GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Acest review este continuarea celui scris aici, despre frumoasa pestera Orlova Ciuka.
Deci suntem la sud de Dunare cativa kilometri, in districtul Ruse, sau judetul cum vreti sa ii spuneti. Am cautat ceva pe internet inainte de a face pasul catre explorarea acestei zone, aparant sarace in obiective turistice si de interes general si am gasit, normal articolele de pe AFA despre Ruse, pestera Orlova, bisericile Ivanovo, Basarabovo si orasul medieval Cherven , motiv pentru care le multumesc tuturor celor care au scris cate ceva despre zona.
Orasul Ruse l-am lasat pentru alta data si am incercat sa vedem ce a creat natura si omul, mai deosebit, in partea mai rurala a districtului.
Circuitul a fost facut pornind din Ruse spre Dve Mogili (pe drumul de Sofia) – pestera Orlova – Orasul medieval Cherven – biserica Ivanovo – biserica Basarabovo – Ruse.
Pot spune ca a fost o zi frumoasa si tot ce am vazut ne-a incantat sufletele, insa cel mai frumos si cel mai deosebit obiectiv din districtul Ruse este parcul national Russenski Lom, care se intinde de-a lungul raului Lom, care creeaza un superb defileu, ce uneste toate aceste obiective vizitate de noi.
Raul Lom este un rau lent, care formeaza multe curbe si in timp a sapat in sol si stanca, formand un peisaj deosebit de frumos si de interesant, peisaj pe care multi dintre voi nu il puteti banui, ca existand la 100 de km de capitala noastra.
Daca ati vazut trilogia Stapanul Inelelor, va aduceti aminte de inceputul partii a doua, unde doi tineri (unul dintre ei viitorul Gollum), cam grasuti si cam retarzi, pescuiau linistiti intr-o barcuta, pe un rau mititel, ce curgea lin? Povestea continua, dar eu vroiam la rau sa va aduc, exact asa arata raul Lom, ca acela din film. Un rau lenes si linistit, cu vegetatie luxurianta si umbra deasa pe mal si poate, daca cautam mai bine dam si de vreun inel fermecat, pe fundul lui, care sa fi apartinut Imparatului Rosu (Cherven).
Orasul medieval Cherven: Plecand de la pestera Orlova am mers mai departe spre Ivanovo, dar la un moment dat am facut dreapta cativa kilometri, pana in satul Cherven. Aici, pe sosea la un moment dat, ni se dezvaluie in toata splendoarea , panorama ruinelor orasului medieval aflat pe malul celalalt al defileului adinc de 100m , croit printre stanci de raul pomenit. Satul in sine, e un sat micut, destul de saracut, care are vreo doua pensiuni si nici macar o carciuma de nici un fel, pe scurt mori de foame pe aici.
Am coborat prin sat , pe mai multe serpentine si dupa semne ne-am ghidat ca sa ajungem pe malul raului, la intrarea spectaculoasa in parcul arheologic al orasului medieval.
Chiar pe malul raului, foarte interesant asezata, am gasit o terasa, chiar draguta, rustica, dar care nu avea nici macar un cartof prajit, doar bauturi. Explicatia: a fost un autocar cu multi turisti si au mancat tot ce a fost, dupa ei au ramas cateva sticle de bere si apa. Parcarea e gratuita aici si ne-am regrupat, impreuna cu ceilalti conationali cu care vizitasem pestera si am cumparat bilete de intrare en-gros, fiind 10 persoane am platit 3 leva de persoana, altfel costa 4 leva. Exista aici jos cateva panouri cu explicatii si harti ale fostului oras. De aici a trebuit sa urcam mai multe trepte, pe langa peretele vertical de stanca rosiatica ce constitue defileul raului Lom. Fiecare a urcat mai repede sau mai greu, in functie de conditia fizica.
Orasul medieval se afla pe un deal aflat pe o limba de uscat inconjurat din trei parti si protejat de rau. Efectiv e cocotat la 100m inaltime pe o stanca lata de 100m si lunga de 1 km. Pozitia sa este strategica, era foarte bine protejat de atacuri, in mod natural si cu toate astea a fost distrus total de turci si nu a mai fost refacut ulterior niciodata. Probabil ca aici era domeniul imparatului Rosu din povestile copilariei noastre.
Ca sa va da-ti seama cum arata, limba de pamant unde e situata veche cetate arata exact ca si Cap Kaliakra, insa aici nu e inconjurat de marea Neagra ci de rau si defileul sau.
In zilele noastre s-au facut sapaturi si reconstituiri ale bisericilor si zidurilor de aparare sau a cetatii in sine, insa nimic nu mai e in picioare inafara de un turn de aparare ce facea parte din zidul sudic probabil. Insa si acel turn mie mi s-a parut refacut in ultimii ani si nicidecum ramas de pe la 1388. Deci pe scurt avem de-a face cu mai multe ziduri de piatra de maxim 1m inaltime, cateva biserici, sau resturi din ele, cateva resturi de cladiri fiecare cu panouri si indicatoare. Ceea ce e cel mai frumos cum va spuneam este panorama deosebita oferita de defileul raului Lom. Efectiv toti turistii, 90% romani, priveau de sus meandrele raului, terasele oferite de stanca de pe ambele maluri si frumusetea naturii si mai putin zidurile, mai putin frumoase sau interesante ale fostei cetati. Am gasit si un rest de biserica mai bine restaurata si acoperita pentru a fi protejata de intemperii.
Foarte mult mi-a placut, ca am putut cobora prin celelalt capat al parcului arheologic ajungand la 1 km mai jos pe rau. Aici am gasit cateva familii, unii si cu copii, care se bucurau de natura si de frumusetea zilei insorite de octombrie. Nu se auzeau manele, nu erau gratare monstruoase, nu erau chiraituri sau alte zgomote cu care eram deja obisnuit la noi. Chiar pot sa va povestesc ca o pereche mai coapta ca noi, pe langa care am trecut pe malul raului, dansau incet un blues , pe carare, ascultand o melodie cantata in surdina de telefonul mobil, tinut in mana de El. Mi s-a parut extrem de romantic gestul, eu nu as putea face asa ceva, pareau oameni cu stare in trecut, nu si in prezent, dar cu stralucirea dragostei in priviri, desi erau trecuti de 50 bine, se priveau in ochi , ca si prima data.
Deci pe scurt plimbarea a meritat cele 3x2 leva platiti aici si fara regrete am purces mai departe catre biserica rupestra de la Ivanovo.
Manastirile rupestre de la Ivanovo si Basarabovo: - Am luat masinuta, am urcat iar prin curbele ascendente din Cherven si am reluat drumul ce duce la Ivanovo si de acolo cu ajutorul indicatoarelor maronii, am mers prin rezervatia Russenski Lom cam 4 km pe o straduta ingusta, strajuita de vegetatie extrem de bogata, erau si copaci foarte inalti care asigurau o umbra deasa, pana intr-o parcare destul de mare, unde am gasit mai multe masini de Romania si chiar si un microbuz al unei agentii de turism. Aici sunt cativa comercianti ambulanti cu suveniruri si pornesc niste scari sapate in stanca spre biserica rupestra aflata sus la aproximativ 50-60 m inaltime. Peretele de stanca, cum ne-am obisnuit e vertical si scarile fac tot felul de curbe, ajungand in final la intrarea in biserica rupestra. Aici un nene ne-a cerut si bani de intrare, cate 4 leva de caciula, desi acolo nu erau decat doua incaperi minuscule, sapate in stanca aproximativ goale si un balconas. Erau cateva resturi de picturi pe pereti, destul de avariate de timp, doar pe tavanele pesterilor picturile erau mai bine conservate, cateva icoane si cam atat, insa vederea de la balcon e foarte frumoasa si se datoreaza din nou raului Lom.
Am fost, am vazut, am plecat, eu sunt greu impresionat de un lacas de cult si dupa ce vazusem Meteorele, manastirile de la sfantul Munte Athos, manastirile din Nordul si centrul Moldovei si inca cateva biserici mai procopsite din Grecia si Romania (Sibiu), aici nu am avut nici o tresarire, atat ca cele doua incaperi erau sapate in stanca si s-a necesitat o munca masiva pentru realizarea ei, probabil in vremea dominatiei otomane. Ma intreb si eu de ce sunt in patrimoniu Unesco? Poate din cauza picturilor foarte vechi. in rest nimic deosebit, cele doua incaperi ale bisericii sunt foarte mici, cu podeaua crapata serios si cu inaltime de maxim 2m, e un spatiu stramt acolo, neprielnic celor ce sufera de claustrofobie. In rest natura e superba, destul de curat si din loc in loc sunt panouri, care ne anunta ca suntem in rezervatia raului Lom si ce fauna deosebita putem gasi aici.
Satul Ivanovo se afla la 20 de km aproximativ de Ruse si se poate ajunge acolo extrem de usor, daca din centura orasului Ruse faceti stanga pe 501, spre Basarobovo si mai apoi Ivanovo. Ca punct de reper sunt doua pasaje, sau poduri uriase peste care se trece mergand pe centura, pentru fiecare sens cate unul. Mergand spre Sofia noi mergem pe un pod mai jos, iar pe sensul celalat exista alt pod mai inalt, care se vede pe stanga. Inainte de a intra pe aceste doua poduri se poate face stanga trecand pe sub podul sau pasajul de intoarcere. In 10 km ajungem in Basarabovo si in inca pe atat in Ivanovo, de acolo inca 7-8 km pana la Cherven si tot atat pana la Orlova Ciuka. Noi am mers exact invers, pentru ca ne interesa in mod special pestera Orlova si Cherven.
Am plecat mai departe catre Basarabovo, manastirea sau biserica se afla tot pe malul mult mai imblanzit al raului, spre Ruse. Defapt cam aici incepe rezervatia naturala.
Inainte de a intra in localitate avem semn de dreapta catre biserica rupestra Basarobovo, sau inainte catre Manastirea Comana! ?
Dupa 2-3 km de mers pe malul raului dam de o curte mare, imprejmuita cu un gard masiv cu poarta de lemn , asa cum ii sta bine oricarei manastiri serioase. Aici la Basabovo intrarea este libera si curtea cea mare adaposteste noua biserica foarte frumoasa, construita mai recent, lipita de stanca unde la 20-30 m inaltime e sapata in stanca, biserica rupestra unde inca se mai tin slujbe , fiind singura biserica rupestra din Bulgaria unde se mai face acest lucru, exista si un mic magazin cu obiecte de cult si suveniruri. La biserica rupestra se ajunge urcand pe niste trepte extrem de inguste sapate in stanca .Drumul la un moment dat se bifurca , in stanga fiind biserica si in dreapta cateva chilii dar si inca doua trei foste mici biserici sapate in stanca
Jos in curtea noii biserici sunt construite si chilii mai moderne sau cladiri administrative.
Curtea bisercii este foarte bine ingrijita, sunt multe flori si banci pentru odihna, exista aici o liniste si un calm deosebit , demn de un lacas de cult. Exista si o fantana mare dar si o pisica foarte jucausa.
In apropierea bisericii exista locuri pentru pescuit sportiv pe malul raului, foarte bine semnalizate prin panouri.
Pe scurt am avut o zi plina, deosebita in care am reusit sa cuprindem obiectivele mai importante din judetul cel mai apropiat de la vecinii nostri, ramane acum sa vedem la vara si valea Buzaului, daca e la fel de frumoasa ca valea Lom-ului!
Trimis de ionescunic in 12.02.11 11:49:38
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ionescunic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@ionescunic
Mă gândeam să dau şi eu o raită prin zona Ruse, într-un week-end, iar cele scrise de tine mi-au dat un motiv în plus. Mulţumesc pentru îndrumări, le voi folosi cu siguranţă.
Si eu care credeam ca la Ruse se poate face doar piata.
Am glumit, insa sincer nu credeam ca se pot vedea atatea in aceasta zona. Voi aloca si eu o zi cel putin pt a vedea si alta fata a "judetului" mai ales ca informatiile primite de la tine si probate bineinteles sunt extrem de utile si concise ca dealtfel tot ce ne povestesti.
Pe viitor daca nu e cu suparare da de stire ca vrei sa pleci prin "vecini " si poate ne adunam mai multi. promit sa nu fiu o povara.
Daca vreti sa treceti podul la bulgari, grabiti-va sau informati-va bine inainte, caci se pare ca se va inchide in curand pentru reparatii... asa s-a zis pe la radio FM-uri...
Atasez 2 capturi ale ecranului cu localizarea unui motel f ok unde am fost sa servesc masa si care m-a impresionat prin faptul ca desi e la ~1 km mai sus de Kaufland, pe drumul de Varna i-si merita numele cu prisosinta "Motel Rai". E o oaza de liniste, undeva intre dealuri cam la 7-800 m de drumul principal dar nu zici ca e Ruse sau oras in zona.
Merita o dupaamiaza sau macar o masa acolo.
@Costi: o minivacanta frumoasa pentru mine ar fi, daca as putea merge 3-4 nopti cu cazare in zona Veliko Turnovo - Arbanasi. Acolo sunt alte cateva obiective interesante si distanta nu e prea mare fata de Ruse. Oferta de cazare e destul de bogata si se mananca deosebit de bine.
La intoarcere in ultima zi as merge si la obiectivele din zona Ruse. E o sugestie pentru la vara, mai ales ca spectacolul de lumini de la cetatea Tsaravets este superb.
@Roth: am gasit si localizat Motelul Rai si pun aici coordonatele GPS: N43*48'55.82" si E25*59'34.83", multumim pentru sugestie, va fi introdusa la favorites in Gps.
@Dorgo daca gasesti stirea oficiala pe vreun site te rog sa ne dai linkul, eu nu am gasit decat propuneri si stiri de genul: - ne gandim sa refacem calea ferata de pe podul Prieteniei... dar ne trebuie muuuuulti bani!
@ionescunic... intr-o dimineata m-a trezit un radio FM, nu mai stiu care, spunand ca "podul va intra in reparatie si va fi inchis... circulatia va fi deviata pe la... "
si pe mine ma interseaza stirea pt. ca ne-am luat bilete de Pasti n Bulgaria... mai fac sapaturi...
Cu privire la inceperea lucrarilor de reparare a podului de la Giurgiu probabil este o problema de cateva zile/saptamani: licitatia a avut loc si contractul a fost semnat la sf lunii ianuarie. Nu se stiu (sau cel putin la radionshantzul orasului nu se auzise) amanunte cu privire la inchiderea traficului sau nu, daca da pentru ce perioada... si asa mai departe.
Indiferent daca ne place sau nu, este mai mult decat binevenit acest rk. Nu stiu cati dintre voi ati prins podul la Gr plin de tiruri: da, ati citit bine! Factorii de raspundere ai locului lasa tirurile sa treaca de punctul de frontiera de la Giurgiu chiar daca la Russe este f aglomerat, astfel incat pe cei peste 2,5 km de pod se aliniaza tiruri bara la bara (uneori si pe celalalt sens este fff aglomerat). Va pun imaginatia la incercare si va intreb ce se intampla daca acest pod vechi si neintretinut este zguduit un pic de un cutremur avand pe el o incarcatura spre maxim, cred ca nu ii tb mai mult de 5,5-5,7 grade... noroc ca la momentul proiectarii si constructiei lui lucrurile se faceau cu mai multa raspundere
@dorgo, pentru Paste nu cred ca va fi o problema varianta Constanta, Vama Veche, dar la vara... avand in vedere si lucrarile de la Cernavoda si Giurgeni... cred ca ne vom distra pe cinste pentru a ajunge la malul Marii Negre.
mirela, nu te teme! sarcina statică e mult mai uşor de suportat pentru un pod decât una dinamică (zeci de tiruri încărcate full zdrăngănind unul după altul pe un tablier şi eventual un tren de marfă la fel de plin pe cel inferior). chiar şi dacă ar interveni un cutremur pe timpul cât se staţionează...
Draga ionescuunic, exceptional Review, unul ce ne pune aripi la picioare!
P. S. Am pe inima sa-ti spun ceva : trec zilnic, in zona Foisorul de Foc, din Bucuresti, buninteles, pe langa casa, in care a locuit in perioada exilului romanesc (frumos refacuta,caci imi parea atat de rau cand o vedeam darapanata, bravo romani, bravo bulgari), casa Marelui Erou al Bulgariei, poetul national si revolutionarul HRISTO BOTEV.
Cu toate ca era, inca, sub suzeranitate otomana, Romania l-a adapostit pe eroul bulgar, prins si executat la Rusciuc (Ruse) de catre otomani. Un bulevard important si central din Bucuresti ii poarta numele.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 Mănăstirea Sfânta Treime din Ruse: O Bijuterie Istorică și Spirituală a Bulgariei — scris în 22.05.24 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Ruse, mica Vienă de la marginea Dunării — scris în 08.05.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 O zi lungă în Parcul Natural Rusenski Lom — scris în 26.03.22 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Prin Ruse ca prin Cișmigiu. Review fără pretenții despre o plimbare de Duminică după amiaza — scris în 26.10.18 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Oct.2017 O frumoasă zi de toamnă în Ruse — scris în 18.10.17 de tataye din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Cerven - Cetatea medievală — scris în 28.07.16 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Altare rupestre la sud de Dunăre — scris în 26.07.16 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ