GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Saptamana trecuta am trait o experienta care mi-a lasat o impresie puternica, asupra a ceea ce inseamna: educatie, cultura, bun simt si multe alte trasaturi pe care le au cetatenii tarilor nordice si aici ma voi ocupa cu precadere de Norvegiei.
In perioada 15-22.05.2012, am vizitat orasul Oslo, capitala Norvegiei, facandu-i o vizita fiicei mele Alexandra (pe care o iubesc si sunt tare mandra) care mi-a spus ca ar fi minunat sa ajung inaintea zilei de 17 mai, cand norvegienii sarbatoresc ziua nationala si intr-adevar, a meritat fiecare minut petrecut acolo.
Asa ca am purces la drum si dupa un drum de sase ore am aterizat pe aeroportul Garden din Oslo. Ajungand in jur de ora 22:00, ma asteptam sa fie deja intuneric dar am fost surprinsa sa observ ca, in perioada verii, in Norvegia se-ntuneca dupa ora 23:20 si se lumineaza la ora 04:10, deci ziua este foarte lunga in aceasta perioada a anului. In contrast cu aceasta, iarna se intuneca destul de devreme, la orele 16:00.
Am facut un mic ocol de la aeroport in oras deoarece drumul principal era inchis, urmand a fi curatat si spalat (cu detergent) operatiune care se repeta din doua in doua zile. Asa ca, deja asteptam sa vina a doua zi sa observ celelalte lucruri inedite si pitoresti ale acestui oras cosmopolit.
Astfel ca, la ora 9:30 deja am plecat sa colindam strazile din Oslo, doar nu aveam nici o secunda de pierdut. Acestea (strazile) nu sunt late cum s-ar fi crezut. In unele locuri, autobuzul si tramvaiul au statie comuna si nu exista decat o banda pe sens pe care circula masinile. Drumurile mai importante au cate doua-trei benzi, unde circula tramvaiele si autobuzele cu o frecventa destul de mare. De asemenea, exista sase magistrale de metrou. In pretul abonamentului lunar poti circula cu: autobuzul, tramvaiul, metroul si vaporasul.
Am fost captivata de transportul in comun care functioneaza cu o precizie matematica si unde totul este urmarit prin satelit si cronomentrat secunda cu secunda iar tu, cetateanul de rand, poti afla de pe telefonul mobil, accesand internetul, peste cate minute soseste tramvaiul in statie. Ce pot sa spun, e fantastic! Remarcabila aceasta realizare, cat despre costurile biletelor sau abonamentelor pe mijloacele de transport sunt destul de mari pentru turisti dar pentru norvegieni sunt accesibile.
Foarte multi turisti care vizitau puncte turistice, erau intesati si avizi de cultura, aici este de apreciat atitudinea norvegienilor pentru turism. Exista puncte de informare vizitatori, unde personalul este amabil si bine pregatit pentru a prezenta ofertele turistice in mai multe limbi de circulatie internationala. Asa am aflat ca, daca dorim sa vizitam mai multe muzee, castele sau alte puncte de interes turistic, avem mai multe optiuni: putem vizita individual aceste obiective platind intrarea la fiecare in parte dar exista si optiunea de a vizita cat mai multe lucruri interesante in 24,48 sau 72 de ore prin achizitionarea Oslo Pass care este un permis de intrare la obictivele turistice in care este inclus si transportul public in perioada in care ati achizitionat permisul si aveti si alte reduceri importante la cafenele, restaurante.
Apare o singura problema, orarul de functionare este 10:00-16:30, deci cel mai indicat ar fi achizitionarea unui Oslo pass pe 48 de ore. Eu am optat pentru prima varianta si am vizitat intr-un ritm destul de alert urmatoarele muzee: Centrul Nobel pentru pace unde se decerneaza in fiecare an premiul cu acelas nume, castelul Akershus si urmatoarele muzeele: cel al armatei norvegiene, al fotbalului (Ulleval Stadium), al scriitorului Henrik Ibsen, al rezistentei norvegiene, ethnic. Aceste muzee sunt localizate in centrul orasului, unde s-a construit orasul nou, in vecinatatea statiei Aker Brigge.
De asemenea, exista si o alta localizare a muzeelor pe linia autobuzului 30 (aproximativ o ora de mers) dar si cu feribotului (ferry boat) 91 si ajungi in maximum 15 minute. Acesta se va lua din port tot din statia Aker Brigge spre Bygdoy. Acolo se poate vizita: muzeul vikingilor, muzeul holocastrului, muzeul Kon-Tichi, muzeul Fram (dedicat celor doi mari exploratori norvegieni Nansen si Amudsen. La 14 decembrie 2011, se implinesc 100 de ani de cand exploratorul norvegian Roald Amundsen, impreuna cu echipa sa de exploratori, a atins polul sud geografic, unde a infipt steagul Norvegiei deasupra unui mic cort negru. A denumit platoul antarctic circumpolar, pe care calcau pentru prima oara pasi omenesti, Podisul Haakon al VII-lea, dupa numele regelui Norvegiei. Alt mare explorator norvegian este si Fridtjof Nansen (n. 10 octombrie, 1861 - d. 13 mai 1930) unul dintre cei mai prodigioși exploratori și oameni de știință ai timpului său, totodată un politician remarcabil, care, în 1922, a primit Premiul Nobel pentru Pace), muzeul Holocastrului, muzeul norvegian al marinei si muzeul de cultura si istorie.
Tarifele pentru Oslo Pass variaza 24 de ore = 270 nok (38,58 euro) 48 de ore= 390 nok (55.71 euro) 72 de ore=495 nok (70,7 euro) asa ca puteti sa faceti si economie deoarece vizitarea fiecarui muzeu in parte (Oslo are peste 50 de muzee) costa intre 50-110 nok (7,1-15,7 euro). Tarifele pot parea mari, dar, in Norvegia nimic nu este ieftin, asa ca ganditi-va serios ce suma va alocati sa vizitati aceasta tara.
Oslo este un oras cu oameni veseli si plini de viata, aceasta am observat de ziua nationala, in data de 17 mai. Sunt foarte mandri de tara, rege si de regina lor si este o adevarata placere sa vezi parada scolilor, fiecare elev al scoli respective purtand cu mandrie uniforma, de la cei mai mici pana la elevii din ani terminali.
Doamnele sunt imbracate in frumoase rochii de catifea lunga, asortandu-le cu bluze albe si gentute din acelas material, iar domnii in costum negru cu joben, sau pantaloni bufanti cu ciorapi din lana si pantofi cu catarama, interesant, si, asa costumati, se duc sa salute familia regala. Alaturat, veti gasi fotografii din care veti intelege cele povestite de mine. In perioada sarbatorii respective nu se vand bauturi alcoolice iar ca o regula in aceasta tara, incepand de vineri orele 16:00, pana luni de dimineata nu se pot achizitiona bauturi alcoolice din supermarket-uri. Daca doriti sa serviti ceva, este obligatoriu sa alegeti un restaurant.
Exista si multe locuri care se pot vizita gratis si chiar sa ai un ghid sa iti poata da mai multe detalii, cum ar fi: muzeul orasului Oslo, Primaria, muzeul intercultural, galeria si biblioteca nationala si, nu in ultimul rand, Opera. Turisti pot vizita opera (contracost) si, de asemenea, pot urca pe acoperisul operei.
Aceasta cladire, de departe are forma unui iceberg, iar persoanele care urca pe opera par a fi niste pinguini, aceasta a fost explicatia ghidului nostru. O alta atractie turistica este Oslo Fjord, care costa 250 nok=35,72 euro si dureaza doua ore. Este o croaziera in apele din jurul orasului Oslo cu vizitarea insulelor: Vippetangen, Hovedoya, Lindoya, Nakholmen, Bleikaya, Gressholmen si Bygdoy (unde se gasesc muzeele enumerate mai sus, ruta cu ferry boat-ul, am vizitat si aceste muzee si chiar ne-am jucat cu vaporasele la muzeul marinei), vizitarea se face fara escala avand un ghid de limba engleza care ne-a prezentat foarte bine imprejurimile si de la care am aflat ca Oslo are o populatie de 600.000 de locuitori si orasul este pe locul 5 in lume ca intindere printre capitale (aici fiind incluse si apele care inconjoara orasul).
Alta atractie turistica este trambulina de sarituri cu schiurile de la Holmenkollen “the blue and the green and the city is between”. Pentru prima data am vazut de aproape o trambulina de sarituri. Mai exista un muzeu si un simulator pentru cei curajosi. Alta atractie turistica a orasului Oslo este muzeul si parcul Vigeland unde sunt expuse lucrarile faimosului sculptor norvegian Gustav Vigeland (1869-1943).
Sunt multe lucruri de spus despre oras si oamenii care locuiesc aici, gasesti nordici, dar si africani si musulmani, este un conglomerat de etnii cu obiceiurile specifice lor dar care s-au adaptat conditiilor si regulilor din aceasta tara. De asemenea, am observat multe familii foarte tinere (21-22 de ani) care au deja doi, trei copii. Am inteles ca statul acorda o atentie deosebita tinerelor familii, ajutandu-le foarte mult si, totodata, ajutand tara sa aibe o natalitate marita.
Un alt lucru care mi-a placut este urmatorul: cetatenii au fost invatati sa recicleze sticlele si dozele de aluminiu, adica daca acestea sunt duse inapoi la supermarketul de unde le-ai achizitionat pe fiecare sticla in parte primesti inapoi 2,5 nok, de aceea nu am vazut aruncate pe jos sticle.
In calatoriile noastre zilnice am vizitat mai multe mall-uri, o impresie deosebita mi-a facut mall-ul care este in apropierea garii centrale By Porten si majoritatea cafenelelor din incinta dar cu precadere mi-a placaut la Fresco Deli, preturi de bun simt, servire exemplara si un patron dragut si onest. Sunt zeci de cafenele si restaurantele deschise in incinta acestora, gasesti orice fel de mancare, incepand cu sandwish-uri, mancare indiana, pakistaneza (Mehfel), chinezeasca, mancare traditionala norvegiana (Kaffistova) si terminand cu fructele de mare, tot ce iti doresti si poftesti.
Ce nu mi-a placut deloc si mi-a lasat un gust mai mult decat amar si care se gaseau din abundenta in centrul orasului, cu pahare de plastic in mana si cerseau bani, cunoasteti dumneavoastra cine erau, care se laudau in gura mare ca sunt romani, mi-a fost rusine si mi s-a parut de datoria mea de roman sa ma dezic de aceste persone pestrite care ne fac un mare deserviciu in strainatate. Asa ca, am luat atitudine si dupa ce a plecat acest individ (le-am spus respectivelor persoane pe care le acostase si cerea de la ei), care sunt diferentele intre noi, romanii si cei care cersesc si stau sa primeasca pomana in loc sa munceasca corect si cinstit. Am facut clar aceasta diferentiere deoarece nu vreau ca atunci cand spun ca sunt din Romania sa fiu catalogata drept o etnie anume si asa ar trebui sa facem toti si sa invatam de la norvegieni sa fim mandri de tara noastra.
Pentru o saptamana in orasul Oslo cred ca am vazut si vizitat destul de mult, sincer parca as avea nevoie de cateva zile de concediu, sa ma odihnesc, hahaha, asa ca evident ca a venit si ziua plecarii catre Romania. Cu durere in suflet ca plecam dar asta este cu siguranta aceasta experienta o vom repeta cat de curand in toata Norvegia, deoarece mai sunt multe locuri interesante de vizitat.
La plecarea din Oslo am luat trenul catre aeroport, un mijloc foarte modern de calatorie, cu dotari interesante, cu locuri special amenajate pentru bagaje si multe alte facilitate, care in 18 minute leaga gara centrala cu aeroportul si din 10 in zece minute are plecari. Pretul unui billet de calatorie este de 25 de euro, merita, datorita conditiilor deosebite de calatorie. Wifi inclus si prize pt telefoane.
Cam aceasta a fost periplul meu prin Oslo sper ca v-am dat cateva informatii utile si va las sa va delectati cu fotografiile atasate acestui articol. Din pacate am mai vizitat Oslo de sase ori si am vizitat multe alte locuri dar nu am mai scris inclusiv anul acesta. dar la anul mergem in zona fiordurilor si va trebui sa revin cu un minunat articol.
Trimis de Nico15 in 17.10.19 13:47:33
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE. A mai fost în/la: Norvegia
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Nico15); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
La fel ca și tine, m-am minunat de Oslo în vara lui 2008. Exactitatea transportului, condițiile, traficul redus (traficul intens e pe sub oraș), curățenia, oamenii...
Atunci am văzut Muzeul Nobel, precum o carte cu filele rulante, file dedicate personalităților care au obținut premiul Nobel. Totul trecea prin fața ochilor, fără a atinge ceva. Așa era atunci.
Acum mi-am amintit de insula Bygdoy cu muzeele sale. Kon-Tichi și Amundsen am văzut. Aveam un aparat foto la care, după fiecare cadru, învârteam un buton pentru poza următoare.
Da, Oslo este de vizitat, pentru că are ce oferi. În primul rând civilizație sub toate aspectele.
Am citit și am votat cu drag!
Oslo e un oraș mult mai interesant decît ar părea la o primă vedere. Ai zice că Norvegia e o țară marginală, o cultură mică, o populație de țărani și pescari. Da și nu. La o privire mai atentă, au dat lumii nume ca Ibsen, Munch, Grieg, Amundsen, iar urmele lor sînt prezente la Oslo, Bergen sau prin alte părți.
Pentru cei care au citit cu pasiune aventurile lui Thor Heyerdahl, Muzeul Kon-Tiki e un Disneyland. De fapt, toate muzeele din Bygdøy merită văzute, și probabil numai pentru ele ai nevoie de 1 zi jumătate.
După cum ai observat și tu, Oslo e și o mare „expoziție” în natură de arhitectură modernă.
Dar și un oraș verde, care cuprinde în centru parcuri, păduri și chiar cascade.
Mi-a plăcut și mie firescul cu care se îmbracă norvegienii de toate vîrstele în haine populare, tradiționale. Am văzut asta și în iunie, nu știu cu ce ocazie, probabil la o nuntă, și nu la țară, ci în Bergen.
@abancor: Adevarat asa este, ai ce vedea si ce povesti. sper laanul sa vad fiordurile.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Kon-Tiki, muzeul exploratorului Thor Heyerdahl — scris în 05.02.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Fram, cea mai puternica nava polara de lemn — scris în 30.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Bygdøy, peninsula muzeu a orasului Oslo — scris în 28.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Muzeul de schi și trambulina olimpica de la Holmenkollen — scris în 26.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Centrul Nobel pentru Pace, muzeul interactiv al Premiului Nobel pentru Pace — scris în 24.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Controversata cladire a Primariei din Oslo — scris în 22.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Resedinta familiei regale din Norvegia, Palatul Regal din Oslo — scris în 20.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ