GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Turnul Euromast - senzaţii tari
Dacă aveţi drum la Rotterdam, nu rataţi ocazia de a urca în turnul Euromast, vă asigur că nu veţi regreta.
Euromast ("mast" = "catarg", în engleză) este un turn din Rotterdam construit între 1958 şi 1960, pentru expoziţia internaţională de flori şi grădinărit, Floriade 1960. Este construit din beton, are diametrul interior de 9 metri şi o grosime a pereţilor de 30 cm. Pentru stabilitate, are la bază un bloc de beton de 1900 tone. Dispune de o platformă de observare (de unde sunt făcute majoritatea fotografiilor alăturate), la înălţimea de 96 m. Aici sunt şi două restaurante. Construcţia iniţială avea doar 101 m, dar în 1970 s-a adăugat aşa-numitul Space Tower, care i-a dat un plus de încă 85 m.
La 32 m se află o platformă ce reproduce platforma de pe catargul unei corăbii (gabie, parcă îi spune) şi în care se găsesc sisteme de navigaţie, astfel încât vizitatorul îşi poate face o imagine despre navigaţia pe mare.
Platforma de la 100 de m (crows nest, cum îi spun administratorii turnului) are o greutate de 240 tone. La ea se ajunge cu un lift care urcă în 30 de secunde.
De pe această platformă se poate vedea panorama întregului oraş, pe marginea balustradei, spre fiecare direcţie, fiind plăcuţe care dau explicaţii despre obiectivele plasate pe acea direcţie.
Într-o zi senină, vizibilitatea ajunge până la 30 km.
Vârful turnului reprezintă cea mai mare înălţime din Olanda.
Dar ce este cel mai spectaculos, pe turnul suplimentar, adăugat ulterior, se găseşte Euroscoop, un lift rotitor, sub forma unui inel, care urcă de la crows nest până în vârf, având totodată o mişcare de rotaţie în jurul axei verticale a turnului. Pereţii euroscoop-ului sunt din sticlă, iar în podea sunt plasate hublouri, pentru cei care nu au rău de înălţime şi pot privi spre solul aflat la 200 m mai jos. Aşa că, pentru câteva minute, poţi sta pe banchetă şi poţi admira priveliştea ca-n palmă a Rotterdamului şi împrejurimilor sale.
Dacă nu sunteţi prea zgârciţi, puteţi adăuga vreo 3 euro la cei 8,7 euro, cât costă de persoană adultă accesul în turn şi căpătaţi un audioghid (ştiţi, chestia aia ca o telecomandă şi cu căşti) care, într-o limbă de circulaţie internaţională la alegere, vă dă toate explicaţiile de care aveţi nevoie.
Deci, nu rataţi turnul Euromast, dacă aveţi drum prin Rotterdam. Îl găsiţi pe Westzeedijk, la marginea parcului Het. Apropo, dacă tot aţi ajuns aici, daţi o tură şi prin parc.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Salut. Este uimitor cum olandezii stiu sa traisca printre ape ca sa zic asa... superbe imaginile... am fost in olanda... daca as putea sau mai bine zis daca as avea cum m-as muta acolo.
Felicitari.
Am locuit 2 luni la Eindhoven si impartasesc parerea lui ,,gabilove" m-as muta definitiv acolo; o tara extraordinara cu oameni pe masura, daca stii sa tii apropii ai castigat prieteni pe viata; pe langa Euromast ar mai fi de vizitat Madurodam, o Olanda in miniatura, foarte veridica...
eu as locui definitiv oriunde pe teritoriul Olandei..doar ca exista o probl..romanii nu sunt acceptati..poate pe viitor pana atunci doar voi merge acolo..in vizita..
Mi-a placut review-ul tau si mi-am imaginat cam cum este tot ce-ai scris tu. Bravo. Sper sa ajung si eu in Rotterdam cat de curand (la vara) tot intr-un circuit european. Am citit si auzit numai lucruri bune, ca turist bineinteles, despre Olanda. Iar ce citesc aici pe AmfostAcolo ma ajuta si mai mult. Multumesc.
Despre Madurodam, de la Haga, urmează sa scriu în curând, am fost și acolo, dar mai întâi aș mai avea un subiect despre clădirile ”ciudate” din Rotterdam.
În privința locuirii în Olanda, eu zic că mai sunt multe alte locuri în lumea asta în care ar merita să locuiești. Păcat că printre ele nu este și România ...
Am recitit postarea și am constatat o mică greșeală. Pe marginea balustradei, spre fiecare direcţie, nu sunt plăcuţe care dau explicaţii despre obiectivele plasate pe acea direcţie, ci numai numere. Explicațiile vi le dă audioghidul, tastând numărul pentru direcția aleasă.
Aș mai adăuga faptul că, de obicei, acolo sus vântul bate foarte tare, aveam senzația că efectiv turnul se leagănă ca un copac în bătaia vântului.
Aceeasi senzatie o ai si cand esti in turnul Eiffel. Cred ca asa este peste tot "la inaltime".
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 Brielle: Bastionul Libertății Olandeze în Războiul de 80 de Ani — scris în 02.05.24 de alexpetre2004 din ROTTERDAM [NL] - RECOMANDĂ
- Mar.2020 Rotterdam in martie 2020 — scris în 22.03.20 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 O plimbare în Rotterdam — scris în 20.08.17 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Impresionant — scris în 14.07.16 de lucris din GERMANIA [ALTE LOCURI] - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Schiedam, aromat de jenever — scris în 07.04.16 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2015 O zi in Rotterdam — scris în 22.10.15 de marius gaudi* din CONSTANțA - RECOMANDĂ
- Aug.2014 O ceașcă de cultură în Muzeul de top „Boymans - Van Beuningen”, Rotterdam — scris în 19.05.15 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ