ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.07.2011
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Tulcea
ÎNSCRIS: 06.06.11
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 5 ani si 7 ani

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Cetatea Ephesus - civilizatie, cultura, spiritualitate

TIPĂREȘTE

Situată în Asia Mică pe teritoriul Republicii Turcia, mai exact între Izmir și Aydin și în imediata vecinătate a regiunii istorice Selçuk, cetatea Ephesus reprezintă o valoroasă mărturie a unei civilizații străvechi. Când se vorbește despre Efes, inevitabil se amintește de Artemis, Bisericile Sfântului Ioan Evanghelistul și a Fecioarei Maria, locuri aflate la distanțe scurte unele de celelalte, ce reprezintă pentru turiștii din întrega lume puncte de mare atracție.

Sunt locuri de o reală frumusețe nu numai prin valoarea lor istorică, dar și prin faptul că se găsesc într-una dintre cele mai pitorești ținuturi ale Turciei.

La Efes se poate ajunge pe trei căi; prima posibilitate dinspre Izmir, distanța fiind de 74 km (circa o oră cu automobilul) sau prin curse organizate cu microbuzul din oră în oră. A doua posibilitate este de a merge din Kusadasi, distanța fiind de 19 km, iar a treia pe traseul Aydin – Selçuk – Efes (aproximativ 50 km). De oriunde ați veni, drumul este bun iar priveliștile de asemenea sunt frumoase.

Înainte de toate este bine de știut faptul că deși nici până în ziua de astăzi nu se cunoaște cine a fost de fapt primul fondator al orașului, Efesul există încă din anii 2000 înainte de Hristos, fiind pomenit alături de numele zeiței mamă Sibel, denumită mai apoi Artemis. În epoca romanilor cetatea a fost considerată capitală a 500 de orașe. În ea trăiau peste 25000 de locuitori, printre aceștia cei mai talentați artiști și cei mai bogați negustori ai epocii (Efesul a fost supranumit „vistieria Asiei”), orașul devenind un important centru geo-politic, dar și cultural- artistic, religios și comercial. De-a lungulul epocilor istorice Cetatea Ephesus a trecut prin foarte multe transformări aflându-se sub diferite ocupații, cuceriri, însă ruinele pe care noi turiștii de astăzi le putem vizita aparțin de pe vremea romanilor, cea mai importantă înflorire orașul căpătând-o în epoca împăratului Augustus.

Săpăturile arheologice de scoatere la lumină a comorii rămase îngropată timp de sute de ani, au început cu aproape un secol în urmă, iar în ultimii zece ani s-au făcut și lucrări de restaurare pentru ca ceea ce a mai rămas din frumosul oraș de odinioară să poată fi introdus în circuitul turistic.

Ajungând și noi în acest ținut vechi al Anatoliei, am hotărât să-i dedicăm o zi pentru a-l vizita. Astfel, cu un ghid al cetății în mână, am pornit la drum pe vechile „drumuri” ale orașului antic, din care vom puncta succint cele mai importante segmente cu construcțiile reprezentative rămase. Pentru doritori, la intrarea în cetate se pot închiria căști cu înregistrarea în limba maternă a turului cetății.

Intrând în zona destinată vizitării de pe șoseaua care duce la Casa Maicii Domnului, după aproximativ 100 m se pot vedea pe partea dreaptă Băile Termale Varius. Conform unei teorii se crede că aceste băi au fost construite în secolul al II-lea pentru a fi săli de gimnastică, ele fiind prevăzute cu încăperi de lectură, recreere și rezervoare cu apă caldă. Înaintând tot pe partea dreaptă ni se dezvăluie prima dovadă arheologică a vieții cultural – artistice din acea vreme: Teatrul Odeon sau Teatrul Mic (secolul al II-lea după Hristos). A fost conceput și ca sală de concerte cu o capacitate de aproximativ 1500 de spectatori (22 de trepte). Vis a vis de teatru a existat Piața publică municipală – agora și Basilica. Urmează Palatul Municipal – Prytaneion din care s-au mai păstrat câteva coloane alături de care au fost descoperite inscripții și statui reprezentând-o pe zeița Diana (Artemis). În această clădire (construită se pare de Împăratul Augustus) erau dezbătute problemele oficiale ale orașului, fiind și sediul guvernamental. Documentele arată că în fața clădirii era amenajată o frumoasă grădină, iar pe coloanele care se văd și astăzi ardeau făclii ce serveau și la iluminatul public.

Mergând la pas urmează pe partea stângă Templul Domițian, construit în memoria împăratului cu același nume. Clădirea avea două etaje ale căror urme încă se văd pe poarta principală, templul propriu-zis fiind situat la al doilea nivel (la primul nivel erau prăvălii și spații pentru depozitare).

Intrând pe Drumul grădinilor observăm în dreapta Monumentul Memmius decorat cu diferite sculpturi frumoase, după care găsim Poarta lui Heracles. O identificăm prin două coloane foarte frumos sculptate, trecerea printre ele făcându-se acum pe un podeț din lemn.

Înaintând spre centrul orașului întâlnim tot pe partea dreaptă Fântâna lui Traian care a fost construită în cinstea acestuia pe două etaje și având o înălțime de 12 m. Aici au fost descoperite 12 statui reprezentând zeități ca Venus, Saturn, Dionisos și urmașii familiei imperiale. La mică distanță și pe aceeași parte se află Templul Hadrian care a fost restaurat de Împăratul Teodosie în memoria tatălui său care fusese spânzurat nevinovat. În fața acestui templu, pe deal, se pot vedea vilele orașului (locuințele locuitorilor înstăriți).

La capătul Drumului grădinilor, pe partea dreaptă, găsim un complex alcătuit din trei clădiri despărțite de o alee de piatră: pe dreapta aleii Băile Termale Scolastic, iar pe stânga, Casa de Toleranță și Toaleta Publică (Latrinele). Băile Termale au în față statuia decapitată a unei femei medic, cea care le-a reconstruit, pe nume Scolastica. Băile au fost construite pe trei etaje dar în prezent în starea originală se păstrează ultimul etaj. Erau atât băi publice cât și personale, unde unii puteau rămâne și zile în șir. Casa de Toleranță era patronată de zeița Venus iar intrarea în această clădire este simbolizată printr-o urmă de picior săpată în trotuar. În ceea ce privește Toaleta Publică, aceasta s-a păstrat în mare parte, remarcabilă fiind ingeniozitatea romanilor de a creea un sistem de canalizare și de curățare a tronurilor foarte bine pus la punct.

Încă impunătoare, în centru se înalță Biblioteca Celsus, construită în anul 135 după Hristos de către Iulius Caesar în cinstea tatălui său C. Celsus, guvernator al Asiei. În sala bibliotecii se ajunge urcând 9 trepte iar de-o parte și de alta a intrărilor (3 la număr) se găsesc 4 statui ce simbolizează justiția și virtutea. În spatele bibliotecii se află mormântul lui Celsus, sarcofagul decorat cu basoreliefuri (motive cu serpi și statui) este din marmură albă și are 2,5 m lungime. Încă se păstrează motivele sculptate în arcadele nișelor care erau utilizate pe post de rafturi de cărți. În dreapta bibliotecii se află Agora (Piața Mare). Accesul spre această piață se face prin Poarta lui Mazeus și Mithriade (doi sclavi cărora li s-a dat libertatea de către Împăratul Augustus de a sculpta două inscripții în greacă și latină prin care împăratul își exprimă recunoștința față de familie – inscripțiile sunt placate cu aur și bronz).

Din fața bibliotecii se deschide artera principală a orașului, și anume Drumul de marmură. Păstrat foarte bine, acest drum uimește prin sistemul de canalizare cu care a fost dotat pe parcursul celor 4 km lungime. Pe latura stângă s-au păstrat coloane înalte de 8 m, foarte frumos decorate cu frize.

Privind în față pe acest drum se ridică o adevărată capodoperă monumentală a Ephesului: Marele Teatru. Cu o capacitate de 25000 de spectatori, concepută în trei secțiuni a câte 22 de trepte, această construcție se află și în prezent în renovare (se lucrează la partea din stânga). Teatrul a fost construit în trei etape de împărați diferiți (împăratul Nero – secolul I, împăratul Septimus Sevenus – secolul II și împărații Claudius și Traian, ultimii fondatori). Această capodoperă are pentru istoria omenirii o dublă semnificație: una artistică ce se referă la evenimentele muzicale și artistice ce aveau loc pe scena acestui teatru (renumite au fost corurile clasice și orchestra din Efes) și una spirituală prin punerea în lumină a contradicțiile dintre creștinism și idolatrie (a fost locul în care s-au desfășurat dispute între adepții lui Iisus și cei ai zeiței Artemis, dispute la care a participat și Sf. Ap. Pavel care a fost surghiunit și închis în închisoare; după moartea s-a închisoarea i-a purtat numele). Pe colina din spatele teatrului se zăresc rămășițe ale închisorii, iar pe Drumul Portului ce se deschide în fața teatrului au fost construite 4 coloane de dimensiuni monumentale care se presupune că au fost închinate celor 4 Sfinți Evangheliști. Drumul Portului (Arcadian – după numele împăratului Arcadius) este mărginit de coloane care în majoritate s-au păstrat (de ele erau agățate lămpi care iluminau artera) și se întinde pe o lungime de 530 m de la Marele Teatru până în Port. Porțiunea din mijloc este pavată cu marmură, iar în subsol, în urma săpăturilor, s-a descoperit un sistem de canalizare.

Spre capătul Drumului Portului vom găsi alte două edificii importante, și anume Biserica Sfânta Maria (în partea dreaptă) și Băile Termale din Port (în partea stângă). Băile Termale impresionează prin sculpturile deosebite realizate pe blocuri mari de marmură, iar bazinele dreptunghiulare au sculptate capede de bouri și ghirlande de flori. În partea stângă a Teatrului Mare se deschide Drumul Stadionului ce duce la ceea ce a mai rămas din Stadion (poarta acestuia construită din ordinul împăratului Nero). Stadionul a fost conceput pentru o capacitate de 13000 de spectatori și pe el se desfășurau întrecerile cu carele de luptă cu doi cai. În partea de est găsim arena destinată luptelor cu gladiatori, iar pe partea stângă locul în care erau ținute cuștile animalelor folosite la lupte.

În mare, acestea sunt principalele elemente ce s-au scos la suprafață și s-au păstrat din marele oraș Ephesus. Sunt deosebite, încărcate de istorie și stiință și merită să fie vizitate măcar o dată în viață.

Turul a ceea ce a mai rămas din oraș îți poate lua câteva ore bune dacă ești sau nu iubitor de istorie, artă și cultură. Nouă timpul petrecut la ruinele Cetății Ephesus și la Casa Maicii Domnului nu ne-a mai permis să ajungem în orașul istoric Selçuk, dar ne-am promis că vom reveni.

Vizitați Cetatea Ephesus! Cu siguranța merită și nu veți regreta.

Să aveți gânduri bune și concedii tot mai plăcute!

Sursă: ghidul Cetății Ephesus


[fb]
---
Trimis de lucsim in 27.07.11 15:15:26
Validat / Publicat: 27.07.11 16:07:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6631 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (lucsim); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 In spatele nostru se afla Baile Termale Varius.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

lucsimAUTOR REVIEW
[27.07.11 15:46:14]
»

@webmaster

Va rog sa stergeti poza P16 pentru ca din greseala am incarcat-o de doua ori.

Multumesc!

Admin
[27.07.11 16:13:10]
»

@lucsim: Regulamentul prevede sa delimitezi portiunile citate din alte surse. Cat la suta estimezi ca e contributie proprie mai sus?

--

de fotografia dublata se vor ingriji colegii care se ocupa cu validarea fotografiilor.

adryana
[27.07.11 16:22:49]
»

@lucsim, la anul vreau si eu sa vizitez Efesul, este un loc deosebit care merita cateva ore bune de vizitat, nu pe fuga, totusi sa stii ca din Kusadasi pana la Efes sunt maxim 12 km, din Selcuk sunt vreo 2 km, nicidecum mai mult.

lucsimAUTOR REVIEW
[27.07.11 16:36:54]
»

@admin

Review-ul nu se vrea a fi nici pe departe o transcriere a ghidului cetatii Efes.

Utilizarea ghidului a avut ca rol identificarea exacta a monumentelor. Urmand pas cu pas traseul care ii este indicat turistului, am considerat ca ar fi frumos sa dam si amanunte despre fiecare edificiu in parte (ani, imparati, constructori, capacitate de locuri etc), amanunte luate din ghid, pe care insa nu le-am putut delimita deoarece nu le-am copiat, ci le-am trecut prin filtrul nostru. NU AM CITAT DIN GHID.

Scopul review-lui nostru este acela de a trezi interesul turistului care merge la Efes si pentru a-l ajuta sa inteleaga ceea ce vede. Daca nu mergi intr-un grup organizat ca un ghid sa-ti explice, nu prea intelegi ceea ce vezi. De aceea noi am procedat in acest mod: am cumparat un ghid si am identificat fiecare monument.

P. S. Am primit tricoul AFA. Va multumim frumos!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Admin
[27.07.11 16:39:29]
»

Multumesc si eu.

In aceste conditii, pot sa selectez linistit articolul ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie

lucsimAUTOR REVIEW
[27.07.11 16:43:55]
»

@adryana

Intr-adevar Efesul este un obiectiv turistic ce merita a fi vizitat.

In ceea ce priveste km, nu doresc sa te contrazic. Cifra data de mine este cea indicata de harta pe care am folosit-o. Dar acum 1 - 2 km in plus sau in minus ce mai conteaza; important este obiectivul turistic in sine.

soreno29
[27.07.11 19:10:22]
»

Acum nu stiu ce sa fac... sa mai revizitez efesul... sa recitesc reviewul... oricum... mi a placut... si am retrait citind vizita mea de acum 10 ani acolo

lucsimAUTOR REVIEW
[27.07.11 19:54:09]
»

@soreno

Ar merita sa-l revizitezi. Cu siguranta, a doua oara vei descoperi elemente carora la prima vizita poate nu le-ai acordat destula importanta. E ca atunci cand revezi un film foarte bun. Perceptia este cu totul alta. Nu?

Cris
[27.07.11 20:12:51]
»

@lucsim, felicitari pentru acest excelent review, am vizitat si eu Efesul anul acesta si mi-a facut placere sa citesc ceea ce ai scris.

Noi am avut un ghid turc, mai in varsta, care ne-a facut prezentarea in limba engleza si care ne-a zis urmatorul lucru:

Efesul este bine sa il vizitezi de 3 ori: prima oara pentru a-l cunoaste, a doua oara pentru a-l revedea si a-l saluta si a treia oara pentru a te indragosti.

Mi-au placut cuvintele lui.

lucsimAUTOR REVIEW
[27.07.11 21:26:57]
»

@pacurarcris

Multumesc pentru aprecieri. Ghidul tau a avut perfecta dreptate.

Noi ne-am propus sa revedem Efesul peste cativa ani cand copiii vor fi mai mari.

roth
[28.07.11 00:01:32]
»

O poveste bine structurata, e bine sa ti cont de ea daca mergi pentru prima oara (e si cazul meu -- adica inca nu am fost dar imi doresc) astfel faci si ceva economie fiindca nu mai iei ghid.

Bravo, ai "muncit" cand ai vizitat, ai muncit cand ai povestit, acum culegi roadele.

lucsimAUTOR REVIEW
[28.07.11 18:50:30]
»

@roth

Multumim! "Munca" a fost o reala placere. Ar mai fi fost multe de spus, pentru ca vestigii mai sunt dar sunt mai greu de descifrat deoarece la suprafata s-au adus mai putine elemente. Ramane sa ne documentam asupra lor la o urmatoare vizita.

Iti dorim sa ajungi acolo si tu, mai ales daca ai copii si sunt mai mari, astfel incat sa inteleaga ceea ce vad.

Numai bine si vacante frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Nyc
[11.08.11 12:41:06]
»

@lucsim peste cateva zile plecam in Kusadasi si am decis sa megem la Efes, pe cont propriu si nu cu agentiile locale. Asa facem o economie considerabila, singurul inconvenient era ghidul, dar acum cu review-ul tau, printat si luat in buzunarel, am rezolvat si asta. Felicitari pentru rabdarea avuta si timpul alocat acestui review.

O intrebare pentru tine (desi tu ai fost cu masina personala, dar poate stii), sau pentru cine stie: de la Efes, exista un mijloc de transport pentru a ajunge la Casa Fecioarei?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
lucsimAUTOR REVIEW
[11.08.11 18:19:02]
»

@Nyc

Multumim pentru aprecieri si ne bucuram ca review-ul nostru isi atinge scopul pentru care l-am scris, si anume acela de a fi folositor celorlalti.

Referitor la intrebarea ta, pot spune ca pentru a ajunge la Efes de la Selciuk sunt organizate curse regulate cu microbuzul sau autobuzul. Pentru a ajunge de la Efes la Casa Fecioarei Maria nu stiu, dar cred ca ar trebui sa existe ceva, tinand cont ca turcii stiu sa-si vanda bine obiectivele turistice.

Sa aveti un concediu placut!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
cristinacraiova
[13.06.12 09:31:42]
»

Am vizitat Efesul acum cateva saptamani, am cumparat un ghid turistic in limba romana, dar nu prea mi-a placut cum explica istoria Efesului. De aceea, cand am revenit in tara am cautat pe net mai multe informatii si asa am ajuns si la articolul tau. Felicitari, ai explicat foarte bine ceea ce ai vazut, iar eu, acum ca am vazut cetatea, am inteles mult mai bine articolulul. Ai un vot de la mine si sper sa ai parte in continuare de vacante minunate iar apoi sa le povestesti asa frumos!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulian.chiper
[18.06.12 22:59:23]
»

Ce program de vizitare este la Efes? Cat de devreme pot intra?

lucsimAUTOR REVIEW
[18.06.12 23:48:26]
»

@iulian. chiper:

Nu mai știm programul, dar cred că începând cu ora 8 sau 9 este deschis. Noi l-am vizitat după-amiaza și din păcate nu am dat importanță programului de vizitare. Ne pare rău că nu te putem ajuta mai mult.

Să ai concedii plăcute!

sanis*
[11.07.12 08:46:52]
»

Sunt citeva erori istorice in descriere. De ex, Celsus nu are cums a fie "tatal lui Iulius Caesar" - Caesar a murit in 44 iEC: -) De asemenea, Claudius a domnit inainte de Nero (a fost tata vitreg), Traian dupa Nero (la cca 30 de ani), iar Severus la 100 ani dupa Traian... Mai sunt: "Drumul Gradinilor" se numea, de fapt, Calea Curetilor (Curetes Way) - ei erau preoti ai Artemidei. Odeonul nu a fost "teatru", ci locul de adunare a "barbatilor" - cind aveau de votat. Printre altele, e de presupus ca aici ar fi avut loc scandalul dintre Paul si "argintari"... Ar mai fi citeva minore - nu am prea inteles care era "stinga" si care "dreapta" in citeva descrieri...

Cuteva sfaturi pentru vizitatori. Pentru cei ce nu stiu, vechea cetate era situata intre doua dealuri, pe valea dintre ele, in panta de la poarta de sus spre poarta de la "intrare" (cea mai apropiata de Selcuk). Autobuzele sosesc la intrarea de pe drumul spre Maryamana (Casa Mariei). Daca sunteti cu masina proprie, mergeti tot acolo sa parcati. Vizitati situl de sus in jos, e mai putin obositor si va lasa timp sa priviti pe indelete obiectivele. Va trebui sa urcati inapoi dealul la masina, desigur, ia cam 10 min de jos (Agora), cu care ocazie puteti face poze si din alt unghi. Cei sositi cu autobuzele sunt luati de la intrarea principala.

Nu va trebuie neaparat ghid. Obiectivele sunt destul de bine descrise (tablite). Ca varianta, va puteti "alatura" unui grup de turisti si asculta explicatiile ghidului (daca stiti limba, desigur). Problema este, de fapt, tocmai "turistii". Cam dupa 10 incep sa soseasca grupurile - nu numai de la Kusadasi, ci si din alte parti. Intr-o zi erau nu mai putin de 42 de autobuze! Sunt sute si mii de vizitatori care forfotesc printre ruine - o sa aveti mari probleme sa faceti chiar si poze! Alt sfat: daca sunteti in luna de vara, evitati sa il vizitati in orele prinzului (11-15) ! Temperatura poate urca spre 40 de grade C! Sa aveti neaparat cu voi apa. Intr-adevar, vizita va lua citeva ore si e bine sa o faceti pe indele, nu pentru a scapa din infernul dintre dealuri. Si aveti grija sa aveti destula memorie libera in camera.

Cel mai bine este sa il vizitati imediat la deschidere 8:30) sau inainte de inchidere (17:30). Daca ajungeti la Efes dupa 10, poate e mai bine sa "pierdeti" timpul vizitind Muzeul Efesului din Selcuk (cele mai importante lucruri din cetate sunt acolo, oricum), ruinele Bisericii sf. Ioan, ruinele Artemisionului (la iesirea din Selcuk), Grota celor 7 sau chiar Maryamana (care e sus pe deal, la citiva km). Cu o masa la prinz, puteti ajunge la intrare pe la 15 - tocmai bine.

Nu va asteptati prea mult de la Artemision: sunt citeva coloane implintate in mocirla. Principalele coloane au ajuns pe deal, la Sf. Ioan: -) Aceste ruine "exceleaza" prin prezenta unor tineri "intreprinzatori" turci care vor vrea sa va vinda "monede antice". Chiar daca ar fi autentice (si nu sunt!), riscati sa ramineti fara ele la vama - poate si cu citeva zile de inchisoare si o amenda babana!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, cristinacraiova, iulian.chiper, lucsim, Nyc, roth, sanis*, soreno29
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă oraşul antic Efes:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057597160339355 sec
    ecranul dvs: 1 x 1