GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Zilele au trecut foarte repede! Pe nesimțite am ajuns în ultima zi de ședere, pe teritoriul norvegian! Check-out trebuia să-l facem până la ora 11, așa că am decis ca după micul dejun, să ne luăm catrafusele și să o întindem. Oricum aveam doar bagaje de cabină așa că nu era foarte incomod.
Fiind o zi destul de frumoasă, am ales ca de dimineață să facem o plimbare în Parcul Vigeland, o destinație foarte populară atât în rândul localnicilor, cât si al turiștilor. Am luat chiar din fața hotelului tramvaiul numărul 13, care ne-a lăsat după mai multe stații, chiar la intrarea în parc.
De ce e atât de celebru acest parc? Ei bine din cauza sculptorului Gustav Vigeland care a realizat aici 212 scuplturi din bronz și granit, ce ilustrează oamenii în diverse ipostaze ale vieții. Vedem aici și tineri și bătrâni și părinți jucându-se cu cei mici. Oameni de toate vârstele mâncând, dormind, luptându-se sau iubindu-se. Umanitatea în toată splendoare ei, se pare că este tema principală a acestui ansamblu de sculpturi.
Primăria din Oslo i-a oferit reputatului sculptor Vigeland Gustav, în anul 1921, un atelier în cadrul parcului. Începând din 1924 și până la moartea sa în anul 1943, acesta a lucrat neîntrerupt și cu mare pasiunea la acest ansamblu sculptural și cu toate că nu a terminat tot ce-și propusese, operele lui au rămas spre admirare până în zilele noastre.
Pentru a admira în ordinea firească operele lui Vigeland, am ales să intrăm în parc pe poarta principală, care e strajuită de niște porți masive din fier forjat, decorate cu simboluri ale operei sculptorului.
Primele sculpturi sunt amplasate pe un pod deasupra lacului. Sunt aliniate și pe stânga și pe dreapta mai multe sculpturi, ce ilusterază legăturile dintre femei și bărbați, dar și dintre femei și copii. Fără a fi știut acest lucru anterior, ne-a atras atenția în mod deosebit sculptura ce înfățisează un copil furios. Excepțională. Ulterior am aflat că aceasta e celebră și se numește Sinnataggen, adică Băiețelul Furios!
Urmează o zonă deschisă, unde în centru este o fântână susținută de șase barbați, care lasă impresia că semnifică greutatea vieții de pe umerii noștrii. În jurul acestei sculpturi sunt alte 20 de sculpturi, ce înfățișează persoane vorbind sau jucându-se, fiecare sub coroana unui arbore. Se pare că astea simbolizează destinul omului, de la naștere până la moarte.
Scultura dominantă a lui Vigeland este și cea mai celebră și se numește Monoliten, adică Monolitul. Aceasta este amplasată strategic pe un deal și are o înăltime de aproape 15 metri. A fost realizată dintr-un singur bloc de granit. Din acest bloc de granit a reușit cumva să scoata în evidență 121 de figuri umane, surprinse în lupte pentru supraviețuire. La baza acestui monolit mai sunt amplasate 36 de sculpturi de granit ce simbolizează relațiile inter-umane. Vă dați seama ca interpretările astea nu au fost făcute de mine, dar după ce le-am citit și am revăzut pozele, am înțeles mai bine opera acestui mare sculptor.
Ultima sculptură admirată în acest interesant parc a fost așa numita Roată a vieții, formată din șapte trupuri, de femei, bărbați și copii înlănțuiți.
Opera acestu sculptor dainuiește peste timp. Am fost si noi acolo și am admirat-o. După admirare și o întreagă sesiune de poze, ne-am pus pe o bancă la soare, să ne odihnim, dar și să ne si bronzăm un pic, în nordul îndepărtat al Europei.
Apoi am luat tramvaiul 13 înapoi spre centrul orașului și am coborât în fața catedralei, Oslo Domkirke. Această catedrală luterană din caramidă rosie, a fost construită în anul 1697. De la intrare ne-a întâmpinat un afiș în limba română, în care se spunea că aici nu e loc de dormit. Probabil nu ne era adresat nouă, nu?!? Impresionantă mi s-a parut orga, dar si vitraliile pictate, de nimeni altul decât Vigeland Emanuel în 1910, fratele scuptorului celebru. Ce familie talentată!!! La ieșire am citit un pic în cartea de impresii și m-a făcut să zâmbesc un comentariu, care se referea la cât e de bună pizza la restaurantul catedralei!!! Asta înseamnă să ai un restaurant în incintă. De s-ar fi întâmplat la noi, câte vorbe nu am mai fi auzit și câte glume cu Daniel! În fine, alții sunt mult mai relaxați.
Ne-am îndreptat apoi spre zona de promenadă din port. Am trecut pe lângă Radhuset, Primaria capitalei, decorată cu motive inspirate din mitologia norvegiană și apoi pe lângă Centrul Nobel pentru Pace. Nu am mai avut chef să le vizităm, ci am preferat să ne bucurăm de o zi frumoasă în Akker Brygge, pe malul apei.
A fost foarte interesantă această incursiune în țara Fiordurilor. Sincer nu aș mai repeta-o. O dată în viață, pentru mine-i suficient! Vikingi au fost, vikingi sunt încă! Asta așa de încheiere.
Trimis de robert in 17.05.18 10:11:29
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
rog melodia: https://www.youtube.com/watch?v=BinwuzZVjnE
mersi frumos!
vreau sa te vad cum le incerci pe 18 si 19, dar te rog sa ai grija si la costumatie
@robert:
1. Nora mea e o mândrețe de fată
2. Laura e superbă
3. Frumos și inedit parc, poza 6 mi-a plăcut cel mai mult: bucuria de a trăi, asta am văzut acolo
4. Mișcări încremenite în timp, fiecare statuie e impresionantă.
5. Monolitul îmi seamănă a iadul desenat pe pereții unor biserici/mănăstiri, trist și... aglomerat
6. Felicitări, mi-a plăcut totul: muzica, articolele, pozele, mini-vacanța in sine.
Vă salut cu drag!
@robert: Încă o excursie frumoasă din seria @robert. O destinație deosebită care mă tentează și pe mine, cred că voi ajunge acolo și cele spuse de tine sper să mă ajute, să mă inspire.
Despre revenirea pe acele meleaguri sunt de acord cu cele spuse de tine. Nici mie nu îmi place să merg de două ori în același loc: mai corect sunt destinații în care aș mai merge, dar timpul, vârsta și banii...
Până atunci felicitări pentru excursie și pentru cele scrise și în continuare tot excursii deosebite!
@krisstinna: Păi deci trebuie să le luăm pe rând:
1. ești o drăguță;
2. chiar ești o drăguță;
3. ai mare dreptate;
4. corect;
5. eu îl văd ca bătălia de a ajunge în vârful societătii;
6. cum am spus la primele puncte esti foarte drăguță!
Mulțumim frumos pentru aprecieri! Și noi va pupăm și vă salutăm cu drag! Să ne vedem cu bine și vacanțe frumoase!
@mprofeanu: mulțumesc frumos! Sper că sunt o mică sursă de inspiratie așa cum sunteți dumneavoastra o mare sursă de inspiratie pentru toți iubitorii călătoriilor!
Eu încerc să aștern în aceste rânduri și ceva din trăirile personale și abia apoi descriu cumva locurile văzute. Asta-i marca @robert așa cum spuneți.
Vă doresc să ajungeți în toate locurile dorite.
Mie nu-mi place să mă întorc în aceleași locuri (poate doar dupa vreo 20 de ani) din două motive: mă plictisesc repede si lumea e atât de mare și sunt atât de multe locuri de văzut!
Multumesc pentru vizită si pentru ecou! Ce urmează? La mine Portugalia!
@robert: Și la noi tot Portugalia la jumătatea lui iunie, deși acolo am mai fost în noiembrie 2012, dar vom merge în Insulele Azore. Avem 2 zile de Lisabona, pe care am mai văzut-o, una la ducere alta la întoarcere acasă...
Vacanță frumoasă!
@mprofeanu: si noi la fel! Tot doua zile de Lisabona! Și noi am mai vazut-o, da ne-a placut mult!
Vedeți că uneori ne mai întoarcem pe la locurile deja văzute?
Noi în Madeira, da în iulie!
Vacanță frumoasă și vouă!
@robert: Te-am urmărit prin Oslo și spre deosebire de tine, eu m-aș întoarce și mâine în Țările Nordice. Nu pe unde am fost, ci să văd ce a rămas nevăzut. Pentru mine a fost o experiență extraordinară și cred că diferența a făcut-o agenția cu care am mers. Și eu merg de capul meu în excursii. Singura dată când am apelat la o agenție a fost în cazul acelei excursii și am fost cu o agenție care vinde numai Țările Nordice de peste 20 de ani și face asta extraordinar de profesionist și cu grupuri mici.
Argumentele principale cu care m-au convins au fost chiar astea: dacă vând același lucru de atâta amar de vreme trebuie să cunoască fiecare pietricică de pe acolo și că nu fac grupuri mai mari de 15 persoane (cel puțin acum 2 ani), iar grupul nostru a fost într-adevăr de 11. Nu este vorba de lipsă clienți pentru că în luna iulie au fost 3 plecări pe același traseu cu grupuri la fel de mici și în august altele.
Cazări ultracentrale la hoteluri de 4* din lanțuri renumite, autocare moderne la scară, care ne-au dus de colo-colo fără să avem timpi morți, ghizi români foarte buni, stabiliți de peste 20 de ani acolo care ne preluau în fiecare loc în care ajungeam, în afara ghidului însoțitor cu care am plecat din București și un program foarte bine gândit.
Au fost multe traversări de fiorduri cu feriboturile, am avut 2 croaziere între țări, croaziere pe fiorduri, excursii pe Drumul Trolilor și al Vulturilor, la ghețari, ... toate foarte bine coordonate, astfel încât să nu așteptăm aproape deloc, pe nicăieri. N-aș fi reușit să fac ce am făcut în cele 12 zile nici în 3 vacanțe pregătite de mine. Așa că oricât aș crede eu că știu să îmi caut și să îmi aranjez cele mai ieftine și mai grozave vacanțe, nu se compară cu același lucru dacă pune mâna un profesionist. Părerea mea!
Că a costat un bănuț și alta nu mai pup în viitorul apropiat, asta este altă poveste. Dar va rămâne una dintre cele mai deosebite vacanțe ale mele.
Parcul Vigeland a fost unul dintre obiectivele care m-au impresionat cel mai mult în vacanța aceea.
Călătorii cât mai frumoase în continuare și dacă îmi permiți o recomandare: mergi 3 zile de la Oslo la Bergen în perioada iulie - august și mai vorbim după aceea dacă incursiunea în Țara Fiordurilor a fost suficientă.
@Aurici: Mulțumesc frumos de vizită și comentariu! Oricând e binevenită o recomandare, de la o persoană care știe despre ce vorbește.
Evident că mai sunt multe de văzut prin Norvegia, în special prin afara capitalei. Poate pe la batrânețe o croazieră pe la fiorduri. Vedem. Niciodată, să nu spui niciodată.
Știu că sunt multe avantaje să iei bilete prin agenție. Știu pe unde să te ducă, să te simți bine si în siguranță. Și nici nu mai stai să-ți bați capul.
Noi preferăm pe cont propriu si datorită prețului, dar si pentru libertatea de mișcare. Eu îmi fac de-acasă un program, dar la fața locului îmi place să mă abat de la el si să merg și pe cărări mai puțin turistice!
Pentru noi românii, Norvegia este o țară extrem de scumpă și de aceea nu cred ca vom mai ajunge pe-acolo! Dar asta-i doar o părere personală!
Vacanțe frumoase și poate cu proxima ocazie, facem si cunostiință!
@robert: Să știi că intenția nu a fost să transmit că sunt atoateștiutoare, ci să spun despre o altă experiență în urma căreia am văzut țara asta un pic diferit. Și că eu cred că sunt unele locuri în lumea asta la care ajungem mai greu singuri, sau ajungem cu un consum mai mare de timp, care, inevitabil, vine la pachet cu costuri.
Altfel, așa cum tot zic pe aici, mă plimb și eu exact ca tine, din aceleași motive.
Vacanțe frumoase și ție! Cu proxima ocazie facem și cunoștință.
@Aurici: Da nici nu m-am gândit la așa ceva! M-am referit la faptul ca iau în calcul orice opinie a cuiva cu anumită experiență turistică si care a fost prin zonă!
Am apreciat si pe marius gaudi si pe iulianic și pe ileanaexperta și pe glcitizen, dar si pe tine, pentru articolele scrise în urma vizitării orasului.
Concluziile însă le-am tras dupa capul meu. Evident ca toti suntem subiectivi si contează extrem de mult cum rezonăm cu anumite locuri si cu anumiți oameni. Cum spune si o reclamă la Mex, din fericire suntem diferiți!
Toate bune si excursii frumoase.
P. S. Sunt pe cale să-mi iau primul bilet din viața mea, prin agenție!
@robert: Foarte frumos si de data asta si nu cred ca ma asteptam la altceva.
Felicitari, votat cu mare drag.
@robert:
Un articol bine venit, tara este pe lista mea... supraelastică ????, momentul vizitei depinde însă de zeița vikingă Skuld (a viitorului).
Povestea statuilor și polemicile legate de ele le-am citit și eu, acum știi tu, fiecare interpretează cum vrea arta cu tendințe!
Cred că din joacă, fără efort, ați întruchipat personaje mai calde decât G. V., în P11 și P 12!! Păcat că dacă ajung acolo, nu vă găsesc ????
@elviramvio: Hai că mi-a plăcut asta cu lista "supraelastică"! Dacă-ti dorești cu adevărat ai foarte mari șanse să ajungi pe-acolo! Succes în implinirea visurilor.
Dacă traia Vigeland ăsta, poate ne lua de modele si doar așa aveai șanse să ne găsesti pe-acolo!!! Noi preferăm căldura, așa că sunt mai mari șanse să ne găsești prin Goa, de exemplu! ; -)
Mulțumesc de vizită si ecou! Vacanțe frumoase si toate bune!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Kon-Tiki, muzeul exploratorului Thor Heyerdahl — scris în 05.02.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Fram, cea mai puternica nava polara de lemn — scris în 30.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Bygdøy, peninsula muzeu a orasului Oslo — scris în 28.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Muzeul de schi și trambulina olimpica de la Holmenkollen — scris în 26.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Centrul Nobel pentru Pace, muzeul interactiv al Premiului Nobel pentru Pace — scris în 24.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Controversata cladire a Primariei din Oslo — scris în 22.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Resedinta familiei regale din Norvegia, Palatul Regal din Oslo — scris în 20.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ