GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Urmare de aici.
Paralia Skotinis – o destinatie mai putin cunoscuta, in apropiere de arhicunoscutele Platamanas si Nei Pori, la poalele muntelui Olimp si evident pe malul marii, E o localitate mica, cu cateva hoteluri, unele aducand mai degraba a pensiuni, caci nu au etaj, sau au eventual unul si sunt inconjurate de gradini mai mari sau mai mici, in care sunt amenajate foisoare, gratare, locuri de luat masa, locuri de joaca pentru copii, pe ici pe colo si cate o piscina.
Asa cum am mai spus, vacanta asta s-a vrut una simpla si odihnitoare si Paralia Skotinis s-a dovedit a fi un loc foarte linistit, neinvadat inca de turisti, ori de comercianti. O straduta leaga satul de autostrada. La capatul acesteia e marea si in apropierea plajei sunt cateva hoteluri cu terase la parter. Asta ar fi centrul. N-am ajuns aici decat intr-o singura seara, cand am luat masa pe terasa restaurantului aflat la parterul unui hotel (Lefkes cred) dupa o plimbare scurta pe strada dintre hotel si mare. Nu am vazut taverne (doar una, ma refer la cele separata de hoteluri), tarabe cu maruntisuri, nici magazine macar, dar nici nu le-am cautat.
Am remarcat ca in zona sunt multe campinguri. Practic padurea ajunge pana la plaja si printre copaci sunt amenajate zone largi cu corturi, si rulote. N-am intrat, dar parea placut din strada: multa umbra si multa liniste. Campingul Afroditi e in stanga “centrului”. Campingul Gkaras e in capatul din dreapta al satului, iar ceva mai departe in San Panteleimon am mai vazut doua, Arion si Orpheus, parca. San Panteleimon e alt sat, ceva mai “evoluat” spre titulatura de statiune, la 10-15 min de mers pe jos de Paralia Skotinis, inspre Platamonas. Trecerea dintr-un sat in altul e aproape insesizabila, este o portiune mai pustie la un moment dat si se trece un pod peste un rau. Ce se remarca insa imediat e diferenta de animatie, prezenta unei strazi comerciale pline cu magazine cu suveniruri, taverne, hoteluri si vile. La capatul unei plimbari de inca 10 minute insa si acest sat e gata :)
Revenind la Paralia Skotinis (sau Skotinas, cum am mai vazut scris), denumire ce inseamna practic Plaja Skotinei – Skotina fiind un sat la cativa km departare, undeva mai spre munte, nu la malul marii – am vazut si aici un magazin, un fel de mini-market cu de toate. Noi am cumparat doar vederi din el, dar am vazut paine si altele de-ale gurii, cosmetice, etc. Ca locatie, se afla chiar la intrarea in localitate cum vii de pe autostrada si este lipit de Pieria Studios, un mic hotel, ce apartine aceluiasi proprietar presupun, pentru ca de la magazin ni s-a dat un fluturas- reclama pentru hotel.
Hotelul, sau vila, sau pensiunea (ca nici nu stiu cum sa ii spun) la care am stat noi se numeste Priona Rooms si se afla la 500 de metri mai in dreapta, pe o strada cu sensurile de mers despartite de un spatiu verde, o strada larga si linistita, dar neasfaltata (cu pietris). Pe stanga si pe dreapta se insira case, partial ascunse de verdeata curtilor/gradinilor ce le inconjoara. Doar cateva au aspect de hotel/pensiune, dar cred ca toate ofera camere de inchiriat, chiar daca nu au firma la poarta. Si nici cele care au firma la poarta nu arata cine stie ce, de exemplu peste drum de Priona Rooms e Livithra Hotel, ce are si piscina si restaurant, dar asta am vazut pe net, caci din strada nu se vede mare lucru. Alaturi de Priona Rooms se afla Geromichalos (nu le separa nici macar un gard, se intra cu masina pe aceasi poarta, doar ca pentru unul parchezi in dreapta, pentru celalalt in stanga), un hotelas cochet de data asta, cel putin privit de afara. Aici strada pare sa se termine, dar mai sunt cateva cladiri ascunse in vegetatie si dupa Geromichalos. Exista chiar si o mica biserica, napadita de balarii atat de inalte ca abia se desluseste printre ele. De aici strada coteste la stanga si nu mai e atat de larga, in schimb e strajuita pe ambele parti de arbori inalti, cu trunchiuri contorsionate, cu coroane uriase, ce se unesc intre ele, formand o bolta de umbra ce conduce pana la plaja. Mi-a placut mult, mult de tot drumul asta, e o placere sa mergi dimineata catre plaja ferit de soare si o placere si mai mare sa te intorci la pranz pe asa o umbra. Pe stanga acestei stradute sunt cateva spatii de cazare, am retinut vila Elena si Hotelul Sintrivanis, foarte ingrijite si cochete, apoi campingul Gkaras. Pe dreapta strazii pare sa fie un capat de padure, dar gardul de plasa care inconjoara locul ma face sa cred ca e totusi o proprietate privata. Se vede si o cladire ceva mai departe de drum, dar e inghitita de vegetatie si pare parasita, sau cel putin uitata de ceva timp de proprietar. Daca ar fi sa fac un top al locurilor ce mi-au placut mai mult in Paralia Skotinis, drumul acesta catre plaja ar fi pe locul I :)
Si iata-ne ajunsi pe plaja. Doamne, cat am mai cautat eu informatii despre plaja din Paralia Skotinis inainte de a face rezervare aici … si nu am gasit nimic… asa ca acum detaliez pentru alti potentiali cautatori de informatii: Plaja exista si e destul de larga, iar de lunga… nu mai zic. Este nisipoasa, dar sunt si pietre, care cat o maslina, care cat un ou, dar nu ascutite, ci ovale, bine slefuite de apa. Nu deranjeaza pietrele raspandite pe plaja, dar nu pot sa spun acelasi lucru despre cele de la malul marii. La intrarea in apa, o “banda” de pietre lata de un metru si mai bine ne-a pus talpile la grea incercare. Repet nu sunt ascutite, dar mie tot nu mi-au placut. Imediat dupa intrarea in apa se raresc semnificativ, si mai apar doar pe ici pe colo. Imediat dupa zona cu pietre apa se adanceste rapid, astfel ca nu se poate inainta mai mult de cativa metri, in functie de inaltimea si curajul fiecaruia. Sunt prezente geamandurile, nu am idee la ce adancime, presupun ca pe la 2-2,5 m, ca erau destul de aproape. Inca niste date “tehnice” despre apa: este curata, fara alge, fara vietuitoare vizibile, fara valuri –cel putin asa era cand am fost noi. Desi a plouat in fiecare zi si aproape in fiecare noapte, a doua zi s-a putut face si plaja si baie, apa ramanand calda si placuta. Plaja e curata si ea, deloc aglomerata si inafara de pietre n-am vazut pe ea nimic altceva gen: pahare de plastic, mucuri de tigari, doze de cola… nu, nimic din toate astea, desi nici cosuri de gunoi nu imi amintesc sa fi vazut… La iesitea de pe aleea umbrita, pe plaja se gaseste un bar ce ofera sezlonguri “gratuite” daca cumperi de la ei de 5-6 euro, respectiv cafea si apa daca imi amintesc eu bine. Nu stiu sigur, caci noi nu am luat, preferand contactul direct cu nisipul. Nu pot sa dau detalii despre alte portiuni de plaja, n-am fost decat aici, fiind cel mai aproape de „casa“, la 10 minute distanta. Privelistea din apa catre uscat este foarte frumoasa, dupa fasia de plaja se vede “padurea” si in fundal, nu foarte departe muntii. De mentionat ca acestia au fost mereu acoperiti de nori, si in fiecare zi catre pranz norii se intindeau si peste plaja, iar spre seara aparea si ploaia. Interesant este faptul ca acest fenomen se intampla doar in aria plajei noastre, din ce am observat eu in Nei Pori era mereu soare, norii nu se intindeau pana acolo si de multe ori nici pana la Platamonas. Chestie valabila si in directia cealalta, spre nord. Intr-una din zile chiar am fost la plaja in Platamonas si Nei Pori si ne-am copt, n-a fost nici un fir de nor toata ziua. Dar ne-am intors la timp sa nu ratam ploaia de seara! :) Cum eu ador balaceala in apa, dar nu si perpelitul la soare, mie mi-a priit cum nu se poate mai bine „palaria” zilnica de nori olimpieni, mi-au prelungit orele de balaceala pana dupa pranz, lucru ce altfel nu s-ar fi intamplat
Asa cum am mai spus, multe de facut in zona nu sunt, noi ne-am odihnit, ne-am plimbat pe jos si cu bicicleta (am avut la dispozitie biciclete la hotel, gratuit) am „inspectat“ localitatile invecinate si daca pe unele le stiam deja (Platamonas si Nei Pori), pe altele le-am descoperit cu mare placere: Neos Panteleimonas, Palaios Panteleimonas de care m-am indragostit, Leptokaria si Litochoro, am gustat din preparatele traditionale grecesti si nu in ultimul rand ne-am bucurat de plaja si mare. Am fi vrut sa vizitam si cetatea Platamonas, aflata in imediata apropiere, dar nu a mai ajuns timpul, desi am stat o saptamana intreaga. Nici acum 17 ani cand am mai fost in vacanta in zona n-am vizitat-o si cum nu cred ca mai venim in partea asta a Greciei, o putem trece la obiective ratate. :)
Vacante frumoase tuturor!
P. S. Nota de la "distractie & relaxare" o vizeaza pe cea de-a doua.
Trimis de dannaa in 07.10.14 23:51:00
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dannaa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Descoperă Paralia Skotinas (Skotinas), NEI PORI / PLATAMONAS" (nou-creată pe sait)
Excelentă prezentarea, foarte precisă, foarte amănunțită! Nu mai e nevoie de GPS! Pare o locație pașnică, tihnită și plăcută. De notat! Foarte utilă informația despre camping - cred că vor fi mulți amatori! Dar ceva despre Priona Rooms primim? Cu mulțumiri și toate cele bune!
@puiutea - multumesc, am scris si despre Priona Rooms, un mic hotel de familie, nou, cu adevarat convenabil si placut (nimic luxos), sper sa se mentina in continuare asa
@dannaa - L-am dibuit, excelent, mulțumesc mult! Să auzim de bine!
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
Am fost in Paralia Skotinas si in septembrie 2014, si la inceputul lui iunie 2015. Tin sa mentionez ca in ambele perioade apa a fost perfecta pentru baie (chiar am fost surprinsi la inceputul lui iunie 2015). Este o locatie nemaipomenita pentru relaxare si pentru a sta la plaja si balaceala. Apa este incredibil de calda si curata. Plaja este lata si extrem de lunga. Faci minim 30 minute de la un capat la altul pe jos. In partea dinspre cetatea Platamonas se ridica un perete de stanci din apa, iar imaginile par luate din vederi.
Ne-a placut foarte mult faptul ca datorita intinderii mari de nisip nu a existat aglomeratie pe plaja. Nu ne deranja nimeni, nu ne umplea nimeni cu nisip (comparativ cu Romania).
Am fost cazati in 2014 la Priona Rooms, iar in 2015 alaturi, la hotel Geromikhalos. In ambele locatii ne-am simtit minunat. Camerele au fost curate, iar faptul ca a fost liniste plus ca aveam acces in curtile pline cu verdeata (castani, smochini, palmieri, kiwi, rodii, etc) ne-a facut sa ne simtim ca acasa.
Am fost si in Platamonas, e frumos oraselul, dar plaja mica, aglomerata si cu pietre multe. In Paralia Katerinii si Olimpic Beach nu mi-a placut deloc aglomeratia de pe plaje (ce-mi amintea maxim de plajele de la Marea Neagra) si nici hotelurile care nu aveau deloc curti exterioare unde sa poti iesi. Pur si simplu de pe terasa camerei te uitai la vecinul cum se schimba in camera lui peste strada. Foarte dese hotelurile, iar spatii verzi deloc. Plus o aglomeratie de romani de am crezut ca am gresit marea. Si PLUS apa nu prea curata (verde si cu multe alge prin ea si tulbure). Nu ma asteptam. deci raman pe Paralia Skotinas clar.
Este la 150 km de Meteora pe care am vizitat-o in 2014 (doar manastirea cea mare ca nu mai ai timp) si cred ca o sa o vizitam si anul acesta.
A fost ceva minunat, ca urmare si in 2016 vom merge tot acolo, dar la alt hotel, caci pana ne-am adunat nu am mai gasit suficiente camere la Geromikhalos.
Recomand maxim Paralia Skotinas. Gasiti cazare pe booking.com sau cautati hotelurile pe Google Maps si aflati nr. de telefon sau trimiteti mail. Totul e ok. Grecii sunt oameni super. Cu putina engleza te intelegi cu ei.
@gabfl2002 - Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2017 Vacanţă liniştită — scris în 29.07.17 de Malko din CRAIOVA - RECOMANDĂ