GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Excursie intr-un oras antic renumit - Efes
Aflata la hotarele a doua continente, Asia si Europa, frumoasa Turcie a devenit in timp un simbol de capatai in turismul international. Aceasta tara are resurse turistice nenumarate, dar si o istorie bogata, ce o face printre tarile cu cele mai vizitate locuri, nu numai ca obiective turistice de larg interes, dar si prin gama foarte larga si variata de hoteluri, multe dintre ele, de exceptie, dar si datorita peisajelor spectaculoase si oraselor extrem de bine dezvoltate.
Cand am petrecut o vacanta la Kusadasi, o statiune pe litoralul turcesc, la Marea Egee, am avut sansa si dorinta de a face si o excursie la Efes.
Efes este un oras antic, aflat pe coasta de vest a Asiei Mici, in Turcia de astazi. Aflat la sud de Izmir, pe coasta turceasca a Marii Egee, Efes, cunoscut si sub numele de Ephesus, reprezinta una dintre cele mai impresionante arii arheologice ale Turciei. Regiunea este vizitata anual de tot mai multi turisti veniti din toate colturile lumii. Orasul antic, din care astazi au mai ramas doar ruine, a fost fondat de catre colonistii greci in sec. al XI-lea i. Ch. Tot aici se afla una dintre cele 7 minuni ale lumii antice – Templul zeitei Artemis- despre care poate voi scrie impresii separat. Efesul este cel mai bine conservat oras antic al Turciei si o destinatie care trebuie neaparat bifata ca obiectiv turistic daca ajungeti in aceasta tara.
De-a lungul timpului, Efesul a devenit unul dintre cele mai dezvoltate centre religioase si comerciale. Orasul s-a aflat sub diferite ocupatii straine. Astfel, a fost ocupat de romani in anul 133 dCh. si a devenit capitala provinciei romane Asia. In Efes a activat o perioada apostolul Pavel si probabil ca si Ioan Evanghelistul. Se spune ca prin apropiere a fost ingropata Fecioara Maria, in capela Panaghia Kapoulou. Am vizitat si noi Casa Fecioarei Maria, cum ii spune astazi la aceasta asezare. Datorita mai multor cutremure, Efesul a decazut mult in sec. VII d. Ch. De-a lungul timpului, datorita razboaielor si a altor factori externi si interni, Efesul a devenit pustiu, lovit de saracie si aproape parasit, dar cateva statui din templu au rezistat acestor vitregii, constituind sursa de inspiratie pentru picturi celebre din marile catedrale ale lumii, cum ar fi Catedrala de la Vatican, Italia.
Aria arheologica actuala cuprinde vestigii importante din perioada elenistica si romana, precum si din epoca bizantina. A fost o reala placere sa ne plimbam prin acest fost mare oras antic. Parca ne-am transpus in acele vremuri de demult, poate si pentru ca ghida noastra, o araboaica foarte frumoasa a stiut cum sa ne capteze atentia si am ascultat-o cu o mare placere si interes. Mi-au placut in mod special fantana lui Traian si templul lui Hadrian, pastrate cat de cat mai bine. Dar biblioteca lui Celsius este piesa cea mai bine conservata, fiind foarte vizibile sculpturile de o frumusete inegalabila. La fel si marele teatrul, cu o capacitate de 25. 000 de locuri...
Am ramas incantati si am invatat multe lucruri noi si interesante din aceasta excursie. Ba mai mult, am adus cu noi acasa amintiri de neuitat si poze, multe, multe poze care nu ne vor lasa deloc sa uitam nimic. Asa si trebuie!
Trimis de ileanaxperta* in 02.11.09 23:58:18
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 37.94428700 N, 27.34147300 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
O expunere frumoasa si succinta a unui obiectiv ce merita vizitat. Daca nu as fi fost la Efes, cu siguranta as fi vrut sa ajung acolo dupa acest review.
Felicitari!
Multumesc frumos. Sunt multi turisti (i-am auzit cu urechile mele) care spun atunci cand se fac excursii la astfel de vestigii antice, ca, ce au ei de vazut acolo? niste pietre si atat. De ce sa-si strice o zi de plaja pt. asta! Si sa mai rabde si temperaturile foarte ridicate!...Dar nu se gandesc la incarcatura istorica a locului sau macar la curiozitatea de a vedea "niste pietre" apartinand unor epoci demult apuse, unor lumi antice si civilizate candva, caci, iata, ceva, ceva, a ramas in urma lor. Sa vedem ce-o sa lasam noi, cei de azi...
Asta seara sunt pusa pe fapte mari. Am gasit o alta melodie taman buna, zic eu pt. Efes: Turkish mevlana. Habar n-am ce-nseamna dar muzica cred ca merge aici. Nu te supara pe mine WM ca te pun prea mult la treaba in seara asta, dar am TIMP!!!!
Multumesc "avanti". (multam frumos).
e o melodie traditionala turceasca (cred un cantec de nunta), se potriveste perfect cu ... ambientul
Adaugat bucata muzicala ca fond sonsor. (sper c-am ales bine, ileana, erau mai multe de acest gen acolo; in caz contrar da-miun link mai exact)
ileanaxperta indraznesc sa-ti dau un mic sfat: cred ca webmaster-ilor le-ar fi mult mai usor daca ai atasa direct linkul melodiei (preferabil de pe trilulilu), decat numele acesteia...nu stiu sigur, dar dau cu presupusul
Da, se poate sa ai dreptate, Miss B. si cum spui tu. Maine sau alta data am sa incerc asa. Multumesc frumos.
(si multam mult mult pt. melodii. MIe-mi plac atatea ca-mi este ff. greu sa aleg. Asa-i cand faci muzica, iti place totul in domeniu...) O seara buna la toata lumea...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2018 O vizita neprevazuta! — scris în 23.09.18 de nrs † din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Orașul antic Efes — scris în 15.07.19 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Ephesus – cetatea, ruinele, soaptele — scris în 18.07.17 de danyo din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Efes, o civilizatie redescoperita (II) — scris în 03.03.17 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Efes, o civilizatie redescoperita (I) — scris în 24.02.17 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Efes, o civilizaţie dispărută (II) — scris în 10.02.16 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Efes, o civilizaţie dispărută (I) — scris în 09.02.16 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ