GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La capatul lumii... Sesimbra si Cabo Espichel
Dupa Setubal si castelul Palmelei (vezi aici), intr-o alta zi am traversat Peninsula Setubal spre sud-vest. Si am trait momente pe care nu cred ca am sa le uit vreodata.
Inainte insa sa povestesc despre cele doua locatii deosebite amintite in titlul review-ului, ar fi incorect din partea mea sa nu amintesc despre Azeitao. Ceea ce mi-a atras atentia in mod deosebit aici, pe langa vilele de tip resedinta ridicate in stil renascentist, au fost culturile de vita de vie. Se vede ca oamenilor de aici la place vinul. Si am gasit magazine unde pretul unei sticle de vin ajungea pana la 1000 euro.
Ne continuam drumul spre sud pe un drum national deloc aglomerat si cu cateva serpentine usoare si ajungem la prima noastra destinatie: Sesimbra. Desi in trecut era un oras pescaresc, astazi, in momentul vizitei mele, parea o statiune in toata regula. Impanzita de hoteluri frumoase, terase si o plaja extraordinara cu nisip curat si apa de culoare atat de asemanatoare cu cea a cerului incat in departare nu puteai deosebi foarte bine linia orizontului.
De cealalta parte, spre tarm, stanci si coline si bineinteles un castel in varful uneia dintre ele. Ne-am propus ca la intoarcere sa urmam indicatoarele rutiere si sa vizitam si acest castel, aparent mai mare decat cel din Palmela.
Am petrecut o zi calduroasa (erau 28 de grade Celsius la inceput de aprilie) pe plaja din Sesimbra care in sezon am inteles ca este foarte aglomerata. Foarte multi turisti stateau la soare, iar curajosii faceau chiar si baie in ocean. Nu stiu cat de rece era apa, pentru ca nu am incercat, dar cu siguranta nu era calda. Insa caldura de afara si soarele care ne ardea fetele efectiv, te indemnau sa intri in apa aceea curata.
Dupa-amiaza, dupa ce se intorc vasele de la pescuit, se deschide piata de peste de unde se pot cumpara toate sortimentele de peste si fructe de mare. Nu numai turistii sau localnicii cumpara de aici ci si restaurantele care mai tarziu prezinta marfa in vitrina cu gheata, iar clientii pot sa-ti aleaga singuri exemplarul care urmeaza sa-i fie preparat – un lucru des intalnit in Portugalia, nu numai pentru peste ci si pentru alte tipuri de carne.
Inainte sa ne luam ramas-bun de la statiune, ne-am mai oprit o data sa admiram oceanul. Si chiar langa noi s-au oprit doi turisti apropiati de varsta a treia care-si faceau poze unul la altul. Vorbeau engleza si intelegand ce spun, m-am oferit sa le fac o poza impreuna. Domnul mi-a spus:
-You speak English so well that you probably are from England. (Vorbesti atat de bine engleza incat probabil chiar esti englezoaica).
-No, am raspuns eu zambind. I’m from Romania. (Sunt din Romania)
-Oh... you Romanian people are so smart. Especially the young ones. Wherever I go and meet you guys, all of you speek at least three foreign languages. (Voi romanii sunteti atat de inteligenti. In special cei tineri. Oriunde merg si va intalnesc, toti vorbiti cel putin trei limbi straine).
A urmat apoi o scurta discutie despre noi romanii si Uniunea Europeana si dupa mai multe „You are so Kind! ” (Esti foarte draguta), ne-am despartit si am pornit si noi mai departe.
Am iesit din statiune urmand indicatoarele spre Lisabona, iar apoi intentia era sa urcam la castel. Stand in spate si fiind atenta mai mult la fetita, nu am observat ca drumul nostru se indeparta tot mai mult de castelul de pe coline. Pana sa-mi dau seama ce se intampla, soacra mea mi-a spus: „Vreau sa mergem intai intr-un loc mai special. ”
Cabo Espichel este la 12 km de Sesimbra. Nu e greu de ajuns daca urmezi indicatoarele rutiere intalnite la fiecare intersectie. Am oprit la un moment dat intr-o parcare langa niste cladiri care aratau ca fiind parasite demult. Nu parea a fi un loc cu nimic deosebit.
Si apoi am vazut... capatul lumii... pentru ca asta inseamna Cabo Espichel. Nu pot sa descriu in cuvinte ceea ce am vazut acolo. Un peisaj care-ti taie rasuflarea, cu stanci care cad vertical in oceanul de culoarea smaraldului si valuri care se sparg intr-o spuma perfect alba. Sper ca pozele sa exprime macar un sfert din senzatia pe care am avut-o in momentul in care am vazut tarmul. Peisajul e atat de salbatic si de neatins de umanitate, incat undeva pe o plaja in apropiere a fost descoperita o urma de dinozaur. Se vede cum intreaga colina se inclina spre ape din cauza valurilor puternice.
Singurul dezavantaj este ca locul este foarte periculos, mai ales daca bate vantul cu putere. Pentru ca in afara de cateva panouri de avertizare nu exista nimic altceva care sa te fereasca de eventualele cazaturi in gol. Sunt doar stancile si oceanul... si atat. Iar celor care au rau de inaltime le va fi imposibil sa se apropie suficient incat sa vada spuma marii.
In apropiere, cladirile acelea parasite, cu o capela in mijloc, mai demult erau o manastire, care a fost parasita undeva in secolul 17. Probabil ca exista undeva un proiect de reamenajare a zonei, dar momentan nu se vede nici o miscare in acest sens. Din contra. Ceea ce mai demult erau geamurile chiliilor, acum sunt zidite de jos pana sus.
Nu am asteptat apusul soarelui, pentru ca vroiam sa vedem si Castelul Sesimbra. Asa ca ne-am intors si am facut o plimbare scurta de 45 de minute, pana la inchiderea portilor castelului la ora 8 seara.
Am vizitat mai mult Citadela, locul de resedinta a familiei aristoctrate de pe vremuri. Se vede foarte bine Sesimbra de sus. La fel si toate localitatile din apropiere. Aici am vazut si apusul soarelui in acea zi, care uneori este foarte interesant si diferit fata de apusul vazut la noi. Parca in fata soarelui coboara o cortina semitransparenta, cetoasa, dar care lasa totusi lumina sa treaca suficient incat cerul sa ramana tot albastru. Astfel ca te poti uita la soare, fara ochelari de protectie si totusi, ziua. Un fenomen ciudat, nemaiintalnit de mine pana acum.
Imi pare rau ca nu am putut sa stam mai mult pe la castel, sa descoperim istoria locului si sa aflam mai multe despre obiceiurile din zona, care cu siguranta sunt interesante. A trebuit sa plecam pentru ca era ora inchiderii.
A fost insa una dintre cele mai frumoase zile ale vietii mele si ma bucur ca am putut sa v-o impartasesc si voua!
--
continuare: Parque das Naçőes si Oceanarium (nota webmaster)
Trimis de deliutza27 in 15.04.11 22:55:17
- A fost prima sa vizită/vacanță în PORTUGALIA
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (deliutza27); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
EVident, reveiw-ul a fost selectat printre minighidurile cu recomandari de calatorie in destinatia Portugalia
am atasat clipul de mai sus, este propunerea muzicala pentru aceste impresii!
@webmaster13 - Superb... absolut superba alegere! Multumesc!
Cabo Espichel îmi amintește de locul în care eroina unui film american al cărui nume nu mi-l mai amintesc, un personaj rebel și nonconformist vis-a-vis de lumea în care trăim, interpretat de Cameron Diaz, a ales să-și curme viața aruncându-se de pe stânci în vâltoarea oceanului. Știi cumva, e oare aceeași locație în care s-a filmat? Pentru că mi-a rămas întipărit în memorie că locul din film se afla în Portugalia.
Da... ARA are dreptate. Eu nu am vazut filmul, dar am cautat secvente cu scena respectiva pe internet si am recunoscut locul. Locul de unde a sarit Faith (parca asa se numeste personajul) este cel de unde se vede peisajul din pozele 18,19,20 si 21. Chiar acum am sa mai incarc o poza cu cladirea aceea de unde a sarit.
Nici nu stiam de filmul asta. Mi s-a parut interesant trailerul asa ca am sa il urmaresc si eu cat de curand. Multumesc de pont fetelor!
Dacă într-adevăr așa stau lucrurile, înțeleg cât de inspirat a fost regizorul filmului când a ales acest loc pentru filmare. Căci potrivit scenariului, acolo se sfârșește o viață cu toate neîmplinirile și frustrările ei, dar tot acolo începe apoi o alta, încununată de iubire, împăcare și înțelegere. Unde oare un deznodământ tragic poate să se transforme mai bine într-un început promițător, decât... la Capătul Lumii? !
Mulțumim @deliutza27 că ni l-ai adus și nouă mai aproape!
@deliutza27: plec si eu anul asta acolo. cat costa inchirierea unei masini o saptamana? multumesc
Cand am fost noi, in 2011, costul inchirierii unei masini de clasa mica incepea de la 10 euro pe zi, dar firma de inchiriere nu era din Lisabona, ci din Moita, oraselul unde locuiesc socrii mei.
Recomand ca inchirierea masinii sa nu se faca chiar din aeroport, unde pretul era chiar dublu, ci sa apelati la variante online sau, daca aveti transport asigurat de la aeroport, de la o firma situata in apropierea hotelului unde sunteti cazati.
De asemenea, conteaza foarte mult tipul de masina pe care doriti sa o inchiriati. Pentru masinile de clasa medie, pretul pornea de la 12-15 euro. Repet... nu din aeroport.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2019 Parcul Natural Arrábida — scris în 03.05.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Cabo Espichel — scris în 02.05.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Sesimbra — scris în 01.05.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Sep.2016 ,,Sesimbra e o Mar'' -stațiune pe Costa de Azul, unde timpul curge încet — scris în 08.06.17 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ