ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.05.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2023
DURATA: 2 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

La pas prin Santa Cruz de Tenerife

TIPĂREȘTE URM de aici

În Tenerife - o vacanță tropicală, articolul în care relatam despre sejurul nostru de 7 zile în Tenerife, am amintit că - găzduiți în Puerto de la Cruz, femecătoarea stațiune din nordul insulei, la Blue Sea Puerto Resort - Tenerife - am avut ocazia să facem două plimbări în Santa Cruz de Tenerife, capitala insulei. Spun 'plimbări' pentru că incursiunile noastre au fost scurte și nu se pot numi vizite.

Prima a fost inclusă într-un tur al insulei - La Orotava, Villa de Candelaria, Finca Aloe, Banana Plantation, Garachico, Icod de Los Vinos... Fiind genul de excursie care te ajută să descoperi adevărata față a unei zone, nu se putea să nu facem un popas și în capitală. Această excursie opțională a fost planificată și s-a efectuat în prima zi a sejurului.

Dar, programul agenției organizatoare, cea din România, făcea referire și la o excursie gratuită (mai bine zis inclusă în costul total al sejurului) la Santa Cruz de Tenerife. În această excursie de câteva ore surprindem atmosfera unică din Santa Cruz, oraș port fermecător, în care viața curge cu tumultul tipic unei capitale insulare. Santa Cruz se întinde pe câteva coline cu vegetație tropicală, cu multe clădiri istorice cu arhitectură sofisticată, magazine și restaurante care te îmbie la fiecare colț de stradă. Facem un tur panoramic, după care oprim în Plaza de España și mergem la pas căutând, una câte una, atracțiile capitalei, toate în apropiere. Timp liber pentru a lua masa și a ne plimba în zona comercială.

În general, acest gen de excursie se realizează fie în prima zi, de îndată ce ai aterizat, mai înainte chiar de a ajunge la hotel, fie în ultima zi, înainte de transferul spre aeroport pentru întoarcerea acasă. În cazul nostru, pentru că aveam zborul mai către seară, firesc, după check-out, trebuia să ne trecem timpul cumva, undeva. Oprirea de câteva ore în Santa Cruz, capitala insulei, a fost excursia gratuită oferită de agenție.

Fară a avea pretenția de a face din acest articol un minighid Santa Cruz de Tenerife, voi încerca să scriu câteva cuvinte și despre această experiență.

Dar, mai întâi, câte ceva despre oraș așa cum am aflat de la ghid și cum am mai găsit și noi, pe surse.

Istoria sa începe în 1494 când coloniştii spanioli conduși de Alonso Fernández Lugo au debarcat pe insulă alungând populația indigenă, guanșii, cucerind în cele din urmă toată zona. Marea cruce pe care au fixat-o în pământ pentru a marca teritoriul cucerit, a fost cea care a dat locului un nume - Santa Cruz (Sfânta Cruce). Se spune că această cruce dăinuie și astăzi, iar cei care vizitează biserica Nuestra Señora de la Concepción o pot și vedea. Noi, în scurtul răstimp petrecut în Santa Cruz nu am avut aceasă șansă.

Mai trebuie spus și că spaniolii cuceritori nu s-au stabilit de la început în Santa Cruz cu toate că poziția geografică oferea un golf generos, un port natural, ci în interior, mai spre nord-vest, punând bazele primei capitale a insulei - San Cristóbal de la Laguna. Abia din 1723 rolul de capitală a insulei Tenerife a revenit oraşului Santa Cruz.

Istoria orașului consemnează și un alt eveniment important - Bătălia de la Santa Cruz din 1797 când amiralul englez Horatio Nelson a avut o tentativă eșuată de a cuceri insula. Un tun pe care îl vedem în ceea ce a mai rămas din Castillo San Cristóbal (fortificația orașului, demolată în 1929), amintește de această bătălie.  

Astăzi, orașul Santa Cruz - capitală, cel mai mare oraş și principalul centru economic, cultural și administrativ al insulei Tenerife - împarte titlul de capitală a Arhipelagului Canarelor cu oraşul Las Palmas de Gran Canaria, capitală a insulei Gran Canaria.  

Înainte de a trece la relatarea plimbărilor noastre, pentru cei interesați, trebuie să mai spun că Santa Cruz de Tenerife găzduiește anual un mare carnaval, al doilea ca mărime din lume (după cel de la Rio de Janeiro), care ține două săptămâni și atrage peste un milion de vizitatori. Dacă vă plac paradele costumate excentric, dacă vă plac ritmurile amețitoare, culorile vii, distracția zgomotoasă și dacă suportați bine aglomerația, programați-vă o vizită în Tenerife în perioada februarie-martie!

Plaza de España este centrul turistic aș putea spune. Acolo se află și Centrul de Informare Turistică - o ingenioasă construcție cu un acoperiș ondulat pe care cresc și înfloresc plante. Plaza de España este considerată inima orașului și nu există vizitator care ajungând în Santa Cruz să nu fi trecut și pe aici. Situată aproape de coastă, piața este dominată de Monumento a los Caídos (Monumentul celor căzuți) - un obelisc în formă de cruce, înalt de 25 m, cu criptă și decorat cu elemente sculpturale. O alegorie a Patriei ținând pe brațe un soldat răpus, o figură feminină înaripată reprezentând Victoria și doi soldați care mânuiesc săbii, reprezentându-i pe luptătorii cei mulți, amintesc de eroii locali care s-au jertfit în războiul Civil Spaniol (1936-1939). Proiectul a fost realizat de arhitect Tomás Navarro, iar sculpturile de Enrique Cejas Zaldívar și Alonso Reyes Barroso.

Un lac artificial din care țâșnește o arteziană, dă locului un farmec deosebit. În apele lui se oglindesc clădirile dinspre oraș. Piața a fost amenajată pe locul unde inițial se afla Castillo de San Cristóbal - un bastion de apărare cu rol de a proteja așezarea de atacurile piraterești. Astăzi acesta nu mai există (a fost demolat în 1929), dar fundațiile fortificaţiei încă s-au păstrat și pot fi văzute - gratuit - într-un mic muzeu amenajat sub nivelul pieței. Castillo de San Cristóbal adăpostește şi un vechi tun despre care se spune că este cel care ar fi smuls braţul drept al amiralului Nelson, atacatorul insulei. Legendă sau adevăr, Castillo de San Cristóbal din Santa Cruz merită câteva minute din vacanța noastră.

Plaza de España, cea mai întinsă piață din arhipelagul canarez, reuneşte elemente arhitecturale tipice capitalei insulei, aici - printre alte clădiri emblematice - descoperind Cabildo Insular de Tenerife, sediul autorităţii administrative, precum și un frumos portic cu trei arcade.

Plaza de la Candelaria o altă piață importantă a orașului, situată nu departe de Plaza de España, ne-a făcut să ne oprim nu doar pentru Triunfo de la Candelaria, un monument impunător, din marmură albă, dedicat Fecioarei din Candelaria, protectoarea Insulelor Canare. Lucrarea realizată de sculptorul Pasquale Bocciardo în 1768 reprezintă pe Fecioara Maria cu Pruncul în brațe, ținând o lumânare în mâna stângă. Statuia veghează de la înălțimea obeliscului decorat la bază cu patru statui de marmură, personaje feminine, guanci care o venerează pe Fecioara din Candelaria.

Fuente Plaza de la Candelaria, fântâna din planul secundar al pieţei, Palacio de la Carta, o clădire veche de secole, dar și multe terase, baruri şi cafenele, precum și magazine de tot felul te îndeamnă să mai rămâi un pic.  

Dar, pentru noi, timpul a fost măsurat de fiecare dată când am ajuns în Santa Cruz. Nu am rămas în Plaza de la Candelaria,  ci - admirând și fotografiind în dreapta și în stânga - cu harta în mână, căutam Mercado de Nuestra Señora de África (La Recova - cum îi spun localnicii), pentru că însoțitoarele mele doreau nu știu ce ceai miraculos despre care pomenise ghidul în autocar. Nu mă interesau cumpărăturile, dar pentru că aflasem că piața este un loc frumos, interesant prin el însuși, m-am alăturat lor.  

Pe Puente Serrador, pod decorat la capete cu lei în bronz, traversăm Barranco de Santos - râul care străbate centrul orașului de la vest la est, vărsându-se apoi în ocean, în portul Santa Cruz. ​ De pe pod se deschide privirii o frumoasă priveliște în care se evidențiază Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción. Piața este amplasată lângă centrul vechi al capitalei. Este mare. Cu toate acestea, în anumite perioade, devine neîncăpătoare, standuri cu cele mai diverse mărfuri apărând și pe străzile adiacente. Intrarea se face pe sub arcada dincolo de care există o construcție de inspiraţie maură, colorată, cu etaje, străjuită de un turn cu ceas. Este inutil a încerca să descriu abundența de legume și fructe, de brânzeturi, de carne şi de preparate din carne sau din peşte, de flori exotice și de mirodenii. Dar, nu trebuie să uit a menționa cele două lucrări de artă postate în fața intrării - o femeie desculță cărând ulcioare și doi pescari împingând o barcă (evocare a faptului că Santa Cruz a fost inițial o așezare de pescari). Ambele lucrări sunt foarte sugestive și foarte bine realizate.

Aș fi vrut să ajungem și la Auditorio de Tenerife 'Adán Martin' - considerat cea mai frumoasă şi cea mai modernă construcţie din arhipelag, emblemă a orașului, dar nu mai aveam timp. Ceasul ne presa. Principala sală de spectacole din oraș are o arhitectură futuristă, cu linii unduitoare ca apele mării și a fost proiectată și terminată în 2003 de același renumit arhitect - Santiago Calatrava - cel căruia i se datorează atâtea alte clădiri moderne din Valencia și din lume.

De la Mercado de Nuestra Señora de África și până la Auditorio de Tenerife 'Adán Martin' n-ar mai fi fost mult - cam 1 km - după care întoarcerea în Plaza de España, acolo unde ne aștepta autocarul, urma să se facă pe Av. la Constitución (aproape 2 km). Dar, pentru că timpul era scurt, drumul prin soare, iar eu neodihnită din cauza nopților prost dormite la Blue Sea Puerto Resort - Tenerife, cu mulțumirea că văzusem Valencia cu genialele construcții din 'Orașul artelor și Științelor' imaginate și executate de Santiago Calatrava, m-am mulțumit să admir doar din poze Auditorio de Tenerife 'Adán Martin'.

Ca o concluzie, la final, poate că ar trebui să spun că Santa Cruz - capitala insulei Tenerife, merită mai mult timp decât i-am alocat noi. Un oraș frumos, cu aer de colonie spaniolă, cu clădiri și biserici vechi, cu muzee, cu parcuri frumoase și cu monumente interesante trebuie vizitat pe îndelete. Santa Cruz de Tenerife nu este o stațiune de vacanță, ci un oraș cultural care-și spune povestea prin obiectivele sale turistice. De altfel, Santa Cruz de Tenerife nici nu are plajă proprie. Playa de Las Teresitas, situată relativ aproape, cu nisip fin, auriu, importat din Africa, este una dintre cele mai frumoase de pe insulă.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 10.05.24 06:22:13
Validat / Publicat: 10.05.24 08:00:42

VIZUALIZĂRI: 980 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Santa Cruz de Tenerife - Plaza de España. Monumento a los Caídos.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Marius 72
[10.05.24 10:16:09]
»

Alături de tine am călcat din nou, după 5 luni, pe străzile capitalei insulare.

Pe mine m-a surprins modul ingenios prin care proiectanţii au reuşit să dea chip acestei aşezări, cocoţate pur şi simplu pe dealuri.

Am parcurs drumul cu autobuzul din San Cristobal - aceste două oraşe sunt de fapt unite - şi doar am coborât vreo 30 minute, având astfel şi posibilitatea să vedem modul de dispunere a străzilor, aproape toate în pantă, excepţie făcând cele din partea de jos, dinspre mare.

O capitală care inspiră un aer de vacanţă în permanenţă, cu efect benefic asupra tuturor, indiferent că sunt localnici sau turişti.

Sunt curios dacă la intrarea în minunata piaţă, pe partea opusă statuilor, la standul de flori mai aveau de vânzare seminţe flori ce cresc în forma unor anumite părţi anatomice.

Reprezentau deliciul turiştilor, prilej de nenumărate fotografii şi hizleli.

irinad
[11.05.24 09:59:41]
»

@iulianic: Acum doi ani, în vacanţa din Tenerife, am avut cazare în Santa Cruz pentru trei nopţi şi am avut plăcerea să luăm oraşul la pas în tot atâtea zile, după ce ne întorceam din peripluri prin nordul insulei. Santa Cruz este o capitală foarte frumoasă, vibrantă, cu elemente vechi, dar şi noi, moderne, cu localnici foarte ospitalieri. Îmi amintesc că ne-am simţit foarte bine în timp ce am locuit în oraş şi-l recomand tuturor pentru cel puţin o vizită, aşa cum v-a dus şi pe voi să-l vedeţi.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
irinad, Marius 72
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Santa Cruz de Tenerife:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.086970806121826 sec
    ecranul dvs: 1 x 1