ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.11.2009
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.08.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    SEP-2007
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii
    2 AD. + 1 COPII

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 3 MIN

    Una dintre cele 7 minuni ale lumii

    TIPĂREȘTE

    Ferhat Gocer - muzica turceasca

    “Dar cand am vazut templul lui Artemis ce se pierdea in nori, celelalte minuni au ramas in umbra, fiindca Soarele insusi nu mai vazuse ceva asa de maret in afara Olimpului. ” (inscriptie greaca).

    Daca ajungeti in Turcia si vizitati ruinele orasului antic Efes, cu siguranta ca veti ajunge si pe locul unde odata, de foarte de demult, se inalta semet si grandios templul zeitei Artemis. Acum veti vedea doar ce a mai ramas din una dintre cele 7 minuni ale lumii. Astazi, din toata acea constructie de o inegalabila maretie si frumusete n-a mai ramas decat o coloana si cateva pietre parca aruncate undeva, la intamplare, in marea uitare de peste vremuri apuse de demult...

    Era doar un templu? Cum a putut fi pus in rand cu celelalte structuri uriase unice in intreaga existenta a lumii, la un loc cu Piramida lui Keops, cu Gradinile Suspendate si Colosul din Rhodos? Pentru acei oameni care l-au vizitat, raspunsul era unul simplu. Nu era doar un templu. Era cea mai frumoasa constructie de pe pamant. A fost construit in onoarea zeitei grecesti a vanatorii si fertilitatii. Acesta era templul lui Artemis de la Efessus.

    Cunoscut ca si templul Dianei (la romani), acesta a fost un edificiu antic grec, construit pentru zeita Artemis. Templul a fost ridicat in anul 550 iHr. in Efes, un oras antic aflat la sud de Izmir, pe atunci oras aflat pe teritoriul imperiului babilonian. Constructia templului a durat 120 de ani, de pe vremea domniei lui Hadrian cel Mare. Templul lui Artemis era faimos pentru marimea lui si pentru operele de arta pe care le gazduia. Era construit din marmura alba, cu o fatada decorata. Se estimeaza ca masura 106 m. in lungime si 54 m. pe latime, avea 127 de coloane de piatra inalte de 18 m. fiecare, fiind de 4 ori mai mare decat Parthenon-ul din Atena. La intrare, scari tot din marmura inconjurau templul. In interior erau sculpturi valoroase realizate de marii artisti ai vremii, dar si statuia in aur a zeitei. Astfel Philon a spus despre templu: “Am vazut zidurile din Babilon, am vazut gradinile din Semiramis, am vazut statuia lui Zeus din Olimp, Colosul din Rhodos, piramidele. Dar cand am vazut templul din Efes, celelalte minuni au disparut ca in ceata”. Constructia acestui sanctuar intr-o regiune des afectata de cutremure a fost o provocare destul de mare pentru arhitecti, proba pe care au trecut-o cu brio, daca ne gandim ca acest monument nu si-a gasit sfarsitul intr-o astfel de catastrofa naturala, ci datorita razboaielor, jafurilor, intolerantei religioase si furiei unui personaj nebun, obsedat de celebritate.

    In anul 365 iHr, un tanar din Efes, pe numele sau Herostratus, a ars din temelii templul, din dorinta ca numele lui sa ramana in istorie si s-a bucurat in cele din urma de o trista si falsa celebritate, caci acum numele lui apare in scrierile istoricilor si in numeroase enciclopedii, pentru fapta sa odioasa (la vremea respectiva numele sau a fost considerat blestemat, iar rostirea lui atragea pedepsirea crunta de catre rege).

    Acest moment dureros pentru greci, spune legenda, s-a petrecut chiar in noaptea nasterii lui Alexandru cel Mare, care peste ani, in urma cuceririi Asiei Mici, s-a oferit sa il reconstruiasca, constructie definitivata dupa moartea sa, in anul 320 i. Hr. In primul secol al erei noastre, Sfantul Paul a inceput crestinarea orasului Efes, ceea ce a deteminat abandonarea initiativei de a reconstrui templul, dupa ce in anul 262 d. Hr a fost din nou distrus, de goti. Dar locuitorii Efesului au dorit sa-l reconstruiasca, insa intre timp acestia au fost crestinati si ideea reconstructiei a fost abandonata.

    Indiferent de timpul istoriei, noi, ce prezenti astazi, ca turisti si oameni de bine, trebuie sa respectam aceste locuri, pastrandu-le si conservandu-le cat mai bine, pt. ca si cei ce vor veni dupa noi sa se bucure de ele, sa le priveasca, daca nu neaparat cu respect fata de inantasii lor, cel putin cu o binemeritata curiozitate fata de o lume care odata, demult, candva, a fost prospera si a realizat maretii inegalabile, ce au dainuit pana in zilele noastre si poate, si in eternitate!


    [fb]
    ---
    Trimis de ileanaxperta* in 04.11.09 11:20:46
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2713 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P21 Ce a mai ramas din maretul templu al Artemisei, una din cele 7 minuni ale lumii
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 850 PMA (din 6 voturi)

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    ileanaxperta*AUTOR REVIEW
    [04.11.09 11:37:10]
    »

    Help, webmaster!!! Incerc sa incarc doua amarate de poze cu templul Artemisei (ce-a mai ramas din el) si nu pot. Ma trimite mereu la " Exc. la Efes"; asa ca le-am incarcat acolo. Deci: please, poate la asezi tu la locul lor. Eu am incercat, dar...Mersi.

    Admin
    [04.11.09 11:43:25]
    »

    no pb, ma ocup eu (dupa ce optimizeaza/valideaza webmaster77 cele doua poze)

    Admin
    [04.11.09 13:27:06]
    »

    mutat cele doua poze la acest review (cel dedicat templului Artemisei)

    ghecamelia
    [04.11.09 14:04:22]
    »

    frumoase poze....de revelion merg la Kusadasi...si vreau sa vizitez Efes-ul...stiti cumva daca e deschis/ se fac excursii in perioada aceea?

    alela
    [04.11.09 23:33:07]
    »

    Camelia, mergi prin agenţie? Ştiu că de obicei la Kusadasi e inclusă în pachet şi excursia la Efes ( sau măcar opţională ). Chiar dacă nu, sunt aproape sigură că se fac excursii pe tot parcursul anului, pe care le poţi lua de acolo .

    ileanaxperta*AUTOR REVIEW
    [09.11.09 20:26:13]
    »

    Si ultima (pe seara asta), stimate webmaster: Ferhat Gocer - turceasca. Gata. Uf, am obosit si eu...Multam suuuuper fain si scuze daca am "plusat" asta seara. Inca o data multumiri si o seara calda si linistita tuturor!

    Admin
    [09.11.09 20:44:25]
    »

    Nu-ti fa probleme, imi face sincer placere sa ma ocup de asemenea "sarcini"

    Adaugat fragmentul ales, il gasiti imediat sub titlul impresiilor. Parafrazand o expresie celebra, va spun "Sa-l savurati bine"!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    alela, ghecamelia, ileanaxperta*, Miss Butterfly
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă oraşul antic Efes:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.036882877349854 sec
    ecranul dvs: 1 x 1