ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.04.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2015
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mănăstirea Paleokastritsa

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

De la bun început trebuie să spun, aşa cum veţi vedea, că aveţi nevoie de mult mai mult timp decât este dispus ghidul să vă acorde pentru a vedea toate minunăţiile din zona mănăstirii. Recomandat este să vă planificaţi o jumătate de zi.

Mănăstirea Paleokastritsa se găseşte în extremitatea vestică a staţiunii, fiind un obiectiv turistic, dar mai ales spriritual, de primă importanţă. Vizitarea ei prinsă în multe oferte ale agenţiilor de turism şi figurează alături de Submarinul Galben şi Bella Vista din obiectivele aferente staţiunii Paleokastritsa.

Mănăstirea este situată înspre vârful peninsulei Agios Spyridon (Sf. Spiridon) care are o formă de deal rotunjit. Se vede excelent dinspre vârful muntelui care domină staţiunea, de la Bella Vista, fantastică panoramă de referinţă mondială (vezi foto, video, dar şi review-ul dedicat: vezi impresii)

Se presupune că mănăstirea a fost întemeiată în secolul XIII pe ruinele unei vechi fortificaţii (Paleokastro - Paleokastritissa - Paleokastritsa), dar având în vedere şi hramul pe care îl are, este cunoscută şi sub denumirea Sfânta Fecioară Maria (în greceşte Panaghia sau Theodokus, în engleză Virgin Mary Monastery).

Peninsula/dealul cu mănăstirea este mărginită la est de Golful Agios Spyridon (cu cea mai importantă plajă din staţiune şi singura cu nisip), spre sud şi vest de Marea Ionică, iar spre nord de Golful Agios Petros (Sf. Petru). Vârful mănăstirii este vizbil de pe plaja Agios Spyridon (foto), dar şi de pe puntea Submarinului Galben vezi impresii

La baza dealului, parţial inundată de apa golfului Agios Spyridon, este grota în care s-ar fi iubit frumoasa Nausica cu Ulise, eroul homerian, la întoarcerea acestuia spre casă după Războiul Troian. Grota este frecvent vizitată de turişti (foto), dar este accesibilă numai înot sau cu ambarcaţiuni.

La mănăstire se ajunge pe un drum asfaltat care urcă în serpentine printre livezile de măslini şi chiparoşi care acoperă dealul (foto). Înainte de mănăstire este o parcare destul de mare. Vă recomandăm să parcurgeţi drumul pe jos, lăsând maşina în parcarea foarte mare de la baza dealului (între golfurile Agios Spyridon şi Agios Petros). Veţi avea astfel posibilitatea să vă delectaţi cu panoramele celor două golfuri precum şi cu florile multicolore de leandru care mărginesc drumul în grupuri compacte (foto).

Înainte de a intra în mănăstire treceţi pe lângă câteva tarabe cu suveniruri şi obiecte de artă (mai ales picturi) cu subiect religios sau laic.

Manastirea Panaghia din Paleokastritsa a fost construită în secolul XIII, anul 1228, conform inscripţiei gravată pe poartă, pe locul unde a fost găsită o icoană a Fecioarei Maria. Mănăstirea este un frumos exemplu de arhitectură monastică greacă, biserica de azi şi chiliile pentru cei 8-10 călugări fiind construite în secolul XVIII.

Mănăstirea a avut o istorie zbuciumată, stând mărturie un tun cu stema Romanovilor (ruşii au fost prezenţi în Insula Corfu pentru un timp scurt în anul 1799). În timpul ocupaţiei britanice, în secolul XIX, mănăstirea a fost transformată în spital militar. În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, italienii au instalat aici un punct de control militar, iar germanii au transformat chiliile în magazii.

Vizitarea mănăstirii este gratuită, dar se impune o ţinută decentă. Dacă este nevoie, femeile primesc şaluri cu care să-şi acopere umerii.

Mănăstirea este construită pe două niveluri. Pentru început urcăm scările de piatră care duc la nivelul superior unde se găsesc o curte interioară, clopotniţa, biserica, o grădină, muzeul, chilii şi anexe. Totul este plin de flori parfumate şi multicolore. Pe terasa din faţa clopotniţei, construită în stil tipic corfiot, se găseşte o fântână "a dorinţelor" (foto). Dacă aruncaţi o monedă în această veche fântână şi vă puneţi o dorinţă, aceasta, cu binecuvântarea Sfintei Fecioare, se va împlini.

Trecând printr-o mică dar frumoasă grădină cu pomi, intrăm în biserică. Aceasta este o bazilică cu o singură navă, cu acoperiş de lemn. Printre icoanele deosebite ale bisericii sunt cele cu ”Sfântul Gheorghe şi balaurul”, ”Judecata de apoi”, iar tavanul are sculptat ”Pomul vieţii” (foto, video). Cea mai importantă însă este icoana făcătoare de minuni a Sfintei Fecioare cu Pruncul.

Ieşim iar în curtea mănăstirii şi îndreptându-ne spre muzeu, încercăm să savurăm momentul. Plină de flori şi arome, cu pisici lenevind peste tot, mănăstirea oferă o senzaţie unică de beatitudine şi linişte sufletească.

În muzeul mănăstirii (intrare gratuită) este expusă o colecţie de veşminte şi obiecte de cult ortodox, cărţi bisericeşti, icoane rare bizantine şi post-bizantine. De asemenea, sunt expuse curiozităţi: o scoică gigantică (Tridacna gigas?) şi ”Monstrul mării” cu colţi şi vertebre foarte mari, prins probabil în secolul XIX (foto şi videoclip). Muzeul are şi un stand cu suveniruri şi obiecte bisericeşti.

Coborând la nivelul inferior, trecem printr-un pasaj cu bolţi arcuite, semănând a tunel şi normal, acoperit de flori. Din el se intră în magazinul mănăstirii. Ne întâmpină o presă de fier şi un zdrobitor cu două roţi mari de piatră, instrumente tradiţionale pentru prelucrarea măslinelor şi obţinerea uleiului (foto, video). În magazin putem cumpăra produse care poartă marca mănăstirii: ulei de măsline, săpun din ulei de măsline, vinuri, lichior şi gem de kumquat etc.

Ieşim din mănăstire, dar subiectul nu este încă terminat. Pe o mică platformă, chiar lângă mănăstire, este instalat tunul cu emblema ţaristă (a Romanovilor, probabil din anul 1799) amintit anterior. De pe această platformă situată deasupra unei prăpăstii se dechide spre mare o panoramă copleşitoare, încărcată cu stânci, valuri şi multe flori (foto, video). Apoi traversăm străduţa şi intrăm în parcul care pare a fi o grădină japoneză încărcată cu flori, palmieri şi o fântână cu peşti aurii (foto).

În continuare, din poarta mănăstirii ne îndreptăm spre vest pe o alee asfaltată pentru a ajunge după câţiva paşi în vârful dealului. Pentru început însă ne putem relaxa pe terasa tavernei din partea stângă a aleii sau admirăm pe dreapta ferma mănăstirii în care mai multe gâşte trândăvesc pe sub portocalii încărcaţi de fructe (foto).

Ajunşi în vârful dealului ne întâmpină o privelişte copleşitoare: marea cu stânci în faţă, muntele încărcat cu păduri de măslini şi chiparoşi în spate. Jos vedem golfurile Agios Petros şi Ampelaki, o parte din staţiune, iar sus, cocoţate pe munte, satul Lakones şi amenajările turistice din zona de belvedere Bella Vista. Apusul soarelui (foto) este superb din acest loc căutat de îndrăgostiţi şi de fotografii pasionaţi.

Un videoclip realizat de mine şi care prezintă frumuseţile Mănăstirii Paleokastritsa se găseşte aici: youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Lucien in 15.04.16 10:06:18
Validat / Publicat: 15.04.16 12:24:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Atena şi de trei ori în Corfu (din care, două sejururi în Paleokastritsa)

VIZUALIZĂRI: 6611 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Marea ionică şi peisaj stâncos sălbatec, vizibile de pe platforma cu tunul ţarist de lângă mănăstire
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[15.04.16 12:25:00]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mogly
[15.04.16 12:33:29]
»

Şi tot acolo la Mănăstire, v-au întâmpinat o mulţime de pisicuţe şi motanei, nu?

LucienAUTOR REVIEW
[15.04.16 12:38:33]
»

@mogly - Normal! Le poti vedea in videoclipul atasat. Sa-mi raspunzi la intrebarea din celalalt review, poate am fost in acelasi autocar in Turul Insulei, seria de la inceputul lui septembrie.

mogly
[15.04.16 12:59:10]
»

@Lucien - Nu, noi am fost acolo în perioada 07 07 2015 - 14 07 2015. Însă în excursia cu turul insulei, chiar dacă nu ne-am întâlnit cu tine, ne-am întâlnit cu un alt user AFA cu gettyy, dar nu ne cunoşteam pe atunci. Întâmplarea a făcut ca citind reveiw-ul ei despre Corfu şi despre Palatul Achilleion să văd că a postat o fotografie din grădina palatului cu statuia lui Achille muribund în care apărea aceeaşi persoană şi îmbrăcată identic ca într-o fotografie făcută de mine. Aşa am început să vorbim şi ne-am dat seama că am fost în acea zi împreună în excursie fără să ştim. Lumea e mică, dacă nu ne întâlnim în România uite că ne putem întâlni pe o insulă

LucienAUTOR REVIEW
[15.04.16 13:05:00]
»

@mogly - Eu am inceput sa scriu de foarte putin timp pe AFA. Am in pregatire un review si despre Achilleion. Sigur vom putea vedea pe inregistrari fantasma trecerii voastre!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lucien, mogly
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Paleokastritsa:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054338932037354 sec
    ecranul dvs: 1 x 1