GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La varsta mea cam totul are deja o poveste in spate. Prin urmare sa incep cu povestea.
In urma cu peste 20 ani am avut un sejur nereusit la Mamaia. Era in vremea cand nu ajungeai usor in sezon la Mamaia, am cunoscut pe cineva care luase in locatie un hotel si totusi serviciile nu au fost cele asteptate. Atunci am hotarat sa nu mai merg pe litoralul nostru (am incalcat hotararea in 2012 din motive de varsta a printesei, dar apoi am renuntat iar), astfel ca in anul urmator am plecat pe cont propriu in Turcia. Nu stiam nici macar unde este exact Kusadasi (aveam insa experienta "turceasca" la Istanbul), dar am mizat si atunci pe principiul: in Turcia e imposibil sa nu gasesti cazare.
A fost bine, iar pentru anul urmator am apelat la o agentie. Asa am ajuns intr-un hotel foarte bun unde am vazut ce inseamna sa apelezi la un touroperator, printre altele am beneficiat de asistenta si oferta de excursii. Acum pare ceva banal, dar atunci se intampla sa iei un sejur de la agentie si sa afli la hotel (in Poiana) ca nu exista locuri si agentia nu are contract cu hotelul!
Printre excursiile prezentate a fost si cea la Pamukkale. Nu am achizitionat-o (mi s-a parut cam scumpa) dar am hotarat pe loc sa merg sa vad acel "deal" care mi s-a parut fascinant. Eram cu masina astfel ca traseul de intoarcere a cuprins si vizitarea Pamukkale in drum spre Istanbul (atunci ma intorceam intotdeauna prin Istanbul). Am fost fascinat de ce am vazut acolo. Nu am mai ajuns in anii urmatori.
Anul trecut, cand m-am reintors in Turcia dupa mult timp, nu am gasit loc in program pentru Pamukkale, dar anul acesta am fost chiar fortat sa ii fac loc (citind un review despre locatie am dat pe poze iar printesa cand le-a vazut a ramas uimita, nu pricepea cum poate fi pamantul alb, asa ca i-am promis ca vom merge si noi in vara, iar cum am spus promisiunile se tin).
Zis si facut. Am terminat prima parte a sejurului, am imbarcat tot (bagaje si pasageri) si am luat drumul casei. Asa credea printesa, nu banuia ca suntem de abia la jumatatea aventurii. Nu stia de a doua parte a sejurului. Ii plac la nebunie surprizele.
Pe drum un pic de problema pentru ca nu intelegea de ce nu apare pe indicator Izmir, pe unde stia ca trebuie sa trecem. In fine cu greu am pacalit-o pana aproape de Pamukkale cand i-am zis ca nu mergem acasa si o asteapta o surpriza, i-am aratat peretele de calcar care se vedea déjà. A fost incantata.
Am intrat in Pamukkale si ne-am indreptat spre poarta de sud unde am parcat masina. Parcarea full, era 31 august zi semilibera intre doua mari sarbatori: Ziua Victoriei si inceputul Kurban Bairam. Ne-a spus cineva ca era pentru prima data in ultimii 70 ani cand cele doua sarbatori erau legate.
Am fost dirijati spre un loc liber, ne-am echipat corespunzator (una dintre amintirile din urma cu 20 ani era caldura infernala suportata) si am pornit spre intrare. Bineinteles ca nu semana cu ce stiam eu, intrare cu turnicheti, alee asfaltata, multe indicatoare. In urma cu 20 ani totul era mult mai “natural” interventia omului fiind mult mai mica. Acest lucru aveam sa il remarc pe tot parcursul vizitei si m-a dezamagit putin.
Am plecat mai intai sa vizitam vestigiile cetatii Hierapolis. Nu suntem chiar fani ai vizitelor in astfel de obiective, dar putina istorie nu strica. Parca te simti putin coplesit si iti dai seama cat de mic esti in comparatie cu timpul care trece. I-am dat primele informatii despre trecut printesei si i-a placut amfiteatrul care se vedea mai sus. Am plecat spre el, dar ne-am dat seama ca nu avem antrenamentul necesar sa ajungem sus in conditiile de afara (soare care te toropea, peste 38 grade). In plus cei mari eram in slapi cu talpa subtire si ne intrau incontinuu diversi spini in talpa care ajungeau la picior ceea ce nu era placut.
Am vizitat partea de jos, apoi am plecat in directia bazinelor de travertine. Aici bineinteles era lume foarte multa, din toate colturile planetei (foarte multi asiatici). Printesa a fost impresionata de atata alb. Eu am fost din nou deceptionat. Pe vremea de demult nu existau acele bazine mari in care se face baie, eu cred ca sunt cumva seminaturale, iti muiai picioarele in cateva mici cadite care acum nu mai au apa (apa calcaroasa a fost probabil deviate sa curga pe traseul actual) sau sunt interzise vizitarii. Trecand peste acest aspect imaginea este impresionanta iar plimbarea prin travertine si mica baie a picioarelor a fost placuta.
Am vizitat si vestigiile cetatii medievale, admirand bazinele naturale in care ne-am scaldat la prima vizita. Apoi ne-am indreptat spre muzeu, nici acesta nu exista acum 20 de ani. Ne-au placut statuile si capetele de coloana vazute, mi-am intarit convingerea ca mai mult de jumatate din istoria vechii Elade este in Turcia! Ironie a sortii!
Toropiti deja de caldura, dar si de mersul pe jos (desi facusem antrenament la hotel urcand si coborand scari!), ne-am oprit sa bem un ceai (oferit gratuit odata cu biletul de intrare) si sa facem planul pentru mai departe. Tineam neaparat sa facem o baie in piscina Cleopatrei, dar zeii nu au fost cu noi. La piscina era mai rau decat in Mamaia in weekendul de Sf Maria asa ca ma renuntat sa mai intram, trebuia sa mai iasa cativa sa avem si noi loc. Pacat, imi amintesc de senzatia ciudata cand intri in piscina termala si in loc de racoare simti caldura in plus sa inoti printre coloane grecesti nu ai ocazia zilnic.
Prin urmare ne-am indreptat spre iesire, incantati (unii mai mult, printesa, altii mai putin, eu) de ziua splendidata petrecuta printre ruine si pereti albi de calcar. Cum am mai precizat pe mine m-a dezamagit putin interventia omului, dar ce sa ii faci este o era in care primeaza comercialul. Daca nu ar fi existat prima vizita sigur as fi fost impresionat, oricum ramane un loc care merita sa vii sa il vezi. La iesire ne-am racorit cu un excelent suc natural de rodii, rece si acrisor. Nu am mai baut un suc atat de bun. Pretul ok avand in vedere unde il bei: 12 TL paharul mare.
In concluzie: un loc fascinant, unde omul totusi a intervenit pentru a-l face mai commercial, dar care merita vazut si pentru a sparge mitul ca in Turcia nu ai ce vedea, daca vii aici stai inchis ca intr-o inchisoare in resort. Sunt multe locuri minunate in aceasta tara.
Apropo preturi: 35 TL intrarea pentru adulti, copii "moca", 5 TL de persoana adulta intrare muzeu, 5 TL parcarea, 32 TL intrarea la piscina iar copii peste 7 ani 20 TL
Trimis de nrs † in 17.09.17 22:20:28
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nrs †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 37.92483100 N, 29.12318700 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@nrs:
Am așteptat cu nerăbdare articolul promis despre Pamukkale, dar, din păcate, mi-a cam lăsat un gust ușor amar, nu doar acrișor ca al sucului de rodii .
Am vizitat şi eu minunea de la Pamukkale în urmă cu vreo unsprezece ani şi de atunci tot mi-am dorit să revin, dar drumurile m-au purtat în alte direcţii. Îmi doream mai ales o nouă baie în Piscina Cleopatrei printre coloane antice (greceşti ), unde există şi o zonă mai liberă, cea de după un pod, unde adâncimea apei este mare.
Schimbările apărute probabil m-ar dezamăgi şi pe mine.
@nicole33:
pentru cine nu a fost acolo totul este impresionant deoarece nu sesiseaza interventia omului
cat despre loc in piscina... cand am fost noi la ora 4 era ful chiar si in zona unde se inoata, dar acolo ai dreptate nu se calcau pe picioare se loveau cu coatele
@nrs: ma bucur pt voi, dar mai ales pt printesa!!! Si indiferent de perioada, indiferent ca ai vizitat Pamukkaleu'in trecut, rămâne o locatie impresionantă!
Chiar daca am fost de mai multe ori, mă bucuram pt cei din grupul meu care erau pt prima oara acolo, ma bucuram si pt mine ca am fost ajutata dd D-zeu sa mai ajung o dată, dat fiind faptul ca mereu alegeam excursia cu agentie locala, deci cu autocar si destul de obositor!
Felicitari din nou pt perseverenta!
multumesc mult maria!
repet pentru mine dezamagirea a aparut datorita faptului ca am recunoscut interventia omului intr-o minunatie a naturii.
altfel peisajul este frumos si foarte interesant. probabil peste inca 20 de ani cand voi vizita iar locatia, dus de data asta de printesa, nu voi mai tine minte cum era initial si ma va da pe spate din nou
sa ne dea Cel de sus vacante cat mai frumoase la toti si sa putem vizita locuri cat mai frumoase!
cat de draguta esti, scrii macar doua trei cuvinte pe unde treci!
Si eu am renuntat de vreun deceniu la amabilitatea gazdelor de pe litoralul nostru si m-am orientat spre alte meleaguri mai putin costisitoare (Bulgaria, Grecia, Turcia, Spania, Malta). Si curios, dar n-am regretat deloc.
Pamukale este un loc care nu trebuie ratat la o vacanta in Turcia. Natura, istorie si balaceala - practic un rezumat al unui concediu aici.
Vacante frumoase pe mai departe.
@nrs: foarte frumos, felicitari! Si eu vreau! si eu vreau!... si eu vreau acolo!
@Dana2008:
e simplu: te sui in avion cu directia Turcia si apoi sigur gasesti pe cineva care sa iti vanda o excursie la Pamukkale. ma bucur ca ti-a placut, asa ma revansez pentru locul ala cu nume imposibil din Ungaria care l-ai descris asa de bine ca m-ai facut sa vreau si eu acolo
@maria55: Buna Maria,
Ai putea sa imi dai mai multe detalii referitoare la excusia cu agentia locala? (de unde ai plecat, cat a costat aprox, ce a fost inclus in tarif?) Multumesc!
@laura_m:
”Ai putea sa imi dai mai multe detalii referitoare la excusia cu agentia locala?
Din nefericire, Maria nu îţi va ma putea răspunde
Maria mergea mereu la Pamukkale cu autocarul din Kuşadasi. Excursiile erau achiziţionate de la agenţia locală Sundial. O găseşti pe faleza din Kuşadasi. Preţul este negociabil în funcţie de numărul participanţilor, dar şi de abilitatea celui care negociază .
Este inclus transportul şi masa de prânz.
Intrarea la Piscina Cleopatrei este opţională şi se plăteşte separat.
@nrs: Buna Ziua! Si eu intentionez sa revin anul acesta la Pamukkale, cu ocazia unui sejur pe care il vom petrece langa Kemer. Revin, pentru ca prima (si unica) vizita am facut-o in 1995, pe vremea cand interventia omului era minima, existand acele mici bazine de calcar in care te puteai plimba descult. Am mai avut o tentativa de a ajunge in acel loc feeric in 1998, insa cu cateva luni inainte tocmai se prabusisera mare parte din acele balconase de calcar, in urma unui cutremur sau nu stiu ce alunecare de teren... Ulterior, dupa cum am aflat, mare parte din zona a fost reconstruita din beton, iar calcarul adus de apa nu a facut decat sa imbrace totul in acea uriasa mantie alba. Asadar, nu este doar o impresie, Pamukkale de astazi nu mai are nicio legatura cu cea de acum doua decenii si ceva, in afara de culoarea de un alb stalucitor!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Vizitând Terasele de la Pamukkale — scris în 30.06.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Ziua III – Side – Pamukkale - Side — scris în 17.07.19 de Bujie din PITESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 O seara la Pamukkale! — scris în 09.12.18 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 [Antique pool] Dezamagitor — scris în 22.09.18 de nrs † din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Pamukkale – Șok, tristețe maximă — scris în 11.04.19 de RossoNerro din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Miracolul naturii — scris în 06.07.16 de eusiatat din RâMNICU SăRAT [BZ] - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Papokkale - Aventuri la Pamukkale — scris în 28.06.16 de papone din BUCUREșTI - RECOMANDĂ