GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Una din cele mai frumoase excursii din Turcia, a fost la aceasta cetate, de la drum pana la orasul in sine totul a fost incantator. Excursia la noi a fost 40 de euro, si a inclus excursia la Efes, Casa Maicii Domnului si cateva magazine de haine si bijuterii.
Am ramas uimita de cat de bine s-au pastrat aceste cladiri si cata stiinta exista in aceea vreme, se cunosteau notiuni de geometrie si arhitectura, care s-au observat la noi abia in sec XX. Ca orice oras stravechi, cel mai frumos este sa aflii legendele, si pentru asta iti trebuie un ghid foarte bun, noi am avut noroc si un turc ne-a povestit cam tot ce se putea spune atat despre Efes cat si despre Turcia (de la relief, agricultura, econome pana la traditii)
Cea mai impresionanta parte a orasului mi s-a parut aleea bogatiilor, unde totul era din mozaic pictat, ce s-a pastrat intact pana astazi, strada care pe vremuri era incojurata de sute de statui, raspandite astazi prin toate muzeele lumii.
Biblioteca este una din cele mai impunatoare cladiri, ce cuprindea aprox 12000 de pergamente, ceva amuzant a fost faptul ca exact vizavi se afla bordelul... pentru cei mai saraci cu duhul, un loc mult mai frecventat.
Personal, consider ca nu trebuie ratata aceasta excursie
Trimis de ank_adaus in 27.05.10 08:53:52
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ank_adaus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 37.94428700 N, 27.34147300 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
una ar fi cea legata de aparitia orasului, se zice ca unui print grec, oracolul din Delphi i-a destainuit ca acolo unde va pescui pe o barca un peste mare, acolo sa ridice un oras; se pare ca acesta ros de curiozitate a inceput sa cutreiere si odata ajuns in zona, a pescuit in mare un peste imens, si atunci a considerat ca profetia s-a implinit (nu stiu cat de adevarata este profetia, tinand cont de o alta legenda din Grecia insa, care spune ca de fapt acest oracol din Delfi nu era decat o minciuna adica: acea femeie care destainuia profetia, spunea de fapt ce vroia, in functie de statul social al persoanei care venea sa ceara o parere si de cati bani dadea oracolului; totul fiind o mare afacere, deoarece orice profetie putea fi interpretata in mai multe feluri)
inca o legenda spune ca Evaghelia dupa Ioan, ar fi fost scrisa aici, deoarece Sf Ioan a locuit o buna parte din viata pe aceste meleaguri
Una din cele 7 minuni ale Lumii antice, a fost in acest oras; templul zeitei Artemis.
din pacate din acest templu care avea la inceput 127 de coloane de 18 m, s-a pastrat doar una; se zice ca in templu exista cea mai mare statiu a zeitei in jur 2 m inaltime, facuta doar din aur si argint; atunci cand a ars acest templu, aceasta statuie a disparut
Ca tot a venit vorba de bordel, tot aici se afla si prima reclama cunoscuta la cea mai veche meserie din lume. Undeva in dreapta pe calea de acces spre biblioteca lui Celsius, jos pe o dalta de piatra se afla scrijelit un bust de femeie cu sanii dezveliti si o sageata care indica directia unde se afla intrarea in bordel, alaturi de bustul femeii se afla o amprenta de picior (cam marimea 40/41 de azi) si cateva randuri care te atentioneaza ca daca ai piciorul mai mic decat acea amprenta nu vei avea acces la bordel) !!!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2018 O vizita neprevazuta! — scris în 23.09.18 de nrs † din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Orașul antic Efes — scris în 15.07.19 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Ephesus – cetatea, ruinele, soaptele — scris în 18.07.17 de danyo din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Efes, o civilizatie redescoperita (II) — scris în 03.03.17 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Efes, o civilizatie redescoperita (I) — scris în 24.02.17 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Efes, o civilizaţie dispărută (II) — scris în 10.02.16 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Efes, o civilizaţie dispărută (I) — scris în 09.02.16 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ