ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.10.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2015
DURATA: 9 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Septembrie în Peloponez. Hai la Tolo cu grăbire!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

De ce Peloponezul? Şi de ce în septembrie?

Răspuns la prima întrebare: pentru că deşi am fost de multe ori în Grecia, în sud nu am ajuns decât o dată, de mult de tot, în 1991, în prima vacanţă petrecută în această ţară. Atunci am făcut un circuit Bucureşti-Sofia-Salonic-Atena, de unde am trecut în Peloponez şi am vizitat Micene şi Olympia, apoi am traversat pe partea continentală pe la Patras, am mers pe ţărmul Mării Ionice până la Ioannina şi de acolo am revenit la Salonic pe la Meteore şi înapoi acasă. Ne rămăseseră, prin urmare, o mulţime de locuri de văzut în Peloponez, şi asta am decis să facem: să umblăm cât mai mult. Dar fără a neglija odihna, lâncezeala la soare şi băile în mare.

Răspuns la a doua întrebare: pentru că în iulie şi august e mult prea cald în Peloponez şi eu, spre deosebire de soţul meu, nu mă simt bine la temperaturi ridicate. Rămâneau aşadar în discuţie iunie şi septembrie, şi cum în iunie nu eram convinsă că apa mării avea să fie OK, am ales septembrie. Şi nici măcar prima săptămână din lună, dar asta din cauza unei întâlniri aniversare cu colegii mei de liceu, desfăşurată în weekendul de dinaintea plecării.

Bref, am sosit la Tolo, unde ne-am stabilit „baza” exploratorie, pe data de 8 septembrie, după o cazare intermediară de o noapte la Camping Hotel Agiannis ( vezi impresii )

Of, „tollsurile” astea!

Dacă te uiţi pe harta rutieră Greciei şi vezi autostrăzile, rişti să crezi (în mod eronat) că străbaterea distanţelor e floare la ureche. Sigur, poţi rula cu 120 km/oră, dar marea problemă e că drumul îţi va fi fragmentat de staţiile de taxare. Logica (şi logistica) amplasării tollsurilor, în multe cazuri din 15 în 20 km şi nu pe breteaua de ieşire spre o localitate, îmi scapă cu desăvârşire. Nu ştiu de ce nu au adoptat sistemul simplu şi eficient al taxării la ieşire: când intri pe autostradă iei un tichet care marchează locul iar când ieşi de pe autostradă prezinţi tichetul, ţi-l procesează şi plăteşti (o dată şi bine!).

Căteva date despre drum: am intrat în Grecia pe la Makaza (aşa a vrut Adrian, şi cum el e şoferul, n-am avut spor la obiecţii) şi pe Egnatia Odos am achitat 7,20 euro la trei puncte de taxare. Atenţie: pe această porţiune din autostradă nu există staţii de benzină; pentru alimentare trebuie să vă abateţi din drum spre una din localităţile din apropiere. De la Salonic la Atena, pe A1, taxele la cele 11 staţii se ridică la 29,15 euro. De la Atena la Corint (3 staţii), pe E94,6, 70 euro, şi, în fine în Peloponez, pe E65, până la intersecţia unde se iese de pe autostradă către Argos mai e o staţie de taxare - 2,50 euro.

Concluzie: total taxe: 45,55 euro; total staţii de taxare: 18.

Preţul benzinei de 95 pe drumul Salonic-Argos: 1,389-1,722 euro/l. Diferenţe mari, chiar foarte mari, şi nu ştiu de ce.

Dacă vreţi să evitaţi taxele o puteţi face alegând drumurile paralele cu autostrăzile, dar ţineţi cont că o parte din ele traversează zone muntoase, sunt pline de serpentine şi prost semnalizate.

Două opriri... deliberate

După ce că tollsurile ne întârziaseră destul, am făcut şi două opriri mai lungi, în afara celor de natură „fiziologică”.

Prima a fost la Kamena Vourla, o staţiune aflată la 160 km nord de Atena unde am petrecut, în 1992, primul nostru sejur la mare în Grecia. Soţul meu a descris staţiunea în primul (şi deocamdată unicul său articol postat pe AFA; leneşul!) ( vezi impresii )

A fost o oprire din raţiuni pur nostalgice: am vrut să revedem locurile, să ne amintim de vremuri mai bune şi... să facem o primă baie în Marea Egee, chiar dacă plaja e cu pietre care continuă şi în apă. Am regăsit Kamena la fel de frumoasă şi animată, cu şi mai multe vile, hoteluri, magazine şi taverne şi, refăcuţi după băiţă, am luat-o iar din loc.

A doua oprire am făcut-o la Canalul Corint. Îl văzuserăm în 1991 şi era păcat să nu facem un mic ocol pentru el. Pentru a ajunge la această minunăţie inginerească trebuie să ieşiţi pur şi simplu de pe autostradă; drumul vechi duce acolo. Am făcut poze şi am citit panourile, din care am aflat câteva informaţii: acest canal artificial a fost construit între 1881-1893 sub coordonarea unor ingineri maghiari, leagă Golful Corint din Marea Ionică de Golful Salonic din Marea Egee şi are 6,3 km lungime. Şi după o cafea la una din terasele de pe mal, am pornit glonţ spre Tolo.

Şi în sfârşit, iată-ne în Tolo!

De pe autostrada E65 se face la un moment dat un drum la stânga cu indicatorul Argos. Iar de aici un alt indicator ne-a îndrumat spre Nafplio. L-am străbătut şi la ieşire ne-am încadrat pe o şosea care promitea că ne duce la Tolo. Şi s-a ţinut de cuvânt...

Tolo (sau Tolon, cum am văzut că apare pe unele site-uri) este în esenţă un sat pescăresc situat în Golful Argolic la circa 12 km est de Nafplio. Deşi menţionat sub acest nume abia în 1912, are o istorie îndelungată. Homer menţionează Asini, un sat situat la 2 km distanţă, în „Iliada” drept una din cetăţile care au participat la Războiul Troian. În perioada bizantină în golf a existat un port secundar celui din Nafplio, folosit ca bază în luptele navale. Şi nu au fost puţine. Regiunea a intrat în 1204 sub stăpânirea francilor, în 1389 sub cea a veneţienilor iar din 1540 până în 1821, cu câteva întreruperi, a făcut parte, ca tot restul Peloponezului, din Imperiul Otoman. Pe insulele Daskaleio şi Romvi, situate în Golful Argolic vizavi de Tolo, se găsesc ruine de fortificaţii şi case care stau mărturie secolelor de dominaţie turcă. Grecia şi-a câştigat independenţa în urma războiul din 1821-1832. Ioannis Kapodistrias, cel dintâi guvernator al statului elen, a dat ordin de repatriere a grecilor care trăiau în regiuni aflate sub ocupaţie străină. Pe ţărmul Golfului Argolic s-au stabilit cretani, insula lor fiind la acel moment sub stăpânire egipteană, după ce otomanii o cedaseră viceregelui Mohammed Ali, ca recunoştinţă pentru serviciile aduse. Printr-un decret semnat în 1834, s-a înfiinţat oraşul Minoa, numit aşa în cinstea legendarului rege cretan Minos. În 1912 numele a fost schimbat în Tolo, după cel al golfului în care se află, cunoscut în antichitate drept Aulon.

La fel ca multe, foarte multe alte localităţi greceşti, Tolo s-a transformat dintr-un mic sat pescăresc în staţiune începând din anii 1970 şi mai ales după aderarea ţării, în 1981, la Comunitatea Europeană, devenită ulterior Uniunea Europeană, când Grecia a beneficiat de fonduri masive nerambursabile pentru dezvoltarea infrastructurii iar cetăţenii au putut lua credite cu dobânzi foarte avantajoase pentru a-şi construi vile cu camere de închiriat, hoteluri, magazine şi taverne. Mulţi au renunţat la munca grea din agricultură şi s-au dedicat turismului.

Astăzi Tolo are circa 2.000 de locuitori permanenţi şi este o staţiune estivală foarte apreciată. Principalul său atu este plaja aflată la intrarea dinspre Nafplio şi satul Drepano, anunţată printr-un panou cu un desen de barcă şi textul „Welcome to Tolo”. De fapt nici nu există altă intrare/ieşire; în capătul opus al celor circa 4 km, cât cuprinde staţiunea, se află portul, din care o linie de centură duce înapoi spre plajă. Tolo are o stradă principală cu sens unic; în sens opus trebuie să mergi pe şoseaua de centură, care înaintează sus, pe deal.

Plaja se întinde pe circa 250 m şi nu e foarte lată, dar are nisip fin şi intrarea în apa limpede e lină. De o parte şi de alta a plajei sunt zonele amenajate cu şezlonguri şi umbrele, de unde se pot închiria hidrobiciclete, plăci de surf şi bărci. Nu ştiu de ce n-au înfiinţat un beach bar, dar un băiat traversează strada de la terasa de vizavi şi îi poţi comanda cafea, bere sau răcoritoare. Plaja are Blue flag, salvamari, toalete ecologice, duşuri şi cabine de schimb.

Peisajul, aşa cum se vede de pe plajă, e foarte frumos. La câteva sute de metri se află mica insulă Koronisi, pe care a fost ridicată o biserică a cărei cruce este luminată noaptea. În spatele plajei se înalţă dealuri împădurite pe care s-a extins staţiunea, partea dinspre mal fiind probabil de mult ocupată.

Apropo de asta, unul din lucrurile care m-a cam iritat în Tolo a fost prezenţa unor aşa-zise plaje în faţa unor hoteluri construite chiar pe mal. De fapt sunt nişte fâşii înguste, mai degrabă de pământ decât de nisip, pe care proprietarii hotelurilor cu restaurante au aşezat mese şi scaune, pentru plajă rămânând în cel mai bun caz loc de 1-2 rânduri de şezlonguri. De întins prosopul pe jos nici nu se pune problema: nisipul/pământul nu apucă să se usuce după flux, căci începând de pe la orele 2-3 după-amiaza clădirile îşi aruncă umbra peste plaje. În plus, am avut impresia că „plajele” acestea degajau un miros de carburant de la iahturile şi bărcile ancorate aproape de ţărm, mai ales în zona portului.

Aveţi aşadar grijă: dacă doriţi să vă cazaţi în Tolo, studiaţi cu atenţie hotelurile care promit o aşezare drept pe plajă. Şi poate că ar fi mai indicat să vă găsiţi o cameră într-o vilă sau hotel cât mai aproape de plaja adevărată, cea din capătul staţiunii, pentru a nu străbate pe jos kilometri întregi. Mai ţineţi cont şi de faptul că dealurile din spatele staţiunii sunt abrupte şi până la hotelurile noi ridicate acolo urcuşul e destul de anevoios.

În Tolo sunt destule hoteluri şi vile dar dintre acestea din urmă, spre surprinderea mea, puţine au chicinete. Hoteluri cu piscine am văzut două sau trei şi erau situate pe deal. Există şi un camping, la ieşirea spre Drepano.

Portul de agrement se găseşte, aşa cum am spus, în capătul opus faţă de plajă. În el era ancorat un vapor al firmei Pegasus care face croaziere spre insulele Hydra şi Spetses (34 euro) şi o crozieră intitulată „Nafplio by night” – 10 euro. Am mai văzut bărci pescăreşti şi câteva iahturi.

Pe strada principală se înşiră magazine cu suvenirurile obişnuite, cafenele şi patiserii, mini- şi supermarketuri, multe terase. M-au frapat lipsa unei pescării în staţiune (a trebuit să mergem la Pafplio pentru aprovizionare), a tzatzikiului la kilogram (aveau numai ambalat la cutie – câh!), îngheţata proastă (e prima oară când am rămas dezamăgită de acest produs în Grecia), plăcintele nu prea gustoase şi oferta cam subţire de la taverne: mielul lipsea, de pildă, cu desăvârşire din meniu. Preţurile mi s-au părut normale: gyros în pita 2,5-3 euro; şniţel de pui, pork sau beef chops 7,5 euro: file de pui 7,5 euro; calamar prăjit 9 euro; o frigăruie (souvlaki) 1,5 euro.

Am mâncat într-o seară la „Panorama”, o tavernă care-şi merită numele dar atât, mâncarea nu era cine ştie ce. Cred că mai bune sunt tavernele de pe malul mării, cele pe care le-am hulit pentru că ocupă spaţiul de plajă. La „Te Steki” am avut parte de un calamar umplut bine gătit (9,50 euro), sardine la grătar bune (8,50 euro), salata grecească a costat 5,50 euro şi era imensă iar un litru de vin 6 euro.

Concluzii şi recomandări

În privinţa posibilităţilor de distracţie, în opinia mea Tolo nu-i o staţiune pentru tineret, ci mai mult pentru boş... (boşi, asta voiam să scriu; ce, v-aţi gândit la altceva?!!). Sigur, eram deja în a doua decadă a lui septembrie şi turiştii se răriseră, deşi am văzut destui cehi, unguri, nemţi, slovaci, polonezi şi ruşi – români foarte puţini. Totuşi chiar şi aşa, cam slabă mişcarea: câteva baruri cu muzică şi în rest... liniştea care se pogora începând de pe la 10-11 seara.

Cu toate acestea, turiştii români care ajung în Peloponez preferă Tolo. De ce? În primul rând pentru că este situat mai în nordul peninsulei, şi deci mai aproape de noi. În al doilea rând, pentru că e o staţiune în adevăratul sens al cuvântului. Deşi destul de mică, are suficiente restaurante, gelaterii, patiserii şi magazine cât să nu te plictiseşti de moarte, plus o plajă de nisip, ceea ce nu e prea frecvent în Peloponez. Last but not least, fiindcă este perfect poziţionată pentru vizitarea unor obiective turistice de prima mână: Micene, Argos, Epidaur, Nafplio, Nemea, insulele Hydra şi Spetses – toate se află la mică distanţă, lucru de care am profitat şi noi.

Dar despre aceste locuri şi alte câteva în plus, în „episoadele” următoare.

Webmaster, rog ataşaţi următoarea ilisutraţie video-muzicală: https://www.youtube.com/watch?v=qXkVVoDWUrU

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 24.10.15 22:44:07
Validat / Publicat: 25.10.15 07:36:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 4707 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Imagine din portul de agrement.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster39
[24.10.15 23:31:07]
»

- Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Carmen IonAUTOR REVIEW
[25.10.15 07:41:44]
»

@webmaster39 - Mulţumesc.

Dan-Ioan
[25.10.15 11:03:03]
»

@Carmen Ion - Când voi petreceați primul sejur la mare în Grecia, la Kamena Vurla, noi ne avântaserăm chiar până la Tolo. Povestea de acum ne-a răscolit nostalgiile dragostei la prima ședere, în Grecia. Te invit în „Prima Grecie”, în Tolo de atunci, ca să vezi cum au evoluat impresiile întretimp! (erată la Prima Grecie: în loc de '95 se va citi '92)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Carmen IonAUTOR REVIEW
[25.10.15 11:27:08]
»

@Dan-Ioan - Bravo vouă! Sunt convinsă că Tolo s-a schimbat mult de la începutul anilor '90. În circuitul făcut în 1991 noi am dormit o noapte în Peloponez la Olimpia, la Tolo nu am ajuns pentru că am "vânat" situri arheologice.

În schimb, pentru că între 1997-2010 ne-am petrecut aproape toate concediile în Halkidiki, am avut ocazia să văd cum au evoluat staţiunile de acolo. Nikiti era un sat pescăresc şi atât iar în Metamorfosi existau două străzi paralele cu vile de o parte şi de alta, plus două taverne. Nimic altceva! Iar acum e o staţiune în toată puterea cuvântului...

Mulţumesc pentru vizită şi vot.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ebirsan
[25.10.15 15:44:29]
»

Cu stațiile de taxare în Grecia lucrurile sunt foarte simple.

Autostrăzile grecești, spre deosebire de majoritatea celor vest-europene au foarte multe ieșiri. Mai mult decât atât, pt. că prin construirea autostrăzilor nu au vrut să omoare micile afaceri private, pe autostradă nu sunt benzinării și cârciumi, ceea ce te obligă să ieși și apoi să reintri pe autostradă, mai mult decât ar fi normal atunci când parcurgi o distanță mare.

In mod cert ar fi costat foarte mult să construiască stații de taxare la toate ieșirile, plus o armată de oameni care să stea în gherete.

Ceea ce nu inteleg este de ce totuși nu au găsit un sistem de plată electronic, măcar pentru ai lor. Sau poate există dar nu l-am observat eu, cel puțin pe Egnatia Odos.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[25.10.15 16:06:26]
»

@Carmen Ion - Habar n-am avut că ne-am "potrivit" în aceeaşi perioadă în Tolo, am aflat acum cu surprindere şi bucurie, cine ştie ne puteam întâlni! Mi-a plăcut chestia cu "staţiune pentru... boşi", aşa mi s-a părut şi mie, dar am spus-o mai voalat. Eu am rămas surprinsă negativ de clădirile (hoteluri, taverne, magazine) închise din staţiune, nu mă aşteptam să găsesc aşa ceva, mai cu seamă că dădeau aerul unei staţiuni amorţite!

Felicitări pentru descrierea foarte bună a micului Tolo!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
traian.leuca †
[25.10.15 16:14:15]
»

@irinad - Vedeti, lipsa de comunicare!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[25.10.15 17:12:22]
»

@irinad - Aşa e. Şi eu ţi-am citit cu plăcere reviewul despre Tolo şi am sesizat că părerile noastre coincid în privinţa acestei staţiuni, destul de amorţită la mijlocul lui septembrie. Există şi destule clădiri a căror construcţie a fost abandonată din motive de criză şi care creează o impresie generală neplăcută, dar Tolo nu este singurul loc din Grecia lovit de criză. Mai mult m-au deranjat slaba aprovizionare a magazinelor şi meniurile sărăcuţe de la taverne - pentru mine e de neimaginat să vii în Grecia şi să nu poţi mânca miel.

Din fericire, am putut să ne înfruptăm din bunătăţuri greceşti în alte locuri, aşa încât, una peste alta, am ieşit cu bine din punct de vedere gastronomic.

Mulţumesc pentru aprecieri şi vot.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[25.10.15 18:52:34]
»

@traian. leuca - Aveţi mare dreptate!

calatorul
[26.10.15 01:23:14]
»

Frumoase locuri si frumoase poze. Multumim pentru informatii si sfaturile oferite, ca de obicei in detaliu si lamuritoare chiar unele mai rare si folositoare. Cred ca mi/am facut o idee despre niste locuri pe langa care doar am trecut, si noi tot cu masina in drum prin Grecia fermecatoare. Ma bucur ca mai am inca destule de vazut in aceast tara incantatoare. Vacante frumoase si placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Carmen IonAUTOR REVIEW
[26.10.15 07:23:40]
»

@calatorul50 - Mulţumesc şi eu pentru vizită şi vot. Vacanţe plăcute şi ţie!

Camelia19
[26.10.15 18:58:22]
»

@Carmen Ion - Frumoasa localitatea, spre deosebire de Nafplio, Tolo pare ca are ceva mai multe plaje, desi la cativa km de Nafplio sunt ceva plaje bune, Karathona e una din ele. Totusi, nu stiu daca as alege Tolo ca si cazare, citindu-ti articolele si privind pozele, oraselul pare sa aiba un aer pronuntat de statiune, iar asta pe mine nu ma atrage in mod special. E drept ca in Nafplio in orasul vechi cazarile sunt mai scumpe, insa nu as zice ca mult mai scumpe. Marele dezavantaj ramane lipsa spatiului verde, Tolo pare ceva mai aerisit la capitolul asta si ceva mai putin aglomerat.

Frumos articolul si recunosc, destul de convingator, dar eu, desi clar in minoritate printre turistii romani care ajung in Peloponez, tot pe Nafplio raman fixata pentru data viitoare

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen IonAUTOR REVIEW
[27.10.15 07:55:25]
»

@Camelia19 - Îţi înţeleg punctul de vedere: Nafplio e un oraş cu o ofertă turistică superinteresantă.

Mulţumesc pentru vizită şi vot.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, Camelia19, Carmen Ion, Dan-Ioan, ebirsan, irinad
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tolon şi împrejurimile:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071013212203979 sec
    ecranul dvs: 1 x 1