GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Lauscha – locul unde au apărut primele globuri de Crăciun
Pentru că se apropie luna decembrie, celor fascinați de Sărbătoarea Crăciunului și care nu ratează niciun târg legat de acest eveniment, le recomand să viziteze și localitatea Lauscha din landul german Thüringen. De ce vă propun acest loc? Fiindcă acolo au fost confecționate, pentru prima dată în lume, globurile care împodobesc, și azi, brazii de Crăciun.
Legenda spune că în acest orășel a trăit, odată, un sticlar sărac și, pentru că într-un an nu a avut mere și nuci, așa cum se obișnuia în acele vremuri, să împodobească bradul de Crăciun pentru copiii lui, i-a venit ideea să le confecționeze din sticlă roșie și galbenă care să imite culoarea acestor fructe. Așa se spune că au apărut primele globuri de Crăciun. Indiferent cât de aproape de realitate este sau nu această saga, important este faptul că primul globuleț de Crăciun a apărut în această localitate, iar istoria acestui ornament începe chiar de aici.
Lauscha este o mică localitate situată în partea sudică a landului Thüringen, într-o zonă păduroasă unde, pe strada Friedens, se organizează anual, în perioada primului și al celui de-al doilea Advent, un Târg de Crăciun unde pot fi admirate și cumpărate diferite ornamente specifice acestei sărbători, mai ales, minunatele globuri confecționate și pictate manual.
În Lauscha există și un muzeu (intrarea este gratuită) unde pot fi admirate și cumpărate ornamente de Crăciun (la fel ca și în Muzeul Crăciunului din Rothenburg ob der Tauber) și nu numai, și unde se poate vedea (live) cum se confecționează globurile sau alte decorațiuni din sticlă (vaze, figurine etc.), în mod manual.
Casele din Lauscha au arhitectura specifică zonei, majoritatea lor având exteriorul de culoare gri, pe acesta fiind aplicate plăcuțe de ardezie, această rocă găsindu-se din abundență în această parte a landului. Orășelul are o imagine idilică amintind, fără doar și poate, de atmosfera vremurilor de odinioară (dacă facem, totuși, abstracție de kitsch-urile expuse pe unele tarabe, așa cum vedem și în România, pe Transfăgărășan, în zona lacului Bâlea, de ex.). Toată strada „miroase a Crăciun”, a vin fiert cu scorțișoară (Glühwein), a cârnați prăjiți (celebrii Thüringenwurst), a vată pe băț, a acadele și turtă dulce, floricele, a alune și nuci prăjite. Fanfara cântă, iar negustorii te îmbie, foarte vocali, să cumperi produse de la ei. Toată atmosfera este, după cum v-am mai spus, una destul de arhaică.
Principalele atracții sunt, bineînțeles, globurile confecționate și pictate manual, de la dimensiunea unei caise până la cea a unei mingi de fotbal. Acestea au, însă, un preț destul de mare care variază în funcție de dimensiune, dar merită toți banii. De ex., globurile pictate manual, cu monograma autorului și cu un led în interior. care se suspendă de tavan (sau de orice suport, important este să atârne) au trei dimensiuni, de la o nucă de cocos până la aproximativ o minge de fotbal, și costă între 60 € și 120 €. Noi am cumpărat, ultima dată când am fost acolo (în decembrie 2018), unul mijlociu pe care sunt pictate câteva căsuțe înconjurate de nămeți ce par deprinse din pastelurile marilor clasici.
Din păcate, noi când am ajuns în Lauscha tocmai plouase, dar chiar și fără zăpadă ne-am putut bucura de un minunat ambient caracteristic Crăciunului și de o atmosferă specifică vremurilor de demult.
În zilele de târg este foarte multă lume venită din toate colțurile Germaniei, dar și din alte țări. Aici se poate ajunge cu autobuzul/mașina și cu trenul, gara aflându-se chiar pe pe strada Friedens, iar parcarea (gratuită) ceva mai la vale, asta dacă ne raportăm la direcția dinspre Bavaria. Iar, dacă te afli pe acolo și după orele 18:00 ai toate șansele să bei, de exemplu, și un Glühwein „la reducere”, negustorii având grijă să te îmbie foarte vocal, aproape implorându-te, și cu o astfel de ofertă, doar să mai vândă câte ceva (la fel ca mai peste tot în lume).
Și anul acesta (2019), târgul este deschis, oficial, în perioada primului și celui de-al doilea Advent, în zilele de 30 nov. -01dec. și 07-08 dec., între orele 10:00-18:00.
Deci, dragă cititorule, dacă vei ajunge prin aceste locuri, în perioada primului și celui de-al doilea Advent, nu uita, în primul rând, să cumperi un glob pictat manual (fie el cât de mic), să asculți fanfara, să mănânci o porție de Thüringenwurst și să bei un pahar de Glühwein. Dacă nu faci asta, înseamnă că ai fost degeaba pe acolo!
Trimis de ElenaUlrich in 26.10.19 16:39:06
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ElenaUlrich); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă sudul Germaniei - alte locuri, [ALTE ZONE]" (deja existentă pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@ElenaUlrich: Interesantă legendă, îmi amintesc cu drag când bunicii împodobeau bradul cu nuci și mere, se pare ca omul a creat globul de nevoie, nu avea belșug in casă
Articolul tău are iz de sărbătoare, abia aștept târgurile Crăciunului, sunt obiective vânate de mine in fiecare an.
Din păcate nu sunt multe informații despre aceste târguri, in fiecare an se deschid in alte zile, trebuie sa sapi mult pe net pentru a afla detalii prețioase.
Bravo, felicitări pentru amănuntele oferite!
Fondul sonor ataşat, se poate şterge sau se poate schimba!
@ElenaUlrich: Un articol drăguț, tematic, despre un eveniment pe care îl așteptăm cu drag. Globurile de Crăciun confecționate din sticlă sunt superbe!
La români bradul, arborele etern, a avut și încă are semnificații cu rădăcini adânci în rândul riturilor de trecere (nunta, ciclul funerar, purtat de grupul de colindători). Ornamentele colorate și strălucitoare inventate în orășelul german Lauscha la jumătatea veacului al XIX-lea au fost aduse în România de studenții români de la Berlin și Viena. Integrate rapid în casele oamenilor înstăriți globurile ne aduc bucurie și o senzație de bine în timpul Sărbătorilor de iarnă.
Mulțumim pentru articol!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 O minivacanță în districtul Kelheim — scris în 08.08.24 de ElenaUlrich din KULMBACH - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Albäumle — sau cum își mai petrece neamțul timpul liber... — scris în 12.10.21 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Unterkochen — plimbare în valea Kocherului — scris în 28.09.21 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Dec.2015 Târguri de Crăciun din sudul Germaniei — scris în 16.12.15 de giuliani din [DE] - RECOMANDĂ
- Apr.2014 Engen - care te duce cu gandul la Sighisoara! — scris în 30.09.15 de iuby15 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Jan.2012 Mainau Insula Florilor — scris în 11.07.12 de webmaster din TIMISOARA