ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.06.2017
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2017
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Shanghai - Orasul vechi

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Mi-ar fi placut sa incep articolul cu titlul: Pe zidurile cetatii din Shanghai dar nu se mai poate, fortificatia construita in timpul Dinastiei Ming in 1554 a fost daramata in 1912 de catre generalul Chen Qimei conducatorul orasului din acea perioada.

Fortificatia rotunda a fost construita in scop defensiv in jurul orasului de atunci (mult mai mic decat acum vizita putand fi facuta la pas, ceea ce am si facut si mi-am imaginat dupa o documentatie prealabila unde au fost zidurile). In perioada respectiva orasul se confrunta cu atacurilor vaselor de pirati japonezi, zidurile inalte de 10 m si cu circumferinta de 5km faceau fata atacurilor.

Fostul oras vechi comunica cu exteriorul atat prin porti terestre cat si canale de apa. Zidurile s-au daramat dupa ce s-a constatat ca nu mai este nevoie de ele. Totusi au ramas portiuni foarte mici nedaramate in special pe domeniu privat, o bucata de zid medieval cat de cat intreg se afla in dreptul pavilionului Dajing Ge (astazi muzeu). Uitandu-ma pe o harta veche ceea ce o sa atasez ca si foto nevotabil am vazut cat de mare a fost orasul atunci si unde a ajuns acum. Adica cei 24 milioane de locuitori in frunte cu primarul Yang Xiong din prezent n-ar mai incapea nicicum in orasul vechi nici macar ca turisti. Dar cei 6340 kmp din prezent se pare ca ajung, dar nu pentru mult timp orasul se extinde in continuare. Pe harta veche al orasului o sa trasez cu rosu unde se afla zona comerciala (cea mai vizitata de langa gradinile Yu), gradina Yuyuan, City God Temple, Confucius Temple, moscheea Xiaotaoyuan. Skyline Manhattan din cartierul Pudong centru financiar nu se afla departe, de asemenea zgarie norii se vad de aici.

Accesul in orasul vechi am descris-o s in articolul despre Gradinile Yuyuan, deci se va folosi metroul mov linia 10. (sau statiile care sint putin mai departe Laoximen- linia 8, si Xiaonanmen linia 9) De la statia Yuyuan Garden se mai merge pe jos aproximativ 10 minute pana la portile imaginare ale orasului vechi. Dar in prezent se vad niste porti de lemn intr-o arhitectura deosebita care indica intrarea pe Old Street, zona comerciala si turistica unde recunosc ca am vazut mai multi turisti non-asiatici decat in alte locuri. Aici este posibil ca pe langa engleza, germana sa auzi chiar si vorbind romaneste (turisti sau cu scop de afaceri chiar nu conteaza-personal am auzit si nu erau din grupul nostru)

Liniile de autobuz care se pot folosi pentru a ajunge aici sint:11,26,64,65,66,920,930,715,736,801,868,910,926 si 945. Masina nu o recomand dar nu stiu cati turisti din Romania vor inchiria o masina sa se plimbe pe strazile Shanghaiului? Cred ca zero.

Ce putem vizita in interiorul cetatii (imaginare)

Yuyuan Mart

Este zona cu cei mai multi turisti/localnici pe metru patrat. Aici ai toate sansele sa vezi toate popoarele lumii, sa te inghesui, sa te loveasca in cap o drona (comerciantii ii lasa sa zboare) sa fi furat de catre hotii de buzunare, sa te saturi daca ti-e foame, sa savurezi un ceai aromat intr-o ceainarie traditionala, sa faci cumparaturi ieftine, sa te abordeze permanent comerciantii care au de vanzare renumitele swatch (ceasuri de mana elvetiene) doar ca sint false. Toate astea la un loc au un farmec deosebit si chiar o poti savura amestecandu-te in multime.

Zona este alcatuita din intrari numerotate asa numite porti, stradute inguste si piete, piatete. Eu am avut doua vizite in zona, prima vizita cu grupul si ghidul atunci cand am vizitat si Yuyuan Garden si a doua vizita 2 zile dupa pe cont propriu cand am vizitat si alte obiective turistice dar am facut si ceva cumparaturi. La prima vizita am intrat pe poarta 7 pe strada Yuyuan Fashion Street, dupa denumire cu multe magazine de moda.

Acest oras in oras se situeaza intre Yuyuan Garden, Jiujiaochang Road (Central Fanbang Road), Fuyou Road si Renmin Road. In interior se gasesc stradutele cu denumirile Ningfui Road, Yuyuanxin Road, Yuyuanxin Road, Yuyuan Fashion Street, Cinese Shopping Street, Liangtong Road. Cladirile mai importante in afara de City God Temple si cele din Yuyuan Garden ar fi Hua Bao Building, Song Yue Building, Yue Bin Building, He Feng Building. Restaurante mai importante in afara de cele la nivel de butic si Street Food ar fi Shanghai Old Restaurant, De Xing Soup Restaurant, Lao Miao Foodstuff, Yuyuan Stage (aici am servit si eu masa in regim de autoservire, este o sala imensa cu mai multe vitrine si case asa ca nu se sta prea mult la coada, sint de toate pentru toti eu am platit 40 rmb/24 ron pt ciorba si fel doi pe baza de pui) Magazine mai importante in afara de cele la nivel de butic Tan You Department Store, International Shopping Center, Lao Miao Gold, Ya Yi Gold Shop si lista ar putea continua.

In afara de mancare care nu este scumpa pot sa enumar cateva preturi la souveniruri chinezarii ieftine : Dragon mic/mare 5- 10 rmb (3-6 ron) magneti 5-10 rmb (3-6 ron) turnulete facute dupa zgarie norii din Shanghai de la mic la mare 5-50 rmb (3-30 ron) breloc chei cu motiv Shanghai (3-5 rmb), deschizatoare bere cu motive Shanghai 3-5 rmb, cani 5-20 rmb, si lista ar putea continua foarte mult la cate magazine si cate feluri de marfa sint pe acolo. Bineinteles ca sint si souveniruri pentru buzunare mai largi statuete din jad, bijuterii, obiecte de arta si asa mai departe.

Si inca un lucru important pentru turisti: sint birouri amenajate de informare turistica, ATM uri si puncte de acordat primul ajutor.

Yuyuan Garden

Complexul Yuyuan Garden compus din cladiri si gradina decorativa dar si botanica a fost amenajata in secolul 16 pe proprietate privata, in prezent este o gradina publica cu taxa de intrare si must see nr 1 aici. Impresiile pe larg le-am scris acum 3 zile si se pot citi aici

City God Temple

Explorand Yuyuan Mart metru cu metru, normal ca am dat si de acest templu (ghidul ori nu a pomenit ori eu nu am fost atent) Cladirea este integrat din punct de vedere architectural intre celelalte cladiri vecine. Ca si celelalte temple vazutede mine are 2 curti interioare unde sint acele focare decorative unde cetatenii budisti ard tot felul de hartii inscriptionate. In fine nu stiu ce inseamna acest obicei budist dara daca este ceea ce cred eu si ar functiona as scrie si eu pe o hartie toate cele negative din viata mea si le-as arunca pe focul din temple… City God Temple a fost infiintat in anul 1403 in locul fostului templu Jinshan pe vremea dinastiei Ming si imparatului Yongle. Pe vremea dinastiei Qing acest templu a devenit destul de popular dar in timpul Revolutiei Culturale a fost inchis si cladirea a fost folosita in alte scopuri. Din 1994 este templu taoist. Interiorul este foarte decorat, dar statuile lui Budha eu tot o sa le visez la noapte o sa vedeti in poze ca se uita cam urat la turisti… Din partea enoriasilor se vede cam acelasi ritual ca la Jade Budha Temple (scris aici), plecaciuni, rugaciuni, ofrande multe (din fericire pentru calugarii taoisti), cumparaturi din magazinul bisericesc. Video aici

Xiaotaoyuan Mosque

Pentru a vizita moscheea trebuie iesit de pe Old Street pe poarta Shanghai Old Street West Crossing. Bulevardul intens circulat se numeste Henan Road. Dinspre Old Street se va lua la stanga pe trotuar (inca nu exista indicator) si imediat se va observa un pasaj pietonal rotund deasupra unei intersectii. De pe acest pasaj fiind mai sus se va observa imediat moscheea de asemenea si indicatorul in dreptul strazii infundate Xiaotaoyuan Street in capatul caruia se observa intrarea. Trecem peste parcul Simacheng frumos amenajat si ajungem la moschee. Am facut 20 de minute pe jos de la Old Street pana aici. Intrarea este libera dar pusculita este pregatita la intrare. Moscheea este construita in 1917 la initiativa lui Jin Ziyun in combinatie cu o scoala islamica. Moscheea cu o capacitate de 500 enoriasi a fost construita in stil moschee combinata cu elemente arhitecturale chinezesti. In afara de cladirea principala care serveste ca loc de rugaciune se gasesc alte anexe cum ar fi biblioteca, incapere Imam, etc. O cladire independenta este moscheea cu acelasi nume dar pentru femei. Ca sa ajungem la prima vom trece pe langa aceasta a doua cladire.

Confucian Temple of Shanghai

Studiind harta primita la sosirea in Shanghai (pe telefon nu puteam sa maresc pana la nivel strada) am descoperit ca in apropierea moscheei mai exista un templu istoric si anume Confucius Temple. Accesul de la moschee si pana aici consta in revenirea pe bulevardul Henan si continuarea drumului dinspre Old Street. Urmatoarea intersectie este cu Xicangqiao Street pe acesta trebuie sa ne aventuram ca sa ajungem la temple. De ce zic sa ne aventuram? Straduta respectiva este horror curat si asta chiar in plin centru. E un loc in care sa nu intri nici ziua doar ca poti ajunge la templu doar pe aici. Este genul de strada unde femeile cos afara cu masina de cusut, calca, spala, intind rufele, fac mancare si asta in vazul tuturor si turistilor. De altfel sint pasnici dar eu tot n-as mai veni aici a doua oara. De nevoie pentru a intreba drumul spre templu a trebuit sa intru chiar si intr-o curte unde am vazut un paznic in uniforma, despre curtea respectiva in afara de horror mai spun: absolut cool. Ce sa zic in toata strada domneste o saracie enorma. Templul Confucius este un templu foarte popular identic cu templul original din Qufu doar ca este construita la o scara mai mica si in combinatie cu o scoala. A fost construita pe vremea dinastiei Yuan dupa infiintarea orasului vechi si implicit fortificatiile. In decursul anilor a suferit modificari, distrugeri, reconstruiri. Ca si arhitectura este cea traditional, cu hala principala de rugaciune, anexe si curte interioara. Si multa verdeata in jur bineinteles. Dar si blocuri de locuinte se vad in vecinatate acelea cu 20-30 de etaje obisnuite in Shanghai. Taxa de intrare a fost modica (10 rmb/6 ron). Un video aici. La intoarcere am folosit din nou Xicangqiao Street, de aceasta data mirosea a peste locatarii se pregateau de pranz, am facut poze cat am putut si am iesit repede din aceasta straduta.

La intoarcere am facut un ocol nefolosind traseul direct catre statia de metrou linia 10, am luat inca o data la pas Old Street si am admirat/simtit pulsul acestui orasel. Este locul la care oricum o sa va duca ghidul in cadrul unei excursiei organizate dar in caz de un sejur pe cont propriu nu trebuie ratat sub nici o forma.

Rog WM urmatorul video, multumesc. https://www.youtube.com/watch?v=GCALRxk_59I

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 05.06.17 23:05:22
Validat / Publicat: 06.06.17 00:03:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA.

VIZUALIZĂRI: 2317 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Cladire din orasul vechi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[05.06.17 23:26:24]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu
[06.06.17 07:29:39]
»

@AZE: O lectura de prima ora minunata. Am vazut orasul Shanghai prin prisma lui istorica, deoarece atunci cand am fost eu nu am apucat sa vad decat foarte putin. Cat depre mancare stradala sau ceremonii de ceai sunt traditionale in China. Iar pozele sunt minunate si le-am vazut cu mare placere. Foarte frumoasa poza P47 unde se vede traditia dar si modernul si pot spune ca este poza mea preferata.

Felicitari, votat cu mare drag.

elviramvio
[06.06.17 07:51:37]
»

@AZE:

Interesant si bine documentat. Ramane sa-mi fac timp si de poze. Vecinii mei chinezi cred ca s-ar bucura sa citeasca articolele tale.

mprofeanu
[06.06.17 10:51:47]
»

@AZE: Un alt review de aducere aminte pentru mine ca și cele despre Yuyuan Garden și despre Jade Buddha Temple.

Frumoase și pozele și iar cu trimitere în timp...

Mi-a plăcut turnul "Șarpele" cum îl numești tu așa cum în poza 02 mai este și turnul mai vechi, Shanghai World Financial Centre (SWFC), numit "desfăcătorul de bere". Nu ai cum să nu îl știi tocmai datorită formei sale...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafil
[07.06.17 22:27:36]
»

Îmi place mai mult oraşul vechi decât clâdirile celebre din Shanghai, de scticlă!

Felicitări pentru efortul de a fi vizitat această ţară!

AZEAUTOR REVIEW
[08.06.17 20:10:23]
»

@mishu: Multumesc

Intotdeauna m-a fascinat istoria (si totusi la scoala geografia imi placea cel mai mult si eram cel mai bun) si totdeauna cand ma duc intr-un loc imi imaginez cum a fost acolo acum sute de ani. Asa si in Shanghai lasand la o parte orasul modern mi-am imaginat cetatenii orasului pe zidurile de aparare acest antivirus medieval. Si parca ii vad cum se apara de acei pirati japonezi despre care se vorbeste in istorie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[08.06.17 20:17:27]
»

@mprofeanu: Multumesc

Si ma bucur ca ai fost acolo. Cat despre sarpe sa stii ca acest turn de 632 m cu arhitectura acea neobisnuita cu structura intoarsa ca un sarpe care se ridica mi-a dat prima impresie ca este ca un sarpe. Tocmai din acest motiv in urmatoarele reviewuri daca o sa mentionez acest turn la mine va scrie sarpe.

Dar imi place si desfacatorul de bere adica WFC doar ca nu m-am mai urcat acolo stiind ca am fost pe acoperisul Chinei (adica pe sarpe) imi place observatorul de acolo vazand in poze ingust lung dar totusi incapator (deasupra deschizatorului de bere...)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[08.06.17 20:20:33]
»

@elviramvio: Multumesc

Aveti vecini chinezi? Cu ce ocazie, afaceri sau turistic, definitiv in Romania, sau? Cum le place la noi?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, doinafil, elviramvio, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Shanghai:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072687864303589 sec
    ecranul dvs: 1 x 1