GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O zi la Olympia - Pe urmele vechilor campioni
O calatorie prin Grecia nu este doar o simpla vacanta, cel mai adesea incantatoare, ci si ocazia de a vedea si cunoaste locuri celebre si intamplari de altadata. Daca povestirile vechii mitologii grecesti strabat veacurile prin cartile vechilor scrieri, locurile si siturile istorice sunt o dovada vie si palpabila a celor intamplate de demult.
O astfel de destinatie este celebra Olympia din vechiul Peloponez, locul de nastere a celebrelor si inca actualelor jocuri sportive numite, dupa locul lor de origine, olimpiade.
Drumul
Drumul pana acolo presupune parcurgerea unei distante semnificative, pentru noi cei plecati in Romania inseamna sa traversezi Grecia in diagonala, pe una dintre variantele de drum cu autostrada. Poti cobori de la Thessalonik spre Katerini, Larissa si Athena, de unde drumul continua prin Corint spre Patras. Noi am ales varianta mai scurta si de la Thessalonik am mers pe vechiul drum spre Meteore, dar acum poti folosi noua autostrada Egnatia Odos, anticul drum care lega Roma de Ierusalim, parcurgand drumul de la Veroia prin Ioannina pana la Igoumenitza.
Pe traseu vei strabate muntii Pind si tinutul romanilor vlahi stabiliti aici acum multe sute de ani, si merita sa faci o oprire la Metsovo, capitala vlahilor macedo/istro-romani, unde vei gasi cu siguranta un loc placut de popas, gazde primitoare si o mancare imbietoare.
Drumul continua spre Ioannina si apoi pana la Igoumenitza, unde autostrada se termina. De aici soseaua cu 2 benzi, larga si bine intretinuta, te coboara spre Preveza, trecand peste apele anticului Acheron, fluviul pe care latinii l/au denumit Stix si despre care spuneau ca desparte lumea celor vii de cea a mortilor. Vei gasi aici in zona si indicatoare spre Necromanteion, un vechi sanctuar grecesc inchinat cultului celor plecati, intr/o zona cu defilee si stanci impresionante, pe masura povestirilor mitologiei eline.
Soseaua coboara de la Igoumenitza pe tarmul Adriaticii spre Preveza, un traseu minunat, de filme si ilustratii de vacanta. La Preveza drumul se imparte in doua - la dreapta intri pe soseaua ce duce in insula Lefkada, iar la stanga spre Messolonghi si apoi la Patras, unde traversezi al doilea pod spectaculos din zona, peste apele marii, dupa cel de langa Preveza. De aici soseaua este mai ocolita dar la fel de frumoasa si linistita, intalnind din cand in cand apele marii si ocolind micile golfuri albastre.
Ajuns la Patras drumul se largeste din nou la doua benzi pe sens pana la Pirgos, locul cel mai nimerit in care te poti opri pentru a vizita mai apoi situl istoric de la Olimpia.
Noi am ajuns intr-o zi torida de iulie si orasul parea pustiu, lipsit de oameni si viata. Am cautat un hotel sa ne cazam si am gasit mai multe variante la preturi bune desi nu aveam rezervare. Despre cazare nu am multe de spus, am nimerit un hotel de 3 stele, Apollon, cu niste camere curate si comode la un pret convenabil. Pana am descarcat bagajele si ne/am refacut s/a facut seara si, cand am coborat in oras la plimbare, am gasit alta localitate.
Strazile fortofeau de lume, pietele erau pline cu oameni la plimbare, mesele tavernelor se umplusera de doritori de un suc rece si o inghetata dulce. Am gasit cu greu un loc la o taverna din piata centrala, frumoasa, plina de flori si verdeata, iar seara am admirat o nunta la biserica din apropiere, cu un ceremonial asemanator cu ce stiam de acasa.
Locurile
Olimpia este la cativa kilometri distanta, pe sosea mai jos de Pirgos, un orasel de campie pierdut in lanurile de culturi, unde noi am ajuns in miezul verii, toropiti de caldura.
Drumul pana la situl istoric este bine indicat si usor de parcurs si nu dureaza mai mult de 20 de minute cu masina, pe o sosea asfaltata fara probleme, care te duce pana in parcarea suficient de larga si incapatoare pentru toate autocarele si masinile aglomerate acolo.
Intrarea nu costa mult, si e bine sa iti iei cu tine o rezerva de apa rece, pentru ca situl e mare si ai mult de umblat, de preferat cu adidasi si nu in clasicii papuci de plaja. Pentru copii este util un act de identitate sau un carnet de elev/student, care le permite intrarea gratis sau mai ieftina, in functie de varsta.
Olympia mai este si acum un adevarat campus, cu terenuri, stadioane, alei, sali de antrenament, bazine si multe alte locuri interesante. Vei gasi, pornind pe alei dupa panourile indicatoare, fostele sali de intalnire si de antrenament, baile si bazinele de apa, aleile de acces prin campus si cateva mici temple inchinate Athenei si marelui Jupiter.
Departe in capatul opus un culoar lung si ingust te poarta spre un teren aparent neingrijit, plin de un nisip prafos si inconjurat de mici coline cu iarba. Daca vei sta sa asculti explicatiile ghidului, vei afla ca acele coline cu iarba care inconjoara terenul sunt vechile gradene, care doar in marile temple erau imbracate cu piatra care forma bancile spectatorilor. Sentimentul este unul aparte, cand intelegi ca acel spatiu larg deschis in soarele Peloponezului, plin de nisipul prafos al veacurilor, este celebrul stadion al sportivilor antichitatii, care a nascut jocurile numite azi olimpiade.
Indicatoarele te poarta mai departe spre alte situri si zone cu vestigii antice, unde parca freamata inca pasii vestalelor celebrand deschiderea vechilor jocuri, care erau atat de respectate, incat opreau si razboaiele. Ce vremuri!
Campusul olimpic antic este plin de constructii, ziduri, coloane si vestigii rasfirate peste tot, si iti ofera, in plus, cateva oaze de umbra sub copacii mai mari sau mai marunti rasariti printre vechile alei si constructii antice. Natura este atat de prezenta, incat cu tot numarul impresionant de turisti care se perinda, am vazut veverite sarind prin copaci si am dat peste o broasca testoasa care-si cauta un loc de liniste la umbra.
Spatiul mare parcurs cere si o necesara pauza de odihna, bancile nu lipsesc din zona si in plus, alaturi de situl propriu-zis vei gasi si un muzeu inchis cu cele mai valoroase vestigii din zona, dotat cu spatii de odihna, mancare si refacere. Dar o masa mai bine aleasa si mai potrivita am gasit tot in Pirgos, la o taverna sub niste leandri a caror umbra racorea locul luminat de soarele verii.
Odata incheiata vizita, poti alege sa continui drumul spre sud, prin Peloponez, sau sa te intorci la nord prin Patras, de unde poti continua la dreapta, pe autostrada spre Corint si mai apoi in Attica, sau oriunde crezi ca merita sa te poarte pasii. Drum bun si vacante frumoase.
Trimis de calatorul in 27.03.15 16:17:55
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (calatorul); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 37.63900300 N, 21.62490100 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Frumos povestit! Am fost în zona Preveza dar nu știam ca Olympia e atât de aproape. Dacă știam făceam și noi o vizita. Poate data viitoare! ????
@calatorul50 - Frumoasă descriere a unui loc de care mi-e dor și căruia simt că nu i-am acordat timpul necesar. Noi am străbătut drumul venind dinspre Epidaur, însă nu am coborât pe drumul mai rapid, prin Tripoli, ci am luat-o pe sus, pe niște șosele înguste ce se unduiesc pe pantele Munților Arcadiei, prin niște sate extrem de pitorești, după nume îl rețin pe Levidi, însă erau mai multe.
Ăsta e farmecul unei vacanțe în Grecia, de cele mai multe ori drumul în sine până la diferite obiective este la fel de frumos și de ofertant precum destinația, cu peisaje de cărți poștale, pe malul mării sau prin creierii munților, trecâd prin locuri cu rezonanță legendară precum Olympia, Acheron, Delphi, Termopile, Arcadia și însăși Via Egnatia, o capodoperă a tehnologiei moderne, dar cu asemenea încărcătura istorică.
Felicitări pentru articol și pentru călătorie.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@webmaster13 - Multumesc pentru melodie e foarte frumoasa si potrivita descrierii. Mai am o rugaminte legata de penultimul paragraf din rewiewv, in care spun de un muzeu inchis si se poate intelege gresit: muzeul e deschis, dar nu in aer liber, ci o cladire cu exponate intr/un spatiu inchis, cu aer conditionat vara samd. Multumesc.
@luciaoradea - Multumesc pentru apreciere. DA, noi am ales anume ca destinatie Olympia ca sa vedem situl istoric, dar de la Preveza e de mers destul de mult, e nevoie de macar 1 zi sau 2 pentru a vedea locurile, dar merita tot timpul si atentia. Noi am folosit ocazia sejurului din Corfu si am hotarat sa coboram pana acolo. DAr niciodata nu e prea tarziu, pietrele sunt la locul lor si ne asteapta rabdatoare.
@Camelia19 - Multumesc pentru aprecieri si utilele completari. Noi nu am vazut inca Epidaur desi am trecut oarecum prin apropiere, pe la Corint, pentru ca nu toti soferii au vrut sa mai ocoleasca si sa mai stea inca o zi sa caute si sa vada asa/numitele pietre. Noi insa le cautam si ne oprim de fiecare data ca sa le vedem, atrasi de vechimea, istoricul si chiar frumusetea locurilor si a vestigiilor care au rezistat pana azi. DAr ma bucur ca mai am inca ce sa vad in frumoasa Grecie, pe langa minunatele peisaje, asa e, si locurile cu rezonanta legendara. Cred ca e bine sa povestim si altora ce am vazut caci asa fiecare loc devine mai accesibil celor care citesc, si impartasim o experienta din ce in ce mai comuna noua tuturor. Multumesc si vacante frumoase.
@calatorul50 - Regasesc in dvs. un iubitor de istorie antica si "pietroaie" ca si mine, dealtfel. Felicitari, bine scris si util pentru cei ce vor ajunge pe-aici. Din pacate pentru mine, inca nu am ajuns dar o s-o fac intr-o zi. Am avut ocazia sa achizitionez o excursie la Olimpia pe cand imi petreceam vacanta in Zakynthos, dar companionii mei au inclinat atunci catre excursia in insula Kefalonia si, uite-asa, am ramas cu o mare dezamagire. Cine stie, pe viitor, poate...
@irinad - Multumesc pentru aprecieri, si aici ne potrivim, si eu am destule locuri inca nevizitate din Grecia, daca ma gandesc la situri celebre. Dar ma consoleaza gandul ca le voi vedea, pe rand, la fiecare alta vacanta petrecuta acolo. Ce/i drept, nu intotdeauna am putut sa ocolesc sau sa opresc si sa mai dedic alte cateva zile locurilor istorice atat de celebre. Dar niciodata nu e prea tarziu, vine si timpul lor. Multumesc si pentru vot.
@calatorul50 - Ai calatoria in sange. Cat mai multe si calde calatorii in aceasta dimensiune a vietii...
@maria1957 - Multumesc pentru vizita si aprecieri. Cat despre urare, o primesc cu bucurie si o intorc in aceeasi masura in care este dorita. Zile senine si vacante frumoase.
Interesanta descriere despre aceste locuri celebre de odinioara, care inca ne influenteaza destinul si care s-au pastrat, iata, pina in ziua de azi. Avem si acum concursurile inventate de vechii greci la Olympia si cred ca merita tot efortul sa megem sa vedem locurile unde a inceput o istorie asa glorioasa.
@nikki arb - Multumesc pentru vizita si aprecieri. Asa este, grecii ne/au lasat o mostenire istorica, culturala si sociala impresionanta, de care deseori uitam. Tot e bine ca o cunoastem pe masura ce mai facem cate un drum la frumoasele lor plaje si peisaje. Vacante frumoase!
Felicitari pentru calatorie... si pentru frumoasa descriere... nu in ultimul rand a pozelor convingatoare.
Ati strabatut foarte mult in Grecia... cred ca aveti foarte multe amintiri frumoase de acolo (sunteti expertul number 1 la aceasta destinatie ☺). Citind articolele scrise de Dvs... i-mi doresc sa revin si eu in aceasta tara minunata! Doar o singura data am fost????... dar nu e tarziu niciodata☺.
Calatorii frumoase in continuare.
Votat cu mare placere!
@printesa82: Multumesc pentru lectura si aprecieri, desi cred ca nu le merit pe toate. E adevarat ca am mers prin Grecia de multe ori si prin multe locuri, dar inca nu am descris toate excursiile, cred ca pana vara viitoare le postez si pe celelalte, Da am amintiri minunate si sper sa mai revin in aceste locuri unde ma simt excelent si ma bucur de fiecare zi de vacanta, ceea ce va doresc si dvs.
Scriam undeva ca atunci cand am plecat prima data spre Grecia un prieten m/a incurajat spunand: mergi, o sa iti placa, eu ma duc in fiecare an. Si nu te plictisesti? am intrebat eu. Si mi/a raspuns: tu mergi acolo si ai sa vezi.
Avea dreptate, am mers, am vazut, mi/a placut si incerc sa revin acolo, mereu in alte locuri noi si nevazute, ma inspir acum si de pe AFA si sper sa reusesc. Vacante frumoase va doresc!
Top cele mai votate relatari AFA pe 13.11.2016 ora 19.20:
1. Cea mai frumoasa staţiune in care am fost - 155 voturi
2. Cel mai nou hotel Delphin, un resort frumos - 111 voturi
3. Two tickets to Paradise - 101 voturi
4. Prin Thassos - In cautarea Europei - 99 voturi
5. CORFU - un sejur de neuitat! - 98 voturi
Scuze wms pentru copy/paste dar n/am gasit alta varianta mai buna ca sa pastrez informatia asta interesanta. Mersi.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă Olympia [Archea Olimpia]» (nou-creată, între timp, pe sait)
@webmasterX: Multumesc pentru relocare, aici se vede mai bine langa celelalte relatari similare.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 Olimpia, un loc cu mare rezonanță istorico-sportivă — scris în 01.12.21 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Archaia Olympia, locul primelor jocuri olimpice — scris în 26.10.19 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Clipe de istorie - Olympia — scris în 28.10.17 de xpac din ALEXANDRIA - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Olimpia, în căutarea locului unde flacăra olimpică este aprinsă la fiecare patru ani — scris în 07.11.15 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Katakalon & Olympia - Plimbare in gradina zeilor... — scris în 13.11.12 de TraianS din RADAUTI - RECOMANDĂ
- Aug.2009 Olympia – virtutea ca sport la grecii antici — scris în 20.11.09 de Daniel trezitu din TIMISOARA - RECOMANDĂ