ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.11.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2024
DURATA: 2 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Un oraș de basm

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Citatul zilei- Călătoriile sunt şi escapade în timp. Ai senzaţia că doar cei rămaşi acasă îmbătrânesc - autor necunoscut.

După două zile foarte intense petrecute în Talinn și în Helsinki a venit vremea să schimbăm orașul și țara. Pentru a ajunge în capital țării vecine Letonia am ales transportul cu un autobus local. Sunt mai multe companii ce fac această rută, eu am ales compania Lux și nu am dat greș, totul a fost la superlativ. Bilete am cumpărat din țară online și au costat numai 10 euro de persoană.

Aveam autobuz spre Riga la ora nouă dimineața! Aici am avut o mică- mare problemă referitoare la stația de unde urma să ne urcăm. Nu era foarte clar așa că am căutat pe net și am găsit sediul companiei Lux din Talinn, care era chiar în apropierea noastră. Norocul meu a fost că înainte cu o seară de data plecării, am dat să verific orarul companiei și așa am constatat că de la sediul acesteia nu pleacă niciun autobuz. Am continuat săpăturile și am găsit până la urmă stația corectă, care era foarte departe de noi, undeva la ieșirea din oraș.

Așa că de voie, de nevoie, la ora 7,30 am părăsit hotelul la care am stat. Autobuzul care mergea acolo l-am identificat rapid, dar nu am identificat nicio casă de bilete sau niciun automat așa că am mers cu nașul!!! . Cu ocazia acestei curse lungi am străbătut orașul până le periferie și am constatat că efectiv majoritatea caselor sunt în pădure. Mulți copaci, multă verdeață am fost pur și simplu uimit într-un mod foarte pozitiv.

La ora nouă fix a apărut și autobuzul Lux. Aveam locurile chiar în față în primul rând. Acestea ne-au fost allocate automat și deoarece am cumpărat cu ceva luni înainte am primit primele locuri. Aiutocarul Companie Lux era nou, foarte confortabil, șoferul îmbrăcat la costum. Bonus am primit câte o sticlă de apă plată. In spate era și un automat de cafea de unde ne puteam pregăti singuri această licoare atât de dorită de noi toți.

Călătoria până la Riga a decurs foarte lin. Pe o șosea mai mult pustie am circulat preț de vreo patru ore care au trecut ca vântul. Singurul incident a fost când ne-a sărit un ren în fașa mașinii și șoferul a fost nevoit să frâneze brusc. Ce-o fi noaptea pe acolo!!!

Si am ajuns la Riga! Am debarcat chiar într-o autogară de data asta situate ultracentral, dar și aproape de hotelul unde eram cazați.

Ce pot spune despre Riga? Dacă despre Talinn pot spune că este un oraș al viitoarului, despre care mulți afirmă că este cel mai frumos din țările baltice, ei bine permiteți-mi să am o altă părere. Mie Riga mi săa părut cel mai frumos oraș. Era plin de turiști străini, emana un aer de vară. Centrul vechi este de tip medieval și se află în patrimoniu UNESCO în anul 1997. Este un oraș al poveștilor unde parcă fiecare clădire din centru are povestea ei.

Dar ce-am făcut preț de două zile pline în capital Letoniei? Ei bine am colindat pe străzile orașului, ne-am pierdut efectiv prin centru vechi, am admirat frumusețea clădirilor medieval, unora dintre ele le-am aflat și poveștile. Ne-am plimbat și pe aleile parcului, dar am trecut și podul lung de peste un kilometru pentru a ajunge în locul unde localnicii făceau plajă la marea baltică. Eram totuși în mai și nu cred că au foarte des parte de o așa vreme la acea perioadă. Am intrat chiar și cu picioarele ăn apă și am căutat chihlimbar care se spune că se găsește uneori pe aici, dar nu am avut noroc de data asta.

Evident nu am ezitat să mâncăm la o terasă alături de localnici la prețuri mult mai omenești ca-m Talinn ori Helsinki. Sera mergeam pe malul mării baltice unde descoperisem o terasă pescărească unde ne delectam cu un apus superb la o bere rece. Sau mai multe după caz.

In Riga pisica este simbolul orașului. O regăsim la fiecare colt de stradă. Este binecunoscută superstiția cu pisica neagră, dar aici se pare că le poartă noroc. Găsești suveniruri cu pisica neagră la toate magazinile cu specific touristic din oraș, dar gșsești și o statuetă cu o pisică, dar și o clădire a a pisicii. Parcă ne aflam într-un basm sau parcă eram într-un film de desene animate. Oricum e fain să mergi într-un loc în care să te simți iar copil, să-ți amintești de anii faini ai copilăriei.

Ei bine vă dași seama că nu aveam cum să ratăm casa pisicii. Casa a primit această denumire pentru că pe unul dintre turnurile clădirii  se află două statuete care au forma unor pisici negre. Legenda spune că această clădire a fost construită de un membru al unei bresle care fusese dat afară și, pentru a se răzbuna, a construit cele două statui cu două pisici cu scopul de a purta ghinion celor din breasla de unde tocmai plecase. Și asta nu e totul se pare că statuetele în formă de pisică  erau îndreptate către această clădire, deoarece era recunoscut faptul că poporul german era unul foarte superstițios, iar membrii breslei respective erau germani. Blestemul era ca, dacă vreun comerciant german va trece prin fața celor două feline, va fi blestemat de către acestea. Ca de multe ori în viață după cum spune și proverbul cine sapă groapa altuia cade el singur în ea, blestemul a căzut fix asupra celui care le-a gândit, deoarece, în ziua în care a terminat de construit casa, a căzut de pe acoperiș, găsindu-și astfel, sfârșitul...

Una din cele mai interesante clădiri vizitate în Riga a fost Casa Capetelor Negre sau mai bine zis Casa Punctelor Negre așa cum o denumesc localnicii. Aceasta este situate chiar in centrul vechi al orașului și este un adevărat simbol pentru acesta. Clădirea datează din secolul al XIV-lea si de atunci și până în zilele noastre a necesitat numeroase reconstrucții majore, cele mai importante avțnd loc  în scolele al XV-lea și în al XVIII-lea. Casa Capetelor Negre a fost construită ca și reședință a unei bresle de comercianți germani burlaci din Riga. Această frăție a capetelor negre mai este active în Hamburg, Germania, aici în Riga nemaifiind active de la plecarea germanilor din țările baltice. În anul 1941 clădirea a fost bombardată culmea tot de germani, iar în anul 1948 a fost distrusă de trupele eliberatoare sovietice! Din fericire clădirea a fost reconstruită în anul 1995, renovarea terminându-se abia în anul 1999. Ca fapt divers se spune ca de această frăție este legată apariția primului brad de Crăciun. Prin secolul al XV-lea aici se organizau petreceri de Crăciun și cineva a avut idea cu împodobirea bradului. Evident nu am ratat prilejul să vizităm această clădire, iar în prețul biletului de intrare am avut inclus și un pahar de șampanie.

În Riga sunt alte două clădiri ce au servit drept reședințe pentru familii de meșteșugari și comercianți. Casa Mică a Breslelor ce a fost construită în secolul al XVII-lea, fiind asemănată cu un castel în miniatură, dar și  Casa Mare a Breslelor se remarcă prin stilul gotic în care a fost construită în mod firesc pe o suprafață mult mai mare decât Casa Mică a Breslelor.

 În imediata apropiere am descoperit   Monumentul Libertatii din Riga care reprezintă o femeie care poartă trei stele, reprezentând cele trei provincii ale Letoniei, monument construit in anii ’30, pe vremea când Letonia era independentă. Acest muonument a scăpat ca prin miracol de la demolare  in primii ani ai ocupației sovietice pentru ca sculptorița sovietică Vera Muhina de origine letonă, una dintre vârfurile realismului socialist, a convins autoritățile de ocupație de valoarea lucrării. Cum am descoperit de multe ori prin alte țări simbolistica monumentului a fost schimbată în beneficiul forței de ocupație. De data asta statuia care  reprezenta  femeia nu mai era Letonia care tinea in maini cele trei provincii ale sale, ci era ditamai Maica Rusie, care tinea in mana cele trei republici sovietice baltice – Lituania, Letonia si Estonia! Ce mamă bună Rusia asta!!!  Cu toate astea letonii au ținut minte semnificația inițială a monumentului, cea adevărată și pentru ei a reprezentat întotdeauna monumentul libertății lor. Astfel în mod absolut firesc și natural  prima manifestare publica antisovietică din 1987 a avut loc in apropierea monumentului.

O altă clădire interesantă de fapt un complex de clădiri sunt cele denumite Trei Frați. Aceasta este denumirea celor mai vechi clădiri locuibile din Letonia și se numesc așa deoarece sunt, practic, lipite una de cealaltă Interesant este faptul ca acestea  au fost construite în secole diferite, simbolizând, astfel, evoluția clădirilor letone din Evul Mediu până în prezent. Astfel prima numită „Fratele” cel mai mare este clădirea albă, construită în stil gotic, în secolul al XV-lea, ce în prezent adăpostește Muzeul de Arhitectură Leton. a doua numită „Fratele” mijlociu este clădirea galbenă, construită în secolul al XVII-lea în stil renascentist, iar ultima este construită în secolul al XVIII-lea, în stil baroc. Foarte interesante aceste clădiri. Trei clădiri construite în stiluri arhitectonice diferite, în secole diferite…... Nu prea sunt ele frați, dar în fine.

Ultima legendă de care o să vă vorbesc acum este cea legată de ceasul Laima. Laima este un nume bine cunoscut în Letonia, având dublă semnificație. Pe de-o parte, este numele Zeiței nașterii și a bogăției, iar, pe de altă parte, este numele unei faimoase ciocolate produse aici. Legenda spune că în acest loc urmau să se întâlnească un cuplu de îndrăgostiți, însă el a suferit un accident și a ajuns la întâlnire peste două zile, dar fix  la aceeași oră. Fata, în schimb mult prea nerăbdătoare în opinia mea, crezând că băiatul a părăsit-o, s-a măritat fix în aceeași zi cu altcineva sau cum se mai spune s-a grăbit ca fata mare la măritat!!! . De aceea, a fost construit acest ceas, pentru ca locuitorii orașului să nu întârzie la serviciu sau la întâlniri. În zilele noastre este cel mai cunoscut punct de întâlnire îndrăgostiți, adevărați de data asta.

Închei aici povestea despre acest oraș de basm pe numele lui Riga! Recomand să vă alocați minim două trei zile în eventualitatea unei vizite aici. Merită!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 07.11.24 13:53:28
Validat / Publicat: 07.11.24 14:36:09
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Algeria, Argentina, Bahamas, Benin, Brazilia, Camerun, Chile, China, Coasta de Fildeș, Cuba, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Europa, Gambia, Ghana, Guineea Bissau, Honduras, Hong Kong, India, Indonezia, Insulele Cayman, Jamaica, Kenya, Macao, Maldive, Mexic, Pakistan, Republica Centrafricana, Republica Dominicană, Rusia, Senegal, Sheychelles, Sri Lanka, SUA, Tanzania, Thailanda, Togo, Tunisia.

VIZUALIZĂRI: 238 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 casa capetelor negre
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

ANILUPHONE
[07.11.24 15:31:10]
»

@robert: Felicitări pentru plimbare! Arată tare drăguț Riga... cu multă istorie și locuri ce merită văzute sau vizitate!

La finalul review-ului ne recomanzi să mergem să vedem Riga, oraș de basm... o notezi cu zece, pentru că merită dar în caseta tehnică "Nu recomanzi! " Eu zic că este o greșeală și ar trebui să modifici!!!

În rest numai de bine!

robertPHONEAUTOR REVIEW
[07.11.24 16:08:34]
»

@ANILU: mersi frumos! Corect! Am corectat! ; -)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Riga:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.92786407470703 sec
    ecranul dvs: 1 x 1