EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În drumul nostru spre Paris, am petrecut o zi la Salzburg, în oraşul lui Mozart. De la Eco Suite Hotel, unde aveam rezervată cazarea în Salzburg, ne-am îndreptat la pas către centrul vechi. Vizita noastră a coincis cu duminica Rusaliilor la catolici, iar în centrul vechi şi pe malul stâng al râului Salzach, se ţinea Târgul de Rusalii, cu multe tarabe, turişti, spectacole şi diverse evenimente. De la hotelul unde eram cazaţi şi până în centrul vechi am mers pe malul râului Salzach.
Până să ajungem în centrul vechi, am ajuns la cel mai frumos pod pietonal din Salzburg, care se întinde peste râul Salzach, Podul iubirii (Makartsteg) . Este împânzit de lacăte mici atârnate de îndrăgostiţii care şi-au ”sigilat”iubirea pentru totdeauna, un obicei pe care unii îl contestă dar care creează un anume şarm oraşului.
Podul a fost construit iniţial în 1905, apoi demolat şi reconstruit de mai multe ori, cel de astăzi este din anul 2000 şi este deschis numai pentru pietoni și bicicliști.
Am trecut râul Salzach pe unul dintre podurile care leaga orașul de colina unde se află Castelul Hohensalzburg, fascinaţi de clădirile vechi lipite de stânca muntele Monchsberg, practic unul din pereţii caselor este înlocuit de stânca muntelui.
După câţiva paşi, iată-ne ajunşi şi în centrul vechi. Toate clădirile vechi arată impecabil, iar atmosfera este cea a unui oraș boem turistic. Orașul vechi a fost inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO din 1997.
Am făcut la pas cam tot centrul, ne-am plimbat pe străzile înguste, pline de turişti, magazine şi cafenele, am mers pe strada pietonală Getreidegasse, am văzut casa lui Mozart, am vizitat Domul și am trecut prin marile piețe din orașul vechi, Residenzplatz și Kapitelplatz.
Pe strada pietonală Getreidegasse se află casa în care s-a născut Mozart, în momentul de față este un muzeu dedicat compozitorului. Mozart a locuit într-un apartament din această clădire timp de 17 ani.
În Salzburg pluteşte peste tot spiritul lui Mozart, de la cele două case memoriale şi până la celebrele bomboane cu chipul lui, cu înveliş de ciocolată şi miez de fistic. Peste tot găseşti tricouri, șepci sau sacoșe cu numele și chipul lui Mozart, chiar şi lichior.
De pe strada Getreidegasse ne-am îndreptat spre Residenplatz, una dintre principalele piețe ale orașului, în care au loc tot felul de evenimente şi este mereu aglomerată. A fost construită în 1587, de către episcopul Raitenau. În mijlocul pieţei este o fântână impunătoare din secolul al XVII-lea, este sculptată în marmură și este cea mai mare fântână barocă din Europa Centrală.
Tot în centrul istoric, se găsește catedrala orașului Salzburg - Domul, construită în stil baroc, care de-a lungul timpului a suferit multe incendii. Aici a fost botezat Mozart, iar câțiva ani mai târziu acesta a devenit organistul catedralei.
În timpul vizitei noastre în catedrală se ţinea un concert şi nu am reuşit să facem fotografii, iar în faţa catedralei era amplasată o scenă şi se făceau pregătirile necesare pentru evenimentele ce urmau să aibă loc cu ocazia Rusaliilor.
După ce am ieşit din catedrală am trecut prin piaţa Kapitelplatz, situată între Domul (Catedrala) din Salzburg si Castelul Hohensalzburg. Kapitelplatz este un loc plin de viață în mijlocul orașului vechi iar cel mai frumos se vede de sus, de la fortareață. Ceea ce îţi atrage atenţia în mod deosebit este o bilă imensă aurie pe care stă un om. Este vorba despre lucrarea artistului Stephan Balkenhol, intitulată Sphaera, înalta de 9 metri și care a fost adusă în piaţă din anul 2007. La câțiva pași de aici, pe asfalt este desenată o mare tabla de șah unde se poate juca șah cu piese supradimensionate.
După ce am traversat Kapitelplatz, am ajuns la o fântână încadrată foarte frumos de două sălcii. Lânăa bazinul cu apă se află o statuie înfățișându-l pe Neptun, cu tridentul în mână, călare pe un cal care scoate apă pe nări și pe gură.
Înainte de a ajunge la Castelul Hohensalzburg am vizitat Mănăstirea benedictină Sfântul Petru. Este una dintre cele mai vechi mănăstiri de limbă germană existente în zonă, a fost fondată de episcopul Ruprecht în anul 696, iar în anul 1927 a primit statutul de abație.
Ca să ajungi la mănăstire treci prin cimitirul Sf. Petru (Petersfriedhof) , care este cel mai vechi cimitir creștin din Salzburg și una dintre cele mai populate atracţii ale oraşului. Aici se află mormântul surorii lui Mozart, Maria Anna Mozart, iar de-a lungul timpului au fost îngropate multe personalităţi ale orașului, cea mai veche piatră funerară datând din 1288. Tot aici este şi o moară veche pe apă.
Cimitirul Sf. Petru, cu împrejurimile sale unice, este unul dintre cele mai frumoase și mai vechi cimitire din lume. Se pot vizita şi catacombele săpate în pereţii de stâncă ai muntelui Mönchsberg, care datează din anul 700.
Am avut prilejul să admirăm şi localnicii care erau îmbrăcați tradițional, pentru un eveniment care se desfășura în restaurantul din apropierea mănăstirii.
De la cimitirul Sf. Petru am pornit în vizită spre Castelul Hohensalzburg. Până la castel se poate ajunge urcând pe jos străzile înguste sau cu funicularul, care funcţionează încă din anul 1892. Staţia de plecare de la baza colinei se afla pe strada Festungsgasse. Noi am ales varianta de a urca pe jos până la castel, ca să evităm statul la coadă.
Castelul Hohensalzburg este unul dintre cele mai mari castele medievale din Europa, iar din ceea ce am citit nu a putut fi cucerit niciodată în urma vreunui asediu. În timpul istoriei sale a fost reședință pentru mulți prinţi arhiepiscopi dar şi închisoare sau cazarmă militară. Castelul a fost construit în anul 1077 de către arhiepiscopul Gebhrad. Construcția inițială a fost un castru cu perete din lemn. De-a lungul anilor fortificaţi a fost mărită gradual până când au fost ridicate zidurile impunătoare ce înconjoară întregul castel. Actualele ziduri, precum și turnurile, datează din secolul XV.
Turul prin castel cuprinde mai multe săli şi expoziţii, dar şi posibilitatea de a ajunge în câteva turnuri ale castelului. Noi am ajuns aproape de ora închiderii şi nu se mai vindeau bilete decât pentru partea exterioara şi câteva săli. Am plătit o taxă de intrare de 4,2 euro/persoană. Turul prin castel se face şi cu ajutorul audio ghidului care se primişte de la intrare.
Fortăreaţa este formată din mai multe aripi și o curte interioară. Se pot vizita apartamentele princiare, Sala de Aur și Camera de Aur, Turnul Kraut, capela Sf. George şi cele trei muzee amenajate: Muzeul Marionetelor, Muzeul regimentului Reiner şi Muzeul Fortăreţei. Vizita la castel se poate încheia cu o bere rece, servită pe terasa castelului. Priveliștea orașului de la castel este spectaculoasă, de aici se poate admira centrul vechi al orașului.
Am încheiat plimbarea prin Salzburg cu o vizită la Grădinile Palatului Mirabell. Acestea se află în zona modernă a orașului, cu magazine și clădiri de birouri.
Palatul cu grădinile înconjurătoare este un monument de patrimoniu cultural și face parte din Centrul Istoric al orașului Salzburg, inclus în patrimoniul mondial UNESCO.
Grădinile palatului sunt renumite pentru decorul floral foarte frumos, fiind un loc preferat de relaxare atât pentru localnici cât și pentru turiști. Într-adevăr sunt foarte frumoase! Totul este atât de perfect aici, că nici nu-ţi vine să crezi că poate să existe un astfel de loc. Străbatute de alei cu pietriș fin, Grădinile Palatului Mirabell par un tablou verde pictat în culori felurite de la multitudinea de flori. Sunt populate de o sumedenie de statui, care mai de care mai spectaculoase, fiecare statuie este unică şi amuzantă în felul ei. Există şi o grădină a piticilor, iar la sud de Palatul Mirabell se află grădina de trandafiri, care oferă o atmosferă romantică şi elegantă acestui loc impecabil. În centrul grădinii se află o fântână arteziană, înconjurată de patru statui sculptate de Ottavio Mosto, ce simbolizeaza cele patru elemente esențiale: apa, aerul, pământul și focul.
În faţa Palatului Mirabell este Fântâna lui Pegas, înconjurată de alei şi straturi cu flori.
Aici au fost filmate în 1965 mai multe secvenţe din pelicula Sunetul muzicii, care a adus orașului și mai multă notorietate. Locurile din Salzburg unde s-a filmat au devenit atracții turistice ale orașului. Există un tur Sound of Music, cu vizitarea locurilor care apar în film: grădinile Mirabell, Palatul Leopold, Palatul Hellbrun, mânăstirea Nonnberg, St. Gilgen, lacul Wolfgang, bazilica Mondsee.
Acestea au fost locurile vizitate de noi în Salzburg. De la Grădinile Mirabell ne-am continuat plimbarea pe malul râului râului Salzach până la hotel.
Trimis de zlatna in 09.06.20 19:37:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@zlatna: Salzburg este un oras unde as ajunge relatv repede, insa nu am ajuns decat de vreo 2 ori pana in prezent acolo, insa sper sa mai ajung, mai am multe de descoperit. Este un oras minunat insa foarte aglomerat, si poate ca acum ar fi cazul sa mai ajung pana nu se da drumul la turism ca lumea
Mi-a placut tot ce am apucat sa vad si asa cu spuneai si tu in ceea ce priveste filmul Sunetul Muzicii, de care profita din plin
”Există un tur Sound of Music, cu vizitarea locurilor care apar în film: grădinile Mirabell, Palatul Leopold, Palatul Hellbrun, mânăstirea Nonnberg, St. Gilgen, lacul Wolfgang, bazilica Mondsee.
, prin gradinile Mirabell m-am plimbat doar putin, insa lacul Wolfgang si basilica Mondsee le-am vazut si m-am bucurat de ele dar si de faptul ca am putut sa va povestesc.
Mi s-a facut dor de Salzburg insa pana atunci m-am bucurat de articolul tau, felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Mulțumesc foarte mult pentru apreciere. Am alocat doar o zi din concediul nostru pentru vizitarea Salzburgului, destul de puțin zic eu comparativ cu obiectivele turistice ce pot fi vizitate în orașul lui Mozart, însă sper să revenim cât mai curând. Turul Sound of Music pentru vizitarea locurilor care apar în film sună interesant și pentru noi.
Toate cele bune!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 DomQuartier Salzburg – un muzeu complex — scris în 16.10.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Urmărindu-l pe Mozart – muzeele din Salzburg — scris în 19.06.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Primăvara în Salzburg – generalități — scris în 23.04.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Vacanță la Salzburg, iunie 2021 — scris în 24.06.21 de vyrusxulescu din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Salzburg sau Sunetul muzicii lui Mozart in orasul de pe raul Salzach — scris în 02.05.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 O zi in orasul lui Mozart! — scris în 25.02.19 de indiralisa_26 din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 A doua si a treia zi de calatorie: Gyor - Szalzburg - Strassbourg — scris în 16.10.17 de arcrom din X - RECOMANDĂ