GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Podgorica - un oras frumos si tineresc, 5 idei pentru o scurta vizita
In drumul nostru dinspre Portile de Fier - Kragujevac spre Budva, dupa ce am traversat spectaculosul canion Tara (al doilea ca marime din lume, dupa Grand Canyon din SUA, dar de vre-o suta de ori mai mic :) - gasiti pe site cateva postari excelente, nu insist eu aici) intr-un ritual ad-hoc: mers-wow-oprit-foto, am ajuns la Podgorita, capitala Muntenegrului, tanarul stat independent dar cu o bogata istorie, straveche. Intrarea in oras parcurs-o printr-o padure de pini inclinata, un peisaj... infrigurator, caci absolut toti copacii sunt orientati spre vale, semn clar ca iarna bate un anume fel de vant dinspre munti. Dar sa incepem cu inceputul :):
1. Capitala are aproximativ 150.000 locuitori, cam 6 din 10 se declara muntenegreni, 3 din 10 sarbi iar ceilalti de alte etnii din fosta Iugoslavie. Prima asezare documentata a fost Diocleea, un targ temporar si apoi fortificat construit probabil de greci pentru a extinde schimburile cu triburile ilirice din zona, cu diocletii. In istoria Balcanilor sunt o multime de exemple de asezari sau orase simbiotice, ridicate de neamuri diferite, pe maluri diferite, dar in paralel, in acelasi timp, Dubrovnik fiind un alt exemplu de mentionat, Belgradul la fel. In decursul secolelor orasul a purtat si numele de Rabnita (dupa sosirea slavilor, sec VI), Bogurtlen - in cam 400 de ani sub otomani, Titograd si iar Podgorica (Podgorita), orasul "de pe delusor". Mai mentionez la istorie doar ca imparatul Diocletian provenea din aceasta zona.
2. Orasul se afla la intersectia mai multor drumuri comerciale, fiind asezat intr-o vale dintre munti impresionanti, loc logic de intalnire a populatiilor si de schimburi comerciale si culturale: drumurile dinspre Saraievo, Belgrad - prin canionul Tara, Skhoder, Pristina si Kotor, plus Marea Adriatica. Aspectul de astazi este de ingrijit, cu parcuri generoase, cu multi tineri, o capitala mica dar vie, fara a fi sufocanta ci accesibila. Am parcat in centru, in zona Universitatii Crna Gora si am luat la pas arterele principale. Parcarea: echivalent 2-3 ron/ora, se plateste in euro, moneda oficiala in MNE (benzina 95: aprox 1,2 eur/l - putin mai scumpa decat la noi si cam ca in SRB).
3. Catedrala Reinvierii lui Isus: vezi foto, a fost inceputa in 1993 si finalizata in 2013 si sfintita in 2014, intr-un stil original local, fara acuratetea bizantina dar evidentiind adaptabilitatea arhitecturii la resurse si mesteri. Sunt pastrate elementele fundamentale, arcade, turnuri, cupole dar apar mix-uri de pictura cu basoreliefuri, stanci cu diverse forme, pe exterior iar in interior picturi murale specific ortodoxe cu un naos si trepte ce amintesc insa de catolicism. Nu sunt specialist dar asta am observat. Una peste alta, noua ne-a placut, catedrala este vivanta, primitoare si animata, cu iarasi multi tineri printre vizitatori. In spatele edificiului gasiti o parcare mare, plus cateva restaurante... laice :)
4. Bulevardul Dzordze Vasingtona; macar ca denumire tot suscita interesul, este una dintre cele mai selecte artere, cu o salba remarcabila de magazine premium, un altfel de mall la parterurile unor cladiri noi si moderne. La capatul bulevardului mai gasiti un mall, clasic de asta data. Strazile centrale sunt mai toate largi, spatioase, cu zone verzi si localuri, impresia generala a fost peste asteptari. Mai sunt de vizitat Monumentul eroilor din al doilea razboi mondial, Podgorita fiind supusa la peste 70 de raiduri aeriene, parcurile Karadorde si Kraliev parca, "plamanii" verzi ai orasului.
5. Distante: din Podgorita aveti cam 1-1,5 ore pana la Budva, M2.3, prin Cetinje; sunt cateva semafoare pe drum, caci se lucreaza pe tronsoane, dar nu se sta mult; daca ati citit pe saitul mae despre ele nu va preocupati. Spre Niksic aveti ocazia sa vizitati Manastirea Ostrog, la cam 1,5 ore de mers, E 762, o atractie muntenegreana, cu o biserica zidita sub o stanca escavata. Constructia dateaza din sec XVII, cam ca Voronetul nostru, si are o reputatie (aproape) tot la fel de mare. Pentru doritorii de panorame si fara frica de curbe "ac de par" va recomand drumul P1, Cetinje-Kotor, alintat si Serpentine, prietenii stiu de ce :). Pana la Skhoder - Albania, 1-1,5 ore plus vama, noi am trecut pe la Hani i Hotit in 30 min (sa aveti carte verde cu AL, in rest se poate trece cu CI, nu au vigneta insa benzina este cea mai scumpa in AL, cam 1,6 euro).
In speranta ca aceste succinte informatii va vor fi utile va urez sa aveti soare mult si vacanta placuta!
Trimis de Radix7 in 03.06.17 11:11:53
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MUNTENEGRU. A mai fost în/la: Budva, Kotor
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radix7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Podgorica, PODGORICA" (deja existentă pe sait)
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Radix7: O destinatie frumoasa iar poza P04 o incantare. Felicitari, votat cu placere.
@Radix7: Buna ziua!! As vrea sa stiu daca in orasul Podgorica exista supermarket/hipermarket cum ar fi Carefour, Auchan si cat costa o sticla de apa, suc etc. ??? Multumesc
@cosmin01: foarte aproapre de drumul pe care vei merge este Mall Of Muntenegreo, o lista cu magazine gasesti aici mallofmontenegro.com/mapaprizemlje.html iar ca orintare in spatiu uite aici google MAPS.
Mai mult ca sigur ca mai sunt si altele de fapt ele se vad marcate si pe Gmaps... ar asta e aproape de drumul pe care circuli.
@Nasshu: Multumesc... Si pretul cam la o sticla de 2L de apa suc cat este?
@cosmin01: Imi pare rau dar am fost in 2009 asa ca nici nu mai tin minte, nici nu ar mai fi de actualitate.
Oricum si atunci , dar cred ca si acum sunt preturi mai mici ca pe la noi !
Preturile sunt cam ca la noi, poate ceva mai mici, inclusiv la taverne, terase. Iti recomand magazinele Aroma, poti plati cu card/eur. Comertul in MNE este la zi. Mall-uri in Podgorita nu am vizitat, insa recom lui nasshu sunt excelente.
Vacanta frumoasa!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2017 O bucată dintr-o capitală — scris în 06.05.17 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- Feb.2008 La plimbare prin fostul Titograd — scris în 16.05.13 de mauricius* din TIMISOARA - nu recomandă