ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.11.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2024
DURATA: 14 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Nara, prima capitala permanenta a Japoniei si marele templu Todai-ji

TIPĂREȘTE URM de aici

O alta comoara culturala este Nara, prima capitala permanenta, renumita pentru unele dintre cele mai vechi și mai mari temple din Japonia, care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO din anul 1998, alaturi de o padure ancestrala si de Parcul Nara. Pana la declararea acesteia ca si capitala,  de fiecare data cand un imparat urca pe tron, capitala era mutata intr-o locație noua.  

In perioada dintre anii 710 si 794, in care Nara a fost capitala, Japonia a fost o monarhie de tip absolutist, folosind ca model sistemul chinez. Capitala Japoniei a fost modelata dupa orasul Xi'an, capitala Chinei din acea perioada. Societatea japoneza a adoptat caracterele chinezesti, religia, manierele si moda Chinei.

Unicitatea orasului este data de Parcul Nara, situat in centrul orasului, care gazduieste sute de caprioare care se plimba libere printre oameni. In urma cu ceva ani, am vazut un filmulet pe facebook, in care grupuri de caprioare traversau strazile unui oras, linistite, plimbandu-se agale. M-am intrebat unde exista un astfel de loc si iata ca dupa cativa ani am ajuns sa traiesc experienta de a ma plimba printre ele, in„the land of the deer” .  

Din gara JR Nara am mers cu autobuzul pana in statia Todaiji Daibutsuden, in apropierea Parcului Nara, infiintat in 1880, locatia principalelor atractii din Nara, templul Todai-ji, Kasuga Taisha, Kofuku-ji si Muzeul National Nara. Nara Koen, Parcul Nara, se intinde pe o suprafata de 502 hectare iar gazdele acestuia sunt cele peste 1500 de capriori si caprioare, cerbi si ciute care umbla libere si„saluta” turistii. Caprioarele Narei sunt considerate mesagerii zeilor, fiind protejate si declarate comori nationale. Sunt foarte prietenoase, se apropie, isi inclina politicos capul in semn de salut (la fel ca si japonezii) si asteapta sa fie hranite cu mancarea lor favorita, “shika sembei” (biscuiti pentru cerbi). Daca nu sunt hranite, se indeparteaza usor in cautarea altor turisti generosi.

Am cumparat si eu cateva pachete cu biscuiti si m-am distrat ademenindu-le. Unele m-au impins cu botul, vazand ca nu isi primesc mai repede hrana, devenind usor agresive.  

Mergand pe aleile parcului, ne-am apropiat de Templul Todai-ji, construit in 752 ca templu principal al tuturor templelor budiste din provinciile Japoniei, care a devenit atat de puternic incat capitala a fost mutata din Nara pentru a reduce influenta templului asupra afacerilor guvernamentale.

Marile temple din Nara au ars in razboaiele dintre clanurile Taira si Minamoto, insa templul Todai-ji a fost reconstruit cu sprijinul liderului militar victorios, Minamoto no Yoritomo.

Templul este deschis zilnic intre orele 8-17 in perioada noiembrie-martie si intre 7.30-17.30 in celelalte luni ale anului, iar taxa de intrare este 600 yeni.  

Intrarea in templu se face prin Nandai-mon (Marea Poarta de Sud), principala poarta din lemn a templului, a carei structura actuala, datand din  perioada Kamakura, o inlocuieste pe cea originala distrusa de un taifun in perioada Heian. Este construita dupa model chinezesc, cu inaltimea de peste 25 de metri.

Bineinteles ca aceasta poarta este pazita de doi gardieni uriasi musculosi, despre care se spune ca au fost sculptati in doar 69 de zile, ambele statui masurand circa 8,4 metri inaltime. In timpul unui proiect de restaurare al acestor statui s-au descoperit o serie de documente si sutre (texte sacre), in interiorul acestora.  

Todai-ji din Nara este un exemplu interesant al modului in care aratau templele originale, cu poarta principala orientata spre sud (Nandai-mon) si cu zona sacra imprejmuita pe toate partile de un coridor semiinchis, acoperit, numit Kairo. Poarta care permitea trecerea prin Kairo, se numea simplu Chumon, insemnand centrala. In dreapta acesteia se afla Coloana Asoka, un monument amplasat  pe 26 aprilie 1988, cu ocazia sarbatorii Hana Matsuri (ziua de nastere a lui Budha), zi in care s-a organizat o slujba la care au participat peste 1700 de preoti din diferite secte si zeci de mii de adepti din toata tara. Asoka a fost imparatul Indiei, convertit la religia budhista, pe care a declarat-o religie de stat.

Daibutsuden (Sala Marelui Buddha), este una dintre cele mai mari structuri din lemn din lume, a carei constructie a fost comandata de imparatul Shomu, dupa pierderea fiului sau, printul mostenitor Motoi. A fost construita in perioada de inceput a  budismului in Japonia, o adevarata minune a vremii, care adaposteste cea mai mare statuie de bronz din lume, Statuia lui Buddha Vairocana.  

Constructia Salii Marelui Buddha a avut loc concomitent cu cea a statuii, fiind dedicata in anul 752 cu o ceremonie de consacrare fastuoasa. Sala a fost distrusa de 2 ori in incendii, structura actuala datand din perioada Edo. Desi dimensiunea actuala este la doua treimi din dimensiunea templului initial, cu cei peste 57 metri latime, peste 50 metri lungime si 50 metri inaltime, a detinut recordul ca cea mai mare cladire din lemn din lume.

In fata salii se afla un felinar mare octogonal din bronz, una dintre cele mai vechi comori, care lumineaza templul inca de la intemeierea lui, din anul 751. Candva aurit, patru dintre fatetele acestuia sunt ornamentate cu muzicieni celesti, iar celelalte patru fete, au usi cu balamale decorate cu lei care alearga printre nori.

Pe cat de impresionanta este sala, pe atat de spectaculoasa este statuia din bronz, initial aurita, inalta de 15 metri a lui Buddha Daibutsu, Budha suprem, fiind cea mai mare din Japonia.

Cantareste 500 de tone si este asezata pe un soclu format din 56 petale de lotus din bronz. Budha este reprezentat in pozitie asezat, cu mana dreapta ridicata cu palma orientata spre exterior, gest de binecuvantare, simbolizand linistea, protectia, avand rolul de a risipi teama si frica. Cealalta mana sta in poala lui Buddha, deschisa si orientata in sus ca un gest de compasiune. Pe haloul din spatele statuii sunt 16 reincarnari ale lui Budha, reprezentate prin statui care au fiecare 2 metri inaltime.

Este flancat in dreapta de Buddha Kannon cu o mie de brate, Zeitatea Bunatatii si a milei si in stanga de Buddha Yakushi, Zeitatea Medicinei si este pazit cu credinta de doi regi ceresti.  

O reproducere in marime naturala a uneia dintre petalele de lotus de pe piedestalul Marelui Buddha este expusa in stanga statuii, permitand vizitatorilor sa observe de aproape gravurile ce reprezinta viziunea religioasa asupra lumii, descrisa in Avatamsaka-sutra (revelatia sublima a invataturilor lui Buddha).  

Cu ajutorul razelor X au fost descoperite in interiorul genunchiului Marelui Buddha, un dinte uman, perle, oglinzi, sabii si bijuterii, despre care se crede ca sunt relicvele imparatului Shomu.  

In spatele statuii lui Budha se gasesc machete ale templului initial, primul pavilion al Marelui Buddha fiind mult mai mare, cu o inaltime de 100 de metri si flancat de 2 pagode uriase.

In partea dreapta a statuii se afla un stalp de sprijin ce are la baza o gaura de dimensiunile unei nari a lui Daibutsu. Se spune ca cei care reusesc sa treaca prin aceasta gaura vor fi binecuvantati cu iluminare in viata urmatoare. Oricat de tentanta este provocarea, i-am lasat pe altii sa incerce, asistand la spectacolul oferit de cei curajosi.

Pe site-ul templului se mai pot vizita clopotnita Shoro, care are al doilea cel mai mare clopot din Japonia, Nigatsu-do (Sala lunii a doua) si Hokke-do (Sala lunii a treia sau Sala Lotusului), care are inca portiuni originale. In interiorul Hokke-do sunt multe statui budiste frumoase, cea mai faimoasa fiind o reprezentare inalta de 3,6 metri, a unui Buddha cu 8 brate cu o perla neagra mare pe frunte, reprezentand cel de-al treilea ochi atotvazator.


[fb]
---
Trimis de geani anto in 23.11.24 17:45:14
Validat / Publicat: 23.11.24 19:54:00

VIZUALIZĂRI: 23 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 O reproducere in marime naturala a uneia dintre petalele de lotus de pe piedestalul Marelui Buddha este expusa in stanga statuii, permitand vizitatorilor sa observe de aproape gravurile ce reprezinta viziunea religioasa asupra lumii, descrisa in Avatamsaka-sutra (revelatia sublima a invataturilor lui Buddha).
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3600 PMA (din 4 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă orașul și prefectura Nara:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076285123825073 sec
    ecranul dvs: 1 x 1