ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.05.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2015
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Toledo - o duminică perfectă în cetatea nemuritoare a săbiilor de oțel

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Toledo, in sfarsit venise momentul mult dorit. Intr-o frumoasa zi de martie iata-ma calatoare la portile cetatii cu rucsacul plin de inchipuiri si sperante care au devenit realitate. Da, batrana si majestuoasa cetate trebuia vizitata si mi-a oferit mult mai mult decat visasem.

Administrativ:

Cu trenul se poate ajunge lejer in cca 30 de minute plecand din gara Atocha/Madrid. Biletul costa 10,30 eur/segment de drum. In cazul in care doriti sa va intoarceti in Madrid la o alta ora decat cea pentru care ati achizitionat biletul, mergeti in gara din Toledo si il veti valida gratuit. Trenul este foarte comod, modern, curat, cu locuri rezervate, cu siguranta maxima de circulatie. O calatorie foarte agreabila si in deplin confort.

Cu autobuzul calatoria dureaza cca 90 minute iar imbarcarea se face din statia Plaza Eliptica din Madrid.

Biletul de autobuz care m-a dus din gara orasului (liniile 5,6 si 20) in Piata Zacodover punct turistic de mare importanta in centrul istoric cu punctul de informare turistica, statia de trenulet care plimba turistii prin zona istorica si culturala a orasului si de unde am pornit explorarea a costat 1,40 Eur. La intoarcere am iesit pe alta poarta a orasului si biletul de transport al autobuzului local a costat 0,60 eur. Biletele le-am achizitionat de la soferii autobuzelor. Recomandabil sa aveti monede de valoare mica la dvs.

Mi-am programat excursia intr-o zi de duminica, dupa ce sambata vizitasem El Escorial (vezi impresii) si am beneficiat de intrare gratuita in toate muzeele pe care le-am vizitat in oras Singura intrare pe care am platit-o a fost la Manastirea San Juan de los Reyes – eur 2,50/bilet. un prêt derizoriu pentru minunatia vizitata pe indelete.

Toledo se afla la cca 70 km departare de Madrid in inima regiunii Castilia-La Mancha, centrul Spaniei. Provincia are peste 2,5 milioane de locuitori iar Parcul National Cabaneros pe care il adaposteste este cunoscut in intreaga Spanie si nu numai.

Este formata din urmatoarele provincii Toledo, care ii este si capitala, Ciudad Real, Cuenca, Guadalajara si Albacete. Locurile sunt remarcabil prezentate in cartea fabuloasa scrisa in 1605 de Miquel Cervantes, se pare ca a doua dupa Biblie, cea mai citita carte din istoria omenirii. La deplina maturitate a celor 58 de ani, Ciungul din Lepanto (mana stanga a trebuit a ii fi amputata dupa ce a fost lovit de niste gloante participand la lupta impotriva turcilor de la Lepanto fiind atunci un tanar fugar in slujba lui Don Juan de Austria) a publicat prima parte a unei carti extraordinare pentru vremea aceea –Don Quijote. Eroul romanului pe numele adevarat Alonzo Quijano, este un batran gentilom din La Mancha care visa sa reinfiinteze ordinul cavalerilor ratacitori, traind in final intr-o lume paralela, iluzorie, plecand pe drumurile din La Mancha (“Astrul Spaniei”) in speranta intalnirii cu aleasa inimii sale, frumoasa Dulcineea din Toboso. Era insotit de rubicondul Sancho Panza si de martoaga sa credincioasa Rocinanta. Pe urmele inchipuitului indragostit de tot si toate El Ingenioso Hidalgo Don Quijote de la Mancha mi-am dorit sa merg si eu si chiar daca nu am reusit sa ajung in hanul inchipuit ca si castel in mintea lui sau in alte locuri fabuloase unde sa vad “mersul” morilor de vant m-am bucurat nespus sa ajung pana in mult cantatul si incantatorul Toledo.

Asezat pe un deal priveste cu semetie raul Tajo care il inconjoara si pleaca pastrand secretele cetatii pentru a se indrepta spre coasta Atlanticului varsandu-se in ocean prin estuarul Lisabonei.

Istoria cetatii este complexa si vorbeste despre prima atestare a orasului din 192 iHR cand era un oras micut dar foarte bine fortificat. Teatrul roman putea adaposti la vremea aceea cca 13000 de spectatori. Intre anii 400 si 700 s-au organizat aici concilios – consiliile (statul era unit cu biserica) dintre care cel de al III-lea din 579 a fost cel mai important caci atunci religia catolica a devenit religia oficiala.

Trecerea la catolicism a dus la persecutiile evreilor, expulzarea si condamnarea lor. Ocupatia araba numita Tolaytola s-a instalat atunci cand nobilii si capeteniile armatei s-au opus regelui incercand sa-l elimine de pe tron asa incat musulmanii la 711 au profitat deplin de situatie.

Orasul a devenit califat dar a pastrat personalitate opunand rezistenta continu. Sub guvernarea lui Al Mamum 1043-1075 orasul a inflorit caci mari istorici, medici, astronomi si-au desfasurat aici activitatea, precum Abu Isaac Ibrahim, Azarquiel autorul “Tablas Toledanas” cuprinzand observatiile astronomice cu stabilirea meridianului de la Toledo. Erau la vremea aceea in oras foarte multe moschei, pe locul unde se afla acum celebra catedrala s-a aflat o moscheee in care intrau toti locuitorii de sex masculin ai orasului. Existau insa si biserici si sinagogi, zidurile orasului erau fortificate iar casele care si-au transmis arhitectura pana in zilele noastre erau construite cu terase unde se desfasura viata sociala a familiilor.

Cand in 1085 Alfonso VI a recucerit orasul acesta a devenit “orasul cu trei culturi”, un leagan de toleranta religioasa in care crestinii, evreii si musulmanii isi tolerau cultura si obiceiurile. Dupa 4 secole de toleranta a inceput persecutarea evreilor si incercarea de convertire a lor la crestinism. Cei care aveau posibilitatea de a plati o taxa au ramas in cetate ceilalti insa au trebuit sa plece. Orasul a fost infloritor pana cand Filip II-lea a mutat capitala imperiului in Madrid. Decaderea a urmat cu pasi repezi. Abia din sec. XVII orasul a inceput sa-si revina din punct de vedere economic prin construirea de fabrici, magazine si ateliere. Secolul XIX marcat prin introducerea caii ferate a facut ca viata orasului se infloreasca fiind acum oras de elita in topul oraselor spaniole vizitat de milioane de turisti anual. Si acum gata cu istoria si geografia orasului, am vrut numai pentru o corecta situare in spatiu si timp a cetatii sa amintesc cateva date. La un simplu click pe internet cu siguranta veti gasi toate informatiile care v-ar putea interesa mult mai corecte si mai bine documentate. Eu am cules numai cateva date informative de la prietena Wikipedia.

Pentru Toledo am avut la dispozitie o zi intreaga peste 12 ore care oricum mi s-au parut insuficiente caci cetatea istorica are foarte mult de oferit incepand de la atmosfera plina de culoare, la cetatea in sine, muzee, biserici, parcuri si porti monumentele ale orasului, restaurante, magazine si oameni frumosi, foarte amabili si ospitalieri caci din turism se si traieste in mare parte.

Primul impact cu orasul il veti avea in gara a carei cladire este ea insasi un monument in adevaratul sens al cuvantului. Cladirea este constructie din sec. XIX in stil toledan cu vitralii, un tavan remarcabil si o podea de asemena. Prima impresie este deja favorabila si te pregateste pentru un festin cultural, architectonic, istoric.

Cetatea are mai multe porti, prin Puerta de Bisagia alaturi de zidurile orasului se parcheaza autocarele si intra turistii veniti astfel incepand in general vizita din cartierul evreiesc al orasului. Prin poarta Alcantara se intra cu autobuzele transportului in comun itinerariul fiind spre Piata Zacodover centru turistic cu birou de informatii si trenulet pentru turistii dornici de un tur al orasului mai comod. Prin Puerta de Cabron patrundeti in zona istorica. Pe oriunde ati intra sigur daca veti avea harta orasului va veti descurca facandu-va propriul traseu.

PLAZA ZACODOVER este piata centrala a orasului. Numele ii vine din araba si inseamna ceva similar cu “piata de cai”. Aici in secolul intunecat al Inchizitiei se faceau arderile pe rug ale celor judecati, de asemenea aici aveau loc luptele cu tauri dar si marile evenimente ale orasului. Este punct de reper al orasului pentru turisti. Veti gasi aici in afara punctului de informare foarte multe terase unde puteti bea o cafea sau o racoritoare sau puteti lua chiar masa pe parcursul intregii zile.

HOSPITAL Y MUSEO DE SANTA CRUZ – este vechiul spital Santa Cruz si Manastirea Santa Fe cladire refacuta si transformata in muzeu. Ferestrele manastirii ofera o vedere superba asupra Paseo del Miradero, a gradinilor si a raului Tajos. Iesind inapoi in Calle Santa Fe se intra in vechea cladire a spitalului unde am admirat fatada, arcadele si scarile maiestrit lucrate de Alfonso de CovarrubIas .Muzeul de arta si arheologie daca aveti timp spre a-l vizita nu va va dezamagi.Vizita se organizeaza cu minim 8 persoane sau cu programare insa cu siguranta nu veti astepta mult, caci turistii sunt in flux continu.

ALCAZAR – fortareata construita din piatra pe un fost palat din sec. III a fost resturata de Alfonso VI si modificata din nou in 1535 de regele Carol V si fiul sau marele rege catolic Filip al II-lea ca resedinte regale. In timpul razboiului civil a fost folosita ca rezistenta dar dupa 70 de zile a fost distrusa de asediul trupelor republicane. Cetatea a fost refacuta dupa razboiul civil si acum acolo se afla Muzeul militar si Biblioteca regiunii Castilia- La Mancha. Daca aveti timp va propun sa beti o cafea la Castilia La Mancha library intr-unul din turnurile fortaretei cu posibilitatea obtinerii unei vederi superbe asupra orasului.

MUZEUL MILITAR este foarte interesant si adaposteste si alte expozitii ocaziionale precum colectia Romero Ortiz si Colectia de armuri Medinaceli pe care le-am vizitat. Am vazut acolo expuse harti istorice ale confruntarilor armate, machete de corabii, tablouri si picturi reprezentand figuri legendare de regi si regine care au facut destinul cetatii. M-au impresionat colectiile de sabii, arme, tunuri, trasuri regale, armuri, costume ale armatei imperiale dar si macheta sitului arheologic organizat pentru perioada romano-vizigotica, araba, crestina si imperial. O bogatie inegalabila de exponate amenajate organizat si selective.

CATEDRALA mi s-a parut a fi fabuloasa, turlele gotice si turnurile ce se inalta falnice spre Plaza del Ayuntamiento sunt elegante si coplesitoare. Datorita faptului ca constructia sa a inceput in 1226 iar lucrarile au durat peste 250 de ani catedrala are un amalgam de stiluri. Am intrat prin Calle Cisneros cu un grup de spanioli veniti special pentru slujba de duminica dimineata si nu am platit biletul de intrare care se achizitioneaza la intrarea in catedrala sau de la magazinul aflat vis-à-vis de intrare. Acesta este motivul pentru care am participat la slujba in tacere urmand ca apoi sa vizitez catedrala pe indelete.Micul concert de orga m-a rasplatit pe deplin pentru rabdarea de a participa la slujba. M-a frapat in mod deosebit zona stranei corului care mi s-a parut foarte mare si cu sculpturi exceptionale. De asemenea altarul este extrem de generos, lucrat in stil gotic flamboyant cu scene din viata lui Isus.

Partea de vest a catedralei are trei intrari sculptate masiv reprezentand Iadul, Judecata, Izbavirea. In partea stanga se afla o turla realizata in stil gotic flamboyant. Cupola este in stil renascentist si a fost lucrata de Jorge Theotocopuli, fiul lui El Greco. Acesta a lucrat si cladirea primariei din imediata apropiere. In catedrala va puteti delecta cu célèbre tablouri semnate de mari pictori precum Rafael, Goya, Titzian, El Greco.

MUZEUL VICTORIO MACHO – casa memoriala si muzeul unui sculptor local.Merita o scurta vizita mai ales pentru casa in sine

CARTIERUL EVREIESC cu stradute stramte si garnisite cu magazine specifice te poarta parca in urma cu sute de ani intr-o atmosfera de ev mediu authentic.

SINAGOGA DEL TRANSITO cu muzeul sefard foarte bine organizata intrarea si vizitarea si de asemenea supravegheata cu atentie, nu se pot face fotografii.

De fapt numele adevarat este de Sinagoga de Samuel ha Levi si adaposteste din 1964 muzeul sefard. A fost construita in 1356 in timpuri cand nu se aprobau asemenea constructii. Regele Petro I de Castilia insa a acceptat constructia ca recunostina pentru ajutorul acordat de evreii din cartierul evreiesc al orasului cand acesta a fost ocupat de fratele sau nelegitim venit sa ia tronul. Dupa expulzarea evreilor din oras sinagoga a fost transformata in spital apoi in biserica crestina purtand numele de Biserica de San Benito. In timpul razboaielor napoleoniene a trecut in proprietatea armatei, intrand dupa 1877 in patrimonial national. Muzeul este foarte interesant sunt exponate constand in mobilier, vesminte, desene, obiecte de uz caznic care reprezinta populatia sefarda, viata sociala si culturala a acesteia.

SINAGOGA SANTA MARIA LA BLANCA, cea mai veche din Europa . Este restaurata si zugravita in alb, fara decoratii sau mobilier. Are 5 extensii, aripi separate de arcade sub forma de potcoava amantind de Marea Moschee din Cordoba. In 1405 sinagoga a fost transformata in biserica iar altarele in numar de 3 au fost lucrate de Covarrubias. Singagoa este foarte elegant, maiestoasa iar constructia este un amestec de stiluri maure, crestine si evreiesti.

CASA EL GRECO, o adevarata bijuterie, bucurie a ochiului. Se spune ca pictorul nu a locuit niciodata in aceasta casa, insa a lucrat acolo. Cladirea este restaurata si este impodobita cu ceva mobilier si multe tablouri ale pictorului dar si ale prietenilor acestuia. Are o gradina frumoasa, bine gospodarita cu arbusti si flori generoase chiar si in luna martie, la inceputul primaverii cand am vizitat-o eu. Casa pastreaza cateva obiecte ale pictorului si intrand in camera sa de odihna astepti parca aparitia grecului care s-a indragostit de Toledo nemaivrand sa-l paraseasca niciodata creand atat de multe picturi de valoare inestimabila ramase in patrimonial omenirii.

BISERICA SANTO TOME la mica distanta de Casa El Greco adaposteste la loc de cinste capodopera lui El Greco”:Inmormantarea contelui de Orgaz” realizata in 1586. Biserica in sine nu este opulenta si nici remarcabila insa celebra pictura care se afla in stanga pronaosului da valoare maxima acesteia.

MANASTIREA SAN JUAN DE LOS REYES - bilet de intrare 2,5 eur Este o manastire a ordinului Franciscan in stil gotic inaltata in 1496. Manastirea a fost construita conform dorintelor regilor catolici avand un portal nordic lucrat de Covarrubias. Biserica este mai noua, facand oarecum nota aparte fata de manastirea in sine. A fost ridicata dupa atacul francezilor din 1808. Este predominant stilul gotic si amestecul de blazoane regale.Mi-a placut foarte mult intregul asezamant, contrar stilului rece pe care il emana parca transmitea caldura si eleganta. Curtile interioare sunt frumoase , vegetatia foarte bine intretinuta. Tot asezamantul transmite o nota de eleganta sobra, si te indeamna la liniste si reculegere.

VESTIGIILE ROMANE – reprezentate de baile romane in Plaza Amador de los Rios sunt descoperiri arheologice deosebit de bine conservate. O vizita nu dureaza maimult de 15 minute printre ruinele unei civilizatii de peste 2000 de ani care te uimeste prin varietatea de bai, vestigii ale unei civilizatii extraordinare.

TOLMA GALLERY adaposteste o expozitie cu istoria grafica a orasului. Puteti admira aici opere grafice ale lui Picasso, Miro , Antonio Lopez si alti mari artisti spanioli.Este un univers unic cu lucrari de mare valoare.

ZIDURILE ORASULUI - inconjoara din cele 4 parti, malul raului Tejo. Un scurt ocol al zidurilor,pe exterior, macar partial merita facut. Sigur distantele de acoperit sunt mari dar frumusetea locurilor merita efortul parcurgerii lor.

RESTAURANTE

In Plaza Zocodover la Bar la Ronda –puteti lua o cu 9 eur o sangria si tapas admirand in acelasi timp forfota orasului, la Mille Grazie cu specific Italian o pizza si alte specialitati italienesti, la Meson de la Orza mancare autentica toledana de foarte buna calitate cu preturi peste medie iar la Lizarran unde am mancat un pranz foarte bun va veti bucura de o bucatarie specifica la preturi rezonabile.

Pentru dulce recunoscuta prajitura cu glazura de nuca si alune – mazapan in Confiteria Santo Tome dar si magazinele cu inghetata care se intrec in a prezenta zeci de sortimente unele mai sofisticate decat altele va stau la dispozitie dupa ora 10 dimineata. Unele asezaminte manastiresti din oras au laboratoare proprii cu vanzare a dulciurilor si sunt foarte frecventate de turisti dar si de localnici.

MAGAZINE cu sabii si alte obiecte de armurerie dau insa o nota speciala orasului. Spada de Toledo este recunoscuta in intreaga lume. Este un simbol al orasului. Cavalerii evului mediu erau recunoscuti nu numai datorita vitejiei lor ci si a renumitelor sabii fabricate dupa reguli stiute numai de artizanii lor, secrete pastrate cu sfintenie. In atelierele toledane armurierii locali adunati in ghilde locale erau detinatori unici ai secretului procesului de productie a sabiilor confectionate din renumitul otel de Toledo obtinut fara a folosi instrumente de masura speciale dar apreciind corect temperatura la care metalul trebuia prelucrat si calit in apa faimosului raul Tago.

Ceramica si bijuterii din aur, argint si otel sunt de asemenea expuse in magazine la care turistii acced cu bucurie fiind captivati de frumusetea, coloritul si diversitatea lor

Spectacolul orasului este complet. Cohorte de turisti, grupuri organizate sau nu, orasul este luat cu asalt de la primele ore ale diminetii. O mare de turisti care se misca neincetat spre a vizita cetatea care adaposteste atata istorie si cultura, minunandu-se in fata cladirilor cu arhitectura fabuloasa sau admirand peisajul inconjurator invadeaza orasul parca in dorinta de a-l cuceri. Acesta insa nu renunta la libertatea lui si seara, dupa ce forfota inceteaza isi recapata linistea si mandria de a fi unic si invincibil. Acesta a fost si motivul pentru mi-a fost foarte greu sa ma despart de cetate asa incat am ajuns in gara pentru a ma intoarce in Madrid, unde aveam cazarea, cu mari emotii , numai cu cateva momente inaintea plecarii trenului.

Va doresc tuturor calatorii frumoase

il rog pe web daca poate sa introduca o melodie de pe albumul Beautiful Spanish Quitar/Porccelain Rose - Al Marconi -you tube si ii multumesc anticipat.


[fb]
---
Trimis de amero in 09.05.15 17:33:11
Validat / Publicat: 09.05.15 19:24:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 5769 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 gradina interioara a Manastirii San Juan de los Reyes
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 71950 PMA (din 56 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmaster21
[09.05.15 18:04:38]
»

@amero - Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

ameroAUTOR REVIEW
[09.05.15 18:49:08]
»

@webmaster21 - multumesc

webmaster
[09.05.15 19:09:09]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Carmen Ion
[09.05.15 19:38:19]
»

@amero - Excelent review, plin de informaţii şi însoţit de poze pe măsură. Felicitări!

mireille
[09.05.15 20:14:36]
»

@ amero

Bună seara, nu ai văzut Toledo, nu ai văzut Spania, orașul arată ca un muzeu, e mare prin istoria sa lungă și bogată. Am avut o cazare acolo 4 zile sus pe colină, cu mulți ani în urmă, m-a impresionat prin atmosfera sa, prin străzile lui cu case înghesuite, ce șerpuiesc miraculos în sus și în jos... Decor de Ev Mediu, dominat de superba catedrală, care m-a hipnotizat pe interior și m-a lăsat amuțită.

Am revazut prin review-ul tău și pe El Greco, care este omniprezent la Toledo, aștept cu nerăbdare să mă rătăcesc din nou printre vestigiile sale vechi, și să-mi reîmprospătez albumul cu amintiri spaniole, în duelul turistic ce mă așteaptă provocator. Multumesc pentru detaliile cu transportul...

balasa violeta
[09.05.15 20:37:38]
»

@amero - fiecare rewiev scris de tine este o frumoasa poveste sau o lectie de istorie sau geografie, este ceva impresionant!

De multe ori am vrut sa-ti scriu cateva cuvinte... nu le gasesc... multumesc!

ameroAUTOR REVIEW
[09.05.15 21:14:44]
»

@Carmen Ion - multumesc ptr. vizita si apreciere

ameroAUTOR REVIEW
[09.05.15 21:18:48]
»

@mireille - buna seara si multumesc ptr. ecou.

Cu siguranta vei vedea cu alti ochi cetatea dupa mai multi ani de cand ai fost in vizita prima oara dar cetatea dupa cum te cunosc te va fermeca si astept cu interes rew. tale sensibile si delicate.

ameroAUTOR REVIEW
[09.05.15 21:20:52]
»

@balasa violeta - draga Violeta ma onorezi cu asemenea ecou si eu iti multumesc pentru intelegere si prietenie

crismis
[09.05.15 21:28:40]
»

@amero - Excelent prezentata aceasta magica destinatie in care nu am ajuns inca, dar care se afla pe lista scurta de viitoare excursii! De fapt, citind aceste impresii, un pic e ca si cum as fi fost deja acolo!

ameroAUTOR REVIEW
[09.05.15 21:33:58]
»

@crismis - multumesc ptr. apreciere, da este o destinatie deosebita si faptul ca am participat la slujba din catedrala a fost un premiu pentru efemera mea trecere prin cetate.

Cesere
[10.05.15 21:15:35]
»

@amero - citind acest articol, ufff... de ce naiba suntem atat de departe de spania asta? si cum se face ca suntem urmasii lor directi si totusi... ca vestigii si multe altele suntem total diferiti ca sa nu zic inferiori. exceptional articol, marca inregistrata.

ameroAUTOR REVIEW
[11.05.15 11:30:56]
»

@Cesere - multumesc mult ptr. apreciere. Si eu iubesc mult Spania, zona mea de suflet este Andaluzia, dar Toledo mi l-am dorit in mod deosebit. Nu as zice ca suntem inferiori, insa ei stiu sa faca turism cu adevarat, din pacate noi avem atat de mult de oferit si atat de putin valorificat. Oricand m-as intoarce in Spania.

vali crintea
[15.05.15 21:21:42]
»

avem toate datele, distanta ne mai separa! Multumesc pentru calatoria imaginara bazata pe atatea detalii!

Yersinia Pestis
[15.05.15 22:57:33]
»

Nici cu sabia de oțel de Toledo nu puteai să mă tai ca să-ți ofer Zuperbonusul dacă nu-mi plăcea reviewul!

ameroAUTOR REVIEW
[16.05.15 20:36:43]
»

@vali crintea - multumesc ptr. vizita, costurile unei mici expeditii nu sunt mari cu o minima gospadarire financiara se poate atinge si acest "obiectiv" chiar merita pe deplin

ameroAUTOR REVIEW
[16.05.15 20:45:28]
»

@căpcă1 - buna seara si multumesc, apreciez in mod deosebit. Din pacate am fost in imposibilitatea de a aduce in tara chiar si o mica mostra de sabie, voiam sa o tin asa ca amintire si cand ma supara "cineva" sa o arat, nu am avut parte mi-au luat-o la aeroport, normal am fost neatenta cu introducerea in bagaj. Asa ca las pe data viitoare amenintarea cu sabia de Toledo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, balasa violeta, Carmen Ion, Cesere, crismis, mireille, vali crintea, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Toledo:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068434000015259 sec
    ecranul dvs: 1 x 1