ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.08.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 27.07.10
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 10 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Rezovo -ultimul pamant bulgaresc

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

De multe ori m-am intrebat: ce este dincolo? Cu ani urma, pe cand eram student, intr-o vacanta petrecuta in Vama Veche era sa iau o ,,urecheala'' zdravana de la granicerii romanii; mergand pe tarm am ajuns la indicatorul frontiera, tarmul mai merge 2-3 km in linie dreapta si apoi coteste brusc. Curios, am zis sa vad ce este dupa coltul respectiv, am inaintat cateva sute de metrii si am fost interceptati de cativa domni galagiosi: granicerii. Dupa atatia ani (vreo 12 la numar, parca) ma gandesc cu groaza ce puteam pati, totusi, atunci, granicerii au inteles situatia si, dupa o mustruluiala zdravana ne-au lasat in pace.

Este vara, suntem in a doua zi de concediu la Sinemortets, in sudul Bulgariei. Dupa o zi de concediu inca mai am chef de condus; neastamparul nu imi da pace, concediul de odihna este pentru... pensionari, noi vom avea timp de asa ceva in alta dimensiune. Ii spun sotiei: ,,draga, nu vrei sa vezi cum arata o granita de uniune europeana? ''. Convenim sa facem deplasarea dupa amiaza, dimineata o vom dedica statului la plaja si balacelii in mare, caldura este mare, deh, luna lui cuptor.

Plecam fara prea multa tragere de inima, cine stie ce vom gasi. Drumul l-am parcurs destul de rapid, in cca. 20 minute, dupa un luminis gasim un rest de gard de sarma ghimpata si o inscriptie in mai multe limbi (si engleza) ce ne avertizeaza despre faptul ca patrundem intr-o zona de granita protejata, mai mergem cateva sute de metrii si padurea se rareste, in fata se zareste o placuta indicatoare: Rezovo.

Am ajuns, ultima localitate de pe tarmul bulgaresc. Inaintam si spre capat soseaua se opreste, in centrul localitatii, direct la pichetul de graniceri. In fata pichetului parcam, este o parcare mare folosita de toti turistii ce vin sa viziteze zona. Privelistea este spectaculoasa; la 200 de metrii pamantul se termina brusc si cade in mare, peste mare, la mica distanta, se vede alt tarm, mult mai plat si cu o plaja foarte frumoasa: este tarmul turcesc.

Granita ce imparte cele doua tari este la raul Rezovska, in partea turceasca raul iese intr-o frumoasa limba de pamant si se pierde in mare. Pe ultimii metrii de pamant turcesc a fost ridicata o tabla indicatoare a numelui tarii precum si un portdrapel; eu nu am vazut nici o miscare pe malul turcesc, desi am verificat cu ajutorul camerei video tarmul pana la linia orizontului, nu am vazut nimic, nici tipenie de om (poate s-au pitit cu totii cand au auzit ca vin romanii).

Intram in mica bisericuta ce se inalta chiar pe mal si aprindem cateva lumanari; la bulgari lumanarile pentru cei vii se aprind intr-un sfesnic mare (ca la noi) iar cele pentru morti intr-o tavita de nisip pusa pe podea, Dupa ce indeplinim ritualul, iesim din biserica si coboram scarile pana la mare. Ne plimbam linistiti si fericiti de-a lungul malului bulgaresc fara sa ne intrebe nimeni de sanatate (ma asteptam sa vina granicerii).

Admiram barcile pescarilor bulgari si, peste rau, la umbra unor salcii, pe cele ale turcilor. Admiram malurile stancoase ale raului, facem poze si filmam. La intoarcere aflam si malurilor stancoase de la gazda noastra. Astfel, pana prin 1990, raul avea o latime de peste 100m. Dupa 90, ambele parti au inceput sa arunce bolovani in apa, pietre si roci, in speranta de a castiga cativa metrii din teritoriul celuilalt (stiut fiind faptul ca granita de-a lungul unui unui rau se afla la jumatatea luciului de apa). O fi adevarata sau fantezista, povestea m-a facut sa zambestc, si in alte parti oamenii se lupta pentru o palma de teren desi au teren nemasurat.

Dupa plimbarea de rigoare urcam malul si o pornim la pas prin sat. Cateva case mai vechi, un teren mic de joaca pentru copii, cateva hoteluri mici; acesta este Rezovo. Un alt obicei la bulgari este acela de a afisa necrologul mortului impreuna cu poza la intrarea in case, curti sau copaci; la Rezovo am vazut multe asemenea afise. Plimbarea propriu zisa nu ne-a adus mare lucru, am vazut o localitate a carei populatie este imbatranita, case vechi si altele cateva in constructie. De principiu, nu prea ai ce face pe aici, poate cei ce sunt pasionati de safari sa fie mai norocosi.

Am incheiat plimbarea la lasarea intunericului, atunci cand tantarii au dat atacul si ne-am intors la Sinemorets pe acelasi drum.


[fb]
---
Trimis de yo3gdi in 18.08.10 00:36:39
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4851 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (yo3gdi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Stancile de la Rezovo.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5600 PMA (din 9 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

yo3gdiAUTOR REVIEW
[18.08.10 00:39:04]
»

Am si un prim filmulet, il gasiti la

http://www.youtube.com/watch?v=NyyJW1FCpPo

webmasterXY*
[18.08.10 00:54:18]
»

Atasat filmuletul propus de autor , chiar interesant as spune.

valimi
[18.08.10 08:43:57]
»

Interesanta povestea cu malurile raului de la granita. Si mai interesant mi se pare ca turcii nu au avut tendinta de a se apropia de bulgari si cand acestia erau comunisti, inainte de 1990, mai ales ca isi manifestau dorinta de a deveni soviet al URSS.

webmaster77
[18.08.10 09:28:43]
»

mutat la "Descopera Sinemortets" - rubrica in care pastram review-urile de calatorie din zona.

yo3gdiAUTOR REVIEW
[18.08.10 15:40:19]
»

Am realizat alt film la http://www.youtube.com/watch?v=Pvch1bTXLPk

daca se poate inlocui filmul existent sau adauga la prezentare de catre webmaster. Multumiri.

webmaster13
[18.08.10 17:01:56]
»

rezolvat clipul !

yo3gdiAUTOR REVIEW
[18.08.10 18:35:17]
»

Multumesc mult.

nochisor
[23.08.10 22:35:27]
»

merit si eu o bere shumensko......?

yo3gdiAUTOR REVIEW
[25.08.10 09:11:27]
»

...si mai mult decat atat. La multi ani.

nila moromete
[08.05.13 02:35:54]
»

Un loc mirific pe litoralul bulgaresc. Raul care desparte cele 2 tari este minunat, de o parte pescuiesc bulgarii, de cealalta parte pescuiesc turcii. Prima piatra a litoralului bulgaresc incepe dupa Vama Veche si se termina la Rezovo. Litoralul turcesc este doar nisip, ca si cel romanesc. Dumnezeu a lasat Bulgaria intre pietre. Ca o completare la articol: Exista o terasa (plus cazare) la intrare in sat, exista o terasa pe plaja si mai exista un loc minunat pe a 3-a sau a 4-a strada unde poti manca minunat sub o bolta de struguri si kiwi. Aici exista si cazare, proprietarul fiind marinar, bucatar si "ghid". Recomand din inima acest loc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
nila moromete, nochisor, valimi, yo3gdi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sinemorets:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.038240909576416 sec
    ecranul dvs: 1 x 1