GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mamula, Arza și Grota Albastră, excursie din Zanjice, Lustica
Muntenegru are 25 de plaje premiate cu steagul albastru (v-am mai spus deja - vezi impresii). Dintre acestea, cele mai multe se află în peninsula Lustica, necunoscută încă de turiștii străini, o limbă de pământ în care Adriatica parcă nu e Adriatică, unde apa e mai caldă ca peste tot în MNE, unde nuanțele apei sunt minunate, verdele se contopește cu albastru și-ți îmbată ochii.
Pentru că Budva nu îmi oferea excursia dorită de mine, am săpat luni de zile pe net și am găsit ceva ieftin și frumos.
Despre drum v-am povestit deja, în satul Mirista parcarea generoasă costa doar 3 euro/zi, la umbra măslinilor moșnegi.
Mergem către plaja Zanjice, se coboară o pantă măricică, în stânga e un ponton betonat lângă care sunt ancorate bărcuțele, șalupele și un vapor.
Am vorbit cu un domn corpolent (el în sârbă, eu în ce s-a nimerit), mi-a zis să aștept, să revin la ora 13:30, sunt zece vase plecate către peșteri și e aglomerație, nu se poate bălăci nimeni în aglomerația aia.
Excursia durează două ore, costă 5 euro/persoană și are următorul traseu: Zanjice-Mamula-Arza-Grotele Albastre.
Ne-am întors la plaja pietruită și ne-am relaxat, lăsasem prosoapele și ceva bagaje pe șezlonguri, n-am avut teamă că v-a dispărea ceva.
Ne-am urcat pe vaporaș, un tânăr ne-a întâmpinat cu rachiu, normal că doar eu am băut, foarte, foarte ospitalieri muntenegrenii, foarte amabili, mult peste greci.
Nu am avut ghid dar citisem înainte despre fiecare obiectiv în parte, așa că vă voi scrie câte ceva despre ceea ce am vrut să văd.
Mamula este o insulă, a fost cumpărată de un barosan care a promis că va investi 15 milioane euro pentru a face ceva mai fabulos decât Sv. Stefan. Bogătașul nu mai permite vizitarea insulei, deci se poate admira doar de pe apă. Dar ce era acolo?
Una dintre cele mai bine conservate fortărețe austro-ungare din sc XIX, Mamula poartă numele generalului Lazăr Mamula, aceasta a fost ridicată pentru a preveni atacurile din zona Kotor. youtu.be/SNT65N0Nr3g
În timpul celui de-al doilea război mondial, fasciștii conduși de Mussolini au transformat fortul într-un lagăr de concentrare cu o capacitate de 2000 de ostatici, aceștia erau supuși la torturi monstruoase. Insula e nelocuită, văzusem pe net un filmuleț și mi-am dorit să o vizitez.
Fortul Arza se poate vizita și de pe uscat, este la 15 minute de mers pe jos de la plaja Mirista, ceva imposibil în familia mea, astfel încât l-am admirat doar de pe mare. Arza face parte din fortificația austro-ungară, este așezat strategic în golf, zidurile sunt încă frumoase, bine conservate și astea, și-au păstrat forma inițială, de pe apă am zărit destui turiști uțupindu-se pe acolo, bravo lor.
Capul Arza este fascinant, stâncile și grotele sunt lovite de Adriatica cea limpede și albastruie, peisajul te lasă fără suflare.
Grota Albastră a reprezentat destinația finală a excursiei noastre, căpitanul nostru a intrat încetișor în peșteră cu vaporașul lui, ajutorul său a legat ambarcațiunea de pironii din peretele stâncos, și spre deliciul nostru, ne-a urat bălăceală plăcută și s-a aruncat în apă.
Ei, nu vreți să știți ce a produs săritura lui, priviți pozele și veți înțelege de ce eram toți uzi =))
Atmosfera din interior este uimitoare, să-nțelegeți că am mai fost în Grecia și Cipru în asemenea excursii, aici era altceva, apa era foarte caldă.
Grota Albastră sau Plaja Spilja are două deschideri, se poate ajunge acolo doar de pe apa, aceasta are nuanțe de turcoaz, lumina din exterior creează o strălucire albastră uimitoare. Adâncimea apei este de 7-8 m, numai bună pentru turiștii-sirenă (așa i-am botezat eu).
A fost neașteptat de plăcut pentru mine, căldura apei a fost benefică, de obicei în grote apa e mai rece din cauza întunericului.
Acoperișul peșterii are stalactite micuțe, foarte frumoase.
M-am bălăcit în voie, domnul m-a păzit din bărcuță, căpitanul nostru nu se grăbea ca ceilați, era cam nonconformist, m-a distrat teribil cu muzica lui de la un casetofon rapandulă, unul auto, vă arăt în poze. Bine, nici barca lui nu era modernă dar am fost în siguranță alături de acel om uriaș, vestele de salvare (puține la număr ce-i drept) erau puse sub acoperișul ambarcațiunii.
Peninsula Lustica are multe peșteri așezate deasupra liniei mării, Peștera Albastră este cea mai mare și cea mai frumoasă, merită o vizită, sigur nu veți regreta.
Trimis de krisstinna in 22.08.19 10:14:51
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krisstinna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte frumos! Mie îmi plac tare mult plimbările pe mare, aşa că aici ' m-aş băga' oricând, mai ales dacă mai apare şi vreo cetate de pe undeva!
Imaginea grotei albastre e splendidă oriunde, în orice ţară, interesant este că s-au format aceste grote mai peste tot, cumva să împace pe toată lumea!
Frumoase pozele, te felicit!
@maryka: Știu ca-ți plac excursiile pe mare
Ai dreptate, grotele sunt frumoase peste tot. In Zakynthos era apa mai rece (in grote) iar in Cipru am prins niște curenți puternici, marea era agitata deci era cam periculoasa o bălăceală.
Am căutat o excursie scurtă pentru ca soțului meu nu-i plac plimbările pe apa
De altfel nici nu am citit că pentru aceste grote s-ar pleca din alta parte, pe apă. Poate din Herceg Novi, stațiune pe care eu nu o recomand, mie nu mi-a plăcut.
Mulțumesc frumos
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2019 Nisipoase sau pietroase? Fiecare cu farmecul ei, plaje din Lustica — scris în 15.08.19 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Lustica, o peninsulă superbă — scris în 15.08.19 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2014 Statiunea Tivat — scris în 14.11.14 de Nicu din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2011 TIVAT – Un oraș frumos — scris în 05.11.14 de costy69* din TARGU-JIU - RECOMANDĂ