ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.03.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brașov
ÎNSCRIS: 12.11.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
DEC-2012
DURATA: 15 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Studiu misterelor care dainuie asupra liniilor de la Nazca

TIPĂREȘTE

Am prezentat in alt rw, liniile si desenele de la Nazca, dar am trecut in viteza (promitand ca voi reveni), peste cercetarile facute de-a lungul anilor asupra acestei enigme.

Desi au trecut zeci de ani, in care au curs tot felul de ipoteze privind intelesul liniilor, varsta, cum au fost realizate sau cine le-a realizat, figurile de aici raman un mister...

Dupa prezentarea ipotezelor facute de istorici, arheologi asupra acestor figuri, am sa va pun si eu aceeasi intrebare, pe care o pun si ghizii dupa ce ai survolat liniile, desenele, ,,tu ce crezi? ”

Primele informatii asupra creeri acestui ansamblu, sunt de la indienii Ayamara, care traiau in jurul lacului Titicaca. Legenda lor spune ca dupa Potop, niste uriasi albi, cu barba alba au iesit din lacul Titicaca si peste noapte au creat asezarea Tiahuanaco-pe tarmul Boliviei –si tot ei au creat si ansamblul liniilor de la Nazca. Acesti uriasi spune legenda, ar fi apartinut unei rase extraterestre.

Legenda cu uriasii veniti pe Pamant este infirmata de o ipoteza a exploratorului Thor Heyerdahl. Acesta, in timpul unei incursiuni in zona lacului, a fost uimit de asemanarea barcilor de stuf-tatora-cu ambarcatiunile desenate in templele funerare din Egipt. si venerarea aceluiasi zeu suprem-Soarele-De la aceste similitudini trage ipoteza ca egiptenii, cu mult timp in urma au facut o vizita populatiei sud-americane, transmitandu-le priceperea lor in confectionarea acestor barci. Pt... a dovedi valabilitatea ipotezei, el pleaca in Maroc impreuna cu un constructor de barci, de tatora, unde ajunsi il pune sa construiasca o ambarcatiune din trestie, pe care o numeste Ra II... Se imbarca pe ea si traverseaza fara nici o peripetie Atlanticul, plecand din Maroc si debarcand in Barbados-

Dupa a sa teorie, nu conchistadorii ar fi primii care au ajuns in America Latina, ci niste calatorii ai marilor, oceanelor, probabil acei uriasi albi cu barba –niste nordici europeni, vikingii.

In 1926, arheologul Julio Tello face primele schite ale acestor desene, dupa care prezenta lor ramane ignorata in continuare si in afara de schite, munca arheologului se opreste aici. In anul 1938, un specialist in probleme de arheologie, peruan, vazand liniile si desenele lui J. Tello, publica un articol in care lanseaza ipoteza ca aceste imagini au caracter ritualic si au fost facute de o civilizatie precolumbiana, fara a specifica perioada sau civilizatia care ar fi facut acest ansamblu de desene.

Cele mai serioase cercetari asupra lor incepe in anul 1941, cand Paul Kosok, un expert in arheologia Americii Latine, precolumbiana, vine in pampasul Jumana si studiaza intrega vale a raului Rio Nazca. Prima data descopera o pasare uriasa de 30 m. lungime si care parea a fi desenat in asa fel incat sa poata fi vazut de la mare inaltime. Apoi face o recunoastere aeriana identificand mai multe figuri si linii. Faptul ca aceste desene erau realizate ca sa poata fi vazute de la inaltime si dupa forma lor, el e convins ca ele au fost realizate in scopul orientarii astronomice, ipoteza sustinuta si de faptul ca populatia antica era preocupata de aceste observatii. Cu aceasta ipoteza paraseste zona, mergand in Lima, unde la acea vreme era Maria Reiche, un renumit matematician si astrolog german, careia ii expune teoria si ii vorbeste despre acest ansamblu de geoglife. Interesata de expunerea facuta de P. Kosok, M. Reiche se instaleaza in Nazca, isi stabileste resedinta la Casa Hacienda (azi este hotelul Majoro, prezentat la rw Enigmaticele linii de la Nazca). Din acest moment, timp de 40 de ani, pt tot restul vietii si-l dedica studiului liniilor de la Nazca...

Pe baza acestor studii, M. Reiche a stabilit:

1-varsta liniilor

2-cum au fost realizate

3-cine le-a realizat

4-de ce au fost concepute

Pe o suprafata de 480 kmp, deasupra vaii Rio Nazca-au fast gasite 30 de imagini si linii-figuri geometrice, infatisand animale, pasari, plante, pesti, oameni., toate de mari dimensiuni. Cel mai mare desen are o lungime de 270 m., adancimea lor e de 10-30 cm., pastrandu-se aproape intacte si datorita climei deosebit de aride, precum si a absentei eroziunii solului din cauza vantului. Dar cel mai cunoscut e Astronautul.

1-liniile au fost create, conf. studiilor M. Reiche in perioada 400 i. e. n. si 650 e. n., dar si a fragmentelor de ceramica descoperite in zona riului Rio Nazca, datand din aceasta perioada. Unele din aceste bucati sunt decorate cu desene asemanatoare figurilor din desert, probabil fiind aceeasi creatori.

2-tehnica folosita la realizarea lor, a fost simpla, dar pt realizarea lor a fost nevoie de multa pricepere, simt artistic si mult efort, pt. ca tot ce s-a realizat a fost executat manual, fara a se folosi animale de tractiune... Se indeparta nisipul de la suprafata, de culoare rosie (datorita oxizilor de fier) pana se ajungea la stratul pietrificat de culoare alba (cu continut de calcar). Imaginea lasata in pampas fiind perfect realizata, desi se intindea pe o suprafata mare. De sus, cand survolezi recunosti fara nici o greutate figura pe care ti-o spune pilotul-ghid.

3-aceste linii isi au originea in ,,civilizatia Nazca, o civilizatie infloritoare in aceasta perioada, care dispunea de tehnici avansate, care pe langa aceaste linii a mai lasat si altele ca: tehnica trepanatiilor pe creier, multe exemplare de cranii aplatizate (forma capului lunguiata reprezenta un standard de frumusete la aceste civilizatii, se realiza prin legarea capului noului nascut), pictate si insirate sub forma de ghirlanda pt a putea fi transportate

4-daca cele 3 puncte au fost elucidate in cele din urma, despre motivul pt. care au fost realizate, acesta ramane si in zilele noastre un mister, fiind vehiculate diverse teorii, ajungandu-se chiar la idei nerealiste (din punctul meu de vedere, mai ales dupa ce am fost acolo).

Cel mai puternic e sustinuta teoria religioasa. Aceasta spune, ca s-au realizat aceste imagini si linii, pt. ca localnicii sa atraga atentia zeilor, de existenta lor pe pamant. Pe liniile trasate localnicii le parcurgeau pana ajungeau la o figura care reprezenta zeul lor, caruia i se adresa. Oalta teorie sustine ca desenele erau un fel de temple religioase, scopul lor fiind tot religios.

Exista si o varianta care implica extraterestrii si care sustine ca liniile sunt pistele de aterizare ale unui aeroport, iar desenul numit Astronautul fiind imaginea unui extraterestru care a venit pe Pamant.

Maria Reiche in studiile sale prezinta figurile geometrice ca elemente care au jucat un rol important in stabilirea solstitiului, a ciclurilor anotimpurilor si a marcajelor calendaristice. Confirmand prin aceste studii ca sunt linii antice legate de orientarea si observarea astronomica a universului, preocupare a preotilor din perioada antica...

Aceste cercetari facute si care sunt in continuare intr-o continua cercetare, inca nu au elucidat multe din misterele pe care le ascunde acest colt de lume, unde continua sa ramana morminte invelite in panza de paianjen, temple ascunse in increngaturile padurilor, comori antice pe care, poate numai Condorul planand peste ele, le stie.

Am sa mai fac in incheiere o mica complectare, pe care am uitat in relatarile mele sa o prezint. Toti turistii, sufera de rau de altitudine, unii mai putin altii trec f. greu peste acest inconvenient, dar localnicii nu au aceasta stare, in special in zona Puno-a Anzilor Cordilieri, cand se depaseste 3500m. In urma studiilor medicale s-a gasit, ca localnicii nu au rau de inaltime, fiindca au inima si plamanii mai mari decat in mod normal si au mai multe globule rosii, toate acestea compenseaza deficitul de oxigen.

A 2-a complectare e legata de noile descoperiri arheologice facute in Peru- langa Lima s-a gasit o piramida veche de 5000 ani, in ineriorul unei aripi e un templu de sacrificiu, unde se sacrificau (conf. datelor prezentate in stire) plante, flori si se aduceau ofrande zeilor. Acesta descoperire confirma existenta in aceste locuri a unei civilizatii mai vechi decat cea despre care se stia pana acum, de 4000 ani


[fb]
---
Trimis de grecudoina in 16.03.13 20:33:48
Validat / Publicat: 17.03.13 11:08:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA de SUD. A mai fost în/la: Brazilia, Argentina
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3820 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (grecudoina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 salonul in care a locuit M. Reiche
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 12 PMA (din 12 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[17.03.13 11:06:23]
»

@grecudoina

Cel mai bine ar fi fost ca acest review să fi fost cuprins în textul primului, sau postat ca un ecou (consistent), la acela.

Fiind vorba despre un review pe aceeaşi temă, din aceeaşi destinaţie, cu prilejul aceleiaşi vizite, review-ul se publică (cu titlu de excepţie), pentru o mai bună informare a cititorilor, însă, fără PMA standard, putând fi votat doar simbolic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
grecudoinaAUTOR REVIEW
[17.03.13 11:16:18]
»

@webmaster15: l-am scris la cererea sotului d-nei Miky, care la intalnirea AFA, mi-a atras atentia ca am promis sa revin asupra acestei destinatii, cu toate informatiile pe care le-am primit in Peru, legate de studiile facute asupra liniilor. Oricum l-am lansat si ca o provocare, urmand ca d-nul si alti cititori sa-l comlecteze cu ecouri

mirmicu
[17.03.13 11:33:14]
»

Foarte, foarte captivant! Va multumesc pentru aceste impresii atat de bogate in informatii.

Ar fi interesanta parerea dumneavoastra despre acest subiect pentru ca ati fost acolo si ati vazut cu ochii dumneavoastra. Nu-i asa ca am fi naivi daca am crede ca suntem singuri in Univers?

adri-nico
[17.03.13 12:14:17]
»

l-am citit si vad ca sint unele informatii noi.

era buna si o muzica adecvata. am ales una de la alt review ca sa ma transpuna in decor.

grecudoinaAUTOR REVIEW
[17.03.13 14:42:41]
»

@mirmicu: iti dau dreptate, nu cred ca suntem singuri in Univers, dar aceste geoglife cred ca sunt opera unei civilizatii vechi de pe Pamant, cu o tehnica si cultura avansata, dar care a disparut in urma cataclismelor naturale (ruperea continentelor, tensiuni puternice in scoarta terestra, eruptii vulcanice, cutremure, etc), bolilor (numai la Macchu Pichu-in urma epidemiei de varsat de vant, au murit 2/3din populatie). Cred ca s-a produs o ruptura in evolutia generatiilor si s-a pierdut f. mult, asta a fost si impresia pe care am avut-o dupa ce am fost in Australia sau China.

In Australia s-au facut diverse presupuneri asupra acelui ,,bolovan"-Uluru, ca ar fi un meteorit cazut pe Paman, dar studii recente au infirmat, el reprezentand 1/3din dimensiune la suprafata, restul e in interior. El a iesit la suprafata cand forte puternice, care au rupt continentele, au determinat scoaterea lui.

Sau in China, Soldatii de teracota, realizati cu mii de ani in urma, creati si ingropati pt a-l apara pe imparat intr-o alta viata, asemanator cu ingroparea faraonilor, din Egipt.

Sunt multe elemente care arata ca aceste popoare f. vechi circulau si isi imprumutau cunostintele. Asteptam ca noi descoperiri sa ne arate care este adevarul despre stramosii, stramosii... nostrii

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
iulianic
[17.03.13 16:32:09]
»

@grecudoina: La puţin timp după revoluţie am primit un tricou mult deosebit faţă de cele cu care eram noi obişnuiţi înainte de ’89.

Cuvântul Nazca scris mare, era înconjurat de un desen bizar pe care se distingeau linii, figuri geometrice şi animale (peşti şi păsări). Nu prea l-am purtat, de aceea îl am şi acum (destul de uzat). Am revăzut desenul de pe el şi mi-am amintit că atunci mă întrebau unii şi alţii ce înseamnă Nazca, iar eu nu ştiam ce să le răspund. Acum, mulţumită lui National Geographic, internetului şi celor ce îşi mai apleacă ochii pe acest gen de subiecte, mai aflăm şi noi câte ceva. Mulţumim şi tie!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
evrika22
[28.03.14 04:11:24]
»

M-a fascinat viata si devotamentul acelei mari savante, Maria Reiche, dupa ce am descoperit intre revistele de la hotelul unde am stat in Nazca o carte in limba spaniola. Din pacate nu am terminat-o si mi-a fost jena sa ii zic proprietarului sa mi-o vinda. In Arequipa sunt mai multe librarii, dar in rest sa nu va asteptati la o oferta bogata de carti, daca asta va pasioneaza.

La constructia soselei Panamericana jumatatea unei figuri a fost distrusa. Daca nu ar fi fost aceasta extraordinara savanta nu cred ca mai puteam admira ceva.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
adri-nico
[28.03.14 09:22:26]
»

@evrika22: Foarte frumoasa experienta cred ca ati avut. Nu m-am uitat pe site, ne-ati impartasit experienta dumneavoastra pe aceste meleaguri?

evrika22
[30.03.14 05:01:50]
»

@adri-nico: Nu, doamna, va spun sincer e ingrozitor de obositoare o calatorie in Peru, nu merita o suma de ordinul miilor de euro. Cu banii acestia mergi in Japonia. Nu au transport public, trebuie sa iei des taxiul, toti te jupoaie de bani, in frunte cu cei care fixeaza taxe aberante pentru bietul turist. Unde ati mai auzit ca o calatorie cu personalul, de la Machu Picchu la Ollanta sa coste 48$ pe o durata de doua ore? Un minibus taxeaza pentru aceeasi distanta 10 soles, ceea ce e corect. Hotelurile nu sunt la standarde europene, mai ales cele ieftine. Foarte putini oameni corecti. Iar daca nu stii sa te tirguiesti cu ei in limba lor esti om mort.

Vad ca o agentie de la noi organizeaza excursii in Peru la un pret enorm cerind 40$/turist, bacsis pentru ghizi. Daca dau 25 se string 1000$, 2800 soles. Cum e posibil asa ceva? Aici o consultatie la domiciliu se taxeaza 30 soles, la cabinetul unui specialist 20 soles.

Bacsisurile pentru ghizi sunt de 1-2 soles, daca esti multumit, eu nu am dat niciodata.

Deci bacsisurile din Romania sunt de cit? Poate citeste cineva si verifica cum e cu bacsisurile astea strinse de agentii, anticipat... Sunt multi japonezi aici, la ei nu se da bacsis, bine ca exista o tara civilizata care nu a auzit de obiceiul acesta barbar.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
adri-nico
[30.03.14 10:09:21]
»

@evrika22: Multumesc pentru raspuns. Te rog sa nu iti irosesti informatiile prin ecouri ci sa le pastezi pentru un review complex si complet pentru ca sint sigura ca vor fi de nota 10. Ai talent!!!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, evrika22, grecudoina, iulianic, mirmicu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Peru:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.58900189399719 sec
    ecranul dvs: 1 x 1