GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ati auzit de statiunea Palic??
Cred ca nu! Sau foarte putini!
Se scrie foarte putin pe acest site despre Serbia si eu am sa incerc sa repar acest aspect! Mai intai, am sa va descriu o zi minunta din vara aceasta, pe care am petrecut-o in mare parte in statiunea Palic, care este a 5a ca marime din Serbia.
Imi doream de mult sa ajung aici, deoarece am tot ascultat povestile pline de farmec ale unor prieteni, care merg frecvent aici, pentru a petrece o zi intr-un cadru natural atat de frumos!
Cateva cuvinte despre Serbia:
Este o tara mai mica decat Romania, o tara ortodoxa, care este strabatuta de fluviul Dunarea. Au campii fertile, dealuri si munti impaduriti, unde iarna se poate schia, iar preturile sunt foarte rezonabile.
Nu au iesire la mare. Moneda lor este dinarul. Ei sunt cu o ora in urma noastra. Este o tara bogata in istorie si traditii!
Serbia este o destinatie primitoare si extrem de interesanta! In luna august am fost deja de 2 ori, la Subotita, in statiunea Bela Crcva si in Palic! Am in plan si o vizita la Mokra Gora si in Tara, locul unde a filmat celebrul Kusturita.
Acum se poate trece frontiera si cu buletinul!
Serbia cuprinde un numar mare de parcuri nationale, statiuni montane in care se poate practica skiul la un nivel inalt ,,manstiri celebre, lacuri montane, pesteri calcaroase si statiuni balneoclimaterice. Si multe paduri adevarate, nu ca ale noastre…pe cale de disparitie…Iar calitatea serviciilor sunt pe masura!
Sarbii l-au iubit foarte mult pe Tito! Separarea lor de fosta Iugoslavie a redeschis conflicte vechi, trezind nationalismul.
Ani de zile turistii au cam evitat aceasta tara, alegand alte destinatii, din cauza diferitelor conflicte care s-au generat aici in ultimii ani. Acum, prin felul lor placut de a fi si prin ospitalitatea lor, incearca din rasputeri sa atraga turisti si sa-i multumeasca pe deplin. Preturile lor sunt rezonabile, poate mai mici ca in multe tari!
Despre bucataria sarbeasca:
Pot spune ca simbolul national-este friptura la gratar! In rest este influentata, in functie de dominatia popoarelor care au trecut pe aici, in ultimile secole.
Adica in zona Kosovo, predomina placintele si baclavalele, preluate de la turci. In sudul tarii mancaruri pe baza de paprika, iar in Voivodina, care a fost sub dominatie austro-ungara, mancaruri din paste si peste!
Un alt ingredient folosit des este varza murata. Supa de fasole, este de asemenea unul dintre mancarurile traditionale ale sarbilor, foarte indragit.
Despre muzica sarbeasca:
Cine nu iubeste muzica sarbeasca?? La noi in Banat, avem un adevarat cult pentru muzica vecinilor de peste granita! Mai ales ca multe cuvinte sunt amestecate din limbile ambelor tari, este usor sa le intelegem si textul cantecelor! Muzica lor e foarte ritmata si melodioasa, e plina de pasiune, cum sunt si locuitorii acestei tari-oameni pe care-i stimez pana in adancul sufletului meu!
O sa-mi fie foarte greu sa ma hotarasc pe care dintre melodiile favorite sa o atasez acestui prim review, despre Serbia!
Despre Statiunea Plic (se citeste Palici) :
Un loc excelent!
Un loc la care nu am incetat sa nu ma mai gandesc de cand m-am intors de acolo!
Un loc in care abia astept sa ma intorc!
Am plecat de duminica dimineata cu inca niste prieteni, cu 2 masini si am iesit prin tara, nu cum ar fi trebuit, pe la o vama sarbeasca, ci pe la vama Cenad-Kiszombor, prin Ungaria, ca sa fie mai pe scurtaura si mai plina de aventuri situatia!
Fiind luna concediilor, nu prea era goala vama, ca de obicei, dar a trecut repede si am plecat –directia Szeged! De aici in vreo 10 minute am ajuns la frontiera ungara-Horgos (deci alte 2 vami! ), am stat vreo 30 de minute si apoi inca 18 km, urmand indicatorul de Beograd, apoi la dreapta si am ajuns in statiunea Palic!
Tot respectul pentru poporul sarb, care, cu toate ca a trecut printr-un razboi greu, stie sa renasca! De la sosele, culturi agricole, curatenie, cladiri in stare foarte buna…totul e cu mult mai sus ca noi!
Admiram din masina livezile de pomi fructiferi tineri, care rodeau, pe marginea drumului. Nectarine, pruni si meri! E o adevarata placere sa-i privesti!
Am ajuns destul de repede si am incercat sa descoperim statiunea.
Nu aveam dinari, deoarece la noi, la casele de schimb valutar, nu se prea gasesc, dar in scurt timp, sper ca va deveni o moda, mersul la cumparaturi si in Serbia, nu doar in Ungaria, din cauza preturilor bune, a calitatii produselor…. si a dorintei de a evada, uneori din cotidian!
Am traversat centrul statiunii si am admirat cladirile vechi, dar bine intretinute, cu turnuri, ca de castele medievale, cu spatii verzi generoase si ingrijite, cu treceri de pietoni bine marcate, cu multe semafoare, cu flori, inavazie de flori as putea spune! Arborii foarte batrani strajuiesc soseaua, bucurandu-ne de umbra oferita intr-o plimbare de dupa amiaza. Statiunea face parte din provincia Voivodina. Aici multe obiceiuri au fost luate de la vecinii lor-ungurii. Te poti caza, daca vrei, in multimea de pensiuni sau hoteluri, care te intampina la tot pasul!
Daca vrei sa mananci sunt o multime de restaurante cu preparate care te imbie sa le degusti pe fiecare! Duminica este chiar un restaurant unde poti servi 80 de feluri de mancare si poti consuma si vinul casei, iar totul costa 11 euro de persoana, indifferent cat vin bei si cat poti manca! E o atmosfera calda, cu muzica in surdina, cu lumanari pe masa, care te cucereste si vei mai reveni!
Vedeta statiunii este Lacul Palic, un lac care ocupa 360 de ha. Pe langa lac e un parc mare, plin de atractii si pentru cei mici, dar si pentru cei mari.
O alta atractie este gradina zoologica, care este un minunat loc in care iti poti petrece o dupa amiaza cat mai placuta. E considerata a fi a 3 a ca marime din Serbia!
Statiunea Palic a fost descoperita din anul 1690, datorita izvoareleor termale din zona. Si astazi sunt multe pavilioane in care turistii vin aici sa se trateze, dar si pentru agrement!
Eu va recomand aceasta destinatie turistica pentru un sejur, pentru un week-end sau macar o zi, ca noi. Se vorbeste sarbeste, ungureste si chiar romaneste, pe alocuri.
Daca totusi v-ati hotarat sa veniti in Serbia –ar fi bine sa stiti ca ‘’zdravo’’ este un fel de salut neprotocolar! ’’Molim’’-inseamna te rog si ‘’hvala’’ inseamna multumesc! Iar noroc, cand ciocniti un pahar de bautura la masa se spune ‘’ziveli’’!
Dupa ce am incheiat plimbarea prin parcul de langa lac, in asteptarea soarelui care se incapatana sa se ascunda printre norii plumburii si am vizitat si gradina zoologica, am mers la cumparaturi, apoi ne-am hotarat sa iesim din tara pe la o alta vama, din cauza ca vamesul ne-a spus ca seara, de obicei duminica e coada si asa am ales sa iesim pe la vama Kelebia-Tompa, la nord de Szeged, cam la 50 km. Era si aici coada destul de mare, am asteptat cam o ora jumate, deoarece sarbii care lucreaza in Austria se reintorceau cu familiile lor din week-end si erau multi de tot. Deci inca 2 vami!
Seara am optat sa ne-o petrecem in Ungaria, in Szeged, la un han pescaresc, pe malul Tisei, unde se mananca grozav! Cand ne-am indreptat din nou spre vama Kiszombor-Cenad, deja era intuneric de-a binelea, iar noi obositi si foarte fericiti ca am petrecut o zi, care nu putea sa fie decat deosebita pentru noi!
O zi in 3 tari si prin 8 vami! Un mic dejun romanesc, un pranz sarbesc si o cina ungureasca!
Ce mi-as mai putea dori mai mult??
Trimis de georgiana in 19.08.10 22:42:25
45 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
45 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Asa da sa petreci o zi! Bravo! Norocosi voi cei care stati asa de aproape de locuri asa de frumoase!
@georgiana:
dupa un asemenea review, plin de simpatie pentru vecinii sarbi, ai toate sansele sa primesti cetatenie fara sa o ceri, cu un simplu hvala la final
Spor la scris in continuare, nu uita sa adaugi cateva fotografii cu mancarurile sarbesti, de care mi-e tare dor
Iar ca bonus, 400 pemea-uri, ca-s mai valoroase decat 400 dinari (ca veni vorba, cat e paritatea, 110 dinari=1euro?)
webmaster 13.
Am rugamintea sa-mi atasezi melodia "Plavi safiro" interpretata de Bajaga i Instructori, daca se poate!
@georgiana
Ce incursiune ai facut!!!
Te invidiez si in acelasi timp, te felicit din tot sufletul.
@georgiana, continui sa ma incanti personal cu periplurile tale turistice, foarte tare. cum iti vin ideile astea? dar sa-ti spun un secret cand mai mergi prin Serbia evita sa vorbesti despre Tito si despre problemele lor socio-politice, nu poti stii orientarea celui din fata ta si cred ca stii ca sarbii sunt foarte rai uneori, felicitari astept si pozele
Georgiana, chiar discutam cu sotul meu despre o eventuala mica excursie in Serbia, dar distanta ne cam da de furca, pentru un weekend e greu! Chiar daca nu vom reusi sa mergem in viitorul apropiat, felicitari pentru frumoasa prezentare! (oare "Felicitari!" cum se spune?)
Oare cu avionul nu ajungeai mai repede???
Nu mai treceai prin atitea vami sa pierzi timpul
Utile informatii, nu stiu daca voi ajunge curand prin acele zone, dar este bine de retinut. Felicitari!
Interesant periplul tau, excelent descris. Tot respectul pentru poporul sarb, pacat ca timpul a luat-o inapoi pentru ei dupa 1990... Dar isi revin curand, cred ca vor trece rapid pe langa noi...
N-am mai vazut de zeci de ani lebede negre, merci fain pentru remember
Bine tu sarboaico, eram sigur ca o sa alegi Bajaga, sau Dragana. Aproape ca am "ghicit".
@presario,
Nu vezi ca degeaba am ales melodia, ca de ieri nu mi-o ataseaza nimeni??
@presario,
Insistenta... nu e punctul meu forte!
N-o luaţi chiar aşa, pozele au fost validate de mine, seara trecuta, rapid.
Urmează şi melodia, în funcţie de timpul pe care-l are la dispoziţie webmaster13.
Sper ca ceea ce am gasit este aidoma cu ceea ce doreai; in caz contrar, mai da un semn!
Mie imi placi mai mult in fotografia P04.
Spuneai odata ceva despre barbatii din Serbia... parca... (nici o exemplificare in fotografii?)
o tara frumoasa cu oameni deosebiti. Am participat la cateva petreceri memorabile cu sarbii. Un review fain.
Ecourile ce le-ai stârnit sunt atât de multe , încât nu ştiu dacă e cazul să mai adaug şi eu ceva.... Dar nu mă pot abţine să te felicit cu toată convingerea, pentru că review-ul tău, nemaivorbind de calităţile lui, mi-a stârnit dorul de Serbia şi pofta de a o revedea, după aproape cinsprezece ani în care nu i-am mai trecut hotarul. Iar pentru poporul sârb, greu încercat de istorie ca şi noi , dar care renaşte mereu precum pasărea Pheonix, nutresc un respect deosebit, împărtăşit se pare de foarte mulţi români.
Mă alătur celor care au apreciat şi au punctat acest review încântător !
@Diaura,
Despre barbatii sarbi... numai de bine !
Sunt frumosi ca niste zei!
Incusiv -Bajaga-interpretul melodiei atasate prin bunavointa lui webmaster 6, e un barbat trasnet, poza e veche in videoclip, din prima lui tinerete!
Anul trecut a tinut un concert in Sannicolau-Mare, in care a captat toata suflarea din zona si din localitatile din jur si a fost o atmosfera cu adevarat incendiara!
In rest-sarbii sunt oameni foarte inalti, in general, cam afemeiati, nu stiu daca e rau sau e bine, dar la noi in Banat e o expresie la moda, adresata lor:
''N-ai vazut cal verde si sarb cuminte''!!!
@webmaster 73.
Multumesc frumos, am spirit de observatie, vad ca pozele sunt validate foarte repede cand esti tu pe faza! Sper ca nu mai pleci iute in concediu...
Din nou ne incanti cu un review, care poate face cat doua! Cred ca ai petrecut o zi frumoasa, excelenta! Pacat ca nu sunt si la noi in tara asa frumoase locuri!Totusi sunt si la noi, dar poate nu asa de multe!
Asteptam si alte review-uri la fel de incantatoare!
Chiar asteptam cu nerabdare un review despre Serbia pentru ca urmeaza sa o tranzitez luni. Pot sa spun ca m-ai "linistit" putin avand in vedere ca niste colegi de-ai mei, tocmai intorsi din Grecia prin Macedonia si Serbia, nu prea erau incantati de imaginea localitatilor prin care au trecut si de benzinariile lor. Si eu am un respect pentru sarbi si istoria lor dar ma intreb daca respectul e reciproc. Sper sa nu am probleme si sa fie totul bine.
@Flaviu,
Am si eu niste prieteni care s-au intors de curand pe traseul care vine din Macedonia-Nis-Beograd si vreau sa te linistesc, totul era ok, doar ca la punctele de plata a autostrazii, in Macedonia, erau multi cersetori si functionarii de acolo te taxeaza preferential, adica da dus un pret si la intoarcere altul, sau pe tine un pret si pe prietenul tau din masina din fata ta-alt pret!
Dar... diferenta e mica, dar e o chestie neplacuta!
Iti doresc concediu placut!Si asteptam si impresiile tale!
@Flaviu
Cred/sper ca respectul este reciproc. Un lider de-al lor, n-are importanta numele, spunea prin 1999, cand noi le-am cam intors spatele, ca "alaturi de noi (sarbii) mai sunt doar romanii, grecii si Dumnezeu" (am citat din memorie). Si se referea la oamenii de rand, nu la cei sus-pusi.
Georgiana, ca de obicei iar ne incanti cu cate un rw interesant nu pot decat sa te felicit. Referitor la muzica sarbeasca numai de bine. Acum ani de zile cand eram prin vacanta de vara pe la unchiul meu in Jimbolia am auzit-o cantand pe Lepa Brena (parca asa ii zice) si de atunci pot sa spun ca m-am indragostit de muzica sarbeasca.
Faină chestia cu buletinul de intrat în Serbia. Norocul vostrul celor care sunteți acolo, aproape. Este încă o opțiune de plimbare în plus, măcar de curiozitate prima dată și apoi, dacă place,.....
Incredibil cum le gasesti tu pe toate.Bravo!!!
Sa inteleg ca in aproximativ o ora din vama Cenad ajungi in Palic ? Astept poze cu girafa ....
@georgiana
Multumesc pentru precizari. Eu voi iesi din tara pe la Portile de Fier. Daca ai si alte "ponturi" sau sfaturi ti-as fi foarte recunoscator.
@bessondm
Politicienii nostri au intors (demult) spatele inclusiv poporului roman. Au mai "dres-o" cand nu au recunoscut independenta "statului" Kossovo.
@Flaviu,
Un mic sfat de la unul care a gresit drumul spre Belgrad de vreo doua ori (venind dinspre Portile de Fier/Kladovo)
Dupa localitatea Golubinje, la vreo 10-20 km cred drumul principal merge in fata iar tu va trebui sa o iei la dreapta pe un pod parca (practic tu ai impresia ca treci Dunarea inapoi...). Acela e drumul cel mai bun spre Belgrad... localitatea urmatoare trebuie sa fie Doni Milanovac. de doua ori am gresit drumul aici, imi aduc aminte ca nu prea erau nici indicatoare... Succes
@Flaviu,
Eu marti am fost intr-un tur cu cortul prin Banat si pe la Dunare, am trecut de la Moldova Noua si urcand inspre Cheile Nerei, in stanga, fix langa sosea e vama Naidas si am schimbat pe moment traseul si avand buletinele la noi, am intrat in Serbia si ne-am petrecut ziua pe malul unui lac foarte frumos din statiunea Bela Crcva (Biserica Alba).
Ce nu imi place acolo-sunt vamile lor, sunt urate, nerenovate, cred ca de pe vremea embargoului!
Dar nu stiu daca pe tine te ajuta cu ceva sa iesi pe aici, pentru ca nu ai scris din ce oras vii si nici exact in ce zona din Serbia mergi!
Dar erau masini din multe zone ale Romaniei pe acolo, probabil, cred eu ca mergeau catre Muntenegru sau Crotia si scurtau drumul, in rest... doar banateni, la cumparaturi sau pentru agrement.
Un sfat ar fi sa ai grija la viteza si la celelalte reguli de circulatie!
@molko, @georgiana
Va multumesc pentru raspunsurile prompte.
Eu ma duc in Grecia, in Halkidiki iar eu plec din Cluj-Napoca. Traseul "facut" de GPS imi indica drumul cel mai "economic" prin Portile de Fier - Negotin - Nis. Nu trece prin sau pe langa Belgrad. Din pacate am auzit ca se fac lucrari de modernizare la vama noastra de la Portile de Fier si se foloseste o singura banda, timpul de asteptere fiind relativ lung. Eu am de gand sa ajung la vama pe la orele 4-5 dimineata. Nu stiu cum va fi si in celelalte vami (Macedonia, Grecia).
@Flaviu,
Asa spune!
Nu ai ce cauta pe acolo, poti iesi prin vama Moravita, eu pe acolo ies de obicei cand merg in Grecia, iti dau si un link cu un review de-al meu in care descriam traseul, e de acum 2 ani scris, dar in mare totul este ~la fel si iti va folosi pana la intrarea in Grecia, de unde tu alegi iesirea inspre Salonic!
Traseul e ideal in opinia mea,deoarece ocoleste Beogradul,vezi ca l-a folosit si @presario si a fost incantat de idee si a plecat din Oradea!
@georgiana
Multumesc pentru idee. Iti citisem review-ul dar mi se pare ca daca ies pe la Moravita traseul e mai lung cu~150-200 km. Daca e mai rapid nu ar fi o problema. Important e sa nu stau foarte mult prin vami.
Te rog sa ma scuzi ca nu ti-am raspuns decat la ora asta dar tocmai am fost la banca sa fac rost de monede (euro) pentru taxele de pe autostrada.
Ce noroc aveti voi astia din vest. Eu catre orice granita fac sute de km, da las ca-mi cumpar eu elicopter
Norocul "vesticilor" din tara noastra (iar tu, Georgiana te numeri printre ei), ca sunteti atat de aproape de locuri deosebite si le puteti calca si trecere hotarele...
Acum, dupa ce ti-am citit impresiile parca m-as fi plimbat si eu cu tine la Palic. Felicitari ca intotdeauna. Si astept restul intamplarilor...
@Divio,
Poze cu mancaruri sarbesti voi pune cand voi reusi sa scriu un nou review cu un restaurant in care am luat pranzul marti, intr-alta statiune din frumosa Serbia! Ai putintica rabdare...
Paritatea euro dinari este: la 10 euro am primit 1030 de dinari!
@raduu1972,
Multumesc pentru aprecieri! Ideile de duca de obicei imi vin brusc, instantaneu si... deodata! Dar de data asta am cam asteptat sa vina momentul, de vreo 2 luni era notat in'' carnetelul meu cu dorinti''!
Si nu te teme, cand merg acolo, nu voi vorbi despre Tito, la el imi va fi si ultimul gand!
@Bessondm,
Nici eu nu am mai vazut lebede negre pana atunci!
@Mariana.Olaru & @Molko,
Va multumesc pentru cuvintele frumoase!
@Celeste,
Da Lepa Brena era candva cea mai iubita interpreta a sarbilor! Si era si frumoasa foc!
@Mirelopodu & @Andox, @Ileanaxperta,
Multumesc pentru ca ati avut curiozitatea sa-mi cititi si acest review.
@David,
Poze cu girafa voi atasa in review-ul despre gradina zoologica foarte multe si va sfatuiesc si pe voi sa va faceti timp sa mergeti sa o vizitati, ca de la Sannicolau intr-o ora si jumatate maxim esti in Palic, exceptand timpul de la stat la vama, care... e dupa cum ti-i norocul!
pai atunci de ce s-au batut sarbii cu grecii (jucatori si spectatori) la ultimul meci de baschet? iar pe noi de ce ne-a furat arbitrul sarb dand 11 metri la meciul amical cu Turcia? A uitat ca am ramas printre putinele tari care nu au recunoscut Kosovo?
Glumesc un pic si mie imi plac sarbii ca popor, am avut vecini sarbi in concediu in Grecia si i-am admirat pe barbati ce grijulii erau cu bebelusi... insa nu cred ca sentimentele sunt reciproce...
MUltumesc frumos acelui webmaster care mi-a ingrosat titlurile capitolelor review-ului meu,sa arate mai clar si mai frumos,cat si voua celor de mai sus care mi-ati citit si scris ecou,dar si celor care nu au scris nimic!
In curand voi scrie un nou review despre Gradina Zoologica din Palic,unde am petrecut o dupa amiaza de neuitat!
ooo... , review pe masura si ecouri cata frunza si iarba... ; superfainmistotare; busola mea mentalo-turistica incepe usor usor sa ia avant si spre vest ca acum e orientata mai mult spre sud... ;
Felicitari pentru acest frumos review, felicitari si tie ca reusesti sa pleci la fiecare sfirsit de saptamina, am mers in serbia din 1987, pe vremea cind foloseam permisul de mic trafic, vorbesc bine sirbeste, si merg des la cumparaturi, nu mai vorbesc de plescavita lor delicioasa si placinta cu brinza...
Votez si eu pentru articol si pentru muzica sarbeasca, Lepa Brena mi-am marcat si mie anii adolescentei.
Am vazut-o la bulgari la un concert la Sofia, si ,,love at the first sight''.
Oare acum se mai gasesc pe la voi ,cd-uri cu muzica ei?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2018 O oră pe Corso în Subotica — scris în 26.08.18 de Cdia din BEIUS - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Subotica și Palic – o frumoasă surpriză — scris în 19.08.17 de Simona Ioana din ZALAU - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Cateva zile placute la Palici — scris în 09.07.13 de Sladjo73 din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Oct.2010 Statiunea Palic — scris în 22.03.11 de Nicu din TIMISOARA - RECOMANDĂ