GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Centrul Nobel pentru Pace, muzeul interactiv al Premiului Nobel pentru Pace
Un eveniment foarte important pentru orasul Oslo, care se desfasoara anual pe data de 10 decembrie este ceremonia decernarii premiului Nobel pentru Pace, eveniment la care participa atat familia regala cat si primul ministru al Norvegiei. Am scris anterior despre locatia unde se desfasoara ceremonia, acum voi scrie povestea premiilor Nobel, asa cum este prezentata in Centrul Nobel pentru Pace. Acesta este muzeu foarte modern, interactiv, situat la cativa pasi de primarie, la intrarea pe strada pietonala din port si cartierul Aker Brygge. Situata chiar pe colt, cladirea este zugravita in alb, odinioara fiind folosita ca si gara. Ulterior a fost transformata si inaugurata ca muzeu de catre regele Harald al-V-lea, intr-o ceremonie care a sarbatorit reuniunea dintre Norvegia si Suedia.
Intrarea este libera cu Oslo Pass, altfel pretul este de 140 coroane. In pliantul pe care l-am primit la intrare este un QR code care, dupa scanare deschide un audioghid folosit suplimentar pentru prezentarea incaperilor vizitate, dar si a altor informatii despre cei mai importanti activisti pentru pace, premiati. Centrul combina expozitii si filme cu instalatii moderne, interactive, digitale, amenajate pe doua nivele.
La parter exista un panou interactiv, foarte interesant denumit„Vointa de a schimba lumea” , care prezinta viata lui Alfred Nobel, povestea testamentului si a premiilor Nobel. Prin intermediul acestui panou, accesand„paginile cartii” , textele animate si filmuletele ne spun povestea vietii lui. Noi suntem cei care decidem asupra continutului care urmeaza a fi afisat pe masura ce intoarcem paginile.
Alfred Nobel a creat premiul ce ii poarta numele, ca o recompensa pentru cei care au ajutat la imbunatatirea societatii prin cunoastere, stiinta si umanism. In 1895, Alfred Nobel si-a semnat ultimul testament (nu a fost casatorit si nu a avut copii), lasand averea sa pentru infiintarea unui premiu si ulterior a Fundatiei Nobel, ce avea rolul de a o administra. Tot prin testament, a hotarat ca Premiul Nobel pentru Pace sa fie decernat de norvegieni, toate celelalte premii Nobel fiind decernate in Suedia, locul sau de nastere. Nu a lasat nicio explicatie cu privire la motivul pentru care a facut aceasta„impartire” a premiilor, insa se presupune ca decizia sa a fost influentata de faptul ca la acel moment Norvegia era in uniune cu Suedia.
Testamentul lui Alfred Nobel preciza ca Premiul Nobel pentru Pace urma sa fie acordat de un comitet format din 5 persoane selectate de Storting (parlamentul) norvegian, prin urmare Comitetul Nobel al Stortingului norvegian a fost infiintat in august 1897.
In Suedia insa testamentul a declansat o lupta juridica cu parti din familia Nobel, astfel ca doar dupa rezolvarea acesteia s-a infiintat Fundatia Nobel in Suedia in 1900, iar Comitetul Norvegian pentru Nobel si-a inceput activitatea.
Primele premii Nobel au fost acordate incepand cu 1901, Premiul Nobel fiind acordat in domeniile fizicii, chimiei, fiziologiei sau medicinei, literaturii si pacii, un premiu memorial in stiinte economice fiind adaugat in 1968.
Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat in primii ani, pionierilor miscarii pentru pace organizata. In anii interbelici, accentul s-a mutat pe politicienii activi care au promovat pacea prin acorduri internationale dar si personalitatilor care au desfasurat activitati umanitare (de exemplu Nansen, inaltul Comisar pentru Refugiati al Societatii Natiunilor, caruia ii este dedicata o zona pe panoul interactiv). Aria domeniilor pentru care se acorda Premiul Nobel pentru Pace a crescut la patru: controlul armelor si dezarmarea, negocierea pacii, democratia si drepturile omului si munca pentru o lume mai bine organizata si mai pasnica.
Pe un alt perete video interactiv, The Wall Papers, sunt proiectate sute de articole despre Premiul Nobel pentru Pace, laureati si Alfred Nobel. Glisand indicatoarele de aluminiu, se pot cauta si selecta articole, dar putem si asculta o parte din celebrul discurs al lui Martin Luther King Jr. „Am un vis” .
La etaj se afla o sala dedicata medaliei acordate laureatilor, odata cu premiul, diploma si cecul cu o suma mare de bani.
Medalia din aur de 18 carate, cu inscriptia in limba latina „pro pace et fraternitate gentiums” , a fost conceputa de acelasi renumit sculptor Gustav Vigeland, fiind singura medalie făcuta de acesta. In forma sa originala, medalia era din aur de 23 de carate. Pe o parte a medaliei este portretul in relief al lui Alfred Nobel, iar reversul medaliei arata trei barbati, cum altfel decat goi, care se imbratiseaza, simbol al fraternitatii internationale la care Nobel a dorit sa contribuie prin acest premiu. In jurul marginii de 5 mm grosime sunt gravate cuvintele Prix Nobel de la Paix, anul si numele laureatului.
Cea mai spectaculoasa sala este insa cea numita Campul Nobel. Aceasta seamana cu un camp plin de flori, stilizat, fiecare dintre acestea„deschizandu-se” pentru a spune o poveste. Campul stralucitor este de fapt o instalatie electronica cu lumini cu fibra optica, florile fiind 100 de ecrane mici LCD. Fiecare ecran afiseaza portrete si informatii despre un castigator al Premiului pentru Pace, unele dintre pesonaje fiindu-ne familiare si noua: Nelson Mandela, Maica Tereza, Martin Luther King, Dalai Lama si multi altii.
De asemenea, exista sali amenajate ca locuri de intalnire pentru discutiile legate de razboi, pace si rezolvarea conflictelor. Tot aici se gasesc suveniruri si diferite carti, obiecte, care reflecta idei, comunicate si ceea ce inseamna de fapt premiile Nobel.
Cam atat despre obiectivele din orasul Oslo, insa relatarile mele continua, schimband registrul, cu alta zona din vecinatate, statiunea turistica Holmenkollen, dar si cu joviala peninsula Bygdøy.
Trimis de geani anto in 24.01.23 14:23:45
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Kon-Tiki, muzeul exploratorului Thor Heyerdahl — scris în 05.02.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Fram, cea mai puternica nava polara de lemn — scris în 30.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Bygdøy, peninsula muzeu a orasului Oslo — scris în 28.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Muzeul de schi și trambulina olimpica de la Holmenkollen — scris în 26.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Controversata cladire a Primariei din Oslo — scris în 22.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Resedinta familiei regale din Norvegia, Palatul Regal din Oslo — scris în 20.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Plimbare in zona centrala a orasului Oslo, pe bulevardul Karl Johans Gate — scris în 19.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ