ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.12.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: [DE]
ÎNSCRIS: 24.07.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
DEC-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Târguri de Crăciun din sudul Germaniei

TIPĂREȘTE

Asa cum probabil multa lume stie, odata cu apropierea sfarsitului de an si a Craciunului Germania se imbraca in sarbatoare si in majoritatea oraselor incep celebrele Targuri de Craciun. Au aparut pentru prima datai n regiunile vorbitoare de limba germana inca din secolul al XV-lea, pentru ca ulterior sa se reaspandeasca in aproape toata lumea. Acum pe langa celebrele Weihnachtsmärkte din Germania, Austria sau Elvetia au aparut targuri de Craciun chiar si in USA, Canada, Japonia sau China. Nu stiu cum sunt astea, insa o sa va povestesc cate putin din experientele mele in targurile de Craciun germane pe care le-am vizitat in cei trei ani decand locuiesc aici.

N-am date exacte, dar am auzit ca primul targ de acest fel a aparut la Dresda. N-am apucat sa il vizitez, locuind in partea de sud a tarii, insa si Bavaria sau Baden Wurttenberg au suficiente locuri minunate de vazut, poate chiar mai multe decat in alte regiuni ale tarii. In general aceste piete sunt cam in acelasi stil, poatecu unele mici variatiuni in functie de regiune. Se vinde vin fiert in cani speciale cu numele orasului si anul in care a fost targul, carnati de multe feluri, dulciuri si decoratiuni de Craciun. Din cate am vazut, nu toata lumea cumpara foarte multe, insa celebrele Glühwein (vin fiert) si Bratwurst (carnat la gratar) suntprezente peste tot, si aproape toata lumea incearca macar asa ceva. Standurile cu vin si carnati sunt cele mai pline, asa ca acolo unde vedeti o densitate foarte mare de oameni e foarte probabil sa se vanda macar una dintre aceste doua specialitati.

Un frumos suvenir este aceasta canita de frumos colorata, pe care sta scris numele targului si anul vizitarii. In orasele mari (Frankfurt, Stuttgart, etc) exista de vanzare, insa peste tot poate fi luata o asemenea canita si dusa acasa in schimbul garantiei pe care o platesti la cumpararea vinului. Peste tot aproape se platestea garantia, iar valoarea ei variaza intre 1-2,5 Euro, preturile mai mari fiind in orasele mai mari. Astfel, pentru 2,5 Euro poti ramane cu o frumoasa amintire de la Targul de Craciun din Stuttgart, din anul 2015 :). Evident, se vand o gramada de dulciuri, incepand cu clatite, fructe glazurate si alte specialitati specific fiecarei zone.

Farmecul acestor piete sta si in decorarea oraselor, astfel incat orasele medievale, sau pietele de acest gen din marile orase au un farmec aparte; cu cat orasul pe care vrei sa il vizitezi are mai multe elemente medievale inca ramase in picioare, cu atat ai sansa sa vizitezi o Piata de Craciun de-a dreptul fermecatoare. Consider ca intre targurile vizitate de noi exista diferente relativ mari in functie de dimensiunea oraselor in care le-am intalnit, asa ca o sa le incadrez in cateva categorii.

Targurile oraselor mici (pana in 20.000 locuitori), fara o oarecare importanta turistica in regiune, au adeseori targuri care dureaza un weekend, incepand vinerea si terminandu-se intr-una dintre duminicile de Advent. (in Germania, Adventzeit inseamna perioada care se intinde pe durata a 4 saptamani inainte de Craciun. Aceasta perioada trebuie sa cuprinda neaparat 4 duminici, intreaga perioada insemnan pregatirea si celebrarea sarbatorii Craciunului. Tipica acestei perioade este o coronita de brad cu 4 lumanari -Adventskranz-, fiecare din ele trebuind aprinsa in cate una din cele 4 duminici de Advent. De asemenea, copiii primesc Adventskalender, un calendar cu cate o casuta corespunzatoare fiecarei zile a perioadei de Advent, in fiecare casuta aflandu-se o surpriza, inspecial din ciocolata. Asta e varianta actuala a calendarului, la origini arata altfel, avand insa aceeasi insemnatate : cate o bucurie pe zi, pana la Nasterea Domnului.

Deci, revenind la targurile de 3 zile ale oraselor mici, aici vin producatori mici, locali, sau reprezentanti ai cluburilor din oras (dans, vioara, fotbal, sah, si orice altceva) si isi expun produsele, ori pur si simplu vand cate un pahar de vin fiert. Evident, nu-s asa de aglomerate ca cele din marile orase, insa farmecul este prezent. Oamenii se cunosc intre ei, si de multe ori poti sa intalnesti chestii cu adevarat traditionale ale zonei in care te aflii. Astfel de targuri am vizitat la Lohr am Main, un mic orasel in Padurea Spessart cunoscut si ca orasul Albei-ca-zapada si a celor 7 pitici, Nürtingen sau Plochingen din Schwabenland sau Tara Svabilor, regiunea acarei capitala e Stuttgart.

Exista apoi orase mai mari, 40-100,000 de locuitori unde targurile sunt mai mari, cu mai multi vizitatori si care se intind pe toata perioada Adventului; Kirchheim unter Teck sau Göppingen sunt exemple de acest gen, lume mai multa, agitatie mai multa, voie buna dar tot la dimensiuni mai reduse.

Daca dimensiunea orasului depaseste 100.000 de locuitori poti gasi un targ mare, cu tot ce iti poti dori. Atmosfera este deja electrizanta, aglomeratia mai mare si preturile la fel. In categoria asta as incadra in primul rand targul de la Würzburg, oras in care am locuit o perioada si pe care il recomand oricui. Datorita frumusetii orasului si a centrului vechi, si targul de aici are o mare valoare, fiind considerat a fi unul dintre cele mai frumoase targuriale Bavariei si chiar din Germania, iar asta nu inseamna putin. Atmosfera de sarbatoare se gaseste peste tot, din Marktplatz pana la Dom si Alte Mainbrücke dar Piata Centrala cu Marienkirche, o frumoasa biserica gotica de culoare rosiatica este punctul zero al Targului.

La fel de frumos e si Targul de la Esslingen am Neckar, specific prin faptul ca e un targ Medieval, majoritatea celorcare servesc la standuri fiind imbracati in stil de Ev mediu, mancarea se pregateste in multe locuri pe diferite tipuri de gratar sau cuptoare avand aspect medieval, se asculta muzica medievala si chiar poti lua parte la diverse jocuri de societate specifice epocii. Deci, foarte frumos si interesant e singura locatie in care am intalnit untarg cu asemenea specific.

O alta categorie, poate cea mai frumoasa, e aceea a oraselor medievale, istorice, si turistice de o valoare ridicata atat pentru regiune cat si pentru tara. As include aici Rothenburg ob der Tauber si Bamberg, pe care nu mai are rost sa le descriu fiindca acum ceva vreme am scris impresii despre vizitele mele acolo. In aceste doua orase minunate cred ca sunt cele mai frumoase targuri pe care le-am vazut pana acum. Dezavantajul ar fi faptul ca dai peste foarte multi turisti, dar daca eviti weekendul se poate sa fie mai lejera vizitarea orasului. Oricum, indiferent de vreme sau aglomeratie eu as recomanda o vizita de macar o zi in aceste doua locuri.

Mai am pe lista Stuttgart, Frankfurt si Nurnberg. Toate trei sunt orase foarte mari cu o populatie in jurul valorii de 600,000 de locuitori, astfel incat as putea spune ca la Frankfurt si Stuttgart targurile sunt asemanatoare ca dimensiune, frumusete si atmosfera. Foarte multa lume, dar atmosfera minunata voie buna, galagie, miros de vin fiert si dulciuri, concerte de colinde... astea sambata seara, cand le-am vizitat noi. Posibil ca in timpul saptamanii sa fie altfel, dar eu cred ca fara agitatie si aglomeratie nu mai are acelasi farmec in astfel de targ.

N-am inclus aici si targul de la Nurnberg, fiindca acesta este cel mai mare din lume. Deci cu greu cred ca poate sa fie comparat cu oricarealtul din lume, ca istorie, aglomeratie, si chiar ca si frumusete. La fel ca si celalalte e plin de produse traditionale insa aici sunt atatde multi turisti incat pana si farmecul ala despre care vorbeam mai sus incepe sa dispara. Intre doua randuri standuri poti sa vezi 5-7 coloane de oameni care merg intr-o directie sau alta, si poate sa fie destul de greu de trecut de pe o coloana pe cealalta. Asa ca, o vizita aici dureaza. Dar, dezavantajele astea ar trebui uitate avand in vedere ca discutam despre cel mai mare Targ de Craciun din lume, un must pentru fani :)

Ca o concluzie, eu spun ca in orice oras mare merita sa mergi in perioada Craciunului. Decoratiuni exista peste tot, de la gara si pana la teatrele si castelel din oras, strazile sunt frumos ornate si iluminate, iar pe strazile pavate se intind standuri. In toate astea 3 orase pe care le-am vizitat eu targul nu se tinea doar in piata centrala, ci in tot centrul istoric, pe o suprafata relativ mare. Noi ne-am simtit minunat in fiecare dintreele, dar daca ar fi sa recomand unul, chiar de as face-o la limita, as recomanda Nurnbergul.

O vizita la Targurile de Craciun din Germania te poate umple de energie pe final de an, si chiar nu as putea sa fac recomandari in domeniu. Daca veniti din Romania nu cred ca merita vizitata prima categorie de targuri pe care am expus-o la inceput, insa orasele medievale indiferent de dimensiunea lor sunt cu siguranta niste alegeri bune. La Bamberg, Rothenburg ob der Tauber, Nurnberg poti sa simti magia Craciunului in fiecare imagine pe care o vezi plimbandu-te pe strazile orasului vechi, in timp ce la Stuttgart, Esslingen, Frankfurt sau Würzburg frumusetea oraselor se amplifica in perioada Sarbatorilor de iarna. In orice caz, pentru cei pasionati de Germania si nu numai, o vizita la inceput de Decembrie este, probabil, unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care le-ar putea primi de la Mos Craciun.

Va doresc tuturor Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi!!


[fb]
---
Trimis de giuliani in 16.12.15 19:01:42
Validat / Publicat: 16.12.15 20:41:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 4684 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (giuliani); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Targul de la Rothenburg
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

Radu Tudoran
[16.12.15 22:57:57]
»

Sunt unul din vizitatorii constanti ai targurilor de Craciun din Germania (Koln, Mainz, Koblenz, Dusseldorf, Dortmund, usw) Imi place gluhwein-ul si bratwurst-ul, dar preferatul meu este Eierpunsch-ul. Totusi, cu mana pe inima, recunosc ca acasa mancarea este net superioara. Carnatii nostri sunt mai buni, iar ei n-au piftie sau sarmale Daca vii spre vest poate bem impreuna un vin fiert

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michaell
[17.12.15 08:46:11]
»

@Radu Tudoran - Imi permit sa te corectez in privinta sarmalelor. Au si EI - se numesc Krautwickel.

Radu Tudoran
[17.12.15 09:25:36]
»

@Michaell - Cum ajung in Koln promit sa caut si sa mananc.

giulianiAUTOR REVIEW
[17.12.15 09:41:58]
»

@Radu Tudoran: Inca nu am ajuns in partea aceea a Germaniei, doar sudul l-am vizitat pana acum. Am ajuns o singura data la Köln pentru o zi extrem de ploioasa, din pacate, + Dortmund. Am auzit insa lucruri bune, si poate la anul o sa tragem o fuga si pe acolo, dar intr-o perioada in care se bea Kölsch )

Spre rusinea mea n-am incercat pana acum Eierpunsch, cu prima ocazie o sa o fac. Si mie imi plac mancarurile de acasa, insa nu pot sa spun ca am vreo favorita dintre mancarea germana si cea romaneasca. Cum spunea colegul de mai sus, au si ei sarmale si mie chiar imi plac mult, carnatii la fel, deci dpdv al mancarii sunt foarte multumit

In schimb la bere nu exista comparatie, nu??

Dintre orasele enumerate de tine, am inteles ca la Mainz si Dusseldorf sunt super faine targurile, si ma gandesc ca nici Köln-ul nu poate fi departe.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Costi
[17.12.15 10:37:13]
»

@Radu Tudoran -

Carnatii nostri sunt mai buni...

Poate dacă-i compari cu cei din zona Köln, dar sigur, cei bavarezi nu sunt cu nimic mai prejos față de ai noștri.

Și, în general, preparatele din porc de la noi se regăsesc și în Germania (sau, mai bine spus, invers). Bucătăria germană se aseamănă destul de bine cu cea transilvană, explicațiile fiind destul de evidente. Evident, au și piftie, îi spun Sülze, sau Aspik. Iar despre sarmalele nemțești, citește aici.

În privința târgurilor de Crăciun, trebuie să recunosc că experiența mea e limitată, dintr-un motiv simplu: iarna prefer să călătoresc în zone mai calde

Cunosc Germania destul de bine, dar am fost acolo doar vara. Dar și vara nemții știu să se distreze și peste tot au o mulțime de târguri. Ultimul pe care l-am vizitat a fost la Wuppertal.

Singura dată când am vizitat un târg de Crăciun a fost acum câțiva ani, la Viena. Era organizat în fața palatului Schönbrunn și nu diferea cu nimic față de descrierile din review-ul de mai sus.

Atunci am băut un vin fiert foarte bun, după o perioadă destul de lungă în care nu mai băusem vin fiert, deoarece cârciuma din apropierea locuinței mele, unde treceam din când în când cu prietenii să bem vara o bere și iarna un vin fiert, fusese dărâmată, ca să facă loc unei construcții moderne și masive, în care nu s-a găsit însă un loc pentru o cârciumioară.

Revenind la vienezi, ei însă nu prea au cârnați.

Cei mai proști cârnați i-am mâncat în Saxonia, la Leipzig și Dresda, iar cei mai buni, evident la Nürnberg!

giulianiAUTOR REVIEW
[17.12.15 10:51:37]
»

@Costi - Sa stii ca si mie carnatii de la Nurnberg imi plac cel mai tare. Sunt micuti, subtiri, se prajesc usor pana in centru... in schimbi aia albi münchenezi nu prea ma atrag. E drept ca sunt mult mai buni cu mustarul ala dulce, clasic al lor insa chiar si asa, aleg Nurnberger bratwurst.

Exista prin germania targuri pt toate anotimpurile. Vara e sommerfest-ul unde merge perfect cate o bere

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Radu Tudoran
[17.12.15 11:44:11]
»

@Costi - Am notat si Sülze (Aspik), alaturi de Krautwickel. Ultima data cand am mancat varza la ei (in Koln) a fost neasteptat de buna. La Wuppertal n-am mancat nimic, desi am fost de doua ori. Ma dusesem pentru muzeul lor de arta, ca in fiecare an au o expozitie extraordinara. Iar Craciunul la Viena l-am facut acum vreo 20 de ani, si de atunci l-am ratat in continuu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / GERMANIA
[17.12.15 14:11:37]
»

Eu despre sarmale am auzit chiar de la nemți o legendă privind originea lor: ca să mănînce carne în post, s-au gîndit ei să o ascundă în foi de varză, să o ferească de privirile din Ceruri, care astfel nu mai văd decît o oală cu varză.

Radu Tudoran
[17.12.15 15:08:55]
»

@abancor - Este imposibil. Nemtii sunt oameni corecti. Tocmai pe cel de sus sa-l pacaleasca...

alinaro
[18.12.15 13:34:12]
»

@giuliani - Foarte frumos, mi-a atras atenția mai ales pentru că... astăzi vom hotărî în sfârșit dacă după Crăciun o tulim și noi spre Germany. Din păcate multe din aceste târguri se termină înainte de Crăciun, și eu am luat la puricat toată lista: abia de mai sunt câteva care rămân deschise până la anul nou, cel din Düsseldorf fiind unul din ele. Îmi este destul de ciudă, pentru că dacă mergem, vom stabili cartierul în apropiere de Bremen, și am citit că acolo e unul din cele mai frumoase târguri din toată Germania. Dar se termină pe 23 decembrie. Asta este...

O întrebare, vă rog: cam cât costă o parcare privată în Germania (pe oră sau cum vreți dvs.)? .

Mulțumesc și sărbători fericite!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
calatorul
[12.11.16 21:30:52]
»

@giuliani: CAm asta este timpul cand incep sa apara, si in fiecare an mai devansaeaza cu o zi doua amenajarea lor. Am gasit si eu unele frumoase la Munchen, Kempten si la Immenstadt, la sfarsit de noiembrie, inca le amenajau. Sper sa le vad odata si de Craciun, desi pana acum sarbatoarea asta am petrecut/o mereu impreuna cu ai casei.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, calatorul, giuliani, Michaell, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă sudul Germaniei - alte locuri:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071078062057495 sec
    ecranul dvs: 1 x 1