GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ

Rusciukul este ca populație cel mai mare oraș al Bulgariei. De asemenea el este și primul oraș comercial bulgăresc. (Adevărul, 30 iulie 1897)
Deceniile au trecut și Rusciukul otoman s-a tot transformat, a devenit orașul Ruse de azi, încă în topul celor mai mari localități bulgare din punct de vedere al numărului populației, un centru industrial încă funcțional cât de cât și mare port la Dunăre.
În cele mai multe cazuri trecem Podul Prieteniei (inaugurat în 1954), observăm macaralele portului, rulăm pe bulevardul Bulgaria și ne uităm la șirurile de blocuri comuniste, gri și triste, ori la cele de pe bulevardul Hristo Botev și... mergem mai departe. Puțini călători se opresc în centrul orașului, zona ce merită cu adevărat explorată. De fapt turiștii „aleargă” spre vacanța mult visată pe litoralul bulgăresc, grecesc sau turcesc și nu au timp să poposească în orașul dunărean. Cei care îl explorează cât de cât sunt românii din sudul țării care ajung relativ ușor la Ruse.
Am mers și noi într-o zi de weekend la Ruse, asumându-ne timpii de așteptare de la podul peste Dunăre. Am studiat oferta turistică a orașului, una bogată, dintr-o serie de pliante în limba engleză primite la o ediție a Târgului de Turism din București. Fiind o zi călduroasă nu ne-am propus să vedem toate obiectivele turistice din oraș, nici nu am fi avut cum într-o singură zi, ci să mergem oarecum „unde vedem cu ochii” , având în gând doar câteva repere.
Epopeea podului – circulația pe un singur fir, semaforizat – ne-a costat la dus doar 30 minute, pe când la întoarcere am stat o oră și jumătate. Costuri pod Ruse-Giurgiu: 15 lei/autoturism pe partea română (cash/card) și 4 leva/2 euro (online, cash, card) pe partea bulgară.
Ne îndreptăm spre centrul orașului ghidați de aplicația de navigație și căutăm un loc de parcare în zona parcului Alexander Battenberg (primul prinț domnitor al Bulgariei moderne, din 1879), zonă unde este vechiul centru al urbei. În weekend parcarea este gratuită în orașul Ruse.
Stăm puțin la umbră în parcul Alexander Battenberg și invidiem porumbeii ce se scaldă în frumoasa fântână arteziană realizată de un cunoscut sculptor bulgar – Liubomir Dalcev în 1960. Citesc despre scandalurile provocate de-a lungul timpului de cele 4 trupuri de femei, goale, stropite de căluți de mare. În mijlocul parcului se află Monumentul Ofițerilor căzuți în Războiul Sârbo-Bulgar, conflict desfășurat în 1885-1886. În jurul acestui mic parc vedem câteva instituții culturale reprezentative ale orașului:Muzeul de Istorie Regională (câștigător în anul 2024 al premiului Best Slavic Museum oferit de The Forum of Slavic Cultures/ inițial clădirea ridicată în 1882 găzduia Administrația Regională), Muzeul de Istorie Naturală și Biblioteca regională „Lyuben Karavelov” (o frumoasă clădire din primul sfert al secolului al XX-lea, inițial sediu al primei Camere de Comerț și Industrie din Bulgaria).
Înainte de a explora principală stradă comercială a orașului am coborât pe o stradă perpendiculară spre Dunăre. Prilej de a căsca ochii la câteva clădiri vechi cu arhitectură deosebită de la sfârșitul veacului al XIX-lea cu statui pe fațade (unele având legătură cu instituții de transport pe apă) și la statuia revoluționarului bulgar Angel Kanchev. Ajunși pe malul fluviului admirăm Dunărea albastră (cotele apelor sunt foarte mici) și parcul de coastă/faleza, creat acum câțiva ani cu banii dintr-un proiect european. De pe o pasarelă am putut privi parcul – loc de promenadă (aflat cam în plin soare), locuri de acostare pentru nave, apa fluviului, malul românesc.
Ne întoarcem pe strada Aleksandrovska, un pietonal mărginit de frumoase case de secol al XIX-lea – al XX-lea (peste 250 se află pe lista monumentelor istorice), unele renovate, altele nu. E un fel de Lipscani românesc, construcții ridicate în diverse stiluri arhitecturale, cu prăvălie la parter și locuință la etaj. Pe această stradă circulă doar trenulețele turistice (două trasee cu plecare din Piața Libertății din oră în oră).
Piața Libertății este locul preferat de locuitori și turiști, piață în care se întâlnesc 12 străzi. În mijloc se înalță Monumentul Libertății (1909), femeia din bronz care stă în vârful unei coloane simbolizând „Bulgaria liberă” . Mai multe fântâni arteziene sunt răspândite prin piață, printre ele se afla și cea mai veche din Ruse (1926). De asemenea, clădiri importante înconjoară Piața Libertății: Palatul de Justiție, Girdap Bank (clădirea cu ceas, cea mai veche bancă privată din Bulgaria), The Profit Building (o clădire simbol terminată în 1902, cu rol cultural). În fundal, în capătul unei străzi mai largi se vede cupola Panteonului Eroilor Renașterii Naționale, monument-osuar dedicat eroilor ce au luptat pentru eliberarea de sub dominația otomană.
Revenim spre parcul Alexander Battenberg pentru a ne recupera autoturismul privind vitrinele magazinelor și arhitectura frontului de clădiri de pe ambele laturi ale străzii Aleksandrovska. Majoritatea acestor magazine sunt închise duminica, nu vedem nici măcar o patiserie sau cofetărie; câteva terase și restaurante sunt deschise în Piața Libertății. Pe străzile ce le-am luat la pas am văzut destul de multe gunoaie/ambalaje aruncate pe jos, coșuri de gunoi pline la refuz.
Concluzii. Incursiunea în orașul Ruse a fost plăcută (exceptând trecerea Dunării pe pod, de fapt așteptarea lungă de la întoarcere), am vizitat câte ceva, ne-am plimbat, am mâncat în oraș. Probabil voi reveni într-o perioadă mai potrivită din punct de vedere al temperaturii pentru a vizita câteva muzee.
Detalii turistice: visitruse.info
Alegeri inspirate!

AmFostAcolo fără reclame?
- Utilizatoriii LOGAȚI văd, până în 1.8.25, o versiune cu MULT mai puține reclame
- Ați dori o versiune COMPLET fără reclame? — va fi posibil, în viitor — pentru aprox 8-9 lei / lună
Trimis de tata123 🔱 in 21.07.25 13:38:37
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
De acord, centrul vechi din Ruse este frumos, cu multe clădiri vechi, mai mult sau mai puțin renovate, înșirate de-a lungul străduțelor ce merg spre Dunăre, cu restaurante cu mâncare bună, căutate de turiștii români, cu biserici vechi și muzee interesante.
Într-o plimbare de duminică, cu câțiva ani în urmă, am descoperit vaporașul Rusciuk, o ambarcațiune elegantă, fabricata la Cernavodă, care plimba turiștii pe Dunăre, punctul de plecare/sosire fiind restaurantul Pontona, aproape de cel mai mare hotel din Ruse, Grand Hotel Riga. Mi-a plăcut plimbarea pe Dunăre, ne-am propus să revenim, cu cazare o noapte la Grand Hotel Riga, într-o cameră cu vedere la Dunăre, dar n-a fost să fie până acum!
La următoarea excursie la Ruse, poate căutați restaurantul Pontona și vaporașul Rusciuk… Nu veți regreta!
Vacante frumoase vă doresc!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 Mănăstirea Sfânta Treime din Ruse: O Bijuterie Istorică și Spirituală a Bulgariei — scris în 22.05.24 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Ruse, mica Vienă de la marginea Dunării — scris în 08.05.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 O zi lungă în Parcul Natural Rusenski Lom — scris în 26.03.22 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Prin Ruse ca prin Cișmigiu. Review fără pretenții despre o plimbare de Duminică după amiaza — scris în 26.10.18 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Oct.2017 O frumoasă zi de toamnă în Ruse — scris în 18.10.17 de tataye din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Cerven - Cetatea medievală — scris în 28.07.16 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Altare rupestre la sud de Dunăre — scris în 26.07.16 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ