GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Parga m-a fascinat inca de la inceput, de cand m-am dat jos din masina (dupa un drum de 7 ore, pornit din Bulgaria, Bansko) prin 2 aspecte:
-. De la peisajul semi-arid de pe autostrada, am intrat in Parga- orasul cu vegetatie luxurianta, cu copaci inalti si umbrosi.
- Am plecat din Romania rasunandu-mi in urechi cuvintele “criza in Grecia, saracie, somaj ridicat”. Am ajuns in Parga unde toata lumea este surazatoare, nu am vazut picior de cersetor si toata lumea pe care am cunoscut-o muncea undeva in acel orasel…
Turistii care vin in Parga sunt o mare parte britanici si nordici, dar si sarbi si macedoneni. Banuiesc ca din cauza numarului mare de britanici, cu o putere de cumparare relativ mare, preturile in Parga sunt si ele relativ mari. Din pct meu de vedere sunt comparabile totusi cu cele din insula Corfu, unde fusesem cu 2 ani inainte.
Ca puncte de interes in Parga:
Ruinele cetatii din Parga:
Cetatea se afla pe o stanca inalta, deasupra orasului, oferind o panorama minunata asupra intregii regiuni. Ea se afla la capatul plajei Valtos. Accesul se face de pe plaja pe un drum asfaltat in urcare cu o panta relative abrupta. Stati linistiti, urcursul dureaza cam 10 minute!
In caz de nevoie de-a lungul drumului a fost montata o bara de protectie, de care ne putem tine…
Cetatea se poate vizita la orice ora, iar vizita este gratis. Atentie totusi la faptul ca interiorul cetatii nu este foarte bine luminat noaptea si exista pericolul de accidentare.
In interiorul ei se afla o cafenea unde poti servi o cafea sau un croissant in cazul in care ai obosit dupa atata urcus pe jos pana la cetate. Din pacate, cetatea nu este f bine conservata, asa ca cel mai mult te impresioneaza panorama asupra zonei, decat interiorul ei.
Ea dateaza din secolul 11, fiind construita initial de locuitorii orasului cu scop de aparare impotriva piratilor si turcilor.
In secolul 16 venetienii au intarit-o si au transformat-o intr-o fortareata rezistenta. La intrarea in cetate, deasupra portii puteti admira inca simbolul dominatiei venetiene - Leul Venetian.
In timpul acestei dominatii, venetienii au adaugat 8 turnuri in afara cetatii si 2 cisterne pentru apa, in caz de razboi.
In anul 1813, intregul oras impreuna cu cetatea au fost vandute catre turci. Cetatea a fost intarita din nou, iar sultanul a ordonat construirea unui “hamam” in varful cetatii pentru nevestele sale.
Bazarul:
Coborand de la cetate, pe drumul ce duce spre port am fost intampinata de o gramada de magazinase cochete. Pe langa suvenirurile clasice (jucarii, tricouri, cani) se pot achizitiona si produse hand-made din lemn, tablouri, seturi de mirodenii, ulei de masline…
Cateva capele unde te poti reculege sunt presarate de-a lungul drumului spre port, in locuri unde nu te astepti.
Exista chiar si mici cafenele cu narghilea si perne direct pe marginea drumeagului unde te poti relaxa putin.
Portul si restaurantele din port:
Majoritatea vapoarelor pe care le-am vazut acostate sunt fie vaporase de croaziere pentru turisti, fie vapoare pescaresti.
Se fac excursii zilnice Paxos-Antipaxos, Laguna Albastra, Sivota.
Cele mai populare am observat ca sunt totusi plimbarile pe distante relative scurte: din port pana in capatul plajei Valtos sau din port pana la Lichnos Beach.
De la un capat la altul al portului se intind restaurantele. In principal se serveste peste si fructe de mare, dar nu numai. Ce m-a frapat a fost faptul ca exista restaurante cu toate mesele ocupate langa restaurante aproape goale, desi la prima vedere nu este mare diferenta de décor intre ele.
Aici recomand cu caldura restaurantul Bachos. Are terasa acoperita, ca nu cumva sa ne ude ploaia, ospatari deosebit de prietenosi si de prompti in a-ti lua comanda. Am aflat ca restaurantul este proprietatea unui austriac. Din aceasta cauza pe langa fructe de mare, peste, poti comanda si snitel sau strudel cu mere. Portiile sunt foarte generoase.
Muzica este traditionala greceasca. Chelnarii atunci cand pot, danseaza si invita si publicul la dans. Toata lumea se simte bine. Din respect pentru clienti, pentru aceia care asteapta sa se elibereze o masa, se pun scaune de partea cealalta a drumului, in dreptul terasei si li se servesc bauturi. Tot ca sa te simti bine si sa revii, in cazul in care nota trece de o anumita suma (din ce am intuit eu -20 eur) celor prezenti la masa li se servesti la final un ouzo de 50 ml.
Cazarea: Puteti vedea aici review-ul complet pentru vila unde am stat. vezi impresii.
Alte facilitati ale orasului:
Orasul dispune si de un spital, mai multe farmacii, cateva super-market-uri in centrul statiunii.
Nu va asteptati la hypermarket de gen Cora, Carefoure, etc, cid oar de niste magazine alimentare mai mari. De aceea in cazul in care aveti nevoie de ceva deosebit (paine fara gluten, etc), nu este locul de unde sa va faceti cumparaturile. Cel mai apropiat hypermarket ni s-a spus ca este in Igoumenitsa, cam la 50 km distanta…
Atentie pentru cei care aveti nevoie de farmacie! Eu am vazut vreo 3 (nu mai multe), iar programul este f interesant. De doua ori pe saptamana nu se lucreaza seara (adica farmacia se inchide pe la 5), sambata este program scurt pana la pranz iar duminica sunt inchise.
Nu voi insista asupra plajelor orasului, pentru ca déjà s-a scris destul despre ele.
Foarte pe scurt: Valtos Beach este cea mai mare. Are nisip. Este amenajata in cea mai mare proportie cu umbrelute si sezlonguri, dar exista si o bucata spre cetate, neamenajata.
Apa devine destul de brusc adanca si pe alocuri este cu pietre, asa ca niste papuci de cauciuc sunt bineveniti.
Krioneri Beach: se afla in apropierea portului. Este amenajata in cea mai mare proportie cu umbrelute si sezlonguri.
Piso Krioneri - o plaja mica, intr-un mic golf, cu umbrelute. Este foarte romantica seara, dar nu as fi stat la plaja acolo, pentru ca are pe jos numai pietre / bolovani.
Plaja care m-a fascinat cel mai mult si unde am petrecut cele mai multe zile a fost Lichnos Beach.
Este la app 3 km est de orasul Parga. Se ajunge fie cu masina, fie cu vaporasul.
Daca mergeti cu masina, de la drumul principal fie coborati pe primul drum spre Lichnos beach si ajungeti in capatul de est al plajei, unde se afla si hotelul Enjoy Lichnos, fie mai mergeti putin si ajungeti la drumul ce coboara la capatul de vest al plajei. Aici este mai mult loc de parcare si gasiti si umbra printre copaci pentru masina.
Vaporasul il luati din portul Parga si va duce la mijlocul plajei Lichnos.
Plaja se afla intr-un golf, margini in ambele parti de 2 stanci mari impadurite. Plaja este cu pietricele in jumatatea vestica si cu nisip fin in jumatatea estica.
Partea care pe mine m-a fermecat este jumatatea estica, spre Camping: Plaja este marginita de copaci mari umbrosi sub care te poti ascunde mai bine decat sub orice umbrella de soare. Apa este albastra, albastra, nisipul fin, nu sunt pietre in apa.
De-a lungul plajei exista o serie de restaurante unde puteti degusta ceva in cazul in care vi se face foame. Noi nu am mancat aici, asa ca nu va pot recomanda ceva anume.
Revenind la alte imprejurimi ale orasului:
La max 10 min de mers cu masina de Parga, in partea opusa fata de Lichnos Beach, se afla Cetatea Anthousa, in localitatea cu acelasi nume. Cetatea este mai bine pastrata decat cea din Parga, . De altfel este si mai noua. Doar a fost construita de Ali Pasa pe la 1800. Este cocotata la fel ca si sora ei pe un deal inalt, oferind o panorama de-ti taie rasuflarea. Interiorul cetatii contine niste ziduri groase cu incaperi mari si intunecate. Cel putin in extrasezon, accesul este gratis. In cazul in care vreti ceva mai interesant decat calatoria cu masina proprie, puteti lua trenuletul (un titicar asemanator cu cele ce se gasesc la noi in Mamaia) care va duce din Portul Parga pana la intrarea in Cetatea Anthousa.
Avand in vedere distanta, eu zic ca merita tot efortul sa ajungeti si aici.
Una peste alta, cele 8 zile de concediu in Parga au trecut extrem de repede si inca imi aduc aminte de ele cu o deosebita placere.
Trimis de lady_anca81 in 11.11.12 20:07:25
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (lady_anca81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Parga merită cu vârf şi îndesat o rubrică proprie pe AmFostAcolo.
Mutat în rubrica "Descopera Parga" (nou-creată pe site)
Articolul a fost deasemena selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Pentru că tocmai urmăresc serialul cu Soliman Magnificul, iar vizirul sultanului, Ibrahim, unul dintre personajele centrale, era originar din Parga, chiar eram interesată să aflu mai multe lucruri despre această localitate, în afara celor postate pe Wikipedia. Așa cum ai zugrăvit-o în scris și prin fotografii (de ce atât de puține?!), Parga îmi pare într-adevăr un tărâm minunat, după care nu degeaba tânjea vizirul Ibrahim
”„Asumă-ți riscul! Viața întreagă este un risc. Cel ce merge cel mai departe este, în general, cel care e dispus să facă și să îndrăznească. ”
Dale Carnegie
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
O descriere foarte interesanta, asteptata demult. Bravo si multumim!
@webmaster13:
Multumesc pentru atasarea ilustratiei muzicale pe care o gasesc in ton cu orasul.
Foarte frumos la Parga, o statiune care efectiv mi-a incantat privirea, pacat ca singurii romani din zona se intrebau unde e plaja aia cu nisip fin? ca ne dor talpile...
@mariana. olaru:
Am mai adaugat cateva fotografii mai elocvente
Mulțumesc, @lady_anca81! Fotografiile sunt într-adevăr deosebite, de o frumusețe aparte. De ce ai ezitat să le postezi de la început?
@lady_anca81: Buna
Anca ai putea sa-mi dai unele detalii despre preturi (de ex, o bere, o gyros pita, orice iti amintesti tu) si despre vreme (mi-am luat chiar azi bilete in luna mai... luna in care am mai fost dar in Kefalonia unde chiar a fost o perioada veritabila de vara)? Biletele sunt la Vila Dimas de 2* despre care nu am prea gasit impresii. Din ce am citit despre ce ai scris tu... nu vad unde ai fost cazata.
Astept citeva rinduri
@Ninette:
”... nu vad unde ai fost cazata.
ciudat... pe la mijlocul articolului scrie destul de clar:
”Cazare: Puteti vedea aici review-ul complet pentru vila unde am stat. vezi impresii
Despre vreme, ți-am mai spus cum era la sfârșitul lui mai 2013. Frumos, cald moderat (fără arșiță de vară), posibilitate de ploaie una-două zile.
Prețuri - în funcție de crâșmă, de la vreo 4-5 € un pita gyros la botu' calului, până la vreo 20 € de persoană o cină la o terasă mai de Doamne-ajută. O bere e cam 1 € la magazin, și undeva pe la 2-3,5 la taverne.
@Dragos: Scuze... am gasit. Da... o gyros pita in Kefalonia, Zakhyntos cel mult 2,5E, o bere intre 0,60-0,80E la magazine si 1,5-2E la taverne..., o mousaka 5-6E...
Ciudat pentru niste locuri atit de exotice, mincarea era mai ieftina, bautura la fel, iar de peisaje ce sa mai zic... Si aici pe continent... mai scumpisor. Dar tre' sa le vedem pe toate nu? Tot ce au grecii mai frumos fie in insule, fie pe continent...
Dar nu mincarea e f importanta... Eu cel putin hoinaresc de dimineata pina in miezul noptii fie local, fie merg in excursiile care se organizeaza... in ziua respectiva
Multumesc inca o data... dar oriunde am fost am gasit pe forum macar 5-6 persoane care sa fi fost acolo unde urmam sa merg eu. ca locatie si cazare... dar aici... nimic si nici in conditiile mele... de mers (cu autocarul).
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Parga 2022 — scris în 07.09.22 de constantin din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Parga, dupa 4 ani la rand — scris în 05.02.20 de Enki din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 O zi in Parga — scris în 06.01.19 de LUMI CLUJ din TURDA - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Mini vacanta in Parga — scris în 14.07.18 de Lily_24 din CRAIOVA - nu recomandă
- Jun.2018 Parga — scris în 08.07.18 de ANIELA03 din BLAJ [AB] - nu recomandă
- May.2018 Parga, atracţie la superlativ — scris în 24.05.19 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Parga suprapopulată și în septembrie — scris în 27.09.17 de ebirsan din CONSTANţA - RECOMANDĂ