GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O plimbare de jumătate de zi prin Varna
Încă de când am stabilit petrecerea concediului de vară la HVD Viva Club din Nisipurile de Aur (vezi impresii) ne-am propus să facem o incursiune de câteva ore în orașul maritim Varna, important port bulgăresc la Marea Neagră. Am navigat pe hărți, am citit pe Internet diverse articole, am căutat informații despre obiectivele importante și tarifele de acces. Am reușit astfel să îmi schițez un traseu de parcurs și atracțiile de văzut din domeniul meu de interes, chiar am printat două hărți amănunțite ale zonelor vizate.
Pentru a scăpa de grija parcării autoturismului am hotărât să utilizăm transportul „preorășenesc” pus la dispoziție de autoritățile locale din Varna. Între aeroportul din Varna și stațiunile „Sf. Constantin și Elena” și Nisipurile de Aur circulă o linie de transport în comun interurbană cu indicativul 9. Prețul unui bilet între capătul din stațiune și parcul Primoski este de 3 leva/persoană (un taximetrist care ne-a văzut în stație ne cerea 20 leva până în oraș). De altfel, în funcție de distanța parcursă prețul biletelor varia – tarifele erau afișate în autobuz; biletele le procurați de la un angajat care se află în fiecare autovehicul. Păstrați biletele pentru control, la întoarcere am avut parte de un supracontrol care a verificat tichetele și seria acestora. Programul de circulație al acestor autobuze era afișat și la recepția hotelului – bravo lor! Și încă o informație privitoare la transportul în comun din Varna: informații privind traseele și orele de sosire în stații le puteți obține în timp real accesând adresa web: varnatraffic.com/en (adresă semnalată pe AFA de userul @ razvanmarius2k5).
Am pornit dimineață, după micul dejun, către Varna, stația autobuzului 9 fiind la câțiva pași de hotel. Am ales să coborâm după Delfinariu, cred că a doua stație: Academia/B-dul Cneaz Boris I, după ce am depășit parcul Primorski. Pornim pe jos pe marginea parcului, după care vom pătrunde în această mare oază de verdeață a orașului amenajată chiar pe malul mării: Parcul Primorski (amenajat în 1878). Acest parc găzduiește o parte din principalele atracții ale orașului: Delfinariul, Grădina Zoo, Aquarium-ul, Planetarium-ul, Muzeul de Științe Naturale, un teatru în aer liber. Am admirat aleile umbroase și florile plantate în spații special amenajate, spații de joacă pentru copii, fântâni arteziene. Ne-am oprit în vreo două locuri/esplanade de unde am putut admira Marea Neagră și intrarea în portul Varna.
Treptat am coborât la nivelul plajei orașului unde se aflau suficient de multe persoane. Plaja nu e foarte lată, pe nisipul fin fiind amenajate și câteva zone cu șezlonguri. Mai multe terase și restaurante drăguțe se află poziționate la limita plajei cu parcul. Ne-am oprit și am admirat exponatele exterioare ale Muzeului Naval: vase de luptă, tunuri, balize.
Ne îndreptăm spre port pe b-dul Primorski și găsim o fântână cu apă minerală caldă – frumoasă statuia cu dragoni ce străjuie izvorul. În zare observăm turnul cu ceas al Gării din Varna (datat 1929), turn ce l-am observat din mai multe puncte ale orașului. Admirăm ruinele Termelor lui Odessos – termele mici de după gardul de sârmă. Situl arheologic e mic, dar bine întreținut; în interior sunt plăcuțe explicative în multe puncte, se mai văd urme ale hypocaustului, coloane și ziduri de piatră și cărămidă. Este amenajată și o scenă pentru desfășurarea de evenimente culturale. Lângă ruine se află Muzeul de Istorie al orașului Varna.
Pe stradă, întâlnim în multe locuri săgeți indicatoare către principalele puncte de atracție și distanța la care se află situate. Trecem pe lângă o altă clădire impozantă: Administrația Navală. De aici facem dreapta și urcăm pe str. Preslav, arteră flancată de clădiri vechi. De altfel, de aici pătrundem pe un labirint de străduțe cu case vechi, un fel de centru vechi al orașului Varna, unele clădiri sunt restaurate, altele în stare proastă. În multe locuri sunt amplasate frumoase terase, cafenele și restaurante.
La un moment dat ne trezim în Piața Nezavisimost. Privim clădirea roșie a Operei și Teatrului Dramatic „Stoyan Bachvarov”, superbă construcție în stil neobaroc. O fântână arteziană răcorește aerul cald al zilei, jetul central de apă urcă câțiva zeci de metri; mai mulți turiști se plimbă pe pietonal căutând obiectivele orașului. Coborâm pe o străduță, traversăm un mic parc, urcăm pe altă „uliță” – în peregrinare vedem Muzeul Renașterii Bulgare și Muzeul Etnografic. Ajunși din nou lângă Teatru ne continuăm drumul pe pietonal spre Centrul de Informare Turistică. În interior primim o hartă a orașului, o broșură cu evenimentele culturale ale lunii ce se desfășoară în oraș, ne alegem câteva pliante și ne conversăm în limba engleză cu domnișoara din spatele pupitrului. Astfel află o informație importantă pentru noi: autobuzul 9 oprește lângă Catedrală, ceea ce ne scutește de 30-40 de minute de mers pe jos către Parcul Primorski de unde doream să îl luăm spre Nisipurile de Aur.
Lângă Centrul de informare turistică se află Grădina Orașului, un parc umbros, dar și Turnul cu ceas (construit în 1890 pe locul altui turn mai vechi; avea rol de foișor de supraveghere pentru pompieri) și o sală de teatru și spectacole (Union). Vis-a-vis se află Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, construită între 1880-1885, important monument ortodox din Varna.
Aceasta a fost plimbarea noastră prin „capitala maritimă a Bulgariei” – Varna. Interesant, instructiv, recreativ – sunt cuvinte care pot descrie pe scurt vizita în acest oraș. Informații actualizate în limba română găsiți pe site-ul: visit.varna.bg/ro/index.html.
Trimis de tata123 🔱 in 10.08.17 09:33:13
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@tata123: Frumoase poze, frumos articol!
Clădiri frumoase, chiar și cea în paragina. Clădirea Operei și a teatrului, deosebita. Despre catedrala ce sa mai spun, (?!), arhitectura ei spune tot.
Citit, placut, văzut poze, votat cu drag!
Felicitări!!!
@tata123: Varna a fost si in intentia noastra anul trecut insa a fost o zi caniculara ziua propusa astfel incat am renuntat pe moment, dar cu urmatoarea ocazie nu voi rata asa ceva.
Felicitari, votat cu mare placere.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2020 City-break de toamnă în Varna și împrejurimi — scris în 22.02.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Plimbare de o zi prin Varna — scris în 22.02.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Varna octombrie 2020 — scris în 05.11.20 de pacala_pm din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Varna, un oraș minunat — scris în 30.05.18 de black_mamba din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 La pas prin Varna — scris în 31.03.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Varna - un city break reusit, mai ales in extra sezon! — scris în 08.06.17 de Raluca H din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Cine se scoala de dimineata la castel ajunge - Castelul Euxinograd — scris în 11.07.16 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ