GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cu ocazia sejurului nostru în Tunisia nu am stat doar la resort. Ca să fac o minusculă idee despre viața localnicilor trebuie mers și văzut. Sousse al treilea cel mai mare oraș tunisian (După Tunis și Sfax) e o ocazie bună pentru cunoaștere.
Unde se află, cum ajungem
Din punct de vedere geografic Sousse se află aici 35° 49′ 34″ nord, 10° 38′ 24″ est în jumătatea nordică a Tunisiei și este reședința guvernoratului Sousse. Climatul mediteranian face suportabilă șederea aici nu mori de frig iarna și nici nu te coci vara. Este un important centru cultural religios dar și economic având în vedere că este oraș-port. La ultimul recensământ în 2004.173000 persoane au locuit în Sousse care se întinde pe o suprafață de 45 kmp. Conform wikipedia în prezent ar locui 230000 și dacă punem și turiștii numărul crește considerabil.
Agentul turistic de etnie berberă Ahmed ne-a spus că în Sousse cel mai convenabil și cel mai rapid se ajunge cu taxi și nicicum să nu se plătească mai mult de 10-15 TND (15-22 lei) Din stațiunea Port el Kantaoui unde am stat și până în medina (centru) Sousse sînt aproximativ 10 km. Datorită prețului carburantului (3 lei/l) și acest mijloc de transport este ieftin acolo.
În taxi am urcat la hotel, întotdeauna staționează 3-4 mașini. Mașina în care am urcat nu era Logan de și este plin pe acolo, era un Peugeot foarte îngrijit iar șoferul un bătrânel simpatic vorbea fluent germană/engleză/franceză. Am cerut să mă lase la intrarea în centrul vechi Medina dinspre port. șoferul s-a oferit să mă ia și la întoarcere, neștiind cât durează la mine nu am promis nimic dar s-a nimerit ca tot el să mă ia înapoi la hotel. Omul destul de vorbăreț a povestit multe, a fost ca un ghid pentru mine. Am întrebat și despre cartiere din Sousse dar și despre prețuri. Una din întrebările mele s-au referit la procurarea apei potabile, astfel am aflat că multe surse de apă se află în pământ și există multe foraje/fântâni pentru procurarea acestui element indispensabil.
Despre Sousse
Sousse a fost înființat/ridicat de fenicieni înainte de secolul VI î. e. n și purta numele de Hadrim. După această perioadă Sousse a ajuns la cartaginezi și se numea Hadrumete. Urmează ocupația romană perioadă n care s-a construit foarte mult, această amprentă a romanilor vizibilă și vizitabilă în prezent. Din nefericire prin secolul V s-a vandalizat la propriu totul, orașul cucerit de poporul vandal a primit numele de Hunericopolis. Dar în secolul VII au venit arabii și au dat (din nou) alt nume Susa. Susa a mai rezistat sub dominație normandă, spaniolă și o perioadă mai lungă (1574-1881) sub ocupație otomană. Ceva mai aproape de prezent au ajuns și francezii, astfel discutăm despre o așezare multiculturală/multietnică foarte valoroasă care începând cu anul 1988 face parte din patrimoniul cultural Unesco.
Din punct de vedere economic există industrie, agricultură și nu în ultimul rând turism. Transportul este bine dezvoltat, există legătura cu autostrada, portul comercial și turistic, calea ferată (chiar și o linie de metrou mai mult supraterană Sousse-Monastir), aeroporturile din Monastir și Endifa Hammamet. În afara medinei vedem numeroase cartiere, blocuri de locuințe multe și în apropiere chiar și câteva clădiri ceva mai înalte.
Despre vizita mea
Vizita mea a durat aproximativ 5 ore, în prima jumătatea a zilei și a cuprins vizita tuturor obiectivelor din orașul vechi, vizita muzeului de arheologie, observarea portului, o plimbare în afara medinei, scurte opriri în cartiere.
O întâmplare care ar intra în categoria avertizări de la lume adunate: La coborârea din taxi am fost abordat de un tânăr care s-a prezentat drept bucătarul resortului Moradi (clar pe brățara mea AI de pe mână se putea citi Moradi) Ca și bucătar nu l-am văzut în niciuna din cele 8 zile petrecute acolo deci l-am citit pe om și am început să-l ascult unde vrea să ajungă. M-a întrebat de taxi, cât costă, zicea că e scump că știe el pe alții mai ieftini, etc. Pe urmă m-a dus într-un magazin de haine/bijuterii unde s-au prezentat mărfurile. Am scăpat de ei destul de repede spunând că nu am cum să car 2-3 plase de haine și bijuterii vizitând în același timp și Medina. Observând logica mea s-au dat de bătut cu o vizibilă nemulțumire probabil atât proprietarul care plătește un comision băiatului care îi aduce clienți în magazin cât și cel care a pierdut vremea cu mine și n-a primit nimic.
Plan de vizitare
Pentru că orașul vechi este un labirint la propriu am fotografiat o hartă de pe stradă în care sînt indicate obiectivele principale precum și căile de acces către acestea. Medina are o formă aproape rectangulară am intrat la colțul din dreapta jos și am finalizat vizita la colțul din stânga sus. La întoarcere nici măcar nu am mai urmărit harta orășelul vechi aflându-se în pantă am mers pe străduțele care mergeau în jos, și am ajuns înapoi relativ repede.
Marea Moschee
Primul obiectiv măreț observat și vizitat în labirintul înconjurat de ziduri este Marea Moschee. Nu este chiar imensă doar așa se numește, lipsesc minaretele doar în colțurile dinspre port dispune de două turnuri mici de apărare. Marea moschee a fost construită în secolul IX, după care au mai avut loc modificări, iar curtea interioară ocupă o suprafață considerabilă. În curte există scări neacoperite pe care se poate urca. În afară de cele două turnuri mici din colțuri tot ce se mai ridică deasupra sînt 2 cupole mai mici sub care se află sala de rugăciune. Orarul de vizitare este 8.00-12.00 (vineri 11.30) după masă 13.30 se mai redschide pentru scurt timp iar tariful plătit a fost 5 TND (7,5 lei)
Ribatul
În imediata vecinătate a moscheei trecând o piață sîntem în fața ribatului în formă pătrată și care dispune de un turn cu o înălțime considerabilă. Ribatul de Sousse a fost construit de Ibrahim cel Mare în secolul VIII. Aceasta a fost clădirea originală distrusă ulterior și reconstruită. Clădirea a fost construită cu scopuri de fortificație/apărare, dispune de turnul înalt de observare (în prezent din acest turn se aude din difuzoare chemarea la rugăciune al musulmanilor) La parter după trecerea de securitate și plată bilet se observă pe pereți diferite informații privind istoria clădirii, planurile clădirii și diferite exponate. Curtea interioară pătrată este mai mică decât cea de la moschee. Se poate urca pe terasele ribatului două la număr. De la nivelul superior se poate observa atât medina cât și orașul nou și portul. Din turnul care se ridică deasupra chiar și mai multe.
Orar de vizitare este zilnic 8.00-17.00 vineri închis. Ca și tarif am plătit 8 TND (12 lei)
Zaouia Zakkak
Minaretul octogonal istoric am observat-o încă de pe turnul ribatului. Am observat că este indicat și pe harta pozată în oraș. M-am băgat în labirint și am ajuns până acolo. Nu se poate vizita doar din exterior este o dovadă al prezenței otomane aici. Există totuși și o sală de rugăciune lângă minaret doar că este încuiată. Se înaintează greu în labirint, nu știu cum mai încap mașinile pe aici deoarece se observă câteva. Am rătăcit puțin intenționat în această zonă care nu este indicat ca traseu turistic dar am găsit absolut tot la fel de turistic și poate mai puțin aglomerat.
Mausoleul Sidi Bouraoui
Următorul obiectiv indicat pe hartă mausoleul Sidi Bouraoui este construit în memoria ctitorului orașului Sidi Abu Abdallah Ibn Imran Bouraoui . Înțeleg că nu se poate vizita dar există o cafenea și cu servire cu narghilea pe aici.
Moscheea Bou Ftata
Înaintam tot mai greu pe străduțele pline cu comercianți, cafenele, populația colorată, turiști și mai colorați și am dat de un obiectiv neindicat pe traseul turistic Moscheea Bou Ftata. A fost construită în 841 de către emirul Aboul Affan pe plan rectangular. Minaretul pătrat a fost construit mai târziu în 1228. Obiectivul se află în apropierea de zidul câtre port.
El Kobba
El Kobba este muzeul pe care nu l-am vizitat, se află pe traseul turistic indicat. S-a înființat recent în 1994 iar tema principală/exponatele din acest muzeu sînt viața cotidiană a diferitelor popoare/etnii din Sousse și împrejurimi.
Kasbah
Nemairespectând traseul turistic de pe hartă și dorind să fac un mic circuit am luat-o înainte spre zidurile sudice a medinei. pe străduța denumită Rue el Mar. Aici am trecut una din porțile orașului observând lumea de dincolo de zid în orașul nou... Intrând din nou am început urcușul spre zidurile înalte ale cetății în care funcționează muzeul arheologic din Sousse. Kasbah a fost construit în secolul IX pe ruine bizantine. Muzeul s-a deschis în 1951 și este important de vizitat dacă te afli în Sousse. Procedând la fel am observat și colecția impresionantă de mozaicuri iar în curtea interioară încăpătoare turnul Khalef.
Programul de vizitare este luni-duminică 9.00-18.00 iar ca tarif am plătit 10 TND (15 lei)
Având în vedere importanța acestui muzeu aș dori să scriu un articol separat despre acest muzeu. Intrarea se află în afara zidurilor orașului dinspre orașul nou, aici pot parca și autocarele cu vizitatorii.
Es Sofra
Es Sofra sau As-Sufra este o clădire unde în trecut a existat o cisternă construită de romani. Acolo se acumula apă fie din puțuri fie de la ploaie (că în Tunisia în această zonă totuși plouă câteodată un pic) Aici funcționează un mic muzeu.
Înapoi spre port
De la muzeu am început să cobor spre port traversând din nou medina. Am mai observat pe drum încă câteva moschei, locuri de cazare, restaurante, terase chiar și bancă dar și clădirea cisternei As Sufra descris mai sus. Așa cum am povestit am ales străduțe care merg în pantă altfel nu aveam cum să dau greș în labirint. Viața în labirint este faină pentru un turist, nu mai știi pe unde să te uiți și cum să ai mai multă grijă de portofel. Și de picioare mai ales când trece o mașină. O camionetă înainta cu greu și lua un viraj. Comercianții își mutau din marfă ca să poată să treacă. La milimetru tot.
În afara Medinei
Ajuns la locul de unde m-a lăsat nenea cu taxi am trecut strada și am ajuns în portul Sousse. Mai mult comercial decât turistic este acest port și nu este atât de fotogenic ca Port El Kantaoui. Ambarcațiuni turistice se pot lua din zona de promenadă din această parte a orașului.
Biserica Sfântul Felix este singura creștină aici în Sousse. am fost și până acolo. A fost constuită în 1913 iar din 1964 devine biserică romano-catolică deoarce există și aici în Sousse o comunitate. Se află la aproximativ 1 km de medina.
Mulțumit după această vizită recomand tuturor care sînt cazați în zonă și au câteva ore la dispoziție. WM rog acest video la început, ms.
https://www.youtube.com/watch?v=dUbNmJa3lNM
Trimis de AZE in 14.08.22 21:27:00
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TUNISIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
===
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Felicitari ptr articolul detaliat, atat de necesar unui posibil doritor sa viziteze acele locuri! Și pozele mi-au placut!
Alegeri bune va doresc si pe mai departe!
@doinafil: Multumesc
Asteptam restul de articole de la circuitul Dvs
@AZE: Minunat articolul, superbe poze, felicitari, votat cu mare drag.
@AZE: Avem ce scrie in urma acestui circuit. Mihai, alias @msnd, va scrie mai detaliat totul, mai puțin despre cazari, care-mi revin mie!
Multumesc pentru informatii.
Asigurare de calatorie este necesara in Tunisia?
@burady: Buna ziua
Da, obligatoriu trebuie asigurare medicala mai ales, cea storno daca se doreste.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Plimbare de o jumătate de zi prin Sousse — scris în 04.08.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Muzeul din cetate — scris în 21.08.22 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2019 Muzeul Arheologic din Sousse, Tunisia — scris în 23.04.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- May.2019 Sousse in afara medinei — scris în 22.04.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- May.2019 Doua vecinatati fortificate din Medina – Marea Moschee si Ribatul – Sousse, Tunisia — scris în 18.04.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- May.2019 Cartierul Souk din Medina, Sousse,Tunisia — scris în 12.04.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- May.2019 Muzeul El Kobba — Sousse, Tunisia — scris în 12.04.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ