ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.05.2013
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
    DIN: Timisoara
    ÎNSCRIS: 08.07.08
    STATUS: SENIOR
    DATE SEJUR
    FEB-2008
    DURATA: 10 zile
    team-building

    GRAD SATISFACȚIE
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții
    CADRUL NATURAL:
    80.00%
    Mai degrabă mulțumit

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    85.00%

    AUTORUL NU ar recomanda
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    La plimbare prin fostul Titograd

    Ilustrație video-muzicală
    Bregovici-Bijav


    TIPĂREȘTE

    Orașul este cam de dimensiunile Sibiului, atât ca suprafață cât și ca populație. Fiind capitala acestei țări, aici își au sediul tot ce înseamnă instituții publice centrale. Nu o dată am avut surpriza să văd că sediile unor ministere ocupau câteva etaje în blocuri de locuințe. Însă nu reprezenta ceva inedit pentru mine, deoarece am mai avut astfel de experiențe și în Zagreb.

    Călătoria: Prima dată am mers cu avionul. De fapt de la Timișoara la Belgrad cu taxiul (200 euro dus-întors) iar de la Belgrad la Podgorica cu avionul (110 euro dus-întors). Cum JAT Airways (liniile aeriene sârbe) au un site de toată jena, biletele le-am procurat de la agenția JAT din Timișoara, de asemenea de toată jena. Pentru vizitele ulterioare am mers cu mașina pe traseul Timișoara-Belgrad-Valjevo-Uzice-Podgorica. Un traseu anost, spectaculos pe ici pe colo și foarte obositor, cel puțin pentru mine. Mai ales că drumurile le-am făcut singur în mașină, ceva de genul ochiul în asfalt și piciorul în „blană”. E drept, chestia asta cu „blana” m-a făcut ca să contribui de câteva ori la bugetul statului muntenegrean. Unde te aștepți mai puțin, hop îți sare unu’ din tufiș și-ți arată radarul și chitanțierul.

    Orașul: Mare lucru nu am de spus despre oraș, deoarece nu i-am dibuit identitatea. N-am găsit nimic de care să mă leg și să-mi rămână în amintire ca un fel de reper. Poate doar Podul Mileniului, care pare decupat dintr-un alt film. În rest, o arhitectură ponosită cu iz de soviet mucegăit dat la reșapat. Într-una din seri am fost invitat la cină în cartierul musulman Stara Varos (Orașul Vechi Turcesc). Ce mi-a rămas într-adevăr în amintire, este drumul cu taxiul din centru și până în zona Turnului Otoman cu Ceas. Aveam senzația că sunt eroul principal al unui film de groază. Pe măsură ce ne apropiam de destinație, luminile orașului deveneau tot mai rare, până ce ne-am scufundat în bezna cea mai neagră. Ici, colo se mai deschidea câte o ușă și licărul luminii ce răzbătea din casă, lăsa să se întrevadă sărăcia lucie atât la interior cât și la exterior. Parcă pășisem într-o cu totul altă lume. De fapt așa și era.

    Cazarea: Hotelul Crna Gora a fost primul hotel în care am poposit. Și cu ce rimează poposit? Ați ghicit, cu ponosit, bineînțeles. Hotelul mi-a amintit de vechile hoteluri ale sindicatelor de prin țară, sau hotelurile BTT. Imaginați-vă cum ar arăta acum, după atâția ani, cu aceeași mobilă, aceleași televizoare și aceleași așternuturi. În paranteză fie spus, am avut o experiență identică și în centrul Belgradului. Cel puțin la Crna Gora nu serveau ceaiul de armată din marmidă și nici marmeladă n-am văzut la micul dejun. De fapt micul dejun era chiar bun, în sistem de bufet suedez, suficient de variat și bogat pentru prețul de 40 euro/noapte cu MD. În plus, hotelul are marele avantaj că este amplasat central, are parcare proprie și se află în vecinătatea unui parc foarte frumos. Aici am întâlnit și câțiva români, veniți cu treabă, nu turiști. De fapt cineva mi-a spus că Podgorica ar fi capitala europeană cel mai puțin vizitată de către turiști. Nici nu-i de mirare. După câteva săptămâni petrecute aici, un coleg mi-a recomandat Hotelul Eminent 3*, pe strada Njegoseva. Era ceva mai departe de locul unde lucram, dincolo de râul Moraca, însă un hotel pe care l-aș defini ca fiind șic. În plus, camera era pe două niveluri, ceea ce inițial mi s-a părut interesant, dar în timpul nopții m-am răzgândit și am considerat că era de-a dreptul enervant. La parter era un mic living și toaleta, iar la etaj era dormitorul. Totuși mi-a plăcut mai mult acest hotel, cu o atmosferă mult mai familială, camerele fiind dispuse de-a lungul unei curți interioare. Micul dejun se servește într-o cămăruță la parter, unde cred că de toate erau doar patru mese. Însă n-am prins aglomerație și de mâncat, am mâncat bine. Un alt mare avantaj față de Crna Gora era internetul care mergea brici. De aceea cei 20 euro plătiți în plus i-am considerat a fi o bună investiție.

    Inedit: În perioada în care am fost acolo, destul de des am văzut proteste publice, e drept pașnice. În primul rând se protesta împotriva avioanelor cu turiști ruși. Din câte am înțeles, aceștia veneau cu avioane de dimensiuni pantagruelice dar cu motoare vechi asurzitoare, care crăpau pereții caselor din împrejurimile aeroportului și îi asurzeau pe localnici. Un alt motiv de discordie îl reprezenta concesionarea terenurilor de pe coastă, în vederea construirii de noi resorturi turistice. Unii erau de părere că acestea trebuiau concesionate arabilor, alții rușilor. Un alt motiv îl reprezenta disputa teritorială și mai ales maritimă cu Croația. Și nu în ultimul rând, protestul sârbilor. Chiar dacă trecuseră câțiva ani de la “divorțul” dintre cele două țări, încă mai erau probleme nerezolvate. Datorită sistemului mai lejer de taxe și impozite din Muntenegru, mulți belgrădeni și-au înmatriculat mașinile în această țară. De asemenea, își construiseră case de vacanță în zonă, Serbia neavând ieșire la mare. Odată cu despărțirea survenită, toți aceștia s-au trezit că dețin proprietăți într-o altă țară, cu consecințele fiscale de rigoare.

    În concluzie, despărțirea Muntenegrului de Serbia a contribuit semnificativ la deschiderea baierelor pungii cu bani europeni. Rămâne de văzut dacă vor avea și înțelepciunea de a-i folosi așa cum trebuie. Cât despre oraș, vă las pe voi să-i descoperiți frumusețile și să-mi spuneți și mie ce am ratat.

    ## end review sc

    [fb]
    ---
    Trimis de mauricius* in 16.05.13 10:58:49
    Validat / Publicat: 16.05.13 12:14:33
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4031 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mauricius*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Zona predilectă a marșurilor de protest
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14150 PMA (din 15 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [16.05.13 12:14:48]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    iulianic
    [16.05.13 13:30:57]
    »

    @mauricius: O prezentare foarte realistă. Felicitări!

    mauricius*AUTOR REVIEW
    [16.05.13 18:18:04]
    »

    @iulianic: Multzam' fain. Chiar îmi pare rău că n-am găsit să zic și ceva de bine, mai ales că pe muntenegreni i-am simțit cel mai aproape, dintre toți "slavii din sud".

    Costi
    [16.05.13 20:39:46]
    »

    @mauricius:

    Iarăşi avem aceleaşi opinii, dar să ştii că i-ai făcut o mare onoare capitalei muntenegrene comparând-o cu Sibiul, chiar şi numai în privinţa mărimii acestuia şi a populaţiei.

    Catedrala era în construcţie şi anul trecut, când am trecut eu pe-acolo. Dar asta se înscrie în categoria "chelului tichie de mărgăritar îi lipseşte", lucru valabil şi pentru români, cu Catedrala Neamului, sau pentru macedoneni, care construiesc şi ei frenetic nişte proiecte megalomanice.

    Poate am să ajung să-mi fac timp să scriu şi eu despre experienţa mea la Podgorica (pentru cei mai puţin familiarizaţi cu scrierea sârbă cu caractere latine, precizez că se citeşte "Podgoriţa").

    Când am fost eu nu erau proteste, dimpotrivă, era o apatie generală, dar asta probabil din cauza celor 38 spre 40 de grade.

    webmaster13
    [17.05.13 00:22:11]
    »

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    mauricius*AUTOR REVIEW
    [17.05.13 10:10:43]
    »

    @Costi: Într-adevăr, se pare că avem aceleași opinii și în privința altor destinații. Am fost acolo în perioada Ianuarie-Aprilie, când lumea gândea "la rece". Deja din Aprilie începe marea moleșeală și muntenegrenii au alte preocupări. În principal să ia pielea de pe noi, și la propriu și la figurat din portofel.

    irinula
    [30.07.14 18:17:06]
    »

    Poate sa-mi spuna cineva care este drumul recomandat de la Pljevlja la Podgorica?prin Vaskovo si Bistrica sau prin Niksic? Cam in cat timp le strabati?

    Multumesc.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    irinula, iulianic, mauricius*
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Podgorica:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.034658193588257 sec
    ecranul dvs: 1 x 1