GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Palatul Schwerin – unul din cele 10 castele magice ale Germaniei
Palatul Schwerin și grădinile din mijlocul orașului, aflate în top 10 german
Schweriner Schloss aflat într-un top 10 al celor mai frumoase palate germane, e situat pitoresc pe o insulă romantică, chiar în inima orașului capitală a celui mai mic stat nordic, Mecklenburg –Pomerania Occidentală.
E monumental și delicat, pare că ,,plutește’’ fiind înconjurat de lacuri romantice, trecutul lui ascunde 1000 de ani de istorie, fiind definiția perfectă a castelului din povești, i se spune al doilea Neuschwanstein , numai că e în nordul Germaniei.
Două grupuri de călăreți flanchează podul rutier ce duce spre castelul de pe insulă, intrarea este spectaculoasă și fațada arată ca o vedere poștală.
Castelul de proporții uriașe cu aripi înaripate, ridicat pe fundațiile vechii fortărete slave din secolul 10, mi-a căzut cu tronc, el este o capodoperă a arhitecturii din epoca istoricismului romantic de la mijlocul secolului 19 și așteaptă din 2014 pe o listă oficială, să primească o stea de aur în patrimoniul cultural Unesco.
Viziunea de ansamblu a castelului puternic, inspirat de arhitectura castelului Chambord de pe valea Loirei, îmi pare ieșită din lira unui artist, ce s-a distrat în lunga lui călătorie de-a lungul secolelor, să scoată la lumină varațiuni în mai multe stiluri, gotice, renascentiste, ce alternează competitiv prin cele șase fațade de turnuri, turnulețe și bastioane, chiar am fost copleșită de detaliile arhitectonice.
Mi s-au rupt pingelele dând ocol mega palatului misterios cu 663 de camere și 23 000 m. p. nu am reușit evident să înțeleg planul complicat al construcției, dar am bătut din palme de bucurie deși afară ploua mătăsos... din păcate nu am avut la mine suficiente chei să le răsucesc prin toate broaștele.
In 1837 curtea ducală se mută de la castelul Ludwigslust la Schwerin în noul palat remodelat, două nume se ridică deasupra, doi arhitecți celebri la vremea lor, Georg Adolph Demmler și Herman Willebrandt vor desăvârși cu talent această operă de artă, la porunca Marelui Duce Friedrich Franz II de Mecklenburg –Schwerin, alături de o echipă pricepută de meșteri.
In 1851 un nou arhitect adaugă domul uriaș și statuia lui Niklot, prințul slav se înalță dominator pe fațada principală, el pare că se mișcă si suflul lui rece imi dă fiori pe șira spinării, căci afară începe să toarne cu găleata.
Castelul finisat în 1857 incorporează vechile clădiri ale palatului de secol 16 și 17, ce include Casa Episcopului și Casa Lunga din epoca Renașterii, biserica și un pavilion baroc pentru ceai, refăcut.
In 1913 un incendiu puternic distruge o treime din castel, inclusiv salonul de aur vestit... după abdicarea de la tron a Marelui Duce Franz IV de Mecklenburg –Schwerin, în urma Revolutiei din noiembrie, statul pune mâna lungă pe castel și deschide oficial camerele istorice pentru public, devenite piese de muzeu.
In 1974 începe opera de renovare a palatului istoric și a interiorului distrus, acțiune ce continuă și astăzi judecând și după poza cu macaralele ridicate în curtea interioară a castelului.
Turul exterior al palatului
Castelul Schwerin e croit pentru a-ți cuceri inima, el m-a vrăjit din prima clipă pentru totdeauna, am rămas uimită de arhitectura lui exterioară și de fațadele lui diverse, am contabilizat turnuri, turnulețe, bastioane, ferestre cu sutele, cu ochii și la peisajul verde din jur, absolut fermecător.
Domul măreț ce încoronează edificiul istoric cu statuia arhanghelului Mihai, se uită spre oraș și pod.
Lacul, parcurile și grădinile duble sunt încremenite în vechimea lor, păstrându-și comorile în fața unui public curios, modern, ce încălzește atmosfera locului circuland pe alei.
Castelul pe exterior și pe interior e plin de turiști și odată ajunsă la etajul trei, mă uit pe o ferestră, cu gura căscată la functionarii puși la patru ace, cu serviete diplomat, ce ocupă jumătate din palat, aici este sediul parlamentului local din Mecklenburg.
Fațada de nord este formată din două părți, cea de vest este construită în stil neo –Renascentist și deține clădiri din secolul 19, fațada de sud se uită spre grădinile palatului.
In partea de est a palatului este Capela , a cărei construcție a demarat în secolul 16 pe vremea ducelui Albrecht I de Mechlenburg, în secolul 19 ea va primi un nou cor neogotic și niște vitralii minunate create chiar în Schwerin.
In 2013, după 450 de ani de la fondarea ei, se declanșează o campanie pentru strângerea de fonduri, sub un motto generos ,,Cumpără o stea pe cer ‚’’, pentru a –i reda frumusetea și a ajuta efortul de reconstructie al castelului. Sunt cheltuiti milioane de euro, fiecare donator din cei aproape 9000 a devenit o stea în constelația bisericii.
Noua Casă a lui Dumnezeu a fost redeschisă recent în 2013, în toată gloria ei... frumoasă poveste.
Castelul văzut pe latură de est are vederea spre lac... mă uimește clădirea Oranjeriei , Turnul principal cu un vârf conic din mijloc are 70 de metri, la stânga este Casa episcopului, cea mai veche parte din palatul complex și la dreapta e Casa Lungă .
Vizita prin cele trei etaje ale Palatului ducal
Cioc, cioc... a venit vremea să intrăm prin spate în palat, să văd ce paiete strălucitoare ascunde colosul... pe urmele mele e stafia legendară Petermannchen, paznicul și gardianul castelului, el e mic de statură, are o sabie, o lanternă și chei și arată ca un cavaler, fotografia lui am văzut-o într-un tablou... el e vizibil numai persoanelor privilegiate.
Mergem într-o curte interioară unde sună alarma... scoatem 8.50 euro de căciulă, înainte de a ataca scările și cele trei etaje, coridoare și camere princiare oferite vizionării publice.
Etajul unu -Colecția de porțelan
Urcăm pe o scară și aterizăm lin la etajul I, în fostele camere ale copiilor, transformate în săli de expoziție cu cele mai valoroase colecții de porțelan.
Colecția de porțelan însumează peste 3000 de piese ce au aparținut Ducelui Christian II Ludwig în secolul 17, aceste obiecte prețioase au fost realizate la Meissen și Berlin.
Printre piesele extrem de valoroase enumăr doar un ceainic din majolica, un serviciu de masă cu motive mitologice din sec. 18 și o varietate de statuiete de porțelan de înaltă calitate, ce includ animale, figuri rococo și folclorice realizate de sculptorul Johann Joachim Kaendler, considerat inițiatorul sculpturii în porțelan.
Colecția de aur din palatul Schwerin include capodopere din Gotha, Viena, Ludwigsburg și o statuie a unui cerșetor orb realizată de Barlach Ernst.
Etajul 2-Camerele de stat
Urcăm pe o scară la etajul 2 unde sunt Camerele de Stat ale fostelor ducese și salut pictura fantomei Pettermannchen realizată în sec. 17... el e îmbrăcat în costum tradițional de cavaler cu pălărie cu pene și cizme înalte... e simpatic foc.
Pe acest palier trec prin Galeria de Argint cu pereți colorați în verde și portocaliu și niște pilaștri pictați cu alegoriile celor patru anotimpuri.
Spre latura cu lacul castelului ajungem în Sufrageria cu un pachet superb cu intarsii și în pași de cangur în sala de audiențe de culoare roșie...
Vasele uriașe de 1.41m fabricate în Petersburg decorează sufrageria, sunt minunate și descopăr că ele sunt un dar al Țarului Nicolae al Rusiei pentru cumnata lui Alexandrina, mama ducelui Friedrich Franz II.
Camera pentru ceai și camera de iarnă au fost mobilate în secolul 19... arhitecții lor sunt Stuller din Rostock și faimosul lor arhitect german H. Willebrand.
Camera pentru ceai are mobilier de secol 18, un birou baroc și multe picturi, mi-a mers la suflet tabloul cu prințesa rusă Helena Pawlovna căsătorită cu un duce de Mecklenburg la 14 ani. Alt tablou o prezintă pe regina Luiza a Prusiei, alături de bustul de bronz al fiicei ei, Printesa Alexandrina.
Camera cu Flori este cea mai spectaculoasă sala de la etajul doi... am studiat-o cu nasul pe sus și pe jos, pe podea și pe tavan.
Această cameră prețioasă e localizată în turnul principal al palatului, cu acces spre grădini, ea poartă numele decorațiilor florale, fiind fosta sală de socializare a marei ducese.
8 figuri de fete poartă coșuri cu flori, dănd impresia artistică că susțin tavanul pictat, ce aduce un omagiu Marii Ducese Augusta, soția lui Friederich Franz I, de altfel portretele ei se regăsesc și pe medalioanele de deasupra ferestrelor.
Tavanul bogat decorat e pictat cu alegorii ale celor 4 elemente ale naturii, parchetul cu intarsii e superb. Mobilierul camerei cu flori inventariază o masă rotundă, originală, console, figuri opulente cu sculpturi, decorații baroce și renascentiste de pe vremea dinastiei Mecklenburg.
Etajul trei -Sala Tronului și Galeria Strămoșilor
Turul interior continuă la etajul III, unde erau camerele Marelui Duce, sălile de gală și biblioteca cu 12 piese de mobilier.
Depășesc camera adjutantului cu o colecție de arme, trec prin sala de biliard cu capodopere picturale din epoca de aur olandeză, depăsesc sala pentru fumat din turnul principal și in final plonjez ușor în Sala Tronului , ce este asaltată cu turiști.
Sala Tronului este la pièce de resistance, are un mobilier și un decor măreț, fiind imaginea simbol a puterii prinților, cuplul ducal Frederich Franz II și soția lui, Augusta, flanchează tronul pus în capătul nordic al sălii, în două tablori așezate simetric, unul la stânga și unul la dreapta.
Sala tronului urmează exemplul lui Napoleon, e o dovadă a luxului neo –renascentist, ea ocupă fostul spatiu al vechii Case a Episcopului.
Tronul e un scaun elaborat, sculptat, făcut din aur și acoperit cu catifea, alături sunt două uși de fier aurite ce -ți fac inima să tresalte.
Tavanul e divizat în frize, patru fresce descriu alegoria dragostei, loialitătii, generozitătii și pietății.
Un candelabru de bronz cu multe lumânări e plasat în centrul camerei, podeaua cu intarsii e o adevărată operă de artă.
Alături de sala tronului este Galeria Stramosilor , situată pe latura lacului... defilez agale 25 de metri pe podeaua colorată și mă uit lung și bine, la chipurile necunoscute din cele 31 de portrete ale familiei ducale, începem numărătoarea din secolul 14, până în 1800... numele pictorului de la curte este Theodor Fischer.
La sfârsitul lungii călătorii prin cele două etaje de sus, ajung cam amețită pe scara rosie de marmură spiralată, e scara Obrotită, dau peste un tablou istoric pictat la Paris ce prezintă moartea printului slav Niklot, infrânt de Henri Leul în ultima lui bătălie din 1160.
Grădinile duble ale Palatului -Oranjeria Istorică
Cele două grădini Burggarten și Schlossgarten sporesc farmecul castelului de poveste, una e la dreapta, alta e la stânga... pe care o prefer, pe prima, sunt cu ochii pe cerul dușmănos.
Burgarten are un design ce urmează principiile peisagistice engleze, punctul forte este Oranjeria istorică, se zice că nu are rival în Europa, e unică și are trei aripi, fiind plasată central, cu vedere spre lac, lângă o grotă de piatră veche, pe unde mi-am vârăt nasul.
Niște colonade semicirculare deschise îmi permit accesul sus pe scări, la o terasă de unde am sub ochi lacul Schwerin și insula dragostei, complexul are la bază ideile creatoare a trei arhitecți, Stuler, Demmler și Semper.
Orangeria are o fațadă din fier și sticlă, niste statui albe completează decorul de basm al gradinii Burggarten, notez statuia Victoriei, un cadran solar si o statuie a lui Heracles ce ucide taurul cretan, aluzie la puterea virilă a ducilor de Mecklenburg.
Schlossgarten e un parc mare baroc, fondat pe bazele fostelor grădini de legume, de către francezul Lenne în secolul 19.
14 statui sunt aliniate de-a lungul unor canale, ele au fost achizitionate de un sculptor de la Dresda, Permoser... nu am avut timp destul să mai defilăm și prin acest parc, unde sorela și-a pierdut talpa de la pantof, ce s-a dezlipit într-o băltoacă... de ce să nu avem și o Cenusareasă în familie, iesită din taina unui basm modern? :)
Am încheiat ziua în Restaurantul –cafenea din interiorul Oranjeriei, toate mesele erau pline, afară la terase toate scaunele de sub arcade erau ocupate... am părăsit castelul într-un picior.
Castelul de la Schwerin și grădinile sale minunate au fost pentru mine cireașa de pe tortul concediului german la Marea Baltică...
Surse -Palace Schwerin,published by the Schwerin State Museum .
Trimis de mireille in 01.03.17 17:00:30
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ce frumos şi documentat scrii! De poze ce să mai vorbesc?Să-ţi dea Dzeu sănătate (picioare, cap şi bani) să mai cutreieri lumea 25-30 de ani de aici încolo. De ce am scris bani la sănătate? Ca să-i cheltuieşti pe excursii nu pe doctori şi medicamente.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@mireille: Frumos povestit, frumos aratat in imagini. Felicitari (ca de mai multe nu sunt in stare), SB cu mare drag.
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Michi: Multumesc mult doamna Michi pentru lectura... nu prea am șanse să ating standardele de performanta mentionate de dumneavoastră... picioarele sunt grele ca ghiulelele vara, inima dă ușoare rateuri și obosește repede pe scari, punga va deveni lejeră de la anul... doar mintea e sănătoasă tun, pe la cabinetele medicale nu am semnat încă condica de prezență, doamne ajută... să fiu sinceră, momentan am în cap o mare aventură turistică cu emoții pentru anul acesta...
@mireille: O relatare la fel de interesanta si completa ca intotdeauna, multumim pentru informatii si impresiile impartasite. Si succes in vacanta viitoare, sunt sigur ca o turista asa experimentata se va organiza suficient de bine ca sa reuseasca o alta excursie incantatoare.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2016 Schwerin, orașul celor 7 lacuri și păduri, cu un castel de poveste — scris în 07.02.17 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ