ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.11.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 5 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Porec, un colţ de rai

TIPĂREȘTE

De ceva timp mi-am pus în cap să vă povestesc câteva amintiri deosebit de plăcute despre unul dintre cele mai frumoase oraşe care le-am văzut prin călătoriile mele, sper ca acest lucru să îi ajute pe cei care doresc să călătorească acolo, deoarece este un loc plin de istorie iar frumuseţea zonei a dus faimă acestei regiuni.

Porec, este un oraş staţiune de la malul Mării Adriatice, care face parte din peninsula Istria, una dintre cele mai dezvoltate regiuni turistice din Croaţia şi în acelaşi timp una dintre cele mai frumoase care şi-a păstrat şi conservat identitatea, prin numeroasele atracţii istorice care se află aici.

Dacă într-un precedent review v-am povestit despre cel mai mare oraş din Istria, Pola, în acest review voi încerca să creionez cele mai importante obiective turistice din Porec, al doilea mare oraş al Istriei, însă la fel de fermecător şi de interesant ca primul.

Nu voi pedala foarte mult pe istoria Porec-ului, o puteţi găsi şi consulta foarte bine pe wikipedia, doresc doar să vă reamintesc, pentru că pretutindeni o să aveţi impresia că sunteţi într-un orăşel italian. Istria timp de mai bine de 3 secole a fost sub stăpânirea Imperiului Roman, iar după mai multe perioade în care Porecul a intrat în administrarea diferitor Imperii, în cele din urmă, Republica de la Venetia şi-a pus timp de 5 secole amprenta pe acest oraş, construindu-se numeroase clădiri, piaţete, şcoli şi lăcaşuri de cult. După căderea Republicii de la Veneţia a urmat o nouă perioadă în care Porecul s-a aflat în stăpânirea Imperiului Habsburgic, iar din 1918 şi până în 1947 a aparţinut de Regatul Italiei, deci amprenta culturii romane există pretutindeni în acest oraş, de la clădirile din centrul istoric şi până la limba italiană, pe care o vorbesc mai mult de 80% dintre localnici.

Atracţii turistice

Porecul în sine este o atracţie turistică, chiar dacă te vei plimba pe aleile pietruite încă din epoca romană, vei simţi un fior şi o bucurie caracteristică turistului care păşeşte în istorie, cu dorinţa de a cunoaşte şi înţelege cât mai mult. De la bisericile din secolul al VI lea şi până la arhitectura clădirilor, străzile înguste, parcurile, locurile de promenadă, cafenelele şi portul turistic, totul devine atracţie în momentul în care te afli acolo, este destul de greu să descrii ceva ce iubeşti din primul moment, cea mai bună recomandare este să încercaţi să vă planificaţi o vacanţă acolo, la unul dintre numeroasele resorturi construite în ultimii ani.

Centrul Vechi este una dintre atracţiile acestui frumos oraş staţiune, înglobează principalele obiective turistice din oraş şi se află la limita extremă a micii peninsule iar accesul este permis doar pietonal. Accesul în centrul vechi se poate face pornind de pe faleza din jurul Basilicii Euphrasian sau din Piaţa Libertăţii, de unde se intră pe principala străduţă din centrul vechi, Decumanus, flancată de numeroase clădiri vechi, restaurante şi magazine, care aduc aminte de străduţele înguste din Veneţia. De fapt pretutindeni se simte un aer veneţian care îţi bucură sufletul, mai ales că localnicii sunt primitori şi te tratează foarte bine.

Basilica Euphrasian este probabil principala atracţie a zonei, construită undeva în secolul VI lea şi intrată pe lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Universal din 1997. Numele bisericii vine de la episcopul Euphrasio, care a construit prima biserică în sec al V-lea pe locul unde astăzi putem admira actuala biserică construită în stil baroc şi cu influenţe bizantine. Construcţia este impunătoare, fortificaţii înalte şi solide, coloanele din piatră, conservate foarte bine încântă privirea, alături de cupola uriasă şi de mozaicul prezent în interior, arcadele perfecte, uniforme cu detalii bizantine, plafonul alcătuit din bârne uriaşe din lemn în stil baroc, toate aceste lucruri fac din basilică un principal pol de atracţie pentru Porec. Curtea interioară este impresionantă, se poate remarca vestigiile vechii biserici, mozaicul păstrat în condiţii foarte bune, se poate urca în turnul care conferă o privelişte uimitoare asupra Porecului. Când am fost noi, Turnul era închis pentru vizitatori, se executau lucrări, chiar şi curtea era plină cu materiale de construcţii pentru consolidarea zidului.

Trebuie remarcat faptul că la biserica Euphrasian au loc periodic evenimente culturale, concertele clasice fiind apreciate de localnici dar şi de către turişti.

Lângă basilică se află Muzeul de Artă bisericească pe care l-am găsit închis deşi ne încadrasem în timpul alocat vizitării.

Acvariul este un alt obiectiv must see în Porec, mai ales dacă călătoriţi alături de copii, se ajunge foarte uşor la el, deşi la un moment dat personal m-am încurcat luând-o pe o străduţă paralelă. Din strada Decumanus întâlnim o străduţă, Glavinika, pe care se găseşte Acvariul deschis zilnic până la ora 17.00. Se aseamănă cu cel din Constanţa, cu diferenţa că prezintă doar specii din M. Adriatică. În plus acvariile sunt mai mari, iar designul interior este mai modern. Oricum, pentru copii este o încântare, cum de altfel a fost şi pentru mine...

Strada Decumanus este principala arteră pietonală din centrul vechi, ai senzaţia că te plimbi pe aleile înguste veneţiene care sunt alcătuite din piatră cubică cu modele diferite, însă aşezate uniform, clădirile n-au mai mult de 2-3 etaje, însă păstrează arhitectura veneţiană, multe dintre acestea fiind doar în piatră şi cărămidă pe exterior, au ferestre largi, iar unele mai păstrează balcoanele mici şi înguste din piatră, specifice arhitecturii romane.

De-o parte şi de alta există numeroase magazine, majoritatea dintre ele cu suveniruri, bijuterii, magazine de confecţii, dar am remarcat şi magazine cu produse italiene, măşti, costume de carnaval sau încălţăminte.

Pizzeriile sunt nelipsite, pretutindeni unde există puţin loc, s-au montat câteva măsuţe, unde te poţi odihni servind o cafea, un suc sau ceva mai consistent.

Piaţa Libertăţii unul dintre principalele locuri de relaxare din Porec, cuprinde numeroase pub-uri, cafenele, pizzerii, există acolo, pe o străduţă laterală către port chiar şi un club de noapte, însă principala piesă de rezistenţă este Biserica Chiesa della Madonna degli Angeli datând din secolul al XVIII-lea, înaltă, impunătoare cu un turn asemănător bisericii Euphrasian, însă nu la fel de înalt. Din păcate nu era deschisă, deşi ne-am plimbat pe acolo în trei zile diferite, la ore diferite, nici program de vizită n-am văzut pe undeva. În piaţa Libertăţii din când în când se organitează mici spectacole, într-una din zile am admirat o trupă de copii care susţineau un spectacol tradiţional.

Din Piaţa Libertăţii am luat-o pe Strada Alda Negrija către portul turistic, unde am fost întâmpinaţi de Turnul Rotund, o construcţie din secolul al XV-lea pentru apărarea părţii de sud a Porecului, în prezent este amenajat un restaurant cu o superbă terasă de unde se poate admira portul turistic.

Ajunşi pe faleza de sud, de unde se poate observa foarte bine insula Sv. Nikola unde există mai multe locuri de cazare într-un resort care deţine majoritatea spaţiilor de cazare din Porec, acolo există unul dintre cele mai exclusiviste locuri de cazare din zonă, Isabella Castle, accesul se poate realiza cu ambarcaţiuni moderne care îşi pot aranja orarul în funcţie de numărul de turişti care doresc să călătorească acolo.

De altfel pe toată lungimea falezei există numeroase birouri pentru achiziţionarea de excursii opţionale, având sateliţi în imediata vecinătate a ambarcaţiunilor, cu un om de la firmă care te acostează şi-ţi propune în diferite limbi excursiile care le organizează. Cu cât sunteţi mai mulţi cu atât preţul se negociază.

Se pot organiza excursii către insula Plava Laguna (Laguna Albastră), unde marea este de un albastru cristalin şi unde se pot face numeroase scufundări, care intră în preţul excursiei şi către Zelena Laguna (Laguna Verde), unde marea are o tentă verde din cauza vegetaţiei bogate, însă este la fel de cristalină, Excursii se mai pot organiza către Veneţia, de care am profitat şi noi datorită unei negocieri în stil balcanic, am fost aproape 30 de persoane, care am plătit în medie aproximativ 35 de euro pentru excursie.

Se mai pot organiza excursii către Ulika, Spadici, Brulo, Lim Fjord sau Rovinj. Excursiile pot fi pe timp de zi, cu plajă şi scufundări sau pe timp de noapte cu admirarea peninsulei. Se pot organiza excursii şi cu glass boat, ambarcaţiuniunile care pot oferi o privelişte deosebită asupra florei şi faunei marine.

Lângă portul turistic şi cel pescăresc, există o frumoasă Marină, flancată de numeroase restaurante, magazine şi locuri de unde se poate admira apusul.

Parcările sunt numeroase, până să ajungeţi în Centrul istoric şi pe faleză, recomandarea mea este să nu vă hazardaţi să ajungeţi cu maşina până la principalele obiective din oraşul vechi, sunt multe străduţe cu sens unic, iar parcarea este interzisă acolo. Există mai multe tarife pentru parcare, cu cât vă apropiaţi mai mult de faleză cu atât tariful creşte.

În Porec şi în zonele adiacente există numeroase resorturi moderne cu diferite clasificări, pe timpul sezonului sunt foarte căutate datorită raportului foarte bun calitate-preţ şi a zonei turistice foarte atractive.

O să descoperiţi o mulţime de vile în curtea cărora sunt parcate maşini de Italia, Franţa sau Germania, administartorul hotelului unde am fost noi cazat, ne-a povestit că acele vile au fost cumpărate, iar străinii trăiesc aici din martie si până în septembrie, bucurându-se de numeroasele plaje (multe dintre ele destinate nudiştilor), de natură, soare şi peisaje frumose, unice.

Viaţa de noapte este prezentă pretutindeni în Porec, există numeroase cluburi, restaurante, seara pe plaje au loc diferite evenimente, însă dacă vă aventuraţi către zonele mai limitrofe ale oraşului, veţi descoperi cluburi de noapte unde accesul este permis doar anumitor categorii de persoane

Probabil sunt încă multe de povestit despre Porec, în cele 5 zile cât am stat în Porec, am avut timp să cunoaştem foarte multe, dar nu totul. Porec are multe lucruri frumoase, dar şi mai multe „secrete” ca să-l citez din nou pe administratorul hotelului unde am fost cazaţi noi. O parte le-am descoperit, pe altele le vom descoperi cu prima ocazie, însă până atunci încercaţi să le descoperiţi voi. Şi apoi le puteţi povestiţi pe AmFostAcolo.ro

Vacanţe faine tuturor!


[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 14.11.13 16:31:15
Validat / Publicat: 14.11.13 20:10:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CROAȚIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10624 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Partea de nord a Porec-ului cu foarte multe hoteluri si vile exclusiviste
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[14.11.13 16:49:33]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

claudiu 71
[14.11.13 20:27:40]
»

Felicitari pentru review si eu sunt fan Istria dar la mine cu un mic avans sta in fata Rovinj, are un plus de idilic.

Ai dreptate toata coasta Croatiei este acontata de vestici si asta inainte de a fii Croatia in EU!! Acum este o adevarata cursa pentru a mai prinde ceva iar pentru un apartament in Porec s-a ajuns la 120 000€! Multi stau o luna vara in rest sunt introduse in circuitul turistic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
pepsi70roAUTOR REVIEW
[15.11.13 16:33:11]
»

Se găsesc locuinţe si mai ieftine, este drept, trebuie recondiţionate, însă cu 80.000 poţi avea o casă de vacanţă, dar fără palmieri în curte

violetacurpan
[15.06.14 16:12:38]
»

Un review excelent care ma va ajuta foarte mult saptamana viitoare cand voi pleca cu familia, la Porec.

Intrebarea mea este unde convine sa fac schimbul valutar? Sau ati platit cu cardul?

O alta intrebare ar fi care este recomandarea dvs. pentru masa de pranz? Noi avem demipensiune si as vrea si altceva.

Va multumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
claudiu 71, violetacurpan
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Porec:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056811094284058 sec
    ecranul dvs: 1 x 1