ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.01.2025

Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:

Varna - alint pentru extra-sezon

TIPĂREȘTE

Am ales Varna deoarece este puțin probabil sa ajungem acolo in sezonul estival când preferam stațiuni mai micuțe si mai aerisite.

M-au ajutat foarte mult review-urile anterioare ale colegilor precum si o analiza atenta a harții google pe care am împânzit-o cu stegulețe pentru ceea ce urma sa fie un city-break de 3 zile.

Am ales cazare cu mic-dejun la City Boutique Inn, aflat in centrul vechi, cartierul grec - maps.app.goo.gl/34q96iA1aJV5sCag8. Este o cazare excepționala, primitoare, foarte curata, gazde foarte prietenoase, camere spațioase, foarte bine utilate iar masa de dimineață a fost variata si îndestulătoare.

Drumul din București pana in Varna ne-a luat doar 3 ore (acum ca intrarea in Schengen își face simțite efectele), vigneta am luat-o de pe web.bgtoll.bg iar in viitorul apropiat sper sa se renunțe la enervanta taxa de pod sau măcar sa facă un sistem prin sms (15 lei)

In Varna pentru parcare in zona centrului, denumita si Blue Zone, am fost instruiți de către gazda sa descărcăm aplicația Mpark si prin intermediul ei am achitat zilnic 16 leve/parcare. De notat ca in mod normal in centru exista o limitare de 3 ore pt a parca dar cei care achita prin aplicație pot lasa mașinile o zi întreaga. Am observat ca in zilele lucrătoare era foarte greu de găsit locuri disponibile dar in wd multe erau libere.

Noi am avut 3 zile pline in frumosul Varna si pot spune ca m-a impresionat in mod plăcut prin aerul relaxat, tineresc si aerisit pe care il are (bănuiesc ca aceste trăsături se modifica pe măsura ce intram in sezon). Singurul negativ a fost ca mi-a lipsit verdeața pomilor, dar vremea însorită si prezenta marii au compensat din belșug asta.

Recomandările si observațiile mele ar fi următoarele:

Faleza Marii Negre – cu o lungime de 7 km de la un capăt la altul, faleza Varnei adăpostește nu mai puțin de 8 plaje, daca le iei in calcul si pe cele mai micuțe. Te poți plimba direct pe nisip ori pe promenada care merge in paralel cu marea – noi am avut 2 incursiuni: una dimineața devreme sa ne bucuram de aerosoli si răsăritul soarelui si una ziua pentru a observa forfota locuitorilor, vibrația orașului si vibe-ul numeroaselor taverne si baruri. Pe minim una dintre aceste plaje o sa găsiți lebede, deci iubitorilor de păsări le recomand sa aibă mâncare dedicata daca doresc sa interacționeze mai îndeaproape.

Pe plaja mare a Varnei (1 km lungime) – exista o serie de beach-baruri si restaurante care arata ca niște mici cetăți, cu zidurile spre promenada si deschiderea spre mare – Sunt foarte frumoase si păreau foarte iubite de către locuitori; noi ne-am luat un pic de răgaz la un bar pe următoarea plaja First Buna maps.app.goo.gl/QC8hBnAwCbRzTy8s9 - “La Cucaracha Beach Bar” – unde ne-am bucurat in surdina de muzica anilor de liceu

Pentru iubitorii de scalda in orice anotimp, faleza ne-a dezvăluit minim 3 locuri demne de atenție: 'Primorski' Swimming Pool” - maps.app.goo.gl/T6NQexW9T8T6NXwX8 - aici este bazinul olimpic al orașului, alimentat de ape termale, cu intrare pentru toata lumea – apa este adânca, deci este dedicat înotătorilor.

“Moonlight Center” - maps.app.goo.gl/CcWnHbssYN8eCvC97 - acesta este un beach-bar care are amenajata o piscina cu apa termala deschisa NON-STOP numai buna de bălăceala: apa are 1.60 m adâncime – Costa 10 leve/pers, stai cat vrei, are 2 cabine de schimb mai chinuite si niște bai care au nevoie de o renovare, lucrurile le tii pe șezlonguri; DAR este cea mai tare experiența de avut iarna: apa are 41-41 de grade iar marea este la doar 20 m. Noi am profitat sa vedem un răsărit de aici si sa facem numeroase ture intre piscina fierbinte si marea răcoroasă.

In fata intrării acestui centru exista o fantana-izvor cu apa termala sulfuroasa pentru cei care fac astfel de tratamente. Bazinul termal public - maps.app.goo.gl/tUwPrJfGNSD6ToV28 - acesta este un bazin gratuit cu ape termale, unde am văzut ca se strâng destul de multi locuitori in timpul zilei. In dreptul lui marea are o zona de stâncărie deci e mai greu de făcut baie. Am observat 2 cabine de schimb si câteva băncuțe de lăsat lucrurile. Pentru a evita aglomerația bănuiesc ca e de preferat sa vii dimineața devreme sau noaptea.

Farul Varnei - maps.app.goo.gl/3qz5y6wkWHWLEXoM6- acesta închide la sud salba de plaje si separa prin promotoriul de 1 km. zona nisipoasa de perimetrul dedicat șantierului naval care in sine este ceva frumos de văzut. Farul este minunat de văzut la apusul soarelui deci planificati plimbarea in amurgurile senine.

“Gradina Marii” – este parcul municipal despre care a scris aproape toata lumea anterior si pe buna dreptate, este un parc foarte frumos, întins, divers, cu o grămadă de statui, muzee, obiective deosebite, locuri de odihna, spatii de joaca, fântâni, poduri. Noi l-am traversat in lung si-n lat bucurându-ne de tot ce puteam prinde in priviri, desi nu am intrat sa vizitam Delfinariul, Zoo, Muzeul Naval, Observatorul Astronomic, Muzeul de Științele Naturii sau celelalte clădiri cu intrare pentru vizitare. Aleile largi, parcelele de verdeața frumos întreținute, mulțimea de oameni care se plimbau in tihna mi-a lăsat o impresie foarte frumoasa despre acest loc.

“Muzeul de Arheologie” - maps.app.goo.gl/c8kHxojU4W8Q614v7 - dintre toate muzeele orașului as zice ca acesta este un “MUST” pe lista de concediu; Colecțiile din interior si mai ales poveștile preistoriei si antichității m-au impresionat enorm. Probabil am stat mai mult de 3 ore pentru a parcurge cu luare aminte fiecare camera ce construia încet din artefacte si vestigii milenare legenda reala a Varnei.

Centrul Vechi Cartierul Grec – este împânzit de muzee, biserici, faimoasele “Therme Romanae”, magazine locale, buticuri si cafenele, clădiri istorice, terase cochete, piațete largi, statui foarte frumoase, galerii de arta si practic orice iți poți dori. Am făcut mii de pași prin centru intrând pe la toate bisericile, inclusiv celebra “Catedrala Adormirii Maicii Domnului” , “Muzeul Etnografic” , am făcut câteva cumpărături “made in Bulgaria”, ne-am bucurat de restaurate si cafenele dintre care as dori sa menționez:

Tasting Room - Premium Spirits & Cocktails maps.app.goo.gl/aD1ahNCrimrhVhWo7 - acesta este un bar specializat pe degustări de tării având un inventar de peste 1500 de varietăți. Interiorul arată ca un gentleman’s bar, există o cameră in care se fumează (inclusiv trabuc) – cu ventilație decentă, iar pentru nefumători este deschisă zona barului. Trebuie neapărat rezervare in avans (noi am reușit de azi pe azi). Degustările constau in 3-6 băuturi dintr-o anumita categorie, care costa undeva in range-ul de 30-90 leva iar meniul are zeci de combinații posibile din fiecare tip (scotch, whiskey, rom, cognac). Pentru bărbați cu siguranța este ceva impresionant.

Staria Chinar Preslav - maps.app.goo.gl/968mCy83fFT8un8F7 - este un restaurant cu aer interbelic bulgăresc – mâncare bună si preturi apropiate de cele romanești; recomand o rezervare la etaj unde este o atmosfera mai plăcută.

Staria Chinar Restaurant - maps.app.goo.gl/hMUM5FWkqgFrQtb17 - este un fel de ruda de la tara a celui anterior, aflat intr-un cartier din anexa centrului, ceea ce ne-a dat oportunitatea de a ne plimba si prin zonele de blocuri ale orașului; restaurantul este foarte frecventat de localnici, are un aer rustic, meniul este asemănător celuilalt dar preturile erau puțin mai mici.

As recomanda călduros Varna pentru escapadele din sezonul rece sau extra-sezon si sunt incantata de trăirile pe care le-am avut aici in cele 3 zile pline.

Trimis de miha48 in 28.01.25 08:08:55
Validat / Publicat: 28.01.25 09:07:21
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA. A mai fost în/la: Durankulak, Shabla, Ezeretz, Krapetz, Dalboca, Balcik, cap Kaliacra, Sozopol, Nessebar, Ahtopol, Sinemoretz, Silistar, Rezovo, Bansko, Borovetz, Musala, Ambaritsa, Veliko-Tarnovo, Ruse, Sofia
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Austria, Bulgaria, Croatia, Ungaria, Italia, Franta, Scotia, Georgia, Grecia, Slovenia, Muntenegru, Rep Moldova

VIZUALIZĂRI: 123 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (miha48); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Puteți VOTA acest articol:

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[28.01.25 09:05:45]

Bun revenit pe site, cu impresii

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_add9.p ... 116331&hid=4765.

Sau... poate ceva video de pe acolo? Dacă ai filmat ceva, ar fi chiar util — link încărcare video.

webmasterX
[28.01.25 09:06:20]

Am ales cazare cu mic-dejun la City Boutique Inn, aflat in centrul vechi, cartierul grec - maps. app. goo. gl/34q96iA1aJV5sCag8. Este o cazare exceptionala, primitoare, foarte curata, gazde foarte prietenoase, camere spatioase foarte bine utilate iar masa de dimineata a fost variata si indestulatoare.

Ne-am bucura să putem citi impresiile despre cazare scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestui hotel.

Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Varna și împrejurimile:

• la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]