ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.04.2026
STATUS: APOLLO
LUNA
MAY-2025

DISTRACŢ. / RELAXARE:

Palatul de vară Oscarshall din Oslo, o bijuterie mai puțin cunoscută

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

În review-ul precedent, vezi impresii, spuneam că o zi a fost rezervată Peninsulei Bygdøy, Insula Muzeelor, și am vorbit despre Norsk Folkemuseum, vastul muzeu în aer liber, pe care îl părăseam pentru a continua plimbarea. Am plecat prin Parcul Muséjordet și după vreo zece minute eram la Poarta Domeniului Regal din Peninsula Bygdøy, în Oscarshallveien 15, pe care voiam să îl vizităm. Precizez că era o zi de joi, 22 mai, aleasă special pentru a vedea și Palatul Oscarshall deschis de curând doar în sezonul de vară.

Am intrat în Parc și am mers la Cafeneaua – Magazin de suveniruri – Casă de bilete, fostă Casa Portarului, o clădire simplă, tradițională, sobră și funcțională, vopsită în culori deschise. Trebuie menționat că Palatul fiind proprietatea Regelui și deschis doar din mai până în august, datele exacte, programul de vizitare, costul biletelor și diferitele evenimente ce au loc se stabilesc anual de Casa Regală și se găsesc pe royalcourt.no/visits-and- ... t-to-oscarshall, site-ul Palatului. Pentru anul 2025 costul unui bilet pentru adulți a fost de 140 NOK, circa 12,5 euro, biletul fiind necesar, nu este cuprins în Oslo Pass cum aveam noi. Am pozat-o și pe vecina ei, Galeria Regina Joséphine fostă Bucătăria Palatului, o clădire de cărămidă roșie ce îi conferă un aer istoric, robust și elegant din secolul 19, diferită de arhitectura Palatului dar integrată perfect în peisajul Domeniului. De aici am mers la Palat.

Palatul de vară Oscarshall, o deosebită atracție turistică din peninsulă, amplasat strategic pe un promontoriu cu vedere directă spre fiord și spre port, a fost construit între anii 1847 – 1852 de Regele Oscar I și Regina Joséphine, o construcție mică, dedicată vieții private și agrementului, nu reședință administrativă. S-a dorit să corespundă conceptului german „Lustschloss” , adică „Palat al Plăcerii” , concept foarte la modă în acea perioadă.

Este construit cu subsol, parter și două etaje în stil neogotic romantic scandinav, suplu, cu turnulețe și creneluri stilizate, ferestre ogivale cu ancadramente subțiri, ornamentație redusă, dar și cu logii, terase, și chiar un turn secundar. Ridicat din cărămidă arsă acoperită cu tencuială albă, pată alburie pe cerul înnorat în acea zi de mai, palatul ne-a întâmpinat cu brațele deschise, ușile la perete, invitându-ne să-i vedem Interiorul frumos și elegant: pereții cu tencuieli fine, panouri decorative și picturi murale, pardoselile din lemn masiv de stejar sau pin nordic, unele cu intarsii și tâmplăria din lemn lăcuit cu feronerie neogotică.

Intrând în Palat ne-am oprit în Vestibulul vopsit într-un puternic albastru ultramarin și luminat prin vitraliile unei fereastre. Camera este împărțită în trei părți prin două arcade, tavanul din lemn sculptat are medalioane pictate. Partea inferioară a pereților este acoperită cu panouri, care par sculptate în lemn, deși sunt turnate în ciment și vopsite în nuanțe care imită stejarul și mesteacănul. Mobilierul, două fotolii și o măsuță cu blat de marmură și corpurile de iluminat.

Am trecut în camera vecină, Salonul Palatului, o încăpere care reflectă atât gustul artistic al epocii, cât și intenția monarhiei de a celebra cultura norvegiană. Este spațiu de recepții, utilizat pentru întâlniri private, conversații culturale.

Am fost primiți de patru dintre Regii medievali norvegieni, Statui stând în picioare pe console fixate pe pereți, înconjurați de o parte din curtenii lor. Sunt 20 de capete scuptate în lemn și încastrate în panourile de pe pereți, fiecare rege cu războinicul, țăranul, clericul, omul de stat și scribul lui.

Salon cu pereții acoperiți cu mătase roșie, tavanul din lemn sculptat, cu medalioane pictate, cu un mare candelabru este elegant, rafinat. Ferestrele înalte, cu vitralii colorate în partea superioară filtrează lumina creând o atmosferă caldă, deconectantă, iar Mobilierul, Scaunele înalte, tip tron, cu tapițerie roșie asortată pereților, Masa rotundă, chiar și cele două Fotolii folosite de regele Oscar I și regina Joséphine când își primeau oaspeții, creează un cadru intim, deschis. Tot aici erau un pian, un șemineu și o mare oglindă.

Sufrageria Palatului se află într-o clădire separată, legată de clădirea principală printr-o loggie deschisă, Interiorul fiind proiectat în întregime, în stil neogotic de arhitectul Nebelong, proiectatul Palatului. Pereții și tavanul sunt acoperiți cu panouri din lemn de stejar bogat sculptate, consolele de sub grinzi sunt sculptate în formă de lebădă, tavanul este decorat cu ornamente simple, roșii, albastre și aurii pe un fond alb, iar pe pereți sunt oglinzi care măresc vizual Sala. Este mobilată simplu, o Masa din mahon și mai multe Scaune tapițate cu o stofă roșie, aranjate unele în jurul mesei, altele, pentru spectatori, la perete. Are Ferestre înalte și dreptunghiulare, cu sticlă colorată, roșu, portocaliu, ocru și verde în secțiunea superioară și Candelabre elegante din alamă aurită, cu lumânări stilizate care asigură zi și noapte un iluminat abundent.

Dar nu cele prezentate sunt atracțiile Sălii, ci picturile care o decorează, Arhitectul proiectând camera astfel încât picturile să fie evidențiate făcându-le parte a arhitecturii. Zece picturi ale lui Adolph Tidemand înfățișează viața unei familii de fermieri norvegieni, de la naștere până la moarte. Joachim Frich expune șase picturi peisagistice, poate pe cele mai bune din opera lui.

Terasa Palatului integrează peisajul oferit asupra, Fiordului Oslo, în arhitectura Palatului. Accesul pe Terasă se face din Vestibul, de pe terasă se coboară în parc sau la Portul și Faleza Regală. Am coborât mai târziu, atunci am revenit în Palat și am urcat la etaj.

Am intrat în Biroul Regal, cameră de lucru privată a regelui folosită pentru corespondență, lectură, consultări discrete, decorată cu Mobilier funcțional, elegant, Birou masiv din lemn închis la culoare, Scaun cu spătar înalt, stabil, cu detalii sculptate, Măsuță suport pentru documente. Din Birou am intrat în Dormitorul Regal un loc privat pe care Regele îl folosea nu pentru somn nocturn, ci ca spațiu de odihnă și retragere în timpul zilei. Mobilierul este inspirat din arhitectura medievală, piesa centrală fiind Patul cu baldachin. Mobilierul, nu este excesiv, este robust, dar elegant. Pe pereți se află Portrete ale Regelui Oscar I, Reginei Joséphine și copiilor lor, precum și Portretul generalului Eugène de Beauharnais, tatăl Reginei, legătura familiei cu casele regale europene.

Palatul mai are un Demisol tehnic și Etajul 3 unde se află Camera Prințului și Salonul Reginei care nu se vizitează, așa că am coborât pe Terasă de unde am coborât scările în Grădina Palatului. Ne-am oprit la o Fântână și un Chioșc, punct de belvedere spre Port și spre Clădirea Cavalerului, o clădire asemănătoare cu Palatul, dar puțin mai mică unde locuia personalul ce-l însoțea pe Rege fiind și loc de acces pe Domeniul Regal. Am coborât până în Portul în care ambarcațiunile așteptau ancorate, le-am văzut, pozat și am revenit la intrarea de unde plecasem în urmă cu circa o oră.

Am părăsit Domeniul Regal dar am rămas tot în Peninsula Bygdøy care mai avea multe să ne arate și ni le-a arătat. Mi-a plăcut domeniul, palatul și grădina ce ne-a întâmpinat cu minunăție de flori, murmur de păsărele și liliacul înflorit. Am fost printre puținii vizitatori, am vrut să vă prezint ceva deosebit, deschis doar două luni pe an, o bijuterie mică plăcută, care te atrage prin frumusețe dar și prin discreție specifică dinastiei regale norvegiene. Mergeți acolo și nu veți regreta!

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame

Trimis de mprofeanu in 05.04.26 13:22:51
Validat / Publicat: 05.04.26 16:58:49
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ȚĂRILE SCANDINAVE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Emiratele Arabe Unite, Qatar, China, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Singapore, Iordania, Israel, Iran, Turcia, Armenia, Georgia, Grecia, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia, Italia, Spania, Germania, Franța, Belgia, Portugalia, Sardinia, Sicilia, Cehia, Ungaria, Tenerife, Azore, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Elveția, Ungaria, Cehia, Rusia, Brazilia, Argentina, Uruguay, Tunisia, Republica Moldova, Ucraina, Transnistria, Suedia, Norvegia

VIZUALIZĂRI: 53 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P18 Oslo, Oscarshall, Biroul Regal
Puteți VOTA acest articol:

1 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[05.04.26 20:44:18]

iata fondul sonor propus

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Oslo:

[C] Copyright 2008-2026 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  • LOGAT? = DA (IntC=1)