ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.07.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: UM01065
ÎNSCRIS: 18.11.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 10 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Catedrala din Salisbury

TIPĂREȘTE URM de aici

Povesteam intr-un articol anterior despre ziua petrecuta in afara Londrei, intr-o excursie in care am vizitat Stonehenge, Catedrala din Salisbury si Bath. Daca despre Stonehenge si Bath am povestit acolo, despre Catedrala de la Salisbury o sa incerc sa povestesc in articolul de fata. Am considerat ca merita un articol separat aceasta Catedrala deoarece, din punctul meu de vedere rivalizeaza cu suratele ei din Londra, Westminster Abbey si St. Paul’s Cathedral.

Nu se bucura de notorietatea celor doua catedrale din Londra poate si pentru faptul ca este la doua ore si jumatate de mers cu autoturismul sau cu autocarul de capitala Angliei. Cu toate astea face parte din selectul club al obiectivelor turistice din Anglia, vizitate de peste un milion de oameni in fiecare an.

Constructia Catedralei de la Salisbury a inceput in anul 1220 si a durat 38 de ani, pana in 1258. Practic a fost construita la concurenta cu Westminster Abbey, in cazul Catedralei londoneze, constructia incepand in anul 1245. Stilul arhitectural este acelasi gotic pur ca si in cazul celor doua catedrale din Londra. Turla Catedralei din Salisbury are 123 de metri, fiind cea mai inalta turla de biserica din Marea Britanie. Se poate urca in turla pentru a beneficia de o panorama a intregului Salisbury si a imprejurimilor, insa, din pacate n-am avut timp pentru asta. Nu m-as fi dat in laturi. Am vorbit cu ghida si mi-a spus ca daca eu cred ca ma incadrez in timp, sunt liber sa fac ce doresc. SIncer, mi-a fost jena sa nu trebuiasca sa-i fac pe ceilalti sa astepte, asa ca am renuntat. In ora alocata vizitarii Catedralei m-am limitat la a vizita interiorul, exteriorul si sala care gazduieste Magna Carta.

Catedrala din Salisbury mai are in palmares trei recorduri. Are un turn care gazduieste un ceas ce functioneaza continuu de cateva sute de ani. Marcheaza trecera timpului la fiecare 15 minute si este unul dintre cele mai vechi ceasuri din lume care detine o asemenea performanta. Citeam in pliantul de prezentare al Catedralei ca, de la montarea acestui ceas si pana in prezent, acest ceas a “ticait” de peste 4.4 miliarde de ori :). Ete, de-aia e buna aritmetica si statistica. Nu numai sa ne spuna ca daca stai cu capul in cuptor si cu picioarele in frigider, tempertura medie a corpului este de 37 de grade Celsius.

Prima orga cu care a fost dotata Catedrala provine de pe la mijlocul secolului al XV-lea. Apoi a tot fost marita pana in anul 1877 cand a ajuns la 9,999 de tuburi, cel mai mare avand aproape un metru in diametru.

Si nu in ultimul rand, are cele mai multe vitralii pe albastru. M–am intrebat de ce ar fi asta un record. Pai este, pentru ca acum ceva sute de ani, pentru a vopsi vitraliile in albastru se foloseau oxizi de cobalt. Iar cobaltul este unul dintre elementele chimice care se gasesc in natura sub forma de izotopi … putin radioactivi. Asa ca cei care se incumetau sa lucreze cu aceste vopsele aveau toate sansele sa-si cunoasca stramosii ceva mai devreme. In consecinta, vitraliile albastre erau foarte scumpe si nu multe biserici se incumetau sa plateasca banii pentru ele.

Pimul lucru care mi-a atras atentia dupa ce-am intrat in interiorul Catedralei a fost un grup imens de “pasari” de hartie suspendate in fire subtiri de nylon, la nivelul frumoaselor arcade gotice. Ce sa fie, ce sa fie? E prima data cand vad asa ceva si nestiind ce semnifica, normal am cautat sa aflu care-i treaba. Nu mi-a luat mult timp sa ma dumiresc si sa constat inca o mare diferenta inte cele trei ramuri ale crestinismului. Oare de ce catolicii si protestantii stiu sa-si apropie credinciosii fara clasicele amenintari voalate sau mai putin voalate din timpul slujbei de la ortodocsi?

Undeva in dreapta erau cateva masute, unde vizitatorii erau indemnati sa scrie un gand sau o rugaciune pe o hartie, apoi erau invatati sa construiasca o pasare de hartie folosind tehnica origami. Erau acolo si copii de cativa anisori si adolescenti si oameni in toata firea (nu va ganditi la primarul Bucurestiului, nu e cazul, desi tot cu f mic as fi scris) si batrani. Scriau cateva randuri pe coala A4 si apoi treceau la impaturit. Toate aceste “ pasari” erau apoi montate, iar rezultatul il puteti vedea in cele cateva fotografii pe care le-am atasat articolului.

Apoi mi-a mai placut tare mult baptisteriul. Pentru mine este prima data cand il intalnesc construit in mijlocul unei biserici. O consructie din piatra, simpla dar frumoasa in acelsi timp. Sper sa fi inteles eu bine faptul ca apa este adusa printr-o aductiune ce are cateva sute de ani, de la un izvor aflat la marginea orasului. L-am folosit si eu :). Ca oglinda de reflexie pentru a fotografia un vitraliu superb aflat pe peretele nordic al Catedralei.

In dreptul altarului se afla 38 de scaune superbe construite din cedru, cate 19 de fiecare parte. Adica tot atatea cate dioceze are Anglia. Atunci cand au loc intalniri importante ale mai marilor bisericii anglicane, fiecare reprezentant al fiecarei dioceze are scaunul lui.

Undeva, deasupra arcadelor gotice de pe lateralele axului principal al Catedralei se afla o galerie, care din pacate nu se viziteaza. Insa printre dantelele de piatra care marginesc aceasta galerie sunt montate foarte multe statui din piatra, vreo 73 am citit ca sunt, care infatiseaza pe langa sfinti, arhangheli sau evanghelisti, oameni care au contribuit de-a lungul vremii la bunul mers al treburilor in Catedrala din Salisbury.

Timpul alocat vizitarii acestui obiectiv a fost scurt, fata de potentialul pe care-l are. As fi vrut sa mai dau o tura, sa mai observ si din alte unghiuri, insa totul a fost pe repede inainte. Ramasese de vazut si Capela care gazduieste Magna Carta. Este o incapere simpla, fara prea multe ornamente. Insa aici se afla una dintre cele patru Magna Carta care mai exista in Anglia la aceasta ora. Singura care se afla in afara unui muzeu si pe de alta parte, cea mai bine pastrata. A fost scrisa, in latina, in anul 1215, atunci cand in Anglia erau mari miscari sociale si mari framantari ale paturilor sarace. Documentul este pastrat intr-un fel de cort, pentru a fi protejat de lumina si esti rugat sa nu faci fotografii documentului, pentru a putea beneficia de el si viitoarele generatii. Ultimele minute ale vizitei de la Salisbury le-am rezervat citirii panorilor informative despre Magna Carta. Sunt multe, cu informatii extrem de interesante. Am aflat astfel ca multe capitole din Constitutia SUA sunt inspirate din aceasta Magna Carta. N-am stiut pana la aceasta vizita ca Marea Britanie nu are constitutie si ca mare parte din legile de baza sunt inspirate din acest document.

Si n-as vrea sa inchei acest articol fara sa va povestesc mica discutie pe care am avut-o cu ghida, pe drumul de intoarcere la Londra. Femeia umbla prin autocar si ne intreba daca ne-a placut, daca ne-am simtit bine … un fel de feedback, ca sa fiu in ton cu romengleza atat de draga corporatistilor din Romania. M-a intrebat de unde sunt si mi-a spus ca a vizitat nordul Moldovei cu un grup de turisti englezi. Am intrebat-o daca i-au placut manastirlie si mi-a spus ca da, foarte mult, dar… . Din vorba-n vorba am inteles si ce-i cu punctele-alea de suspensie. E o mare diferenta intre perceptia fata de religie intre noi si ei. Am inteles de ce sunt reticenti fata de Papa, am aflat ca la ei nu se platesc taxe la biserica, nu se platesc slujbele de inmormantare sau de cununie. Am aflat ca acolo reprezentantii clerului slujesc oamenii si nevoile lor si nu invers, ca la noi. Sa fie si asta un motiv pentru care ei sunt unde sunt si noi suntem unde suntem? Nu-mi place sa vorbesc rau despre Romania, indiferent cat de mult ma deranjeaza anumite (multe) treburi. Dar nici nu pot sa ma bag cu capul in nisip, ca strutul, atunci cand am posibilitatea sa fac un schimb de informatii cu un om instruit, de la care pot afla lucruri noi despre o alta cultura, despre un alt popor. S-a chinuit saraca sa nu izbucneasca in ras cand i-am povestit despre milioanele de oameni care merg anual sa se-nchine la moaste (chinuie-te si gaseste cuvantul pentru moaste) si care lasa acolo milioane de lei pentru bunastarea preafericitului si a acolitilor lui. Acolo nu se fac lucrurile astea si Dumnezeu nu pedepseste pe nimeni. Ba din contra. Parca ne-o iau si mai tare inainte. N-am luat in considerare ca in Marea Britanie este foarte multa ceata si poate nu se vede bine de la inaltime.

Una peste alta, Catedrala de la Salisbury mi-a placut foarte mult. Alaturi de Westminster Abbey si de St. Paul’s Cathedral formeaza un trio ce vine sa defineasca arhitectura gotica. Mi-as dori mult sa ajung si la Sevilla si la Koln pentru cele doua Catedrale gotice de-acolo. Ramane sa vedem ce ne rezerva viitorul.

Pana atunci, va doresc vacante cu zile linistite si nopti romantice.


[fb]
---
Trimis de Pușcașu Marin in 08.07.18 10:49:43
Validat / Publicat: 08.07.18 12:00:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE.

VIZUALIZĂRI: 1984 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pușcașu Marin); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Sa intram. Prima imagine, prima surpriza. Ce-o fi cu "pasarile" astea de hartie?
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 67600 PMA (din 51 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[08.07.18 11:59:55]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Salisbury, [ALTE ORAŞE sau ZONE] - ANGLIA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Dan&Ema
[08.07.18 12:07:48]
»

@ghisor:

Interesante pasarile de hartie!

Sunt impresionante catedralele astea. Seamana oarecum cu cea vizitata de mine in Worcester tot anul asta in Marea Britanie.

Si am remarcat o serie intreaga de activitati care se organizeaza de cei ce le pastorrsc in si pe langa ele.

Comunitatea este integrata / atrasa catre acestea.

Mi se par si mult mai deschisi decat la noi la ortodocsi, dar poate nu stiu ce se intampla pe la locasurile noastre suficient de bine.

Iar turistic sunt clar integrate.

Vacante si calatorii faine! Numai de bine!

Start vot! ????

webmaster
[08.07.18 12:15:41]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[08.07.18 12:42:34]
»

@Dan&Ema: Asta spuneam si eu. Diferente mari intre catolici (inclusiv protestanti) si ortodocsi. Si nu-mi dau seama de ce. Iar despre turism... ce sa mai zicem. Avem si noi o gramada de biserici si manastiri foarte frumoase, dar nu prea-s puse in valoare din punct de vedere turistic. Poate ca-s suficiente daniile enoriasilor si a celor care mai vin din cand in cand in vizita, cine stie?

Am tecut pe la Voronet anul trecut si m-am luat cu mainile de cap. Am inteles, inca nu se stie secretul celebrului albastru de Voronet. Dar oare chiar nu putem sa gasim ceva... sa refacem cat de cat peretele nordic al manastirii?

In Egipt imi vindea ghidul gogosi cu culoarea care dureaza de 5,000 de ani in temple si la cativa metri mai incolo erau unii care vopseau peretii cu pensulica

Multumesc frumos pentru vizita si pentru ecou.

Toate cele bune iti urez si eu. Tie si frumoasei tale familii.

Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[08.07.18 12:44:34]
»

@webmaster: Multumesc frumos. Sa ai o zi buna si fara cod portocaliu

doinafil
[08.07.18 14:12:46]
»

@ghisor: Da, D-le Ghișor, aveți dreptate! Catedrala merită toată aprecierea prin faptul că „impune” ca măreție și înălțime a construcției, prin grandoarea și frumusețea zidurilor ei, atât a celor interioare cât, mai ales, a celor exterioare!

După părerea mea, raportată la cele două din Londra, ea poate fi pusă, cel mult, pe picior de egalitate, dar nu le depășește nicicum!

Westminster Abey n-are egal în lume, iar despre St. Paul's cred că este pe locul II. (ăsta fiind clasamentul meu de până acum).

Căt despre celele din Koln și Sevilla, nu știu ce să zic pentru că nu le-am văzut!

Felicitări pentru review, îl așteptam și... mi-a plăcut!

Radu Tudoran
[08.07.18 14:33:03]
»

Cand vii sa vezi Koln-ul anunta din timp si daca sunt in zona dau o bere. La umbra deasa a domului, bineinteles.

adrianbogdan
[08.07.18 15:05:36]
»

Buna!

Discutia cu ghida foarte draguta, dar sa nu uitam ca unii pe acolo prin occident si prin America isi doneaza averile colosale bisericilor sau ma rog in sprijinul unei religii sau a vreunui crez asa ca totusi exista un numitor comun al religiilor... banul.

M-ai distrat, imi dau seama ce te-a chinuit talentul sa-i explici faza cu moastele... hihihi!!!

ANILU
[08.07.18 16:10:37]
»

@ghisor: Foarte interesant tot ce ne-ai povestit despre această catedrală. Istorie... măreție... vitralii... păsări din hârtie.

Interesant mod de ați scrie un gând pe o ”pasăre de hârtie”. Acolo sus rămân până când?

Nu trebuie sa faci comparație între catolici și ortodocși, cu tot ce implică... !!!

Interesantă și discuția cu ghida.

Mi-a plăcut foarte mult tot periplu englezesc cu toate obiectivele văzute sau vizitate.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen Ion
[08.07.18 17:53:42]
»

@ghisor: Felicitări, un alt review excelent din serialul Anglia, agrementat cu poze pe măsură. Catedrala din Salisbury este cu adevărat impresionantă, vitraliile uluitoare iar ideea cu ”păsările” - superinteresantă. Aștept cu nerăbdare continuările.

Adaug pe lista ta de catedrale gotice de neratat altele vizitate de mine, din cele care îmi vin acum în minte: Notre Dame de Paris, Sfântul Vit din Praga, Sfântul Ștefan din Viena, domul din Milano și cel din Florența.

Despre diferențele dintre ortodocși și catolici: e drept că noi, ortodocșii, pupăm moaștele (apropo, se zice ”relics”), dar catolicii organizează procesiuni în care defilează cu statuile de sfinți prin oraș iar de zilele patronilor spirituali ai comunităților pelerinajele adună în biserici zeci de mii de oameni. Nu știu dacă la ei slujbele de nuntă, botez sau înmormântare se plătesc, dar știu că există obiceiul ca credincioșii să doneze 10% din veniturile lor anuale bisericii de care aparțin.

Despre bogățiile fabuloase deținute de Biserica Catolică nu cred că este cazul să amintesc aici, am făcut-o pe AFA cu diverse alte ocazii. Pot însă să afirm că, din câte cunosc, această ramură a creștinismului este mai puțin permisivă decât ortodoxismul (a se vedea, de pildă, interdicția divorțului) iar pedepsele cu care sunt amenințați păcătoșii în timpul slujbelor și la confesiune sunt infinit mai aspre.

Pe de altă parte, preoții catolici și-au asumat încă din urmă cu multe secole o activitate misionară prin care creștinismul a pătruns pe toate continentele, implicându-se nu numai în răspândirea credinței, dar și în acțiuni educative și de ajutorare a nevoiașilor, un lucru la care slujitorii bisericilor ortodoxe nu ar fi rău să cugete adânc...

În schimb, protestantismul, în toate formele sale, înseamnă în esență o relație mai simplă și mai directă, neintermediată de preoți, a credinciosului cu Dumnezeu, de unde respingerea ideii de purgatoriu, penitență și absolvire de păcate, ca și a pomenilor. Nu este așadar de mirare că ghida voastră, anglicană fiind, a râs de povestea cu pupatul moaștelor.

Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[08.07.18 18:36:30]
»

@doinafil: Nu stiu ce sa zic... asta apropos de Westminster Abbey. Mi-este foarte clar ca e o "carte de istorie" acolo si n-am cum sa neg ca mi-a placut. Cred ca aglomeratia pe care am gasit-o acolo si faptul ca aia n-ai voie, aia n-ai voie si nici aia n-ai voie, imi induc sentimentul asta s-o pun pe locul trei, dac-ar fi sa fac un clasament.

Dar e bine c-avem opinii diferite. In fond asta duce la progres, nu? .

Multumesc mult pentru vizita si pentru ecou.

Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[08.07.18 18:39:47]
»

@Radu Tudoran: Multumesc pentru invitatie. Mi-ar face mare placere. Am lectiile facute si cu Catedrala din Koln si cu Valea Rinului si cu tot ce mai e prin preajma. Problema e cu timpul si mai ales cu soldul cardului .

Dar cine stie? Daca n-om bea berea aia la vreo intalnire AFA, poate o bem la Koln.

Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[08.07.18 18:47:34]
»

@adrianbogdan: Ai dreptate, chiar mare dreptate cu numitorul comun. In fond fiecare e liber sa faca ce doreste cu banii lui. Dar una e sa-i dai tu pentru ca asa vrea muschiul tau si alta e sa ti se impuna si mai ales sa ti se conditioneze "actul bisericesc" de suma pe care o "donezi". Desi, eu stiu ca si la donatie primesti chitanta.

Ar fi mult de discutat pe tema asta. Dar cred ca oricate discutii ar fi, lucrurile nu se vor schimba. Ba, as indrazni sa spun ca vor merge din rau in si mai rau. Cel putin asta e parerea mea.

Multumesc frumos pentru vizita si pentru ecou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[08.07.18 18:56:07]
»

@ANILU: Multumesc pentru vizita si pentru ecou.

Nu stiu cat timp vor sta pasarile acelea de hartie atarnate acolo. Imi place sa sper ca pana cand sirul va ajunge la altar.

Mi-a placut tare mult ideea.

Poate c-am deranjat cu ultima parte din articol si daca e asa imi cer scuze. Poate ca nu aici este locul potrivit pentru ce-am scris eu acolo, asa ca-mi voi impune pe viitor sa ma autocenzurez putin.

O vara frumoasa iti doresc, fara coduri de-astea pe baza de galben, portocaliu sau rosu .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[08.07.18 19:30:26]
»

@Carmen Ion: Dupa ce-am citit ecoul tau mi-am dat seama ca-i mult mai bun decat articolul pe care m-am chinuit sa-l scriu eu. Si-o spun la modul cel mai serios.

Desi in ecoul de mai sus, pentru @Anilu am scris ca voi incerca sa ma autocenzurez putin vis-a-vis de chestiile astea... religioase, asta pentru ca sunt constient ca sunt in minoritate si trebuie sa respect majoritatea, cred ca ar fi o lipsa de respect fata de valorosul tau ecou sa nu incerc sa argumentez cate ceva din ceea ce am afirmat in articol.

O s-o iau pe rand, inginereste, pentru ca altfel nu ma pricep

Mai intai multumesc pentru "relics". Habar n-aveam si m-am chinuit rau sa explic. Nu sunt convins nici acum ca n-a ramas femeia cu ideea ca vorbeam despre mumii.

Ai dreptate... si ei scot statuile alea opulente, de zeci de kilograme de aur cateodata. Am prins o procesiune de-asta in Peru, la Arequipa si am vazut despre ce e vorba. Cred ca-n subconstientul meu este vorba de cum se manifesta fiecare la chestii de-astea. Sa mor io dac-am vazut pe cineva inghesuindu-se si luand apa sfintita cu bidonul de 5 litri pe-colo sau aducandu-si tot sifonierul ca sa-si frece hainele de statuie.

Am vazut si Domul din Milano si pe cel din Florenta si Notre Dame. La Milano mi-a placut sus, pe acoperis. La Florenta mi-a placut exteriorul, iar la Notre Dame, intr-adevar, asteptam pe lateralele Catedralei, pe semi-intunericul ala de-acolo, sa-mi sara Quasimodo in spinare. Dar cred ca de la Dumas mi se trage . Poate c-o sa sune pueril, patriotism ieftin... habar n-am, dar nu dau Curtea de Arges pe niciuna din astea trei.

La treaba cu 10% din venituri nu ma bag. Nu stiu cum e, dar vaga mea impresie este ca nu se dau din obligatie. Sau poate c-o fi reglementata, dar in cazul asta sigur primesc chitante, iar preotii nu sunt platiti de stat.

Despre bogatiile Bisericii Catolice... hmm, ai mare dreptate. Dar cred ca putem banui cum au fost facute. Sa nu uitam ca peste tot, si-n America de Sud, si-n Africa si prin Asia, pe ici pe colo, crestinarea s-a facut cu pusca si cu tunul. Si nu cred ca s-a facut neaparat in numele lui Dumnezeu. Sa fi fost aurul de pe-acolo de vina?

Poate c-am fost inteles gresit. Eu nu am vrut sa fac sub nicio forma lobby pentru catolicism. Sunt "vaccinat" la orice forma de religie. Nu neg sub nicio forma importanta religiei in viata oamenilor. Dar cred ca s-a ajuns putin cam departe cu anumite chestii. Am observat insa ca la catolici parca mai exista putina umanitate, parca au alte metode sa-si atraga credinciosii, parca nu se interfereaza cu politicul chiar asa fara nicio jena.

Iar despre protenstantism, cred c-ar fi multe de spus. Insa n-am cum sa nu observ ca, in Europa cel putin, in Anglia, Norvegia, Olanda, Suedia, Germania (sper sa nu gresesc), tari cu religie majoritar protestanta, nivelul de trai e... la ani lumina de noi. Sa fie o coincidenta? Sau modul mai libertin de viata, neingradit de anumite dogme sa contribuie la asta?

Toate cele bune!

Later edit : Mi-as da cinci ani din viata dac-as avea acces cativa ani in arhiva Vaticanului. Muuuulta lumina s-ar face prin tartacutza mea

Carmen Ion
[08.07.18 20:15:31]
»

@ghisor: Dragă coleg, nu te bănuiesc de lobby în favoarea catolicismului, și nici de atac la adresa ortodoxiei. Nu am vrut decât să subliniez că în anumite privințe manifestările religioase ale acestor două ramuri ale creștinismului se aseamănă.

Despre cum ne îmbrâncim ca să ajungem să pupăm moaștele, aș zice că ține de gradul nostru de (ne) civilizație și nu are legătură directă cu credința. Of!

În schimb, pot zice că mă deranjează avariția și grandomania de care după 1989 a început să dea dovadă BOR. Nu vreau să intru în detalii că mă enervez, dar poți consulta ecourile mele la recentul review al colegului @Macedo. Deci de acord cu tine, în anumite privințe s-a mers prea departe.

Eu cred că ar fi o dovadă de naivitate să ne închipuim că Biserica Catolică nu își mai bagă coada în politică. Timp de secole ea a fost o mare putere nu numai religioasă, ci și militară și politică. Iar năravul din fire... Ar fi poate timpul să revină la misiunea ei inițială, cea de îndrumător spiritual. Valabil și pentru Biserica Ortodoxă.

Nu comentez preferințele tale în materie de arhitectură bisericească, doar am adăugat alte câteva exemple de catedrale gotice din cele văzute de mine. Și eu iubesc, de pildă, mănăstirile pictate din Moldova, chiar dacă, ai dreptate, ar putea fi mai bine întreținute, restaurate și promovate.

Legătura dintre bunăstarea materială a popoarelor nord-europene și religia lor protestantă a fost sesizată încă de prin sec. XVIII (și rămân parțial valabile și astăzi), când sărăcia catolicilor a fost pusă (de către predicatorii protestanți, evident) pe seama mai multor factori, printre care numeroasele sărbători religioase oferite ca zile libere (”ring a bell? ”) și a ”operelor de binefacere”, pomenile prea dese și ”meditația transcedentală” menită să ia locul muncii. Dintre ramurile creștinismului, protestantismul încurajează în cea mai mare măsură munca, și eu cred că în asta rezidă, în esență, legătura dintre nivelul lor de trai ridicat și practicile lor religioase.

Cu scuze pentru aceste ecouri mult prea lungi și mulțumiri pentru aprecierile total nemeritate, mai adaug ceva: nu văd motive să te autocenzurezi pe teme religioase, cu atât mai puțin cu cât nici tu, nici eu și nici ceilalți autori de ecouri la acest review nu atacăm sau criticăm în vreun fel religia în sine, ci ne exprimăm niște păreri argumentate, după opinia mea, cu privire la unele manifestări ale sale.

elviramvio
[09.07.18 00:41:09]
»

@ghisor:

Un articol foarte bun! Oare unde ai stat ascuns până acum ceva timp?!

Cât priveşte lăcaşurile de cult din Anglia, n-am fost, nu este pe lista mea scurtă dar prieteni care locuiesc pe acolo îmi povesteau că multe biserici, de altfel foarte frumoase, sunt părăsite şi în cel mai bun caz au ajuns depozite de mobilă, alimente sau unele chiar biserici ortodoxe!

Se leagă înformaţia cu un documentar pe care l-am văzut recent despre demolarea unor biserici valoroase în Franţa şi Anglia, două ţări care şi-au semnat cumva singure viitorul religios şi înţelegi la ce mă refer.

Cât priveşte arhivele Vaticanului, află că nu eşti singurul care visezi frumos!! Dar pierzi vremea cu visele ????

Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[09.07.18 16:41:19]
»

@Carmen Ion:

Daca stau stramb si citesc drept, bag eu de seama ca spunem, oarecum, cam aceleasi lucruri, dar cu cuvinte diferite.

Recunosc, eu am fost putin mai vehement cu anumite chestii, dar cam asta-s eu... de obicei spun exact ce gandesc, fara sa mai trec prin filtrul "diplomatiei" .

Mi-ar place ca la viitoarea intalnire AFA sa stam putin la o cafea matinala cu tigarile de rigoare, sa disecam subiectul mai pe larg.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[09.07.18 16:50:52]
»

@elviramvio: Draguta, ca de obicei. Am luat prima parte ca pe-un compliment, drept pentru care-ti multumesc, desi nu-l merit.

Nu m-as mira prea tare daca bisericile despre care ai auzit ca-s parasite sa se transforme cat de repede in moschei. La ce-am vazut eu prin Londra, cred ca vor avea mare nevoie. Din cate-am mai vazut si-am mai citit si eu, musulmanii sunt mult mai disciplinati din punct de vedere religios, decat crestinii.

Arhivele Vaticanului? Hi, hi, hi... crezi ca mi-as fi dat asa usor cinci ani din viata dac-as fi stiut ca am cea mai mica sansa? Mai degraba as avea o sansa sa calatoresc in afara Caii Lactee, decat sa patrund pe-acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen Ion
[09.07.18 17:04:29]
»

@ghisor: S-a făcut! O cafea și o țigară (2,3) la viitoarea maxi sau mini întâlnire AFA!

DOINITA
[11.07.18 11:07:37]
»

Foarte interesant articolul, dar nici ecourile nu sunt de neglijat! Am stat"pitita" si am ascultat=citit cu atentie ce spunea unul, ce spunea altul. O placere sa ai in preajma asemenea oameni! Felicitari!

Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[11.07.18 21:04:42]
»

@DOINITA: Multumesc frumos pentru vizita, pentru ecou si pentru cuvintele frumoase. La partea cu ecourile, trebuie sa fiu fair-play si sa recunosc ca meritele ii apartin Doamnei Camen Ion. Mi-a ridicat mingea la fileu si cred ca n-am reusit sa ajng nici pana la jumatatea fileului. Dar ma straduiesc.

Pentru mine e important si imbucurator sa citesc ca exista cineva caruia i-au placut ecourile. Se dovedeste astfel, ca atata timp cat dezbtem civilizat, argumentand fiecare pe un "ton" urban, pot aparea idei interesante.

Toate cele bune iti doresc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, ANILU, Carmen Ion, Dan&Ema, doinafil, DOINITA, elviramvio, Pușcașu Marin, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Salisbury:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.088619947433472 sec
    ecranul dvs: 1 x 1