O plimbare de-a lungul zidurilor fortaretei vechii capitale a dinastiei Joseon, Seul
Dupa o zi plina, in care am vizitat 4 dintre palatele regale ale dinastiei Joseon, am ramas in aceeasi perioada a dinastiei Joseon, mutandu-ne insa la zidurile fortificate ale capitalei Hanyang (actuala Seul), constructie ce a inceput imediat dupa ce regele Taejo, fondatorul dinastiei, a finalizat Palatul regal Gyeongbokgung.
Zidul, lung de peste 18 km, avea 4 porti principale si 4 porti auxiliare, protejand palatele, birourile guvernamentale, altarele, precum si pe locuitorii din capitala dinastiei Joseon, timp de mai bine de o jumatate de mileniu.
In timpul domniei regelui Sejong si a regelui Sukjong, zidurile au fost apoi reparate si partial reconstruite, respectand modul in care au fost realizate initial. Fiecare sectiune a zidului a fost construita diferit, partile zidului construite pe munti au fost formate din pietre, iar partile de la terenul de jos au fost formate din pamant, desi in 1402 sectiunile de pamant au fost reconstruite si ele din piatra.
Zidul se afla in inima Seulului de astazi, dar valoarea sa istorica si semnificatia sa ca linie de demarcatie a capitalei sunt mentinute. In prezent, 14,5 km din zidul original de 18 km au fost pastrati sau restaurati, ceea ce il face unul dintre cele mai lungi ziduri traditionale ale oraselor care se mai pastreaza in intreaga lume.
O prima oprire am facut-o la poarta Sungnyemun, una dintre cele 4 porti principale istorice ale Seulului, care mai este cunoscuta si sub numele de Poarta Namdaemun, datorita amplasarii sale in ceea ce a fost odinioara capatul sudic al Seulului. Poarta se afla in centrul orasului, la cativa pasi de locuri precum Palatul Deoksugung si Primaria din Seul. Tradus, numele acestei porti inseamna „Poarta Ceremoniilor Emotionante” , ceea ce are sens, deoarece servea drept loc unde regele ii intampina pe emisarii straini. Aceasta poarta simbolizeaza focul, fiind cea mai sudica, iar in perioadele de seceta era inchisa, in timp ce poarta din nord, reprezentand apa, era deschisa, sperand ca apa sa intre.
In timpul colonizarii japoneze, au fost amplasate sine de tramvai pe sub poarta, astfel incat toate functiile traditionale ale portii au incetat, iar publicului nici macar nu i s-a permis sa se apropie de poarta o perioada. Acum insa, a fost redeschisa publicului.
Poarta este cea mai mare poarta a orasului, cu cea mai veche structura din lemn, cu o intrare arcuita si cu 2 etaje. In 2008, o mare parte din structura din lemn a portii a fost distrusa de un incendiu, insa autenticitatea si aspectul original al structurilor sale din lemn au fost restaurate dupa mai multi ani de lucrari.
Ceea ce face ca Sungnyemun sa fie impresionanta este faptul ca e amplasata chiar in mijlocul unui important nod de trafic, inconjurat de drumuri aglomerate si cladiri de birouri.
Un alt sit istoric important este Poarta Heunginjimun, cunoscuta si sub numele de Poarta Dongdaemun (Marea Poarta de Est), in traducere, „Poarta Bunatatii Ascendente” , care a servit drept poarta principala pentru partea de est a orasului, construita pentru a proteja Hanseong, unde se aflau o serie de institutii nationale importante.
Desi majoritatea portilor au fost construite pe un teren mai inalt, aceasta poarta este situata pe un teren mai jos si, prin urmare, avea nevoie de protectie suplimentara. Aceasta este singura poarta dintre cele opt care are un Ongseong, un zid mic in forma de semicerc, care o protejeaza, caracteristica unica a acestei intrari.
Poarta are un acoperis in 2 ape, cu 5 compartimente frontale pe o cladire cu 2 etaje si seamana cu un trapez atunci cand este privita din fata. Spre deosebire de alte porti, aceasta a fost puternic consolidata, fiind construita cu o baza de zid de piatra care sustine structura de lemn de deasupra. De-a lungul secolelor, poarta a fost deteriorata si reconstruita de mai multe ori, dar si-a pastrat o mare parte din caracterul sau original, fiind una dintre cele mai bine conservate porti din Seul.
Amestecul de piatra si lemn antic pe fundalul zgarie-norilor moderni creeaza un contrast uimitor. Spre deosebire de Sungnyemun, vizitatorii nu pot trece pe sub arcul portii Dongdaemun. Unii critici mentioneaza necesitatea restaurarii portii din cauza poluarii care ii afectează culoarea si imbatraneste lemnul.
Ne-am dorit sa vedem de aproape zidurile fortaretei, existand trasee create si recomandate de administratia orasului Seul. Potecile sunt mentinute curate si nu exista riscul de a te rataci.
Am ales o portiune care ar fi trebuit sa fie mai usoara si scurta pentru a ajunge la unul dintre locurile care a castigat multa popularitate, Parcul Naksan.
Obositi, eram cat pe ce sa ne intoarcem din drum, pentru ca panta nu era chiar domoala, insa, cu ultimele puteri am ajuns langa acea portiune a zidurilor fortaretei unde am simtit atmosfera orasului vechi si unde am admirat cele mai frumoase privelisti nocturne din Seul. In plus, parcul a fost folosit ca locatie de filmare pentru multe drame, datorita peisajelor sale frumoase.
In timpul dinastiei Joseon, Seulul era mai mic decat este astazi. La acea vreme, existau 4 munti in limitele orasului, Muntele Naksan fiind unul dintre ei. Dintre cei 4 munti, Naksan era cel mai mic, cu putin peste 100 m inaltime. Zidul orasului care se afla de-a lungul Muntelui Naksan este impartit de Poarta Hyehwamun, Poarta Dongdaemun si Daehak-ro. Vizitatorii carora le plac drumetiile ar trebui sa parcurga traseul Zidului Orasului Seul de la Hyehwamun la Dongdaemun sau invers.
Ne-am bucurat ca exista autobuze care coboara pana in zona de jos a orasului, pentru ca„bateriile’ erau cam descarcate si nu ne suradea deloc sa coboram pe jos, dupa o zi in care picioarele noastre nu s-au odihnit deloc.
Am incheiat ziua intr-un mod cu totul inedit, fiind norocosi sa participam la un spectacol gratuit de lumini cu 2000 de drone, in cadrul unor evenimente care au loc primavara si toamna.
Spectacolul care a luminat cerul noptii a avut loc deasupra raului Hangang, in Some Sevit, complexul cultural format din trei insule plutitoare create de om, in apropierea podului Banpo, pe care l-am vizitat cu 2 seri inainte.
Cand am ajuns pe malul raului, am dat peste„rauri’ de oameni dirijati de organizatorii care foloseau niste baghete luminoase pentru a semnaliza zonele libere care asteptau„clientii’.
Showul a inceput la ora stabilita, cand peisajul nocturn s-a intalnit cu stralucirea dronelor in orasul cultural Seul, plin de emotii digitale.
Timp de 15 minute, de la ora 20.30 pana la ora 20.45, ne-am bucurat de reprezentatia dronelor care au creat imagini spectaculoase, in miscare, colorate, culminand cu noul brand urban „Seoul My Soul” , lansat de catre Guvernul Metropolitan Seul.
Frumusetea spectacolului a contrastat cu aglomeratia creata de miile de oameni care se indreptau spre mijloacele de transport. Am optat pentru autobuz, urcand in primul pe care l-am vazut, pentru a ne indeparta cat mai mult de zona aglomerata, dupa care l-am schimbat cu autobuzul care ne-a dus pe traseul corect spre hotelul nostru, obositi dar multumiti pentru tot ceea ce am vazut astazi.
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de geani anto in 25.01.26 07:32:17
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.

- May.2025 Linistea si pacea emanate de Gradina Secreta (Huwon) a Palatului Changdeokgung — scris în 19.01.26 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- May.2025 Palatul Changdeokgung, arhitectura in perfecta armonie cu natura — scris în 17.01.26 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- May.2025 Istoria palatului regal Changgyeonggung — scris în 10.01.26 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- May.2025 Deoksugung Palace, palatul unic al Seulului — scris în 04.01.26 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- May.2025 Gyeonghuigung, palatul bucuriei si al luminii — scris în 28.12.25 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- May.2025 Modernitatea in orasul Seul — scris în 27.12.25 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- May.2025 Seoullo 7017 – gradina suspendata a Seulului — scris în 25.12.25 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ