ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.10.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2024
DURATA: 2 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

E-stonia

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

 

Citatul zilei- Sunt îndrăgostit de orașe în care nu am fost niciodată și de oameni pe care nu i-am întâlnit niciodată. - Cristian Pascuta

Se pare că această țară are un nume predestinat digitalizării!  

Prima țară baltică pe care am vizitat-o a fost Estonia! Am stat două nopți în capitala țării Talinn, dar pentru vizita efectivă a orașului nu am avut decât o zi plină! Asta pentru că în cealaltă zi am ales să dau o fugă până în Helsinki, Finlanda!

Sincer vă spun nu știam foarte multe despre țările baltice, dar ceea ce am descoperit acolo m-a surprins într-un mod foarte plăcut! Deși sunt țări mici sunt foarte diferite una de cealaltă. În articolul de astăzi o să vă vorbesc de Estonia și în mod special de capital Talinn.

Am ajuns dimineața în oraș, de la aeroportul cochet am luat bilete de la automat și am mers direct la hotel să ne lăsăm bagajele. Deși era dimineața am primit rapid cartela de la automatul hotelului. Totul automatizat deja era o mare surpriză pentru noi.

Așa am descoperit că Estonia este țara cea mai digitalizată din lume. Majoritatea serviciilor se pot face online. Există doar câteva excepții și anume încheierea unui contract de vânzare-cumpîrare imobiliare  și actelede stare civilă la nuntă ori divorț. Restul se poate face foarte ușor din canapea online. Incredibil la ce nivel a ajuns această micuță țară fostă comunistă!

Estonia, oficial Republica Estonia, este un stat din regiunea Baltică din Europa de Nord. La nord are ieșire către Golful Finlandei, la vest către Marea Baltică, la sud se învecinează cu Letonia (343 km), și la est cu Lacul Peipus și cu Rusia (338.6 km). ] Dincolo de Marea Baltică se află Suedia către vest și Finlanda către nord. Teritoriul Estoniei acoperă 45.227 km, și este influențat de o climă temperată.

Cu o populație de 1,29 milioane de locuitori, este una dintre cele mai puțin populate state membre ale Uniunii Europene, ale Zonei Euro și ale NATO. Estonia are cel mai mare produs intern brut pe cap de locuitor dintre toate fostele republici ale URSS. Este listată ca fiind o „economie cu venit mare” de către Banca Mondială, ca „economie avansată” de către Fondul Monetar Internațional, și este membră a OECD. Națiunile Unite clasifică Estonia drept „țară dezvoltată” cu un Indice al Dezvoltării Umane „foarte ridicat” , iar țara se află pe primele locuri în termeni de libertate a presei (locul 3 în lume în 2012), libertate economică, libertate politică și educație.

 

Mulți estoni se consideră mai degrabă nordici decât baltici. Limba estonă este înrudită îndeaproape cu finlandeza și nu cu limbile baltice, iar estonii, ca grup etnic, sunt un popor finic. Nordul Estoniei a făcut parte din Danemarca medievală în secolele al XIII-lea–al XIV-lea, fiind transferată Ordinului Teutonic după Răscoala din Noaptea de Sfântul Gheorghe în 1346. Denumirea capitalei estone, Tallinn, este considerată a proveni din cuvintele estone taani linn, care înseamnă „oraș danez” . Părți din Estonia s-au aflat din nou sub control danez în secolele al XVI-lea–al XVII-lea, înainte de a fi transferate Suediei în 1645. Estonia a făcut parte din Imperiul Suedez între 1561 și 1721. Dominația suedeză a fost cunoscută în Estonia sub denumirea de „bunele vremuri suedeze” . Discursul ambasadorului Suediei, Dag Hartelius, de Ziua Independenței Estoniei din 24 februarie 2009, în care a denumit Estonia „țară nordică” a atras multă atenție în țară și a fost considerat un mare compliment. În plus, ministrul comerțului exterior din Finlanda, Alexander Stubb, a fost citat ca afirmând că Estonia este „o țară nordică distinctă” . Începând cu secolul al XIV-lea, părți din coasta nord-vestică a Estoniei și insulele au fost colonizate de etnici suedezi, care au format ulterior comunitatea suedezilor din Estonia. Majoritatea populației suedeze din Estonia s-a refugiat în Suedia în 1944, ferindu-se de înaintarea armatei sovietice.

Capitala Talinn este un oraș micuț are mai puțin de jumătate de million de locuitor, ceea ce reprezintă o treime din suprafața țăriii. Mare parte a suprafeței țării, dar surprinzător și a orașului este acoperită de păduri. Este o adevărată binecuvântare să trăiești acolo.

Talinn este un oraș modern cu o infrastructură bună și clădiri noi, dar în același timp păstrează multă istorie, având un centru vechi printre cele mai bine păstrate de pe continent. Centrul istoric înconjurat de ziduri medievale unde se află o mulțime de biserici și palate vechi este principala atracție turistică a Estoniei și singurul loc care face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Oraşul vechi este  zona care îi atrage cel mai mult pe vizitatorii Tallinnului, printre care evident ne-am aflat și noi Acesta este Împărţit în două de zidurile solide de apărare. Se spune că  în evul mediu Oraşul de Sus (Toompea) era locuit de mai marii administraţiei locale şi ai bisericii, iar Oraşul de Jos (All-linn) de negustori, meşteşugari şi servitori.

Principala poartă de acces în orașul vechi este Poarta Viru situate pe strada cu același nume. Pe acolo am intrat și noi în centrul vechi, alături de o mulțime de alți turiști. Aici te trezești parcă în altă lume într-un modern oraș medieval. Cu toate că era sfârșit de mai și la noi în țară era foarte frig noi am avut parte aici de o vreme foarte călduroasă o vreme de vară. Chiar citisem un articol al unui amic care fusese în zonă anul trecut la aceași data și prinsese un frig (minus 1 grad) și o ploaie…... Se pare că am avut mare noroc. Dar să revenim la povestea noastră.

Am mers pe strada Viru foarte aglomerată până am ajuns în Piața Primăriei. Aici am admirat clădirile vechi bine întreținute. Sunt o mulțime de terase prin zonă, care de care mai scumpe. Aici la un fel local de mâncare Estonian savurat cu mai mult sau cu mai puțină plăcere am descoperit aversiunea totală față de statul sovietic. Multe mesaje anti război, multe mesaje anti Putin. Cu toate că sunt un stat micuț, la granița cu marele urs, au cojones, așa cum se spune.

La un moment dat am descoperit impunătoarea Catedrală Alexander Nevsky. Auzisem prima oară de Alexander Nevsky în Republica Moldova la vizita de la Tighina, Transnistria. Acesta a fost un mare luptător rus din epoca medievală și ulterior a fost transformat în sfânt!

 Colorată şi cu cruci aurii pe cupolele în formă de bulb de ceapă, este cel mai important lăcaş de cult al credincioşilor ortodoxi din Tallinn. Biserica a fost înălţată la sfârşitul sec. XIX când Rusia ţaristă ducea o intensă politică de rusificare a provinciilor ocupate Biserica este recent restaurată, de aceea arată foarte bine. În interior sunt icoane valoroase şi un somptuos iconostas. În fapt este o frumoasă catedrală ortodoxă!

Biserica Alexander Nevski a fost amplasată în faţa castelului medieval, în centrul celei mai importante pieţe. Din acest motiv și nu numai biserica a fost considerată de poporul estonian un simbol al oprimării ruseşti, de aceea la un moment dat s-a propus demolarea ei. Evident că până la urmă acest lucru nu s-a realizat, din fericire. Era păcat să se distrugă ceva atât de valoros, oricare ar fi fost motivația.

În imediata apropiere se află catdrala luterană Maria, care deasemenea merită vizitată!  Aceasta este cea mai veche construcție din Estonia și datează din secolul al 13-lea.

Mai departe am urcat pe dealul Toompea unde se află vechiul castel teuton. Pe deal se află astăzi guvernul Estoniei și mai multe ambasade dar și o mulțime de locuri de interes turistic. De sus de aici se pot vedea cele mai frumoase priveliști ale orașului. Castelul Toompea, vechea cetate de scaun a Estoniei, datează din 1229 când s-a construit aici o fortăreaţă înconjurată de puternice ziduri circulare, de piatră. Peste mulți ani acesta a fost reconstruit ca mânăstire fortificată, cu o curte interioară protejată de ziduri înalte şi turnuri în cele patru colţuri. Dintre acestea, doar trei mai sunt în picioare și au dăinuit până în zilele noastre.

Din ordinul împărătesei Ecaterina cea Mare a Rusiei, la jumătatea sec. XVIII-lea a fost construit aici un palat pentru guvernatorul rus al Estoniei. Pe fundaţia vechii mănăstiri a fost înălţată în 1922 clădirea care găzduieşte astăzi clădirea Parlamentului. Nu am ezitat să facem o poză și în fața acestuia!

Evident toată ziua ne-am plimbat pe străduțele orașului. Am încercat și diferite produse locale și am fost surprinși de prețurile piperate. Evident am dat iama și prin magazine pentru a ne cumpăra ceva pentru acasă. Singurul meu regret a fost că nu am mai stat cel puțin o zi în acest oraș relaxat. Nici nu vă închipuiți cum e traficul de lejer pe-acolo!!!

Recomand fără nicio tăgadă o vizită în Estonia și în capital acesteia Talinn.

 

 

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 06.10.24 09:55:17
Validat / Publicat: 06.10.24 15:21:19
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Algeria, Argentina, Bahamas, Benin, Brazilia, Camerun, Chile, China, Coasta de Fildeș, Cuba, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Europa, Gambia, Ghana, Guineea Bissau, Honduras, Hong Kong, India, Indonezia, Insulele Cayman, Jamaica, Kenya, Macao, Maldive, Mexic, Pakistan, Republica Centrafricana, Republica Dominicană, Rusia, Senegal, Sheychelles, Sri Lanka, SUA, Tanzania, Thailanda, Togo, Tunisia.

VIZUALIZĂRI: 374 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

mprofeanuPHONE
[06.10.24 16:21:08]
»

@robert: Frumos acest oraș medieval. Mi-am reamintit cu plăcere de el prin articolul tău deși am fost acolo acum 10 ani. Mi-a plăcut împărțirea orașului vechi în cel de jos și cel de sus, mai văzusem atunci acest lucru în Lisabona. Primăria se vizita în interior doar în iulie și august, acum poate s-a schimbat acest lucru.

Ai recomandat acest oraș dar în căsuță scrie : nu recomandă!

adrianaglogoPHONE
[06.10.24 16:35:22]
»

@robert: Mulțumesc pentru lecția de istorie. Recunosc, nu știam mai nimic din ce ai povestit despre Estonia. Știam de digitalizare, stiam că sunt anti-Rusia, dar muuulte altele le-am aflat de aici.

Felicitari!

robertAUTOR REVIEW
[07.10.24 08:05:17]
»

@mprofeanu: chiar și așa! Am remediat acuma! Multumesc frumos pentru vizită si completari!

@adrianaglogo da nici eu nu stiam multe pana am ajuns acolo! Mersi frumos pentru vizită și comentariu!

Michi
[08.10.24 09:41:05]
»

@robert: Am vizitat tările baltice, respectiv oraşele Riga, Vilnius, Tallin în 1984, deci acum 40 de ani. Singura amintire rămasă a fost diferenţa populaţiei faţă de cea din restul republicilor sovietice ca şi comportament, tonalitatea vocii şi îmbrăcăminte. Era altceva, un fel de occident implantat în URSS. Am citit cu plăcere reviewul tău, totul fiind o noutate pentru mine.

robertAUTOR REVIEW
[11.10.24 14:56:58]
»

@Michi: Mulțumesc frumos!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, Michi, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tallinn:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.03509521484375 sec
    ecranul dvs: 1 x 1