ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.04.2010
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 13.02.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2008
DURATA: 12 zile
familie cu copii
4 AD. + 2 copii;1-7ani,1-12ani COPII

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 1 MIN

Pamukkale si orasul antic Hierapolis

TIPĂREȘTE

Asa cum am mentionat in precedentele review-uri (Hotel Grand Blue Sky Kusadasi si Casa Fecioarei Maria de la Efes), la sfarsitul lui August 2008, am facut un circuit, in organizare proprie, cu masina, prin Turcia. Am ajuns si la Terasele de calcar de la Pamukkale. Cum veneam dinspre Istanbul, inainte sa vizitam Pamukkale, am innoptat in orasul Denizli. Odata ajunsi la Pamukkale am observat ca langa Terasele de calcar-- ce coborau in trepte din varful dealului, catre poale-- se afla ruinele Orasului Antic Hierapolis. Se spune ca insasi regina Cleopatra a Egiptului obisnuia sa vina la Hierapolois, unde o Fantana si o Terma, ii poarta numele.

Fenomenul Pamukkale consta in terase de calcar, de un alb perfect, ce au fost sapate de curgerea apei termale, in versantul calcaros al unui deal; dealul respectiv are, probabil, o inaltime de 7-800 m. In timp s-au format ochiuri de apa, destul de mari, in care apa ce le umple, capata o incantatoare culoare azurie. Printe ochiurile de apa sunt brazdate canale prin care curge cu repeziciune apa termala.

Deasemeni, pt mine personal a fost o placere sa vizitez si ruinele orasului antic Hierapolis. Pe langa venerabilele ruine, exista si un Muzeu al orasului cu obiecte de arta descoperite de arheologi, cu adevarat magnifice, apartinind inegalabilei Civilizatii greco-romane. Imi amintesc ca stateam fascinat, privind faldurile togei, unei statui romane.

In august 2008, pe vremea cand am vizitat noi locurile, sapaturile arheologice in Hierapolis continuau; de atunci am ramas curios: oare ce s-a mai scos la lumina?

## end review sc

[fb]
---
Trimis de costin1968 in 28.04.10 20:26:36
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2852 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (costin1968); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Dealul de calcar Pamukkale.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1200 PMA (din 3 voturi)

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

balasa violeta
[28.04.10 20:51:08]
»

Orasul in care ati ramas peste noapte, Denizli, l-am vazut la televizor "Turul Turciei la ciclism", mi-a placut.

Despre orasul antic Hierapolis am citit in "Comoara Grecilor" de Irving Stone. Am in proiect sa vizitez si eu aceste locuri. Am votat cu drag.

dananecula
[28.04.10 23:30:02]
»

Te-ai incumetat sa urci pana la termale si sa te balacesti acolo unde se spune ca o data ce ti-ai dat cu apa aceea miraculoasa intineresti ? Noi am fost anul trecut la Pamukkale, la intoarcerea din Kusadasi, dar am prins o arsita maaare si nu ne-am incumetat sa urcam. Am admirat frumusetile acelei asa zise ,,Gradini a raiului'' doar de la baza stancilor de calcar, precum am precizat in review.

Dar oricum amintirile de neuitat raman vesnic in suflet.

valimi
[29.04.10 07:25:33]
»

Extraordinare locuri, intradevar.

Pentru asta merita sa faci un sejur la Kusadasi, in apropiere poti vedea multe locuri de asemenea frumusete.

biancuta
[29.04.10 09:46:15]
»

Pamukkale este o atractie pentru Kusadasi, o vizita ce nu trebuie ratata. Un vot mare si de la mine.

babycris42*
[29.04.10 09:56:18]
»

ruinele cuprind un teatru cu capacitate de 10000 de locuri un cimitir si un templu; cladiri obligatorii intr-un oras antic roman. Fiind cele mai importante, erau si bine facute, astfel cit rezista si in zilele de azi.

costin1968AUTOR REVIEW
[29.04.10 20:50:30]
»

Multumesc pt ecouri!

Incep cu orasul Denizli, foarte curat si civilizat. Fiind ziua de nastere a prietenei noastre (eram doua familii de romani), fata a vrut sa ne cinsteasca la terasa unui frumos restaurant din centrul orasului. Eee... si acum am vazut cu ochii mei noile tendinte din politica si viata turcilor; auzisem prin ziare si la televizor in Romania ca partidele cu tenta islamista sunt en vogue, dar... Mustafa Kemal Ataturk? ... Cert ca alcoolul era interzis cu desavarsire, chiar si biata bere; in plus toate femeile purtau portul traditional musulman. Deh oras frumusel, dar de provincie. Prin amabilitatea unui chelner de la o terasa vecina, interpelat de noi barbatii, vrednici urmasi ai celor care l-au eliminat pe Burebista, din motivele expuse mai sus, am fost condusi intr-un club, mai dosnic, unde tineri turci nu numai ca lucrau din greu cu sticlele de alcool, chiar erau de speriat, dar unii prabusiti pe canapele, cred ca erau drogati de-a binelea.

In privinta arsitei de la Pamukkale daca sunteti pregatiti cu sticle de apa plata, sepci si palarii, mai ales pt. copii, nu sunt probleme. Este foarte cald, dar o caldura uscata, mai usor de suportat decat caldura umeda din Bucurestiul aceleiasi perioade a anului!

sbacau
[19.05.10 10:27:20]
»

la Pamukkale in acest an intrarea este 20 lire; nu vor sa accepte euro, asa ca puteti schimba la una din terasele de langa intrare (probabil asta e si scopul ...); pana la terasele de calcar sau la Piscina Cleopatrei exista un shuttle bus care este gratuit (cel descoperit) dar si alte dolmusuri care sunt contra cost, in jur de 1 lira.

Intrarea la Piscina Cleopatrei se plateste separat, 25 de lire (la cursul lor= 13,20 euro) si este superb! Poti sa faci baie in apa minerala, printre stanci si coloane picate in apa; atentie la picioare!Exista si o portiune cu apa adanca (3-5 m) unde copii nu au voie; exista un salvamar care pe langa turca stie foarte bine...ia ghici!...rusa...Tot aici sunt vreo 2-3 fotografi care fac poze tuturor iar la iesire le gasesti agatate pe un panou; daca vrei sa cumperi= 3 euro. Ei spun ca fac poze pentru promovarea hotelului...pentru ca exista un hotel aici, dar nu incercati sa faceti rezervare, este unul exclusivist.

De asemenea, platiti seiful (5 lire) dar acesti bani la plecare ii cereti inapoi, nu se iau, sunt numai garantie in cazul in care pierdeti cheia; credeti-ma, nu o puteti pierde, are un elastic pentru mana.

Si de precizat inca doua lucruri: cei care numai intra, fara a face baie, nu platesc, dar nici nu pot intra in apa; o bere costa cam 5 lire si e din cea de 330ml; la intrarea/ iesirea din apa exista un lighean pentru spalat picioarele plin cu...apa de trandafiri! Picioarele mele si acum imi multumesc, n-au mai trecut prin asa experienta viata asta!

dananecula
[19.05.10 10:39:26]
»

@sbacau felicitari pentru ecoul tau !

Foarte utile informatiile tale! Daca vom mai ajunge inca o data in acel loc unic si minunat din lume, cu siguranta nu vom mai rata ocazia sa urcam pana la termale, sa ne balacim in piscina Cleopatrei, caci merita cu adevarat, , investitia''.

Noi am fost anul trecut, dar nu ne-am incumetat sa urcam, deoarece era o arsita cumplita la ora 14. 00, iar cu copiii nu am avut curaj sa urcam. Doar am admirat, , privelistea'' de la baza si am plecat cu amintiri imortalizate in aparatul foto. Vezi si review-ul meu click aici

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sbacau
[19.05.10 10:44:13]
»

multumesc dana...ceva totusi nu am reusit inca sa fac, desi este a doua oara cand ajung aici: as vrea sa urc pana la ultima treapta la teatrul din spatele piscinei...si cum treaba asta dureaza destul de mult, ar insemna sa fi ratat baia din piscina sau vederile de la terase...ramane pa anul urmator! :-)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
babycris42*, balasa violeta, biancuta, costin1968, dananecula, sbacau, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Pamukkale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059324026107788 sec
    ecranul dvs: 1 x 1