GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Grădina Botanică din Singapore, o feerie de culori
Grădina Botanică din Singapore este una dintre cele mai frumoase din lume, un loc unic, un obiectiv care nu are egal, o mare atracție turistică pentru mic sau mare. Este singura gradină botanică din lume care se deschide la ora 05:00 dimineaţa, până la ora 24:00 noaptea și cu intrarea liberă.
A fost infiinţatâ în anul 1822 de către Sir Stamford Raffles, un naturalist pasionat, care este şi fondatorul oraşului modern Singapore, dar a fost închisă după șapte ani. În forma sa actuală, grădina a fost înființată în 1859 de către Societatea Agro-Horticolă, în timp, ea a devenind nu doar un loc de agrement ci și unul de cercetare. Se întinde pe 74 ha şi aici se desfășoară diverse evenimente cu rol de educare a populației, cel mai important fiind festivalul anual din luna august.
Grădina este împărțită în mai multe sectoare, fiecare prezentând flora specifică unei anumite zone. Alei asfaltate, podeţe din lemn, te conduc, pe lângă fântâni și grupuri statuare dispuse în locuri care să încânte privirea, pe lângă o mulţime de indicatoare care îți spun mereu unde te afli și îți indică direcțiile în care trebuie să mergi, pe lângă multe note informative care îţi povestesc despre ceea ce vezi, de la un sector la altul, de la o zonă geografică la alta. Este vizitată de mii de turişti străini care admiră bogaţia de culori şi miile de plante, dar şi localnicii vin aici cu plăcere, pentru un picnic la iarbă verde, jogging sau pentru aer curat şi o simplă plimbare. Dacă eşti norocos, în timpul plimbării poţi întâlni în cale animăluţe: şerpi, broaşte ţestoase, iguane, păsări de tot felul, toate frumos colorate.
Grădina Botanică din Singapore a fost declarată, în anul 2012 Patrimoniu Mondial UNESCO, iar prestigiosul Time Magazine a numit-o „cea mai frumoasă junglă urbană din Asia”.
Plimbarea noastră a început, dis de dimineaţa, cu MRT din care am coborât, în jurul orei 8:30, la „Botanic Garden MRT Station”, staţie situată în apropiere de „Bukit Timah Gate”, una din porţile de acces în grădină. Trecând pe lângă „Eco Lake” ne-am îndreptat spre „Evolution Garden”, prima gradină aflată pe traseul nostru.
„Evolution Garden” prezintă regnul vegetal ca o entitate vie, dinamică şi în continuă schimbare, Plimbându-te prin această zonă de 1,5 hectare afli mai multe despre începutul vieţii pe Pământ, despre apariţia primelor specii de plante. Se poate observa modul în care plantele au evoluat şi s-au adaptat de-a lungul veacurilor, pentru a deveni, azi, forme uimitoare şi complexe de viaţă, cruciale pentru supravieţuirea tuturor formelor de viaţă.
La intrare în grădină am fost întâmpinată de mai multe coloane mari, de piatra, şi de multe proeminenţe. Coloanele sunt trunchiuri de copaci, arbori vechi de mii de ani, pietrificaţi, iar proeminenţele au fost o dată pui de amoniţi, fosile marine adăpostite în cochilii, şi ele, azi, pietrificate.
Am intrat apoi în zona „Pământul lipsit de viaţă” (viaţa de acum câteva mii 4.600 de milioane de ani în urmă) când totul era acoperit cu vulcani şi râuri de lavă şi de noroi fierbinte, iar Pământul era o planetă fierbinte, plină de gaze otrăvitoare şi arsă cu ultraviolete.
Urmeaza zona „Începutul vieţii pe Pământ” (viaţa de acum câteva sute 4.600 – 570 de milioane de ani în urmă) care prezintă apariţia vieţii pe Pământ în Precambrian, bacteriile fiind cea mai timpurie formă de viaţă cunoscută pe Pământ.
Am ajuns la zona „Invazia Pământului” (viaţa de acum 438 – 410 milioane de ani în urmă), unde se prezintă aspectul plantelor ca forme de viaţă în perioada Silurian când apar primele plante pe Pământ.
Urmează zona „Ascensiunea ferigii”, (viaţa de acum 410 – 290 milioane de ani în urmă) perioadă în care evoluţia este rapidă şi apar primele plante purtătoare de seminţe (ferigi, cycade primitive, conifere).
Plimbarea continuă prin zona „Cycadelor”, perioada Permian - Cretacic (viaţa de acum 290 – 65 milioane de ani în urmă) care prezintă vasta colectie de cycade din întreaga lume (despre un mare şi frumos Cycad vietnamez se crede că are 1000 de ani). În Cretacic, formele de viaţă au devenit mai diverse, au apărut primele plante cu flori şi chiar animale.
Ajungem în zona „Înflorirea lumii” (viaţa de acum 65 milioane de ani în urmă şi până în zilele noastre), în Terţiar, perioadă in care plantele cu flori au început să evolueze şi să colonizeze întreg Pământul.
Părăsind „Evolution Garden”, trecem pe lângă „Symphony Lake” îndreptăndu-ne către „Rain Forest” următoarea destinaţie pe care doream să o vizităm.
„Rain Forest” prezintă, pe cele 6,2 ha de pădure tropicală, peste 300 de specii de floră. Este o adevărată comoară naţională pentru Singapore, atât pentru bogata sa biodiversitate, cât şi pentru că este o parte din Grădina Botanică fondată în 1859.
Pădurea tropicală se înalţă spre soare pe mai multe nivele: trei nivele de copaci (nivelul de emergenţă, cel de la 45 de metri în sus, nivelul baldachin la 35 de metri și nivelul copacilor de jos la 25 de metri) şi un nivel de plante capabile să supraviețuiască în condiţiile de umbrire impuse de nivelul baldachin care este populat de o mulţime de păsări şi animale.
Vizita se face pe un traseu de plimbare (boardwalk) bine întreţinut. Este prezentă o mare varietate de copaci şi plante, principalele specii sau exemplare fiind marcate şi descrise pe panouri indicatoare.
Am întâlnit arbori giganţi ca arborele Meraga (Pertusadina euryncha) cel care ajunge la o înălţime de 64 metri şi la un diametru de 1,4 metri a cărui coajă are un aspect de grilaj foarte atractiv, ca arborele Jelutong (Dyera costulata) cu trunchiul drept, cu caneluri distincte şi cu peste 60 metri înălţime si 2 m în diametru din al cărui latex se producea, în trecut, guma de mestecat.
Am văzut arbori uriaşi: Meranti Laut (Shorea gratissima), un uriaş care ajunge la peste 45 de metri înălțime și 1,5 metri în diametru, Kempas (Koompassia malaccensis) alt uriaş care depăşeşte şi el 45 de metri înalţime şi 1 metru în diametru, a cărui tulpină are o formă unică şi Smochinul strangulator (Ficus kerkhovenii), cu modul său foarte intresant de a creşte: îşi începe viața în copacii baldachin, nu pe pământ. Semințe sale, dispersate de păsări și lilieci ce mănâncă fructe germinează pe ramurile copacilor din pădurea tropicală şi îşi trimit în jos, în pământ numeroasele rădăcini aeriene. Aceste rădăcini sufocă copacul gazdă, care în cele din urmă moare prin strangulare în timp ce Smochinul strangulator rămâne în locul lui.
Mahang (Macaranga gigantea) ajunge până la 30 m înălţime şi 50 cm în diametru, uşor de recunoscut după frunzele sale foarte mari, ca urechile de elefant care, în unele părți ale lumii, sunt folosite ca ambalaje alimentare. Impresionante sunt şi Lianele, unele (Entada spiralis) ajungând şi la o lungime de 25 de metri.
Ratanul (Myrialepis paradoxa) cunoscut şi sub numele de Rotan Kertong, de fapt un palmier de trestie de zahăr, şi Arborii Ferigi (Tree Ferns) care ajung şi la 3 metri înălţime şi plantele cu frunze de gunoi (Agrostistachys longifolia) cu modul lor interesant de supravieţuire (frunzele se încadrează printre frunzele arborilor înconjurători şi devin urne capcană, în care frunzele moarte apoi se descompun devenind nutrienți suplimentari pentru aceste plante).
Se întâlnesc o mulţime de păsări şi mici animale pe care insă nu am reuşit să le fotografiez.
Ieşind din „Rain Forest” ne îndreptăm spre „Ginger Garden”.
„Ginger Garden” a fost proiectată în 1999 și lansată oficial în octombrie 2003. Pe o suprafață de un hectar se găsesc peste 550 de specii şi soiuri ale plantelor de ordinul ghimbir (Zingiberales). Unele specii depăşesc 10 metri înălţime, în timp ce altele au o înălţime de doar câțiva centimetri. Ginger este planta specifică a statului Singapore ca şi orhideea.
Există Gingers comestibile folosite la gătitul de zi cu zi, dar şi etnobotanice. Sunt şi plante pur ornamentale cu flori și frunze spectaculoase. Unele sunt specii pe cale de dispariție.
Cea mai bună perioadă pentru a vizita grădina Ginger este între lunile iunie și august, dar în orice moment al anului, se găsesc Gingers în floare. Noi am fost în decembrie şi am găsit o mulţime de Gingers înflorite.
Florile Gingers sunt foarte delicate și, în general, durează doar o singură zi după ce au înflorit în totalitate. Ele arată cel mai bine dimineața sau după-amiaza devreme şi se ofilesc rapid spre sfârșitul zilei. Prea puţine rezistă înflorite şi în timpul nopţii. Nu sunt polenizate de fluturi, ci de furnici, gâze, etc.
Culorile şi formele lor sunt foarte variate, dar, mai bine, las pozele să vorbească...
Unele flori Gingers se află la nivelul ochilor. Multe, însă, cresc direct pe rizomii lor, pe teren și în frunzişuri. Unele flori Gingers sunt cocoțate pe copaci, altele cresc în crăpăturile stâncilor.
În gradina Ginger am mai văzut Adăpostul Ginger, loc umbrit bun pentru o pauză unde pe opt panouri sunt furnizate multe informații despre Gingers şi Cascada. Cascada este unul dintre locurile preferate de tinerii căsătoriţi, pentru fotografii de nuntă. Deasupra cascadei, există un aranjament de flori albe, coronarium Hedychium.
Plimbarea mea în „Ginger Garden” se încheie la Galeria Banana unde am admirat frumoasa pictură murală a lui Michele Piccoli. Aici am aflat mai multe despre rolul deosebit avut de banane la tropice şi mi s-a confirmat, ce aflasem mai înainte, că banana se înrudeşte cu ghimbirul.
Încântaţi de frumuseţile vazute am pornit spre „National Orchid Garden”. Aceasta este singura zonă din gradina botanică care are taxă de intrare (5 $S pentru adulţi, 1 $S pentru studenti şi cetăţeni rezidenţi de la 60 de ani, gratis pentru copii sub 12 ani) şi alt program de vizitare (de la 8:30 dimineaţa la 19:30 seara).
„National Orchid Garden” este o vitrină paradis de orhidee tropicale ce se întinde pe o suprafaţă de 3 ha şi adăposteşte 60.000 de plante de orhidee, din gama a 1.000 de specii și peste 2.000 de hibrizi.
Designul grădinii este astfel gândit încât prezintă plantele în patru zone de culori distincte: zona de primăvară cu culori predominante aur, galben și crem, în nuanțe luminoase și pline de viață; zona de vară cu tonuri majore de roşu și roz; zona de toamnă de nuanţe maturate; zona de iarnă în nuanţe de alb și bleu.
O atenţie deosebită a fost acordată selecţiei şi combinației de arbori, arbuşti, plante și orhidee (cea mai mare parte hibrizi) cu frunze și culori florale ce scot în evidenţă combinația de culori gândită.
La intrare în Gradina Orhideelor suntem întâmpinaţi de „Crane Fountain”, o fântână în cascadă care are şi o pereche de sculpturi iconice Crane. Fântâna are un fundal maiestuos de copaci și palmieri, arbuşti luxurianţi și o mulțime de orhidee deosebit colorate.
Aleea pe care pornim este flancată de mii de flori aurii (Oncidium Goldiana). Sunt celebrele „Golden Shower” sau „Dancing Lady Orchids”. Pot spune ca îşi merită cu prisosinţă numele: Duş de Aur se referă la numeroasele flori izbitor de galbene, arătând ca un duș de aur atunci cand este prezentat în mase, iar Lady Dans se referă la părțile florale ale orhideei care seamănă cu o doamnă cu o superbă rochie de bal.
Tiger Orchid (Grammatophyllum speciosum) ne întâmpină de la 2 – 3 metri înălţime căţarate pe copaci şi pe stânci. Florile de culoare galbenă cu maro sau pete roșii întunecate, ca blana unui tigru, ajung până la 10 cm fiind cele mai mari orhidee din lume. De aici şi numele de Orhideea Tigru sau Orhideea Gigant sau Regina Orhideelor.
Văzând Gingerbread Tree (Hyphaene thebaica) am devenit pentru puţin timp copil amintindu-mi de gustul şi textura turtei dulci din copilărie, care sunt asemănătoare cu cele ale fructului Arborelui de Turtă Dulce, plantă sacră în Egiptul antic de unde este originar.
Ajungem la Burkill Hall. Construită în anul 1866 în stilul caselor colonale timpurii a fost reşedinţa lui Sir Henry Nicholas Ridley, primului director al Grădinii Botanice din Singapore, şi directorilor care i-au urmat. Casa Burkill a fost restaurată în atmosfera sa inițială. Intrând în gradina din spatele Burkill Hall am ajuns în Orchid Garden VIP.
VIP Orchid Garden, numită aşa după ce în anul 1957 guvernul din Singapore a început să-și onoreze vizitatorii de stat și alte VIP-uri numind hibrizi de orhidee selectate cu numele lor, este, poate, cel un important punct de atracţie al Grădinii botanice Naţionale şi cuprinde peste 120 de orhidee VIP.
Prima orhidee VIP a fost numită Aranthera Anne Black, în 1956, după Lady Black, soția unui fost guvernator al Singapore, Sir Robert Black. Am întâlnit orhidee numite Elizabeth, dedicata reginei Angliei, Akihito, dedicată Împăratului Japoniei, Masako Kotaishi Hidenka, dedicată Prinţesei Masako a Japoniei, Margaret Thatcher, Nelson Mandela, Laura Bush, Angela Merker sau Kofi Anan. Alte orhidee sunt dedicate Pinţesei Diana a Angliei, Prințesei Mathilda a Belgiei sau Primului Ministru al Canadei Jean Chretien.
Ieşind din Grădina VIP am admirat Vanda Miss Joaquim primul hibrid obţinut în Singapore, floare decernată din anul 1881, pentru frumuseţea şi înflorirea sa pe tot parcursul anului, ca Floare Națională pentru Singapore.
În Tan Hoon Siang Mist House am văzut o colecție vastă de soiuri rare, unice şi deosebit parfumate de orhidee. Vanda Mimi Palmer emite un puternic şi dulce parfum ca de ciocolată, iar Planifolia Vanilla, te mângâie cu aroma sa de vanilie.
Am vizitat apoi Colecţia de Bromeliaceae (Yuen-Peng McNeice Bromeliad Collection) plante din regiunile tropicale și calde ale Americii. Bromelidele, ananasul fiind cel mai cunoscut, cresc la toate altitudinile, de la nivelul mării până la peste 4.000 de metri. Unele specii pot rezista la temperaturi de îngheț în timp ce altele pot supravieţui pe nisipuri fierbinți și roci pustii din regiunile deșertice.
Mergând spre Cool House, Casa Rece, am admirat Elephant Creeper (Argyreia nervos) cunoscut sub numele de Elefantul Căţărător pentru frunzele sale ca urechile de elefant. Sunt exemplare viguroase, cu flori mari, solitare, roz şi apreciate pentru valoarea lor estetică.
Cool House simulează o pădure tropicală montană. Copacii și stâncile sunt acoperite de o mulţime de orhidee, de plante carnivore și alte specii de plante din regiunile reci şi cu multe precipitaţii. Aici am văzut orhideea Bulbophyllum echinolabium, cu flori spectaculoase, ce pot măsura până la 30 cm și care este capabilă să rămână în floare până la două luni. Am urmărit cum plantele carnivore prin culorile lor puternce, glande secretoare de nectar atrag insectele în capcane cu mecanisme de declanșare și ulcioare pline cu enzime pentru dizolvarea lor.
Am văzut apoi Nibung Palm (Tigillarium Oncosperma), palmieri cu tulpini subţiri ce pot crește până la înălțimi de 25 de metri şi acoperite cu spini subțiri, negri, dar şi norii negri care acoperiseră cerul anunţând ploaia de la ora 15:00.
Cu ceva regrete, nu puteam să mai stau în grădină, cel puţin, până se însera, trecând prin Piaţa Orhideelor, pe lângă Pavilionul de bilete pentru acces în gradină am ajuns la SBG Visitor Centre, apoi printre picături de ploaie am ajuns la „Bukit Timah Gate” şi la „Botanic Garden MRT Station”. Era ora 15:30, iar ploaia ne-a însoţit cât am mers cu MRT, apoi în Templul Dintele lui Budha din Chinatown. Din cauza ploii nu am mai putut vizita Frangipani Garden şi Bonsai Garden.
Dacă ajungeţi în Singapore este păcat să rataţi aşa o minune!!!
Trimis de mprofeanu in 15.03.15 18:23:35
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mprofeanu - Felicitări pentru vizită. Evolution Garden e superbă.
Un review excelent! Am citit intr-un pasaj ca "puteti intilni animalute". Ma si gindeam la niscai veverite, maimutici, bursuci, ceva mai dragut dar ati inceput cu serpii? Aia sint animalute? BRRRRR!!! Daca as fi vazut vreunul, nu atingeam pamintul pina la iesire.
Din nefericire am ratat vizitarea aceste gradini, am fost doar la zoo.
@adri-nico - Dar daca era un serpisor de 15 -20 cm, care stralucea in soare, verde ca smaraldul, ai mai fi fugit?
Am vazut in alta zi Zoo ca si tine care este deosebita. Daca ar fi sa aleg una dintre ele nu stiu ce as face.
Multumesc pentru mesaj.
@mprofeanu - Putea sa fie si un serpisor portocaliu fosforescent cu urechise de Miky Mouse... si tot fugeam!!!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2022 Vrei sa te lasi de fumat? Nimic mai simplu! Du-te-n … Singapore! — scris în 06.11.22 de Mephisto din ACASA LA MINE - RECOMANDĂ
- Dec.2019 4 zile in Singapore — scris în 04.02.20 de mariana07 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Fort Canning Hill / Forbiten Hill — scris în 21.01.20 de mecut din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Jurnal de vacanta: Singapore - Ziua 3 — scris în 13.02.19 de Miseropia din DUBLIN - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Jurnal de vacanta: Singapore - ziua 2 — scris în 07.02.19 de Miseropia din DUBLIN - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Jurnal de vacanta: Singapore - ziua 1 — scris în 06.02.19 de Miseropia din DUBLIN - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Curiozități despre Singapore — scris în 20.06.18 de r-Uca din TIMIşOARA - RECOMANDĂ