira preț de câteva minute un frate (mult) mai mic de-al lui - hotelul Real. Preferabil după înserat.
Ceva mai departe, se află și Centrul comercial Europa (NU! nu cel din Colentina) - fost magazin universal, după aspect, privatizat pe felii - în fiecare felie ființând acum câte un alt magazin. Mehanale și restaurante ne fac cu ochiul, dar reușim să trecem de ele și ajungem la strada Independenței; Nezavisimost, pre limba lor. Aici, la îmbinarea celor 2 denumiri (că strada e de fapt tot aia) și peste drum de centrul comercial amintit, se află un alt monument ce merită menționat - Monumentul spânzuraților de la revoluția din aprilie 1876. Revoltă populară care a ridicat la luptă majoritatea populației bulgare împotriva asupritorilor otomani. Nu știu dacă asta a dus la declanșarea războiului ruso-turc (deși istoricii așa susțin), dar cu siguranță le-a creat un teren propice pentru obținerea independenței și, de ce să nu recunoaștem, și nouă odată cu ei.
Monumentul are o formă de piramidă, având o cruce în vârf, iar pe cele 4 laturi, plăci cu înscrisuri; pe cea dinspre est (spre stradă), scrie:
Въ памятъ на погиналите за българската свобода поборницы. Въздигнат отъ признателното поколение, 1883 година от Р. ХР.Adică "În memoria celor ce s-au jertfit în lupt pentru independența Bulgariei. Ridicat de către generațiile recunoscătoare [în] anul 1883 de la N.[așterea lui Isus] C[ristos]". Pe celelalte 3 laturi, inscripțiile cuprind numele celor spânzurați aici în datele de 28 mai, respectiv 4 și 15 iunie.
Încet-încet, ne apropiem (după o porție generoasă de înghețată) de piața (și parcul) "Mama Bulgaria". Aici e un alt monument dedicat memoriei vitejilor ce au căzut pe câmpurile de luptă din războaiele lor de dezrobire, începând cu cel ruso-turc și terminând cu primul mondial. În fața statuii arde și o flacără veșnică.
Cam din dreptul acestei piețe (și primăriei, situată tot aici), strada își schimbă iar numele, devenind Vasil Levski. Iar pe Vasil Levski, vestitul lor revoluționar, îl găsim la câteva sute de metri mai departe, după ce trecem pe lângă sediul teatrului dramatic "Konstantin Kisimov". Iar pe postamentul statuii putem vedea un citat care prevestea măreața lui idee, dintr-o scrisoare pe care i-o adresa lui Panaiot Hitov:
„ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само мене си“care va să spună cam așa: "dacă voi învinge, câștigă tot poporul, iar dacă pierd, mă pierd doar pe mine"...
Cam asta ar fi ceea ce am putut eu vedea (cam pe fugă), demn de menționat, prin Veliko Tarnovo.
Am revenit apoi la hotel, am ciugulit ceva de prânz, și, înainte sa pornim spre casă, am făcut un scurt popas și la Arbanasi. Am găsit un loc de parcare prin centru și am luat-o la pas pe ulicioarele satului.
Nu pot povesti prea multe, singurul localnic cu care am "vorbit" nefiind prea instruit (o să vă convingeți din poze). Am fi vrut sa vizităm muzeul (din Konstanţalieva kâşta), dar am ajuns exact la ora închiderii...
Asta e! data viitoare...
Şi-am încălecat pe-o şa... dar nu s-a terminat! :-)
Final
Am oprit, așa cum am spus la început, pe drumul de întoarcere, pentru câteva minute (și mai multe poze) la podul Belenski de peste râul Yantra de la intrarea/ieșirea din Byala. Se ține încă bine la cei peste 100 de ani ai săi, și arată chiar frumos. De ce am oprit? Pentru că și acest pod aparține tot lui Kolyu Ficheto și privindu-l, realizezi că pentru epoca lui a fost o realizare destul de măreață. Câțiva pescari îl foloseau ca 'suport' pentru a-și arunca lansetele; n-am fost curios să privesc prea mult dacă era cu folos sau nu. Dar razele soarelui la apus erau superbe în acel peisaj. Mi-aș fi dorit atunci să pot picta, pentru că pozele nu redau căldura luminii și susurul apei, așa cum le-am simțit în acele clipe.
Trimis de Dragoș_MD in 30.09.12 17:20:29
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
Dragoș, ca să-l citez pe @ionescunic dintr-un ecou adresat lui TraianS la ultimul lui review, mi-ai luat pâinea de la gură, frate! Păi ce aș mai avea de adăugat dacă aș vrea să scriu și eu despre Veliko Tarnovo?!
Un review complet, plin de informații și asortat cu fotografii deosebite! Regret doar că în lipsa posturii de... pictor, nu ne-ai oferit și nouă apusul de final, măcar sub formă de ”pixeli”
@mariana. olaru:
”Păi ce aș mai avea de adăugat dacă aș vrea să scriu și eu despre Veliko Tarnovo?!
Păi cum ce? exact ce ai văzut și ce ai simțit când aifostacolo. Ce, înaintea mea n-au fost destui buni povestitori?
Hai, curaj!
PS poze mai urc (sper că azi) - încă n-am ajuns nici la jumate; aseară eram prea obosit și mergea și saitul greu...
Bingo! Adevăr grăit-ai! Sunt puține șanse ca impresiile personale să fie identice, sau măcar să fie reproduse cu aceleași cuvinte de alți participanți la discuție. Dar, cel puțin pe moment, cred că fiecare dintre eventualii postatori, încearcă senzația că ce e mai important s-a spus și că... ce e prea mult, strică! Așa că, am prins curaj, dar... pentru mai târziu!
Nu mă pricep mai deloc la calculatoare, dar fiindcă beneficiez de abonament de Internet rapid, credeam că am pescuit ceva viruși de mi se blochează tot timpul site-ul AFA și chiar accesul este greoi, deși cu alte locații nu am probleme. Înțeleg de la tine că serverul ar fi de vină, așa că m-am liniștit. Știu că se va rezolva prin grija Admin.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2022 Un weekend la vecini, în Bulgaria — scris în 19.05.22 de k-lator din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Veliko Tarnovo... sau OIA din Balcani? :) — scris în 02.10.21 de alex1987sb din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Muzeul Iluziilor din Veliko Târnovo, ideal pentru puțină distracție — scris în 29.12.21 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Mini-Bulgaria, o țară întreagă la picioarele tale — scris în 07.06.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2020 Veliko Târnovo cu ale lui case atârnate pe dealuri — scris în 02.02.21 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Veliko Tarnovo de toamna festiva — scris în 21.10.19 de Adela3107 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Mini Bulgaria si altele in Veliko Tarnovo — scris în 26.07.19 de adighh din BRAşOV - RECOMANDĂ