ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.08.2026
MAY-2025

Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
Mulțumit, aproape încântat

O zi in Bulgaria - Beloslav, Devnya, Shumen…

TIPĂREȘTE

In anul in care in Bulgaria platile inca se mai faceau in leva - 2025, ultimul - am facut si eu o calatorie la sud de Dunare doar pentru a-mi scutura buzunarele de ultimii bani bulgaresti pe care ii mai aveam. Am ales o excursie scurta, de numai o zi, care includea atat vizite la obiective pe care nu le mai vazusem, cat si suficient timp liber pentru plimbare si pentru cumparaturi.

Am plecat din Bucuresti in zorii zilei, pe acelasi arhistiut drum spre Ruse, indreptandu-ne mai apoi spre Varna, dar fara a ajunge acolo. Tinta noastra era Beloslav, un orasel situat la 19 km vest de centrul orasului Varna si de coasta bulgara a Marii Negre. Mai exact, este situat de-a lungul malului estic al lacului Beloslav si de ambele parti ale canalului care il leaga de lacul Varna.

Asezarea este foarte veche, dovezile arheologice vorbind despre populatii stravechi, amintind si despre tracii care s-au stabilit aici cam prin sec. V i. Hr. Dar, noi nu veniseram la Beloslav pentru a-i afla istoria, ci pentru ca fuseseram informati ca acolo, pe malul apei, in anul 1893 a fost deschisa prima fabrica de sticla din Bulgaria. La Centrul de suflare artistica a sticlei si de fabricare a sticlei ignifuge sunt pastrate si dezvoltate metodele traditionale utilizate in productia de sticla, dar sunt adoptate si cele mai recente tehnologii in domeniu. Am aflat ca aici se realizeaza in prezent fiole de sticla pentru companiile farmaceutice din multe tari, precum si flacoane minuscule pentru parfumuri.

Muzeul Sticlei - Beloslav infiintat la cea mai veche fabrica de sticla din Bulgaria, a fost unul dintre motivele pentru care am venit la Beloslav. Am fost intampinati de o doamna care ne-a condus pe tot parcursul turului, gata sa ne raspunda la intrebari si sa ne astampere curiozitatea. Mai intai a prezentat istoricul fabricarii sticlei la Beloslav, incepand cu anul 1893 cand fratii Meshulam au pus bazele primului atelier, apoi a facut referire la procesul de productie si la ingredientele necesare crearii masei de sticla care va fi folosita de mesterii sticlari pentru a modela forme unice.

Cel mai captivant moment al vizitei a fost acela in care doi mesteri au facut demonstratii practice privind fabricarea obiectelor din sticla. Dintr-o masa diforma de sticla, prelucrata la 1500-1800ºC, din mainile mesterilor artizani au aparut gingasi iepurasi, gratioase lebede, colorate pasarele cu aripi intinse in zbor si alte bibelouri fragile. Am avut si posibilitatea de a intra efectiv intr-un cuptor in care se obtine masa de sticla. Aspectul este impresionant. O adevarata pestera artificiala, cu pereti pe care s-a scurs sticla topita. Racita, acum creaza impresia celei mai veritabile pesteri din adancul pamantului.

Parasind atelierul de fabricatie, am ajuns in muzeul propriu-zis. Opere de arta unice, de o frumusete rara. Sute de vaze de diverse forme si culori, nenumarate boluri si sfesnice, precum si o mare varietate de bibelouri, toate lucrate manual.

Muzeul Submarinului “Slava”

Primul contact vizual cu Submarinul “Slava” a fost prin geamul Muzeului Sticlei pe care tocmai il vizitam, uriasul negru, din metal, profilandu-se deasupra apei starnindu-ne curiozitatea. La achitarea taxei de vizitare, odata cu biletul, am primit fiecare cate un pliant in limba romana. Acesta este un ghid amanuntit pentru vizitatori, de mare ajutor pentru cei care vor sa inteleaga rostul a ceea ce se vede in interior. Nu intentionez sa obosesc pe nimeni cu termenii tehnici inscrisi acolo, dar pentru ca m-au incercat emotii aparte vizitand acest obiectiv special, unic in viata mea de turist, apreciez ca Submarinul “Slava” merita cateva cuvinte intr-un review separat. Am si multe poze care, atasate, cred ca vor fi benefice pentru redarea macar in parte a atmosferei de acolo.

Muzeul mozaicurilor - Devnya este construit pe fundatiile originale ale unei vechi vile romane.

Devnya este un oras din nord-estul Bulgariei, situat la aprox. 25 km vest de Varna si de tarmul Marii Negre. Devnya se afla pe locul orasului antic roman si bizantin timpuriu - Marcianopolis - fondat de imparatul roman Traian dupa al Doilea Razboi Dacic, incheiat in anul 106. Orasul a fost numit dupa sora lui Traian, Ulpia Marciana. Un centru strategic important, Marcianopolis a facut parte din Tracia romana pana in 187-193, apoi a apartinut Moesiei Inferioare. Orasul a inceput sa decada dupa raidul gotic din 248-249 si invaziile barbare ulterioare din nord.

Casa Antiopei, o vila romana tarzie, construita la sfarsitul sec. III sau inceputul sec. IV d. Hr. (pe vremea lui Constantin I cel Mare) in locul unor cladiri anterioare distruse în timpul invaziilor gotice, decorata cu mai multe mozaicuri frumoase, a fost excavata si este expusa astazi publicului. Muzeul a fost construit de arhitectul Kamen Goranov pe o parte din fundatiile antice ale cladirii cu mozaicuri descoperita in cursul sapaturilor arheologice incepute in 1976 si continuate ulterior.

Constructia romana avea un atrium pardosit cu lespezi de piatra, cu o fantana in mijloc si cu o galerie de coloane din calcar pe trei dintre laturile sale, precum si mai multe camere rezidentiale, comerciale si de depozitare, cu o suprafata totala de 1402 m². Peretii spatiilor de locuit erau acoperiti cu tencuieli colorate si fresce. Cinci dintre camere, precum si porticul erau pardosite cu mozaicuri multicolore - unele dintre cele mai bune exemple de arta in mozaic roman din acea vreme, descoperite in Bulgaria. Trei dintre aceste mozaicuri pot fi vazute in muzeu chiar in incaperile in care au fost gasite, iar restul, dupa conservare si restaurare partiala au fost transferate pe o noua baza de sustinere si pot fi vazute in incaperea de la etaj, destinata special acestora.

Mozaicurile, de mari dimensiuni, sunt realizate cu pietricele mici - marmura, calcar, lut ars si sticla colorata in 16 culori. Ele reprezinta in principal personaje si scene din mitologia greco-romana, animale si pasari exotice, motive vegetale si geometrice. Intre toate acestea, se remarca unul deosebit de frumos, relativ bine pastrat, care este decorat cu capul Medusei - fiinta mitologica avand serpi in loc de par, cu puterea de a pietrifica pe oricine o priveste drept in ochi. Acest mozaic poate fi vazut si fotografiat cel mai bine din camera de la nivelul superior.

Dupa cateva minute petrecute printre ruinele din exteriorul muzeului, am continuat spre Shumen. 58 km ne despart de Shumen, orasul in care am fost de mai multe ori, al carui centru il cunosteam acum destul de bine. Am scris despre Shumen - antic si modern cu Memorialul Creatorilor statului bulgar, cu Cetatea Shumen si cu Moscheea Tombul - cea mai mare moschee din Bulgaria. De asta data nu am vizitat nimic. Am preferat o plimbare prin oras, o gustare servita la o terasa si explorarea catorva magazine. V-am spus ca aveam bani de cheltuit!

In incheiere, recomand celor care ajung in zona sa viziteze si obiectivele despre care am scris aici. Fiecare dintre ele aduce un plus de cunoastere. Nu vreau sa fac referire la taxele de intrare la Muzeul Sticlei si la Muzeul Submarinului “Slava” din Beloslav sau la Muzeul mozaicurilor din Devnya pe care le-am vizitat noi pentru ca datele mele nu mai sunt de actualitate. Noi am prins vremea cand acestea inca se achitau in leva. Pentru informatii noi privind atat taxele de acces, cat si programele de functionare a acestor muzee este recomandat a se consulta internetul.

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
  • Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub -- citește mai mult

Trimis de iulianic in 14.08.26 08:12:24
Validat / Publicat: 14.08.26 09:25:35

VIZUALIZĂRI: 64 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P01 Beloslav - Muzeul sticlei, intrarea.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10800 PMA (din 12 voturi)

4 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[14.08.26 10:38:19]

@iulianic: Vecinii noștri bulgari au numeroase locuri istorice și obiective turistice interesante, aflate la o distanță rezonabilă și numai bune pentru excursii de o zi, două.

În 2025 am vizitat și eu submarinul Slava de lângă Varna, lucru care mi-a creat o emoție deosebită. Mașinăria de război submarină este astăzi un adevărat muzeu plutitor, care ne dezvăluie condițiile grele de trai ale echipajului și nivelul tehnic al acelor vremuri, fiind totodată o mărturie a unei perioade tulburi din istoria Europei. Muzeul fabricii de sticlă nu l-am vizitat, în schimb am cumpărat câteva obiecte din sticlă drăguțe confecționate chiar acolo.

Ulterior am citit și despre mozaicurile de la Devnya, care nu erau prea departe de Beloslav. Acum, în articolul de față, am văzut și imagini. Voi mai ajunge în zonă...

Numai bine!

iulianicAUTOR REVIEW
[14.08.26 11:40:21]

@tata123 🔱: Imi place tot ceea ce este creat de mana omului, prin munca migaloasa, de aceea sticlaria de la Beloslav si in special modul de realizare a ei, m-a impresionat. Despre mozaicuri... ce sa spun? Am vazut mozaicuri multe in peregrinarile mele prin lume (unele si mai frumoase), dar m-am bucurat ca si in Bulgaria - adica atat de aproape de noi - putem vedea cate ceva din ceea ce s-a pastrat din aceasta straveche arta.

Cat despre Submarinul "Slava"... Initial am scris mai mult in prezentul articol despre acest muzeu inedit. Recitindu-l inainte de publicare, am decis ca merita cateva randuri scrise separat. Poate ca inspira si pe alti calatori spre tarmurile marii sa faca un popas la Beloslav. Pentru cei cu copii dornici de cunoastere, pentru cei ca mine, care pastreaza in suflet apasarea scenelor din filmul "Submarinul ucigas", nu e putin lucru.

Urmeaza articolul Muzeul Submarinului “Slava” - Beloslav. Este scris, dar astept sa cobor in lista "Impresii de calatorie" afisata pe site, in dreapta.

FloriaPHONE CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA
[14.08.26 12:40:29]

Deși am petrecut multe vacanțe în stațiunile din apropierea Varnei, nu am văzut până acum mozaicurile de la Devnya. Din pozele tale am observat ca seamănă foarte bine cu mozaicurile de la Edificiul Roman cu Mozaic din Constanța. Este normal, având în vedere ca datează din aceeași perioadă și au fost descoperite în apropierea țărmului Mării Negre. Cred ca cele de la Constanța sunt mai mari și au fost puse în valoare prin restaurarea întregului ansamblu arheologic din Piata Ovidiu.

Vacante frumoase îți doresc!

iulianicAUTOR REVIEW
[14.08.26 13:52:21]

@Floria: Multumesc pentru completare! Eu n-am vazut inca mozaicurile de la Constanta si trebuie sa-ti marturisesc faptul ca de mult imi doresc o vizita asa cum trebuie, adica pur turistica, in centrul istoric al orasului Constanta. Am vazut de curand o prezentare a acestuia la TV. Desi, partial, am vizitat Constanta de mai multe ori, un traseu bine documentat imi lipseste.

Poate ca viitorul imi va pune pe lista Constanta si - bineinteles - Mangalia care mi-a scapat printre degete din cauza pandemiei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]

2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Floria, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Varna și împrejurimile:

SOCIALs

[C] Copyright 2008-2026 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  • LOGAT? = DA (IntC=1)
  • pagină generată în 0.057698965072632 sec