ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.08.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Dublin
ÎNSCRIS: 28.07.08
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Youghal: la festivalul medieval

TIPĂREȘTE URM de aici

La marginea estică a comitatului Cork se află un oraș care ar putea concura (greu de spus cu ce succes) cu stațiunile de la Mediterana... asta dacă Marea Celtică ar fi o Mediterană a nordului Europei. În fond are toate ingredientele potrivite: plajă cu nisip, promenadă pe faleză și un relief de tip "munte-mare" (știu, deal); din păcate temperatura aerului depășește doar excepțional 20 de grade iar apa mării ajunge de-abia în august la 15 grade, cam ca în România la mare în pre-sezon, prin mai sau pe la început de iunie.

Cu toate acestea, istoric, Youghal a fost până spre sfârșitul anilor '80 o stațiune preferată de irlandezi pentru vacanțe "la mare și la soare". Din păcate "descoperirea" stațiunilor spaniole a schimbat complet direcția vântului iar în zilele noastre liniștea orașului este tulburată poate doar de turiștii de weekend din Cork sau din Waterford dar și cu ocazia vreunei sărbători anuale gen "zilele orașului". Un astfel de eveniment m-a făcut și pe mine să mă sui în autobuz într-o duminică: e vorba de festivalul medieval, parte a "săptămânii tradițiilor" care are loc în fiecare august în comitatul Cork.

Orașul în sine nu este foarte mare; poziția geografică la marginea unui estuar e oarecum responsabilă pentru forma foarte alungită pe direcția nord-sud. Ca și restul localităților de pe coasta sudică, istoria sa este legată în mod direct de perioada imperială britanică, majoritatea centrelor locuite din ziua de azi fiind practic "capetele istorice de pod" ale "colonizării britanice" a Irlandei. Istoria a lăsat în urmă un număr mare de biserici (catedrale) anglicane, multe dintre ele fiind acum monumente istorice trecute în ghidurile turistice. Aici în Youghal există "Collegiate Church of St Mary", în prezent monument național al Irlandei dar care funcționează în continuare ca și biserică pentru minoritatea anglicană din vecinătate.

Din epoca britanică au supraviețuit însă multe alte clădiri vechi, construite în epoci diferite: pe o parte a străzii poate fi o clădire tipic olandeză de secol 18 (construită pentru familia unui comerciant local) iar pe partea cealaltă o clădire de secol 15, de facto o ultimă rămășiță a epocii feudale. Peste tot sunt semne care îți atrag atenția asupra obiectivelor pe lângă care ai putea să treci fără să bagi de seamă; sunt și câteva trasee turistice, plimbări care te pot duce poate prin cimitirul istoric sau chiar până pe coama zidului cetății medievale - ce a mai rămas din el, de fapt. În cimitir plăcuțele informative spun lucruri chiar și despre floră sau despre faună (de exemplu posibilitatea ca în zonă să fie o familie de vulpi), detalii pe care altfel nu le-ai remarca, obosit fiind după escaladarea dealului care pe vremuri marca marginea orașului.

Liniștea patriarhală a orașului a fost (oarecum) tulburată în cursul zilei de duminică, 18 august, de către festivalul medieval ținut într-o grădină publică din imediata vecinătate a cimitirului istoric și a bisericii St Mary. Grădinile publice din Irlanda sunt cu totul altfel decât în România: iarba nu este doar pentru decor, nu există asfalt pe alei și cel mai adesea nici bănci. Natura este acolo pur și simplu pentru tine, vizitatorule: să te duci unde ai chef, să faci picnic, să dormi pe iarbă - dar să iei gunoiul cu tine la plecare.

Pe un astfel de petec de iarbă s-a ținut și festivalul: o trupă de reenactment și-a pus cortul medieval în centru, au scos armele de panoplie la vedere, au stat de vorbă cu toți vizitatorii despre săbii, buzdugane, scuturi, arcuri sau armuri; ulterior au simulat o bătălie medievală iar la sfârșit au dat săbii de jucărie copiilor și i-au lăsat pe ei să se alerge. Nu puteau lipsi din zonă "tarabele" cu fast food, clătite sau comercianții de jucării sau de suveniruri; de asemenea într-o laterală a fost amenajată o expoziție de păsări de pradă "domesticite" aduse de către o fundație pentru o campanie de raising awareness dar și pentru a colecta eventual niște donații. La un moment dat a venit și o formație locală de muzică scoțiană în costumele specifice: păreau oameni cât se poate de normali, cu slujbe normale - dar cântăreți de duminică care își luau rolul extrem de în serios.

Ce mi s-a părut însă impresionant a fost gradul de civilizație: chiar și după câteva ore nu am sesizat gunoi aruncat pe jos, nu am auzit voci ridicate și nici nu am văzut vreo prezență vizibilă a vreunor forțe de ordine: oamenii au venit pur și simplu să se simtă bine cu familia și cam atât. Evenimentul în sine mi s-a părut bine organizat: făcut de comunitate pentru comunitate, ceva ce în România în orașele mai mari nu cred că ar fi posibil.

Odată cu festivalul s-a încheiat și excursia, avantajul autobuzelor din oră în oră în timpul după-amiezei devenind evident. Youghal a fost cândva legat și el la rețeaua de căi ferate din sudul Irlandei; pe vremuri oamenii veneau cu trenul și coborau direct pe plaja cea mare din sudul orașului, relativ departe de centrul istoric. Însă într-un fel nu mă miră faptul că trenul a intrat și aici în istorie, ținând cont de faptul că m-am intersectat cu puțini călători pe acest traseu; pe de altă parte avioanele zilnice din Cork către țări mai calde pleacă și revin probabil pline...

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de DanCld in 20.08.13 23:01:37
Validat / Publicat: 21.08.13 12:06:44

VIZUALIZĂRI: 1665 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DanCld); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Youghal / Marea Celtica la Youghal, fotografie din autobuz
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[21.08.13 12:06:35]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

sunflower
[21.08.13 13:22:09]
»

Tocmai mă gândeam cât de cuminte stă bufnița din P14, apoi mi-am dat seama că era legată de picioruș...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă sudul Irlandei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.035171031951904 sec
    ecranul dvs: 1 x 1