ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.11.2013
DE unq
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: BOTOȘANI
ÎNSCRIS: 31.07.12
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 17 MIN

Salzburg, la Mozart acasă

TIPĂREȘTE

Salzburg este fără discuţie unul dintre oraşele bijuterie ale Europei atât din punct de vedere arhitectonic dar şi al peisajelor sale și al densității punctelor de atracție.

Farmecul incontestabil al Salzburg-ului, peste care se adaugă umbra celui mai iubit fiu al sau, Mozart, te convinge că e un oraș ”lovit” de divinitate.

Indiferent ce adjective ași alege eu să vă descriu impresiile situate doar la superlativ în scara mea de valori, pot începe prin a rezuma că Salzburg este și va rămâne unul dintre cele mai frumoase orașe pe cale le-am întâlnit în hălăduiala mea europeană.

Când am ajuns prima oară aici, din pură întâmplare, forțat de nevoia de a ne caza pentru o noapte, am remarcat mai întâi Altstadt – orașul vechi de pe malul stâng al râului Salzach – caracterizat prin densitatea uluitoare de capodopere în stil baroc pe metru pătrat, mai multe decât în orice alt oraș de pe bătrânul continent, dacă nu de pe Pământ.

De asta sufletul mi-a plâns când a doua zi de dimineață a trebuit să plecăm mai departe, spre țară, fără a ”gusta” din farmecul acestui loc minunat.

Ani întregi relatarea scurtei escale era însoțită de tremurul strecurat de regrete în voce așa încât anul acesta nu puteam rata oportunitatea de a trece și a vizita măcar o parte din oferta de neegalat a romanticului burg austriac.

Acu că am fost acolo îmi este greu să-mi ordonez ideile pentru a le aşterne pe hârtie fiind prea multe informaţii despre locuri și fapte concentrate într-un areal prea mic.

Orașul Salzburg a fost populat încă de timpuriu, din perioada neolitică, în mare parte datorită salinelor din zonă.

În prezent, cu o populație de 150.000 de locuitori este al patrulea oraș ca mărime din Austria, capitală a statului federal Salzburg, amplasat pe malurile râului Salzach, la graniţa nordică a Alpilor și înconjurat de munţii Monchsberg şi Kapuzinerberg. La câţiva kilometri de oraş se află piscul Untersberg la 1972 m.

Este oraşul celebrului festival de muzică "Salzburg Festival" ce se ține aici în lunile iulie şi august al fiecărui an.

Puțină istorie

Din cauza localizării sale în cel mai îngust punct al Văii Salzach și beneficiind de adăpostul vârfurilor muntoase, Salzburg a fost locul unei așezări preistorice ce a devenit alegerea firească pentru o așezare romană, municipiului Claudium Juvavum, la intersecția a trei drumuri romane importante.

Ce a mai rămas după incursiunile barbare din secolul V a fost acordat în anul 696 episcopului misionar Hrodbett, prințul Arhiepiscop devenind stăpânul absolut al orașului și al zonei.

Două evenimente importante au avut loc la sfârșitul secolului X: Abația și Arhiepiscopia au fost separate în 987, iar în 996 orașului burghez ia fost acordat dreptul de a percepe taxe de trecere și taxe vamale.

În 1077 Arhiepiscopul Gebhard a construit cetatea Hohensalzburg, ca un simbol al puterii sale.

Orașul a continuat să crească zidurile masive de piatra fiind construite în 1120, pentru a înlocui palisadele de lemn de până atunci.

Orașul a fost devastat de un incendiu în 1167 și reconstruit prin a înlocuirea caselor de lemn cu clădiri din piatră.

Salzburg a reușit să păstreze o țesătură urbană extraordinar de bogată, dezvoltat în perioada de la Evul Mediu până în secolul al 19-lea atunci când acesta a fost un oraș-stat condus de prințul arhiepiscop, conținând clădiri, laice și ecleziastice, de foarte bună calitate ridicate de la sfârșitul Evului Mediu până în secolul XX.

Rezultatul este un oraș baroc care a trecut mai multa sau mai puțin intact prin istorie, plin de turle și cupole, dominat de cetatea Hohensalzburg, fiind un exemplu remarcabil de un oraș-stat ecleziastic, punctul în care culturile germană și italiană sau întâlnit și care a jucat un rol esențial în schimburile dintre aceste două culturi.

Salzburg a suferit de pe urma bombardamentelor aeriene în al doilea război mondial. Reconstrucția post conflict a mers mână în mână cu extinderea și o serie de lucrări deosebite ale arhitecturii contemporane au fost adăugate alături de moștenirea bogată a orașului provenind așa cum am spus mai multe perioade.

Salzburg este strâns asociat cu mulți oameni de știință, artiști și muzicieni importanți, cel mai preeminent dintre ele fiind firește Wolfgang Amadeus Mozart ce s-a născut la Salzburg în 1756 și a locuit acolo până la alungarea de către Arhiepiscopul Hieronvmus, Contele Colloredo.

Şi acum despre turism

Salzburg este un loc ce poate fi vizitat pe tot parcursul anului, luna noiembrie fiind probabil singura perioada mai monotonă din an.

Mulți turiști și localnici prefera perioada Crăciunului când zăpada munților din jur îi atrag pentru schi iar colindele sărbătorii ce urmează și piețele tematice fac orașul irezistibil.

Salzburg este recunoscut pentru ploile ce pot apărea din senin în orice perioada a anului așa încât e bine de ştiut să aveţi la voi, pentru orice necesitate, o umbrela.

Oricum Salzburg are destule atracţii turistice şi obiective în care poţi să intri că pot face prezenţa ploii indiferentă.

Pentru a vizita Salzburg este nevoie de doua sau trei zile asta dacă nu includeţi şi obiectivele turistice din afara sa.

Daca petreceţi doua nopţi în Salzburg sigur o să aveţi o idee despre frumuseţile pe care le are de oferit.

Accesul

Cei mai mulţi turişti vin aici cu maşina, oraşul fiind legat de Viena şi de Munchen prin autostrăzi, (cam la 150 km est de Munchen şi 300 km vest de Viena). De la Viena la Salzburg se poate ajunge cu trenul în aproximativ 3 ore oraşul dispunând şi de un aeroport modern şi bine dotat spre care exista zboruri directe şi din Romania.

Eu personal am intrat în oraș de fiecare dată din A8 – A1 Munchen – Viena, venind dinspre Germania. De fapt asta era doar direcția de deplasare (de neevitat dacă vrei să rulezi pe autobandă) pentru că prima oară am sosit tocmai din Dolomiții Italieni în timp ce a doua oară veneam de la Innsbruck (vezi impresii).

Fără îndoială că nici un aparat GPS nu vă va înșela așteptările dacă veți seta vreuna din destinațiile turistice (pe care le voi nominaliza și descrie mai târziu) sau chiar centrul orașului.

Mai complicat va fi să parcați mașina. Dacă insistați să o faceți în zona centrului vechi (așa cum am făcut eu) veți avea șansa să amețiți până veți reuși pentru că în sezon e foarte aglomerat.

E de preferat să parcați în preajma centrului, la prima oportunitate subterană pe care o veți găsi și apoi să vă bucurați de descoperirea farmecului și frumuseții orașului pe jos, cu harta în mână sau ghidat de clădirea Festung Hohensalzburg (Castelul Hohensalzburg) ce se vede de oriunde te-ai afla.

Dacă nu folosiți propriul mijloc de transport să știți că cel mai bine ar fi să apelaţi la transportul în comun din Salzburg. Acesta este foarte bine organizat, nemţeşte, astfel încât puteţi ajunge oriunde foarte ușor cu trolley-bus-ul sau cu autobuzul care circulă cu o frecvență destul de mare, unul la fiecare 10 minute.

Cea mai economică metodă este achiziționarea un bilet valabil 24 de ore sau pentru o săptămână întreagă.

Salzburg Card

O altă variantă de plată a transportului în comun care se leagă și de oferta turistică a orașului este Salzburg Card, cheia orașului pentru turiști.

Acesta oferă acces gratuit la muzee, folosirea gratuită a funicularului pentru Cetate, la telecabina pentru Untersberg și la transportul public. Deținătorii de carduri Salzburg pot profita de asemenea de o serie de reduceri la concerte, spectacole de teatru sau de excursii la destinații din apropiere.

Pot fi achiziţionate la preţurile:

Adult: 24 de ore – 26,00 euro, 48 de ore – 35,00 euro, 72 ore – 41,00 euro;

Copii 6 – 15 ani: 24 de ore - 13,00 euro, 48 de ore – 17,50 euro, 72 ore – 20,50 euro;

Cazare

Oferta de cazare în Salzburg este foarte bogată deoarece zona este şi o destinație ofertantă pentru ski aşa că sigur veţi găsi cazare pentru toate buzunarele şi pe toate gusturile. De reţinut este că, în special în sezon, este destul de greu să găseşti cazare aşa, la întâmplare. Bine ar fi să aveţi o planificare prealabilă cu rezervare confirmată altfel vă va fi destul de greu (vă spune asta unul păţit). Noi am stat la o pensiune deosebit de frumoasă şi primitoare de lângă Aeroport, Pensiunea Hutter vezi aici vezi impresii) găsită cu greu și cu mult timp pierdut.

Vizita

Așa cum am spus am urmat indicațiile aparatului GPS pentru a ajunge în centru și, după ce am trecut Karolinen Brücke, un pod dublu peste râu am atins destinația dorită unde am constatat că accesul auto nu mai este permis.

Bineînțeles că m-am rotit ca un cocoș de munte până când am avut norocul să prind un loc liber în parcarea cu plată de pe malul Salzach-ului, la umbra unor pomi bătrâni.

Nu mai rețin exact cât a costat parcarea dar nu e nimic de speriat.

Salzach

Râul ce udă centrul oraşului este unul respectabil ca date statistice având lungimea de 225 km, cel mai lung afluent al Innului din Austria și Germania fiind graniță naturală între cele două țări pe o lungime de 59 km.

În Salzburg el întrerupe monotonia urbană fiind graniţa peste care oraşul s-a dezvoltat atunci când vechiul amplasament nu a corespuns cerinţelor.

Este prilejul de amplasare a unor poduri nu foarte mari dar frumoase, adevărate teze ale arhitecturii şi inginerii prusace.

Makartsteg, podul cu lacăte.

Am urmat cheiul râului urmărind șocat fluviul de oameni ce se scurgea spre centrul vechi pe pasarela pietonală peste râu. Aceasta este ea însăși o atracție atât prin formă cât și prin faptul că este varianta locală a podului cu lacăte.

Aproape în fiecare oraș important în care am fost (Lujblijana, Verona, Roma, Paris) am găsit un pod cu lacăte, acolo unde unii sărbătoresc și își asigură pentru viitor iubirea sigilând-o cu un lacăt pe care au scrijelit ceva. În Salzburg acesta se numeşte Makartsteg fiind botezat după pictorului Hans Makart ce s-a născut şi a locuit în Salzburg prin secolul XIX. Este deschis numai pentru pietoni şi biciclişti.

Am continuat plimbarea până am ajuns din nou la podul auto Karolinen Brücke şi, prin pasajul de sub clădirile medievale, am pătruns în oraşul vechi la fel ca vechii săi locuitori.

Altstadt, Centrul vechi

Orașul Vechi (Altstadt) din Salzburg, cu arhitectura sa barocă renumită în întreaga lume, are unul din cele mai bine păstrate centre din lumea germanică, fiind înscris în lista patrimoniului universal protejată de UNESCO din 1997.

Plimbându-te aici constaţi că există o delimitare clară, vizibilă pe teren și pe hartă, între proprietățile prințului arhiepiscop și cele deținute de mica burghezie.

Pe de o parte clădiri monumentale: Salzburger Dom - Catedrala, Stift Sankt Peter - Abația benedictină Sf. Petru, Residenz Palace – fosta reşedinţă episcopală și spatiile publice deschise aferente acestora, Domplatz în special, iar pe de altă parte, casele micii burghezii ridicate pe loturi mici și fațade înguste, pe străzi strâmte, cu spații deschise oferite doar de cele trei mici piețe istorice.

Accesul meu spre inima centrului vechi l-am făcut pe o mică stradă cu acces de pe chei, Kranzlmarkt și de aici într-o mică piaţă, Rathausplaz, Piaţa Primăriei.

Rathaus

Aici nu poţi să nu remarci Rathaus, o clădire cu patru etaje construită în secolul XIV, cu fațadă rococo și un mic turn ce o încadrează în caracteristica peisajului urban. Turnul cu Ceas conţine probabil cea mai veche piesă în mișcare din Salzburg.

Trecem apoi într-un spaţiu destul de strâmt pentru o piaţă, închisă pe o latură de clădirea Rathaus și în cealaltă de Residenz Palace,

Alter Markt – Piaţa Veche.

Piaţa veche a fost utilizată anterior nu numai ca o piață, dar, de asemenea, a fost o perioadă lungă de timp gazdă pentru evenimentele culturale populare festive. Acum ansamblul baroc ce flanchează pe părţi te invită acum la schoping sau să servești ceva în restaurantele deschise aici.

Te opreşti să admiri clădirile Hofapotheke, cea mai veche farmacie din oraş, fondată la 1591 sau a Cafenelei Tomaselli, fondată în 1703, sau, înghesuită lângă ea, cea mai mică casă din Salzburg ce are doar 1.42 metri lățime şi a fost construită prin blocarea unei vechi alee înguste între anii 1830-1860.

În final ne oprim să admirăm Florianibrunnen fântâna ridicată pe locul fostei cişmele cu apă rece a oraşului atestată în acel loc de la 1488.

În capătul pieţei, lângă zidul Residenz Palace ne uimeşte construcţia ingenioasă dar şi uimitor ornamentată a Wetterstation, Staţia meteo, construită încă de la 1888 de Oţelăriile Wettersäule.

Începând de aici ocolim clădirea

Residenz Palace.

Palatul, situat între Domplatz și Residenzplatz a fost folosit de secole (prima atestare la 1232), de către Arhiepiscopii de Salzburg ce au locuit aici. Astăzi, palatul este muzeu și una dintre cele mai impresionante atracții din oraș. Are peste 600 m2 în galeriile şi camerele sale iar piaţa din faţă este dominată este fântâna Residenzbrunnen construită între anii 1656 şi 1661 şi considerată cea mai mare fântână barocă din Europa şi Orientul mijlociu.

Continuând pe lângă palat ajungem la

Salzburger Dom, Catedrala St Rupert și Sf. Virgil

centrul spiritual al orașului.

Locul unde se găsește Catedrala a fost probabil un loc sfânt folosit pentru ritualuri și sacrificii din perioada Celtica și Romana a orașului.

Așa numitul Virgil Dom din Salzburg a fost construit între anii 767 și 774 și avea 66 de metri lungime și 33 lățime dimensiuni ce-l făceau una dintre cele mai mari clădiri sacre din Europa acelor vremuri.

În anul 842 Domul a luat foc după ce a fost lovit de fulger.

Trei ani mai târziu, reconstrucţia a fost începută şi finalizată prin mai multe adăugiri în 1147.

În 1167 a luat iarăşi foc consecinţele fiind şi mai grave ca la primul incendiu.

A început o nouă reconstrucţie finalizată la 1200 în urma căreia a rezultat cea mai mare biserică construită vreodată în Salzburg: 122 de metri lungime, 48 de metri lățime, suprafață totală de 5200 de m2 și cinci naosuri fiind cea mai mare catedrala în tot Sfântul Imperiu Roman.

De-a lungul secolelor, Domul din Salzburg a continuat să fie victima incendiilor, cel de-al 8-lea aducându-i sfârșitul Bisericii și chiar a fundațiilor acesteia, în anul 1598.

Pentru o reconstrucție elaborată a fost angajat un constructor italian, Vicenzo Scamozzi care în planurile sale originale propunea un Dom în care ar fi încăput 16.000 de oameni – toata populaţia oraşului Salzburg din acea perioadă.

Proiectul a fost refăcut la dimensiuni decente şi lucrările la o catedrala mai mica au început în anul 1611.

Salzburger Dom a fost terminat sub domnia Printului Arhiepiscop Paris Lodron care a inaugurat catedrala în anul 1628. Turnurile au fost finalizate în anii 1652 şi 1655.

Catedrala este deschisă zilnic în intervalul 8,00 - 19,00, muzeul este deschis de luni până sâmbătă de la 10,00 la 17,00 în timp ce duminica şi de sărbători este deschis de la 11,00 la 18,00. Intrarea în catedrală este gratuită, dar se percepe o taxa pentru a vedea Muzeul Catedralei din Salzburg (Dom Museum): 5 euro adulţii, 2 euro copii.

Este cunoscută şi renumită în prezent ca loc unde a avut loc botezul marelui Wolfgang Amadeus Mozart.

Domplatz

Piața Catedralei, se găsește chiar în fața Domului și este mărginită de Castelul Residenz și de Mănăstirea Sf. Petru. Este locul unde Jedermann (Jocul morții omului bogat o piesă de Hugo von Hofmannsthal, punctul culminant al Festivalului Salzburg) este pus în scenă aici în fiecare an din 1920, îmbinând fațada catedralei cu decorul dramatic. La sfârșitul lunii noiembrie și în decembrie, tot aici se organizează celebra Piața de Crăciun.

Din Piaţă puteţi intra şi vizita Stift Sankt Peter, Abația benedictină Sf. Petru, fondată în anii de sfârșit al secolului VII este una din cele mai vechi mănăstiri de limbă germană existente în zonă.

De interes pentru turişti este cimitirul Petersfriedhof cu catacombele sale care adăpostesc mormintele marilor personalități ale orașului.

De aici intrăm în

Kapitelplatz

unde piesa principală de atracţie este Kapitelschwemme fântâna lui Pegas. A existat la începuturile fântânii (secolul XVII) un cal înaripat, Pegas, care acum se află undeva în Grădinile Mirabell. Acum în nișa arcuită se află o sculptură monumentală a zeului mării, Neptun, înfățișat cu un trident în mână.

Din nările calului dar şi din gura celor două garguie curge apa în bazinele din faţa fântânii.

O altă atracție a pieței este Sphaera, o sculptura a unui om urcat pe o sferă de aur (aparținând lui Stephan Balkenhol, 2007).

Festung Hohensalzburg (Castelul Hohensalzburg)

Continuând spre munte, pe o străduţă ce o găseşti mai mult intuitiv sau urmând indicatoarele, Festungsgasse, ajungi la terminalul funicularului construit pentru asta încă din 1891, cu ajutorul căruia veţi ajunge sus în cetate. Asta dacă nu vreţi să parcurgeţi drumul pe jos, caz în care va dura vreo 20 de minute. Oricum despre cetate vom discuta în articolul următor.

Părăsind Kapitelplatz pe lângă clădirea Slazburg Museum şi ajungem în

Piața Mozart

situată în inima orașului vechi din Salzburg.

A fost construită Printului Arhiepiscop Wolf Dietrich von Raitenau care a ordonat să fie distruse un număr de case de pe acest loc în secolul XVII pentru a amenaja Michaelsplatz cu se numea ea în acele timpuri.

Piesa centrală este statuia lui Mozart ridicată în 1842. Cei doi fii ai lui Mozart au fost prezenți la inaugurarea memorialului, văduva acestuia, Constanze von Nissen, murind cu o jumătate de an mai devreme în mai 1842.

Părăsesc această zonă şi, urmând în parte acelaşi traseu ca la sosire, pe lângă Rathause ajungem pe

Aleea Getreidegasse

Este cea mai aglomerată şi faimoasă stradă de aici, cu multe magazine foarte scumpe fată de restul oraşului.

Şarmul străzii este dat de casele înalte şi foarte apropiate, magazinele ispititoare, curţile interioare şi de pasajele romantice

Tipic acestor case sunt ferestrele care devin din ce în ce mai mici spre etajele superioare precum şi arcadele lor. Deşi în aparenţă casele par să fie foarte înguste, acestea nu sunt mici, fiind extinse în partea din spate. La început spațiul din spatele casei era ocupat de o gradina dar mai târziu, acestea au lăsat loc atelierelor, depozitelor, grajdurilor sau apartamentele servitorilor.

În ultimii ani, clădirile au cedat rolul de locuințe celui de magazine în timp ce pasajele dintre ele au fost transformate pentru a servi drept galerii de shopping acoperite.

Pe această stradă este casa ce adăposteşte Muzeul Mozart fiind situat în camerele care au fost ocupate de familia lui Mozart.

Muzeul Mozart.

Salzburg nu ar fi Salzburg dacă locurile legate de Mozart nu ar fi fost exploatate la maxim de industria turistica.

Există două muzee memoriale Mozart în Salzburg: unul în locul nașterii sale și celalalt în casa unde a trăit. Ambele merită vizitate cu condiția să-ți faci loc în valurile de turiști ce intră și ies fără contenire de aici.

Casa din Getreidegasse 9 a fost locul în care a trăit familia Mozart între anii 1747 -1773 fiind locul unde Wolfgang Amadeus Mozart s-a născut pe 27 ianuarie 1756. Casa în care s-a născut micul viitor mare artist este cel mai popular muzeu din Salzburg.

Muzeul este deschis zilnic (inclusiv duminica și de sărbători) de la 9,00 la 5,30 (ultima intrare la 5,00).

În iulie si august este deschis pana la 8,00. Prețul unui bilet de intrare este de 7,00 euro în timp ce un bilet combinat la Muzeul casei în care s-a născut Mozart și la Reședința Mozart este de 12,00 euro.

La capătul străzii avem timp să admirăm clădirea Kirche St Blasius fost biserică spital a oraşului construită pe la 1330.

De aici, pe sub arcadele de sub Haus der Natur - Muzeul de istorie Naturală, ajungem din nou pe malul râului la parcarea unde am lăsat maşina.

Asta nu înainte de a ne opri la o terasă interesantă unde după ce am consultat lista preparatelor tradiționale austrice:

1. Kaspressknödel - găluște de brânză prajite;

2. Beuschl făcut din limbă, traheea și alte măruntaie de porc sau vițel;

3. Käsespätzle, un fel de gogoși fierte servite cu unt și arpagic;

4. Wiener Schnitzel (ce nu are nevoie de prezentare. În principiu nu prea e un fel tradițional având originea în Bizanţ unde oamenilor le plăcea să etapeze cu prosperitatea lor arătând că pot pune aur pe mesele lor. A fost introdus la austrieci, atunci când Venezia a devenit parte a Imperiului Austriac și transformat în strămoș al Wiener Schnitzel).

5. Fleischkknödel - găluște din carne;

6. Pinzgauer Specktorte - plăcintă cu brânză de vaci şi bacon;

7. Bierfleisch – friptură de viţel cu roşii şi bere;

8. Bere, bere, bere: Bräu Müllner, Dunkles Hefeweizen etc.

9. "Weißer sprit", vin alb şi al său "Sommerspritzer".

10. Ultima venită la masa produselor din Salzburg: băutură energizantă Red Bull.

Pentru că era târziu nu am găsit șnițel așa că am apelat la un produs tradițional dar italian, lasagna.

Ca desert am optat pentru o Mozartkugel. “Mozartkugel” sau “Mozart ball” au fost inventate de un cofetier local, Paul Fürst, în 1890 și reprezintă o combinație de fistic, marțipan și nuga, toate învelite în ciocolată cu lapte. Se găsesc acum peste tot în magazinele specializate din Europa dar aici, la Mozart acasă trebuie și încercate. Nu este lipsit de importanță să știți că prăjitura se face încă manual la Konditorei Fürst, în Piata Alter Markt și că nu ar trebui să le cumpărați din centru unde sunt sensibil mai scumpe ca în restul orașului.

În afară de obiectivele pe care eu vi le-am descris trebuie să știți că Salzburg este mult mai darnic cu oferta sa turistică, atât în interiorul orașului cât și în zona învecinată, din landul cu același nume.

Evident că eu nu am putut să văd totul în jumătatea de zi alocată orașului așa că îmi completez de pe acum lista vizitei viitoare:

În orașul vechi

•Franziskanerkirche, Biserica Franciscană;

•Nonnberg Abbey, o mănăstire benedictină;

•Residenzgalerie, un muzeu de artă din Salzburg Residenz;

•Reședința lui Mozart.

În afara orașului vechi

•Palatul Mirabell, cu grădinile sale largi pline de flori;

•Sebastiansfriedhof, Cimitirul Sf. Sebastian;

•Schloss Leopoldskron, Palatul Leopoldskron un palat rococo, monument istoric național, în Leopoldskron-Moos, Districtul de Sud din Salzburg;

•Schloss und Schlosspark Hellbrunn, Palatul și parcul Hellbrunn;

•Hangar-7, o clădire multifuncționala deținută de Red Bull, cu o colecție de avioane istorice, elicoptere și mașini de Formula One;

În zona landului Salzburg:

1. Ski Resort-uri:

a. Untersberg - zona de ski la 10km de Salzburg.

b. Hintersee - la 30km;

c. Postalm - la 46 km;

d. Abtenau - lângă Postalm, la 49 km;

e. Dachstein West Ski Area - la 69 km;

f. Unken - la 48 km;

g. Lofer - la 47 km;

h. Werfenweng - la 52 km;

2. Liechtensteinklamm (Cheile Liechtensteinului) sunt un defileu superb de 4km, la 50km de Salzburg în apropierea oraşului St Johann;

3. Mina de sare din Hallein. Hallein este un orăşel la 10 km de Salzburg. Intrarea se face cu un trenuleţ special de mină pentru un bilet ce costă 18 euro de persoana.

4. Hallstatt este o localitate din zona Salzkammergut, la aprox. 87km de Salzburg. Este o staţiune montană situată pe malul lacului Hallstättersee ce are la rândul său nenumărate obiective istorice şi culturale ce merită vizitate.

Toate astea, alături de impresiile pe care le voi publica referitoare la Festung Hohensalzburg (Castelul Hohensalzburg) sunt cel puțin tot atâtea motive să vizitați Salburg-ul.

Fiți siguri că pentru mine numai enumerarea asta finală mă va face să revin cu siguranță pentru a mă răsfăța cu farmecul și frumusețea acestui loc învăluit în muzica fiului său celebru.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de unq in 06.11.13 20:19:31
Validat / Publicat: 06.11.13 23:03:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6764 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (unq); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Salzburg
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster
[06.11.13 23:04:04]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

ariciu
[06.11.13 23:26:26]
»

Am onoarea primului vot pentru un MaxiGhid. Felicitări!

Salzburgul lui Mozart is on my Bucket List. Din păcate până acum nu l-am cunoscut. Nu e timpul pierdut însă...

Totuşi o singură zi pentru acest oraş mi se pare curată blasfemie. Cu siguranţă merită mult mai mult.

Cu Mozartkugeln mi-ai făcut o poftăăăă! Am mâncat în Viena şi chiar mă întrebam dacă aceste prăjituri au peste tot acelaşi gust. Cum însă nu am vizitat nimic din Austria în afară de capitală, mai aştept până să-mi răspund la această întrebare...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
unqAUTOR REVIEW
[07.11.13 07:21:18]
»

@webmaster: mulțumesc. depun eforturi pentru a fi de folos colegilor noștri și nu numai.

mireille
[07.11.13 07:22:37]
»

@unq-un mini-ghid aproape complet... am avut posibilitatea sa stau in Salzburg cateva zile... si sa nimeresc in august in plin festival...

Orasul e pentru mine, unul din orasele baroce vrajite, ce nu te lasa sa dormi, care vara imprastie muzica, poate pentru ca acolo pe strada Getreidegasse, s-a nascut intr-o casa, la etajul trei, intr-un pat cu tablii de metal, un copil minune... am urcat sa vad salonul lui de muzica, prima vioara ce era tare mica, primele lui partituri, punga si tabachera, un inel primit de la Maria Tereza si dormitorul -o mica colectie reala cu amintiri...

Aici in orasul pitoresc, muzica e suverana, fie ca-ti place sau nu Mozart, sunetul muzicii (aici s-a filmat si celebrul film) urca pe strazi, trece prin turlele domului si o ia spre cetate...

Dar cel mai mult mi-a placut sa hoinaresc nu pe strada principala ingusta, sufocata de o maree de turisti, ci pe dedalul de stazi mici, incurcate, cu ganguri si infundaturi, unde descoperi mici secrete... eu am descoperit o cofetarie de unde iesea miros de martipan... da bomboanele Mozart sunt divine...

Am descoperit intamplator si cimitirul de la Sf Sebastian, unde e inmormantata familia lui Mozart si cel al lui Paracelsius...

In final, sunt de acord cu dvs, la Salzburg ploua din senin, nu stiu daca ati remarcat, ca in fata multor case e o vaza, ca un rastel pentru umbrele... dar aerul e mereu proaspat si orice peregrinare e o placere... va multumesc pt ca am putut reimprospata niste amintiri vechi...

unqAUTOR REVIEW
[07.11.13 07:27:14]
»

@mireille: Salzburg e un oraș minunat, ca întreaga Austrie de altfel.

Nu poți să te bucuri de toată oferta sa minunată într-o singură zi dar am preferat centrul pentru că acolo sunt concentrate marea majoritate a obiectivelor.

Conform unui vechi obicei al meu mai las ceva nevizitat pentru motivația unui popas ulterior.

Mă bucur că v-a plăcut articolul meu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
claudiu 71 CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA
[07.11.13 18:47:46]
»

@unq: Buna seara. Diversitate mare de informatie multe sfaturi utile. Felicitari!

Dar cum mai este loc da-mi voie amical sa mai fac doua-trei completari la impresiile tale, sper utile.

1. Preparatul culinar Beuschel este un cuvant ce este sinonim pentru"plaman de vitel"este un preparat de origine evreiasca si originalul se prepara doar din acest organ.

Asa de popular este cuvantul incat multi austrieci folosesc in limbajul cotidian. Exemplu: Stetoscop-Beuscheltelefon sau la o tigara tare se mai spune Beuschelreisser-rupe plamanii. E o delicatesa ce mie imi place foarte mult sper ca ai incercat-o. "

2. Zona ski: Ai uitat poate cea mai importanta zona si anume Zell am See-Kaprun.

3. Parcarea: Costa 60 centi/ora maxim 3h. se poate pe zona liniata cu albastru inchis mai este o zona cu albastru deschis este chiar gratuit dar doar pentru 3h obligatoriu a se afisa in parbriz ceas de parcare. Dupa ora 19 parcarea este gratis peste tot de luni pana vineri, vorbesc de zonele albastre inclusiv zona de pe malul raului.

4. Frumosul Hallstatt nu este in landul Salzburg.

Au fost doar mici adaugari la un excelent review.

O seara placuta.

unqAUTOR REVIEW
[08.11.13 08:33:35]
»

@claudiu 71: Mulțumesc pentru aprecieri. Informația despre parcare e corectă, mi-am amintit și eu după ce am scris articolul.

Broșurile de turism găsite prin Salzburg îndrumau și spre Hallstatt iar eu am crezut că îl putem vizita prin împrejurimi.

Articolul meu e mai complet cu informațiile furnizate de tine. Mulțumesc mult.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA
[08.11.13 14:37:47]
»

Păi chiar îl poți vizita, e la 87 km, cum ai zis. Faptul că nu e în același land nu e o piedică.

raducojan
[17.11.18 16:39:48]
»

Frumos eseu! Si practic. Am sa-l tiparesc si-am sa-l iau cu mine.

Si-acum, egoist ca-ntotdeauna, cum e Salzburg-ul iarna, de Craciun?

Intrebare secundara: sunt ape termale prin zona?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, ariciu, claudiu 71, mireille, raducojan, unq
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Salzburg [orașul]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074102163314819 sec
    ecranul dvs: 1 x 1