ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.04.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ţăndărei [IL]
ÎNSCRIS: 17.07.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2019
DURATA: 7 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Doua vecinatati fortificate din Medina – Marea Moschee si Ribatul – Sousse, Tunisia

TIPĂREȘTE URM de aici

Marea Moschee si Ribatul din Sousse sunt doua capodopere de arhitectura aghlabida fortificata cu pereti crenelati si turnuri, situate la capatul estic al medinei, lângă metereze, la aproximativ 50 de metri una de alta. Aceste doua obiective din medina Souuse le am vizitat pe data de 2 mai 2019.

Marea Moschee

Marea Moschee, ca si cetatea Sousse, a fost construită în anul 851 dupa Hristos, in timpul domniei lui Aboul Abbas I. Dotata cu naframa obligatorie impusa de cultul musulman, am pasit in curtea interioara pavata cu marmura, care iti dezvaluie o constructie dreptunghiulara (59mX51m) cu porticuri pe trei laturi, chiar si in fata salii de rugaciune.

Am vizitat si admirat acest monument de arhitectura islamică grandioasă și cu siguranță a meritat.

Cea mai proeminentă caracteristică a moscheii sunt cele două turnuri de veghe care au fost construite cu fața spre țărmul Marii Mediterane. Turnurile de veghe au fost construite pentru a veghea asupra atacatorilor care puteau apărea de oriunde, în special de pe coasta marii. Turnurile ocupă colțurile de nord-est și sud-est ale curții. Turnul de nord-est este surmontat de un dom (o mică clădire cu cupolă) care se poate accesa printr-o scară de piatra din curte

Sala de rugăciune area forma literei T.

Culoarul cu mihrabul și nava centrală are coloanele duble si este mai lat decât celelalte. Nava centrală este, de asemenea, întărită de două cupole, dintre care una este situată în fața mihrab-ului. Culoarul median central din fata mihrabului are arcada sprijinita de doua frumoase coloane din marmura cu capiteluri. Domul mihrab-ului original se sprijină pe o bază pătrată decorată cu o inscripție cufică. In curtea interioara din fata moscheei, cu pereti din piatra cu creneluri, se pot admira porticurile cu arcade susținute pe piloni masivi, decorați cu o friză cufică elaborată, care o inconjoara pe trei parti. Arcadele porticurilor sunt in acelasi drept cu intrarile in moschee. Cate culoare are moscheea, tot atatea intrari-adica 13. Sala de rugaciune este impartita de coloane in 13 culoare verticale si 6 orizontate (in timpul existentei sale asa a marit spatiul moscheei, atunci cand numarul crediciosilor a crescut, adaugand in fata sau in lateral cate un coridor) Porticul din fața sălii de rugăciune cu treisprezece arcade a fost adăugat în anul 1675.

O inscriptie pe frontonul porticului, in dreptul culoarului cu mihrabul, aici arcada este sustinuta de doua coloane atat lateral stanga, cat si lateral dreapta, tocmai pentru a scoate in evidenta locul de rugaciune cu directia Mecca.

Un lucru neobișnuit la această moschee este acela ca nu are minarete. În Tunisia, marile moschei sunt în general situate în centrul medinelor. Absența unui minaret este, de asemenea, neobișnuită. Turnul din ribatul vecin este folosit pentru a chema credincioșii la rugăciune. Clădirea a fost remodelată și mărită în secolele al X-lea și al XVII-lea rezultand un aspect masiv și auster.

Persoanele de alte confesiuni religioase (nonmusulmani) pot intra în curte, dar nu în sala de rugăciune. Cu toate acestea, ușile sălii de rugăciune sunt de obicei deschise, ca sa se poata privi înăuntru. Tot asa am reusit si eu sa fac cunostinta cu moscheea.

Adresa: Rue Othmane Osmane, Sousse, Tunisia

Program: Sâmbătă - Joi: 8:00 - 12:00,13:30 - 14:00; Vineri: 8:00 - 11:30

 

Ribatul

La nord-vest de Marea Moschee din Sousse, turnul Ribat este reperul major al orașului.

Ribatul din Sousse este unul dintre cele mai frumoase și mai bine conservate din șirul de manastiri fortificate care se întindeau de-a lungul coastei Africii de Nord pentru a servi atât ca scuturi împotriva atacatorilor de peste mări, cât și ca loc de retragere spirituală, ocupantii lui fiind calugari-raizboinici.

. Ribat din Sousse a fost ridicat la sfârșitul secolului al VIII-lea, avand o arhitectura în mare măsură inspirata de bizantini, predecesori ai cuceritorilor arabi pe pământ african. Mai mult, materialele de origine antică dezafectate din vestigiile romane din imprejurirmi intră în mare măsură în construcția clădirii. Am vizitat ribatul pe data de 2 mai 2019. Acesta are o singura intrare pe partea sudica a fortaretei, precedata de un portic. Trecand de ele ajungi in curtea interioara dreptunghiulară flancată de ziduri cu doua nivele si turnuri, L a parterul cu portic pe care se deschid treizeci și cinci de chilii.

O moschee ocupa latura de sud a etajului, cu un turn pe latura de sud-est, atât minaret, cât și turn de veghe, de la care semnalele puteau fi transmise către Ribatul de la Monastir în caz de transport pe mare, atac sau invazie.

In Ribat se pot vizita zidurile si turnul de veghe, catacombele și muzeul. Urcand scarile de pe latura dreapta a ribatului am parcurs intreg parcursul etajului trecand pe langa creneluri domul mihrabului moscheei pana la turnul-minaret. Inautru ribatului am vizitat catacombele.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ile57b in 18.04.22 23:00:01
Validat / Publicat: 19.04.22 08:13:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TUNISIA.

VIZUALIZĂRI: 601 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ile57b); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 moscheea Ribat -intrare sustinuta de coloane romane cu dom si turn de aparare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11700 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sousse:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.099565029144287 sec
    ecranul dvs: 1 x 1