GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Resedinta familiei regale din Norvegia, Palatul Regal din Oslo
Palatul Regal din Oslo se afla in Piata Palatului, principalul loc de parada al Norvegiei si un important loc de intalnire intre rege si popor. Ne-am straduit sa ajungem aici in jurul orei 13.30, pentru a asista la ceremonia schimbarii garzii. In timpul verii, membrii Garzii Regelui marsaluiesc pe strazile din centrul orasului Oslo, parada incepand la Cetatea Akershus la ora 13.10, continuand pe bulevardul Karl Johan, pana la Palatul Regal, unde ajunge la ora 13.30, pentru ceremonia de schimbare a garzii.
Uniformele bleumarin ale garzilor au ramas practic neschimbate de-a lungul timpului. Palaria melon cu pene a fost copiata dupa palariile unui regiment din Italia, care a impresionat-o atat de mult pe printesa suedeza Louise, incat si-a dorit ca si garzile norvegiene sa poarte pe cap o astfel de palarie. Insigna de pe palarie a regimentului este o rozeta in culorile regale ale Norvegiei, cu monograma actualului monarh.
Cladirea care gazduieste Garda Regelui se afla in coltul din dreapta al pietei si este una dintre primele cladiri din Norvegia construita in stilul unei cabane elvetiene.
Regele suedez Karl Johans a pus piatra de temelie a Palatului Regal in anul 1825, iar 24 de ani mai tarziu, regele Oscar I i-a facut inaugurarea.
Palatul construit in stil Empire, are trei aripi, fiind mult mai mic decat orice alt palat vizitat. Acesta nu este un muzeu, toate incaperile avand o functionalitate. Cuplul regal locuieste intr-un apartament spatios care ocupa etajele 3 si 4, in partea stanga fata de intrarea principala. In palat se afla si birouri pentru membrii personalului, o capela unde se tin ceremoniile de botez si de confirmare a celor din familia regala, precum si o sala pentru banchete care gazduieste dineurile oficiale si diferite gale.
Ne-am propus sa vizitam si interiorul acestuia, vizitatorilor fiindu-le deschise doar cateva incaperi, intr-un tur ghidat in limba engleza, pentru care am platit 175 coroane, fara a avea posibilitatea de a fotografia interiorul. E deschis publicului doar vara, deoarece regele Harald si regina Sonja schimba resedinta cu ferma regala din peninsula Bygdøy.
Am avut norocul, pentru prima data de cand a fost deschis publicului palatul, sa vizitam o noua incapere a palatului. Salonul alb a fost complet renovat in timpul pandemiei, iar camera a fost restaurata, avand aspectul initial, cand era folosita ca sala de audienta a Reginei Joséphine. Tot aici au fost facute fotografiile oficiale ale Printesei Ingrid Alexandra cu ocazia implinirii varstei de 18 ani, eveniment celebrat in luna iunie a acestui an, desi ea este nascuta in luna ianuarie.
Am intrat in palat prin partea laterala dreapta a acestuia, ne-am echipat cu papuci de unica folosinta si am pornit, in frunte cu ghidul, la explorarea celor mai importante incaperi. Scara principala ne-a condus in Vestibulul superior, cu cinci ferestre inalte, in spatele a 20 de coloane din marmura stuc de un alb crem, care ofera o vedere la Karl Johans Gate, din balconul Palatului. Simplu, foarte luminos, totodata impunator, cu peretii colorati in roz pal si tavanul casetat vopsit in alb, acesta este locul in care Lordul Chamberlain ii intampina pe oaspetii care sosesc la banchete si pe cei care primesc onoruri inaintea audientei lor la rege.
Pasim apoi in Camera de Consiliu, in care regele prezideaza in fiecare zi de vineri, la ora 11.00, Consiliul de Stat. Prim-ministrul sta la dreapta Regelui, iar ceilalti ministri stau in jurul mesei, in ordinea rangului. Scaunul regelui a fost proiectat in anii 1840 si are elemente neo-baroc, fiind lucrat in Suedia.
Scaunul Printului Mostenitor este mult mai nou, realizat in 1997 si este folosit numai atunci cand si printul mostenitor este prezent la Consiliul de Stat. Atunci cand printul mostenitor prezideaza in numele regelui, el sta pe scaunul regelui.
Camera Pasarilor este una dintre cele mai cunoscute incaperi ale Palatului Regal, atat datorita decorului sau unic, cat si pentru ca este anticamera celor care asteapta audienta la rege. Tot aici, membrii familiei regale sunt fotografiati cu ocazia diferitelor ceremonii. Camera mi-a creat impresia ca sunt intr-un foisor de gradina, o varietate de pasari ascunzandu-se printre ramurile plantelor agatatoare. Bineinteles ca vorbim de picturi pe pereti, iar pe tavanul care reprezinta cerul, un vultur cu coada alba pare ca pluteste. Sunt 43 de pasari din 14 specii diferite si inca una care nu a fost identificata, dar si cativa fluturi.
Sala de mese a familiei este folosita pentru dineurile oficiale formale, cum ar fi: mesele anuale pentru Curtea Suprema si episcopii Norvegiei, pranzul de Craciun al Guvernului, dar si pentru cina de adio atunci cand un guvern se retrage. De asemenea, aici cuplul regal inivita la pranz noii ambasadori, sala putand gazdui circa 30 de persoane.
La momentul proiectarii camerei, picturile murale inspirate de descoperirile de la sapaturile de la Pompei si Herculaneum erau cele mai la moda din Europa, prin urmare, proiectantul a ales un decor pompeian, linistit, dar in acelasi timp festiv, fara costuri prea mari.
Sala Mare (Sala de bal) este „singura camera cu adevarat grandioasa din cladire” , asa cum spunea chiar proiectantul ei, care s-a inspirat din Sala de concerte din Berlin si Sala Mare a Palatului din Copenhaga. Este folosita pentru baluri, ca de exemplu, balul pentru aniversarea nuntii de argint a regelui si reginei, balul de nunta al printului si printesei mostenitoare.
Are doua etaje, avand 12 coloane de marmura stuc alba si 24 stalpi de lemn care sustin galeria de la etajul al II-lea, culorile predominate fiind alb si auriu, cu panouri de perete roz. Tavanul casetat este tot din lemn, pentru a reduce sarcina asupra grinzilor, colorat in albastrul cerului, iar cele 4 candelabre mari si 8 mai mici asigura iluminatul modern. 8 oglinzi mari sunt asezate cate 4 pe fiecare perete longitudinal, iar pardoseala este parchet.
Ultima incapere vizitata este Sala mare de mese, folosita pentru dineuri in timpul vizitelor de stat, ori alte aniversari sau ocazii speciale. Conform traditiilor, alaiul regal si oaspetii lor intra in sala pe notele unui mars apartinand unui compozitor norvegian. Discursurile sunt anuntate prin lovirea unui clopot mare de alama, un cadou din partea Corpului Pompierilor din Oslo regelui Haakon al VII-lea pentru a 80-a aniversare, in 1952. De obicei sunt servite patru feluri de mancare bazate pe ingrediente norvegiene. Intregul eveniment dureaza trei ore, iar alaiul paraseste sala, pe notele unui alt mars.
Si aici, pentru a produce un efect magnific fara cheltuieli mari, pictorul a fost insarcinat sa decoreze sala in stil pompeian, aceste decoruri fiind foarte expresive, insa executate fara a necesita efort, fiind pictate direct pe perete.
In concluzie, palatul este cel mai modest decorat din cate palate regale am vizitat pana in prezent, insa foarte armonios si cu mult bun gust, fara a fi„incarcat” excesiv.
Parasind palatul, ne-am plimbat putin si prin Parcul palatului, care inconjoara Palatul Regal pe toate partile. Inclus in acesta este si Parcul Reginei, care dateaza din 1751, cand a fost creat ca si gradina privata in stil rococo. Parcul palatului este un monument cultural protejat si este administrat de gradinarii palatului, partea principala fiind deschisa publicului tot anul, iar Parcul reginei, doar din luna mai pana in octombrie.
In parc sunt cateva statui, mai vechi si mai noi, cea mai veche fiind statuia ecvestra a regelui Karl Johan, iar cea mai noua este statuia reginei Sonja. Exista si un parc de sculptura al printesei Ingrid Alexandra si o statuie a reginei Maud, la intrarea in Parcul Reginei.
Statuia din bronz a regelui Karl Johan, aflata in fata Palatului, il reprezinta pe rege intr-o uniforma de maresal suedez, avand privirea indreptata spre poarta Karl Johans. Calul pare ca tocmai porneste, cu piciorul stang ridicat pentru a pasi, in timp ce regele saluta tinand palaria intr-o mana. Pe partile laterale ale soclului statuii se afla inscriptiile: „Iubirea oamenilor, recompensa mea” si „Poporul norvegian a ridicat acest memorial” .
Dupa cateva fotografii si odihna pe o banca in Piata Palatului, ne-am continuat promenada spre alte obiective, pentru ca orasul are multe de oferit.
Trimis de geani anto in 20.01.23 16:20:25
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Kon-Tiki, muzeul exploratorului Thor Heyerdahl — scris în 05.02.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Fram, cea mai puternica nava polara de lemn — scris în 30.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Bygdøy, peninsula muzeu a orasului Oslo — scris în 28.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Muzeul de schi și trambulina olimpica de la Holmenkollen — scris în 26.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Centrul Nobel pentru Pace, muzeul interactiv al Premiului Nobel pentru Pace — scris în 24.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Controversata cladire a Primariei din Oslo — scris în 22.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Plimbare in zona centrala a orasului Oslo, pe bulevardul Karl Johans Gate — scris în 19.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ